Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Az EQUITONE pályázata az építészek és építészhallgatók számára - A hangsúly idén is az anyag kreatív felhasználásán van

Idén hatodik alkalommal hirdette meg pályázatát az EQUITONE építészek és építészhallgatók számára, azzal a céllal, hogy hozzájáruljon az EQUITONE szálcement homlokzatburkolatok kreatív alkalmazásainak, és az ehhez köthető színvonalas építészeti teljesítmények széles körben való megismertetéséhez. A pályázat jelentkezési határideje: 2021. augusztus 15.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A korábbi évekhez hasonlóan a beérkezett pályaműveket öt tagból álló zsűri értékeli.

Az idei verseny bíráló bizottságának tagjai:

  • Patartics Zorán, Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész, publicista;
  • Tima Zoltán, Prima Primissima-, Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész;
  • Kertész András Tibor DLA, Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész, egyetemi oktató;
  • Martinkó József, az OCTOGON magazin főszerkesztője, kreatív vezető építészkritikus, designelméleti szakember;
  • Chwala Gábor, építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, az EQUITONE project managere.

Chwala Gábor, az EQUITONE project managere a pályázat kapcsán elmondta: „Az EQUITONE több mint tíz éve van jelen a hazai piacon, a pályázatot pedig hatodik éve rendezzük meg, és jól érzékélhető, hogy a márka ismertebbé válásával párhuzamosan nő a beadott projektek száma is. A pályázat célkitűzése a kezdetek óta az, hogy elismerjük a kreativitást, vagyis azt, hogy az építész milyen kreatív módon tudta betervezni az anyagot, és milyen módon valósult meg az adott projekt. Mindig vannak üdítő megoldások, amikre idén is számítunk.” Chwala Gábor az üdítő példák között emelte ki a tatabányai Interspar épületét, amelynek csupán bejárati részét burkolták EQUITONE szálcementlapokkal, az mégis nemzetközi referenciává vált.

Hasonlóan egyedi megoldás volt az EQUITONE 2019 pályázaton első díjjal elismert Shopmark Üzletközpont átalakítása, melynél az építészek, Kertész András DLA és Tóth Tamás az épület meglévő szerkezetének egy részét megtartva, azokra felszerelve alkalmazták az EQUITONE burkolatokat, ezzel egy új réteggel látva el az épületet. Kertész András DLA Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész, egyetemi oktató, aki idén zsűritagként vesz részt a pályázatban az anyag viszonylagos újdonsága, dinamikus fejlődése miatt lát rengeteg lehetőség benne: „A nagytáblás szálcement homlokzatburkolat egy viszonylag új fogalom a hazai építőiparban, ami mára nagyon magas minőséget ért el, és világszerte ismert és használt anyag. Számunkra, építészek számára egy új anyag mindig új lehetőségeket nyit meg, mert bővül a palettánk. Ez a termék borzasztó dinamikusan fejlődik, mindig vannak újdonságok, és ez nagyon tágítja az ember fantáziáját. Ráadásul egy tartós anyagról beszélünk, ami szintén fontos szempont.”

EQUITONE pályázat

Az építészek számára kiírt pályázatra idén már csak olyan megépült épülettel vagy kreatív belsőépítészeti megoldással lehet jelentkezni, melynél a tervezés helyszíne Magyarország volt. Ezzel kapcsolatban Patartics Zorán, Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész így fogalmazta meg véleményét: „Nem hiszek abban, hogy jó építész azért fog egy burkolatot betervezni, mert annak gyártója ezt valamilyen díjjal jutalmazza. A helyzet fordított: a megépült házak tervezői szállhatnak versenybe, adott játékszabály keretei között. Az építészek keresik az elismerés, a siker, a láthatóság felületeit, ugyanakkor ezek révén a gyártó is legalább akkora láthatóságot szerez. A szereplőknek ez a szimbiotikus viszonya önmagában is elég hajtóerőt ad a pályázatnak.”

A pályamunkákhoz a felhasznált EQUITONE anyag pontos helyének, fajtájának, színének és beépített négyzetméterének megjelölése szükséges, és bármilyen olyan épülettel lehet pályázni, amelynél 2 m2-nél nagyobb felületen használták az anyagot. Az elmúlt években beérkezett pályamunkák példázzák, hogy az EQUITONE szálcement homlokzatburkolatokat egyre bátrabban és szélesebb körben alkalmazzák középületeken és elegáns lakóépületeken.

„Minden évben vannak jelentős középületek, ahol ezt az anyagot alkalmazzák, és egyre több kisebb épülettel, például családi házzal is találkozunk a beadott pályamunkák között. Ezeket pedig nem a méretük, még csak nem is a felhasznált szálcement burkolat mennyisége alapján ítéljük meg, hanem építészeti részletmegoldásaik és az anyag kreatív felhasználása szempontjából” – mondta el Tima Zoltán Prima Primissima-, Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész, a KÖZTI tervezési igazgatója, aki évek óta tagja az EQUITONE pályázat zsűrijének.

Az építészhallgatók számára kiírt pályázatra bármilyen funkciójú épület tervével vagy kreatív belsőépítészeti megoldással, mint hallgatói munkával indulhatnak, amely lehet diplomaterv, komplex tervezés, egyéb féléves terv, vagy a hallgató kifejezetten e pályázat céljára készített munkája. Feltétel azonban, hogy a benyújtott terveken egyértelműen az EQUITONE szálcement homlokzatburkolati rendszereket használja és a benyújtott pályamű esetén alkalmazza az EQUITONE tervezési szabályokat. A pályázat zsűrije a tervezett épület EQUITONE anyagok változatos felhasználási lehetőségeit, illetve innovatív megoldásait várja az egyszerűtől a legbonyolultabbig.

„Számomra alapvetően nem technológiai vagy műszaki kérdés, hogyan formálódik egy ház külső megjelenése, homlokzata, hanem esztétikai, és úgy látom, hogy ez az alapanyag alkalmas arra, hogy nagyon kreatív, útkereső megoldások szülessenek. Ezért is örülök nagyon annak, hogy ebben a pályázatban a gyakorló építészek mellett építészhallgatók is lehetőséget kapnak arra, hogy kísérletezzenek ezzel az anyaggal, az abból kialakítható formákkal, kiéljék a kreativitásukat és új megoldásokat hozzanak létre” – mondta el Martinkó József, az OCTOGON főszerkesztője.

Az építészek számára kiírt pályázat további részletei, feltételei és a regisztráció az alábbi linken érhető el:

TOVÁBBI RÉSZLETEK ÉS REGISZTRÁCIÓ

Az építészhallgatók számára kiírt pályázat további részletei, feltételei és a regisztráció az alábbi linken érhető el:

TOVÁBBI RÉSZLETEK ÉS REGISZTRÁCIÓ

Jelentkezési határidő: 2021. augusztus 15.

Az ünnepélyes díjátadóra 2021. második felében kerül majd sor.

Népszerűek a témában

A Királyok Városában nyílt újabb Daniella üzlet

Hörmann garázskapuk és beltéri ajtók extra kedvezménnyel – Május 31-ig tart az akció!

Hatalmas sikerrel zárult a 2023-as Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállítás

Ez is érdekelhet

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Az Ön számára mi fontos egy fürdőszobában?

4 tipp, ahogy érdemes megválasztani a ház stílusát

Kérjen gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Mit jelent az okosotthon?

A kényelmes zuhanykabin 4+1 titka

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Lakóépületek építése, avagy az előírások és a lehetőségek találkozása

Hidegburkolat variációk dekoratív és különleges terekbe

Legyen olyan a fürdőszobád, amilyet megálmodtál!

3+1 ok, amiért érdemes térkövet választani

A fa látványa tartóssággal kombinálva

Térformálás design elemekkel

Burkolás kültéren – Milyen előnyökkel jár a legjobb minőségű anyagok használata?

Mutat és megtakarít: pala, kerámia, fém – homlokzaton és tetőn

Checklist - Mire gondoljunk a konyha tervezéskor, felújításkor?

Padlófűtés melegburkolattal? Igen, lehetséges!

Wellness helyiség és fürdőszoba prémium minőségben berendezve

Rendhagyó burkolatok: különlegességek és újdonságok a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon

Milyen lesz a fürdőszobánk 2022-ben? Bemutatjuk a legfrissebb burkolat trendeket

„A jövő fürdőszobáinak biztosan a praktikum lesz az alapja, de emellett könnyed érzetet keltő, szoborszerű, önmagukban is szép szaniterek alkotják majd” – bemutatkozik Lajos Noémi, az Év fürdőszobája 2024 pályázat győztes tervezője

„A jövő otthonait az élhetőség, a fenntarthatóság, az alkalmazkodás és a természetközeliség kell, hogy jellemezze” – Bemutatkozik Pásztor Gergő, az Év szobája 2024 pályázat közönségdíjasa

Lakberendezési trendek 2024-ben - Új dimenziók az otthonokban