Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

Van olyan főváros a szomszédságban, ahol olcsóbbak a lakások, mint Budapesten

Bármely európai országban is járunk, sehol sem adják olcsón a lakásokat. Budapesten az Ingatlannet.hu májusi statisztikai adatok alapján nem volt ritka, hogy a téglalakások négyzetméterenként akár 1 millió forint feletti négyzetméter áron is a kínálatba kerültek. A szomszédos országok fővárosai között találunk olyat, ahol még ennél is magasabb a négyzetméterár, de azért akad ellenpélda.

Budapest, mint a negyedik legdrágább főváros

A határmenti országok fővárosai bizony magas lakáspiaci átlagárakkal büszkélkedhetnek. A koronavírus ideje alatt pedig összességében nemhogy csökkentek volna, de még növekedtek is az árak.

A NUMBEO statisztikai adatai alapján mögöttünk Kijev, Bukarest és Belgrád állnak. Ukrajna fővárosában 1800 euró/m2, Romániáéban 1850 euró/m2, Szerbiáéban 2650 euró/m2. Horvátország fővárosában, Zágrábban, ugyanannyi a lakások átlag kínálati ára, mint Budapesten – 2900 euró/m2.

Mely városok előzik meg Európa szívét? Nos, nem túl nagy meglepetés, hogy a szomszédos országok fővárosai közül Bécsben a legdrágábbak a lakások. Itt egy négyzetméter kínálati ára átlag 7700 euró. Barátságosabbak, de még mindig eget verőek a lakáspiaci átlagárak Ljubljanában és Pozsonyban. Szlovénia, valamint Szlovákia fővárosaiban a lakások 3760 eurós átlagos négyzetméter áron érhetők el a vásárlók számára.

Lakások átlagárai a szomszédos országok fővárosaiban

A legborsosabb átlagos négyzetméter árak

Sok országban a fővárosban kell a legmélyebben zsebbe nyúlni egy saját ingatlan megvásárlásához, viszont Horvátországban és Romániában nem. Horvátország esetében a legmagasabb lakáspiaci árral, 7500 euró/m2-rel Dubrovnik rendelkezik. Ehhez képest a fővárosában csaknem 5000 euróval olcsóbbak a lakások négyzetméterenként. Romániában pedig nem Bukarestben, hanem Kolozsváron adják el borsosabb áron a lakásokat, méghozzá 2150 euró/m2-ért.

Az összes többi szomszédunkat nézve a főváros lakáspiaca a legdrágább, és a második helyezettek sokkal le vannak maradva. Belgrád és Újvidék, valamint Lviv és Kijev között 800 eurós, Bécs és Salzburg között 1000 eurós, Pozsony és Kassa között 1500 eurós, Budapest és Debrecen között szintén 1500 eurós, Ljubljana és Maribor között pedig már egészen 2000 eurós árdifferencia van négyzetméterenként.

Tehát bármelyik országban is szeretnénk megvásárolni álomotthonunkat, érdemes meggondolnunk, hogy a főváros megéri-e a többlet költséget.

Lakások átlagárai a szomszédos országok fővárosaiban

Magyarország az EU-s lista elején

Az Eurostat közleménye szerint 2010 óta kevés Európai országban nőttek úgy a lakásárak, mint kis hazánkban. Sőt, Magyarország lakáspiaci árainak 92%-os drágulását csak Észtország előzte meg, mely 105%-os áremelkedéssel viszi a prímet. A harmadik helyen Luxemburgot találjuk 90%-kal. Ha pedig 2015 a viszonyítási alap, akkor Magyarország áll az első helyen 80 százalékkal, mely mellett az EU-s átlag mindössze 28 százalék.

Forrás: Ingatlannet

Népszerűek a témában

Az Austrotherm Kft. is támogatta az Építészfesztivált

Nyerjen 50%-os vásárlási utalványt Betatherm fürdőszobai radiátorra!

Különleges építészeti megoldás, speciális Hörmann termékekkel: BIG Omniturm Frankfurtban