Melyik megyeszékhelyünkön kell a legtöbbet fizetni egy téglaépítésű lakásért?

Legutóbb az elmúlt egy év országos ingatlanpiaci változásait vizsgáltuk meg, illetve a szakértők előrejelzéseiről számoltunk be, a használt ingatlanok 2021-es évben várható átlagos árainak alakulása tekintetében, különös tekintettel a fővárosra. Jelen írásunkban a megyeszékhelyeken eladó használt lakóingatlanok árainak változását követjük nyomon 2020 és 2021 márciusa között.

Országos szintű változások

Ha az országos adatokat vesszük alapul, az elmúlt 12 hónapban a lakóingatlanok összes típusát együttesen tekintve azok átlagos négyzetméter ára 11,17%-kal, azaz 46 700 Ft-tal nőtt.

Ezen belül a családi házak kínálati ára 2020 és 2021 márciusa között négyzetméterenként átlagosan 17,6%-kal (szintén 46,7 ezer forinttal), a téglalakásoké 53 ezer forinttal, azaz 9,2%-kal. Legkisebb mértékben a panelek alku előtti ára emelkedett: 6,8%-kal, vagyis 27 ezer forinttal.

Budapest – legkevésbé a panelárak változtak

A fővárosban eladó ingatlanok közül legnagyobb mértékben, 39 ezer forinttal az említett időszakban a családi házak négyzetméter árai emelkedtek. A lakások körében mind a téglaépítésűek, mind a panelek árai mindössze átlagosan 10 ezer forinttal emelkedtek egy esztendő alatt. Az idei első negyedévben pedig a várakozásokkal megegyezően, drasztikus változások nélkül alakultak a budapesti használt ingatlanok árai.

129 ezer forinttal drágább négyzetméterek?

A vidéki megyeszékhelyek közül a veszprémi, illetve a békéscsabai használt házak átlagos árai emelkedtek a legnagyobb mértékben. Az Ingatlannet.hu márciusi adatai alapján a királynék városában négyzetméterenként 129 ezer forinttal, dél-keleti megyénk székhelyén pedig 55 ezer forinttal kell többet fizetni a kertes házakért, mint egy évvel előtte.

Téglaépítésű lakások árváltozása

Csupán Salgótarjánban fordult elő, hogy csökkent az átlagos ár – legolcsóbb megyeszékhelyünkön csekély 3000 forinttal csökkent a meghirdetett ingatlanokért négyzetméterenként fizetendő összeg.

Legolcsóbb-legdrágább megyeszékhelyek

A legmagasabb árakat Veszprémben, Debrecenben, illetve Kecskeméten találhatjuk – átlagosan 470, 409, valamint 398 ezer forintba kerül egy négyzetméter. A legolcsóbban pedig továbbra is a salgótarjáni, békéscsabai, illetve szekszárdi házakat lehet megvásárolni: Tolna és Békés megye székhelye az utóbbi évben lépte át a 200 ezer Ft/m2-es “határt”, Nógrádban ugyanakkor mindössze 120 ezer forintot kérnek egy négyzetméterért.

Több városban is csökkentek a téglaépítésű lakások árai

A téglalakások árszínvonala esetében már sokszínűbb változásokról beszélhetünk. Itt már több város kínálatára is jellemző volt az árcsökkenés. 2020 márciusához képest Szekszárdon átlagosan 12700 Ft-tal, Egerben 10400 Ft-tal kérnek kevesebbet a lakások egy négyzetméteréért.

A Veszprémben, illetve Békéscsabán megvásárolható téglalakások árváltozása inkább stagnálásnak mondható: 1-2 ezer forinttal, illetve 0 és 1% közötti mértékben csökkentek az itt kapható használt lakások átlagos négyzetméter árai.

Nem jutunk már 200 ezer forint alatti négyzetméter áron téglalakáshoz egy megyeszékhelyen sem.

Habár a használt házak között egyedül Salgótarjánban csökkent azok négyzetméter ára, ugyanitt a téglalakások átlagosan 40%-kal drágultak az utóbbi egy évben. Azaz ugyanazt a 70 négyzetméteres lakást idén márciusban összesen 5,9 millió forinttal nagyobb összegért tudtuk volna megvásárolni, mint 2020 azonos hónapjában. Nógrád megye székhelyén a márciusi adatok tanúsága szerint 204 ezer Ft/m2-es ár mellett lehet téglalakáshoz jutni.

Téglaépítésű lakások árváltozása

Szintén nagy mértékben, 38%-kal emelkedett a Miskolcon meghirdetett lakások átlagos négyzetméter ára. Itt az első negyedév végén 127 ezer Ft/m2-rel kértek többet a téglaépítésű ingatlanokért, mint 2020. márciusban.

Panelek

Szegeden, Egerben, Miskolcon és Szolnokon egyaránt megközelítőleg 40 ezer forinttal lettek magasabbak az átlagos négyzetméter árak 2020 és 2021 márciusa között az eladó panellakások esetében.

Győrben és Salgótarjánban stagnálásról számolhatunk be, Békéscsabán és Veszprémben pedig egyaránt 3-4%-kal csökkent az átlagos alku előtti ár.

Forrás: ingatlannet.hu

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák