Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Rekordok dőlhetnek meg idén az albérletpiacon – a jelenlegi stagnálást meredek emelkedés követheti

A tavalyi évben berobbanó koronavírus-járvány negatív gazdasági hatását kétségkívül az albérletpiac szenvedte el. Rekordszámú kiadó ingatlan került a piacra, a kereslet egyre csak fogyott, az árak pedig mélypontra süllyedtek. 2020-ban, a pandémia hatására ellentétes irányt vettek a trendek, most a tulajdonosoknak kellett versenybe szállniuk a bérlőkért. A járvány lecsengését követően az albérletpiacon is elkezdődött az élénkülés, azonban még a főszezon előtt állunk. Egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál a járvány utáni albérletpiaci helyzetet, valamint a kereslet és kínálat alakulását vizsgálta meg.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Covid-válság az albérletpiacon

A koronavírus-válság erőteljesen érintette a hazai albérletpiacot. A fővárosi albérletárak mind a rövid, mint a hosszú távú albérletek iránti kereslet visszaesésének hatására a két évvel ezelőtti mélypontra süllyedtek. A piacon rekordszámúra nőtt a kiadó ingatlanok száma. A lakástulajdonosok egyrészt a rövidtávú – jellemzően turisztikai célú – lakáskiadás helyett kénytelenek voltak a hosszútávú lakáskiadást választani. Másrészt a főiskolai, egyetemi hallgatók zöme hazatért szülővárosába, hátrahagyva az addig bérelt lakásokat, csupán egy részük igyekezett az albérletet – kompromisszumok árán – megtartani.

Emellett a munkahelyi elbocsátások sem kedveztek egyik félnek sem, a bérlőket érintő nehézségek miatt a bérbeadók jelentős bevételtől estek el. A kereslet visszaesése és a kínálat bővülése azt eredményezte, hogy már 100 ezer forint alatti bérleményt is lehetett találni a budapesti albérletpiacon.

Albérlet árak alakulása 2021-ben

Erőteljes lehet az áremelkedés az egyetemi városokban

Az idei év első félévében a bérlők voltak jobb pozícióban a lakástulajdonosokkal szemben, hiszen jelentősen olcsóbban lehetett kiadó ingatlanhoz jutni. Azonban a lassan másfél éve tartó online oktatásnak az előrejelzések szerint idén szeptemberben búcsút inthetnek a tanulók.

A felsőoktatási intézményekben tanuló, lakáskereső diákok miatt az egyetemi városokban és megyeszékhelyen megindulhat az áremelkedés, de még így is kedvezőbb pozícióban lesznek a bérlők a hatalmas kínálat miatt. Azonban a szakemberek szerint rövid távon nem várható jelentős drágulás, de nagy valószínűséggel emelkedő tendencia figyelhető meg az év második felében a négyzetméter árak esetén.

Zuhanás után stagnálnak a fővárosi bérleti díjak

A járvány első hulláma alatt az albérletárak közel 6%-kal estek vissza Budapesten és az agglomerációban, ami rekordnak számított. Ezt követően a második hullám alatt még érezhető volt némi csökkenés, de a drasztikus visszaesést felváltotta a bérleti díjak stagnálása. 2021 januárjától a hirdetési portálon a fővárosban kiadó lakások átlagosan 3156 forintos négyzetméter áron kerülnek meghirdetésre.

A koronavírus-járvány előtt még több, mint 3700 forintos átlagos négyzetméter áron lehetett kiadó lakáshoz jutni, így egy év alatt csaknem 15%-kal lettek olcsóbbak a kiadó lakások.

Forrás: ingatlannet.hu

Népszerűek a témában

Európa egyik legmodernebb áthidaló- és gerendagyárát adta át Kőszegen a Wienerberger

Válaszd a hazait a Terránnal is!

Óriás gyártó, kis lábnyommal: a Hörmann élen jár a környezetvédelmi törekvésekben