Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Hazai építőanyag gyártók 2021 első negyedévében: lakáspiaci élénkülés és derűlátás mellett árrobbanás egyes nyersanyag-piacokon

A tavaly jellemző stagnáló, vagy egyenesen csökkenő értékesítést követően élénkülő keresletről számoltak be a hazai építőanyag és építési termékek gyártói: az égetett kerámia tégla és cserép termékeknél, betontégla- és cserép termékeknél, a fehér falazati anyagoknál, az építőkémia és szálas hőszigetelő termékeknél egyszámjegyű-, a nyílászáró gyártásban 10 százalék körüli, az EPS hőszigetelőanyag-piacon pedig 10-15 százalék közötti volumen-bővülés volt jellemző az első negyedévben, 2020 azonos időszakával összehasonlítva. Az otthonteremtést ösztönző kormányzati döntések nyomán számos elhalasztott megrendelés ütemeződött át 2021 első negyedévére.

A termékcsoportnál a bérkorrekciók és fuvarozási, karbantartási költségnövekedés miatt jellemzően infláció feletti egyszámjegyű árkorrekciókra került sor. Éves viszonylatban jelentős tényezővé vált az árfolyamhatás is a karbantartási szolgáltatásoknál és egyes nyersanyagoknál. Azon termékcsoportoknál, amelyeknél a termékjelleg miatt nemzetközi piacokon jegyzett nyersanyagok is szükségesek, azok erőteljes áremelkedése - jelentős részben a Covid-19 járványt követő kínai gazdaság újraindulása miatt - a termékláncon végiggyűrűzve megjelentek a műanyagtermékeket, vegyipari nyersanyagokat és acéltermékeket felhasználó gyártók költségeiben és értékesítési áraiban - szemben a tavalyi csökkenő ártrendekkel. A hazai építőanyag és építési termék gyártók abban bíznak, hogy a pandémiás helyzet rendeződésével a nyersanyagpiacok fokozatosan normalizálódnak, így a beszerzési költségeik is csökkennek majd.

Az Otthonfelújítási program elindításával erőteljes kereslet érzékelhető a korszerűsítési és felújítási munkák során igényelt valamennyi termékcsoportban: az első negyedében főként egyes szerkezetépítő, nyílászáró- valamint a gyorsan beépíthető betontermékek terén érzékelhető élénk kereslet. Az 5%-os újlakás-áfa visszaállítása és a magánerős lakásépítés áfa-visszaigényelhetősége nyomán számos korábban megállított újlakás-projekt folytatása kezdődött el, és újak előkészítése van folyamatban.

A MÉASZ tagjai szerint továbbra is kritikus terület a beépítő szakember kapacitások korlátossága, amely különösen a kőműves munkáknál, a nyílászáró-beépítésnél és a homlokzati hőszigetelésnél jelentkezik. A kivitelezői munkadíjak 2021 elején tovább növekedtek; főként a korszerűsítési és felújítási munkálatoknál tapasztalható erőteljes, kétszámjegyű munkadíj-növekedés.

A hazai építőanyag gyártók optimisták: a magasépítési piac hosszabb távú alakulását tekintve abban bíznak, hogy a pandémiás helyzet rendeződésével, a magasépítési beruházások felgyorsulásával az év második felében ismét elérhető lesz a 2019-es magasépítési teljesítmény.

Építőanyag árak és munkadíja változása 2021 első negyedévében

Az egyes építőanyag gyártói termék szegmensek áttekintése – 2021 első negyedévében

Az égetett kerámia tégla és cseréptermékek részpiacán bizakodóak a gyártók: a tavalyi csökkenés után egyszámjegyű erősödés tapasztalható a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az otthonteremtést ösztönző kormányzati döntések nyomán egyelőre inkább a korszerűsítéshez és felújításhoz szükséges szerkezeti anyagok teszik ki az erősödés javát, míg a második félévtől várható további élénkülés a szerkezetépítési anyagok, illetve az égetett kerámia tégla termékek részpiacán, amelyet a tervező cégeknél megjelenő számos ajánlatkérés is jelez.

A betontégla és betoncserép termékeknél a tavalyi kiegyenlített kereslet mellett szintén egyszámjegyű erősödés jellemezte az első 3 hónapot 2020 első negyedévéhez képest, illetve ennél nagyobb erősödést mutatnak a korszerűsítési munkáknál használatos – gyorsan beépíthető - termékek, mint például a térkövek vagy betonkémények.

A tégla és cseréptermékek gyártási költségnövekedését követő áremelések jellemzően 8-10 százalékot tettek ki: a béreket versenyképességi okból (elsősorban a fizikai dolgozóknál) korrigálni volt szükséges 2021 elejétől. Az euró árfolyamhatása határozottan megjelenik a téglagyártó gépek és berendezések karbantartási és -pótlási költség-növekedésében, illetve a szerkezeti acélt is tartalmazó termékkörnél. A fuvarozási költségek (üzemanyag áremelkedése nyomán) szintén emelkedtek amellett, hogy a nehéz tehergépkocsi-szállítmányozásban szűkösek a kapacitások, mivel a nemzetközi fuvarok elszívó hatása is megjelenik.

2021-ben továbbra is jelentős probléma a szakképzett kőművesek szűkös elérhetősége.

A fehér falazati anyagok terén a tavalyi csökkenő piacot követően 2021 első három hónapjában egyszámjegyű bővüléssel élénkülő kereslet volt jellemző 2020 azonos időszakához képest.

A fehér falazati anyag gyártói oldalán az alapanyag, energia és fuvarköltségek terén jelentkezett 3-10% közötti költségnövekedés, míg a személyi jellegű ráfordításoknál az inflációt 2-3%-kal meghaladó emelésekre került sor. A fehér falazati anyagok árazásában többnyire infláció körüli (az import termékek esetén az árfolyamváltozások miatt magasabb, egyszámjegyű áremelésre) került sor a piacon március elején – ezek hatása az áthúzódó projektek miatt még nem mindenhol jelentkezik.

Az építőkémia termékek (ragasztóanyagok, tömítőanyagok, homlokzati hőszigetelő rendszerek ragasztói, stb.) iránti kereslet 2020-as első negyedévhez képest szintén jellemzően egyszámjeggyel növekedett azzal együtt, hogy számos tavaly év végéről áthozott megrendelés a negyedévben realizálódott.
2021 első félévét az építőkémia termékek területén beszerzési oldalról erőteljesen meghatározza, hogy a hazai építőkémia termék gyártók az elmúlt 30 év legkomolyabb európai vegyipari alapanyag-hiányával és árrobbanásával néznek szembe.

A kínai gazdaság Covid-19 járványt követő újraindulása jelentős elszívó hatást gyakorol Európa teljes nyersanyag- és alapanyagipari piacaira, amely önmagában is kapacitásszűkét és árfelhajtó hatást váltott ki. A nyersanyag-kínálatot azonban tovább szűkítette a vegyipari ellátási lánc alján kulcsszerepet játszó BASF Ludwigshafen-i vegyi üzemének március 3-i tűzesete: a termékláncban az elsődleges vegyipari nyersanyagokat tovább feldolgozó partnerek vis maior-ra hivatkozva mondták vissza az építőkémia gyártói szerződésekben foglalt volumenek felét, de esetenként 80%-át.

Emiatt a hazai gyártók is csak a szerződésben foglalt kötő- és segédanyagok mennyiségének töredékét tudják a gyártáshoz megkapni, esetenként akár kétszeres egységárakon az olyan akril alapú és diszperziós kötő- és segédanyagok terén, melyeket a homlokzati hőszigetelési rendszer ragasztók, tapaszok és színezővakolatok előállítására használnak fel a hazai építőkémia gyártók. E nyersanyag-áremelések kényszerűen végig gördülnek az ellátási láncon.

Az alapanyag költségek és az euróárfolyam együttes hatása kétszámjegyű áremeléseket tett tavasszal szükségessé, ami a piacon gyakorta úgy jelentkezett, hogy egyes futó akciók megszüntetésre kerültek, a nagyobb projekt megrendeléseknél pedig a projekt beszállítási árak tartós garantálása a külpiaci bizonytalanságok miatt egyelőre nem vállalható.

A cégek a szerződések mentén beérkező segédanyagokat úgy csoportosítják, hogy késztermék-kínálat összetétele és mennyisége a lehető legjobban igazodjon a hazai kereslethez, emellett további nyersanyag- és alapanyag beszállítókat kutatnak fel a kiesett nyersanyag-beszállítói kapacitások gyors pótlására, részben a KKM szakmai támogatásával. Az építőkémia termékek gyártói abban bíznak, hogy a vegyipari nyersanyag-piacon fennálló zavarok néhány hónapon belül rendeződnek és így az uniós külpiaci hiányjelenségek minél kisebb mértékben fejtik ki hatásukat az újlakás-építési és felújítási piacon.

A homlokzati nyílászárók gyártóinál a 2020-as évben hozzávetőlegesen sikerült elérni 2019-es gyártási volument. 2021 elején az újlakás-áfacsökkentés és az Otthonfelújítási program határozott lendületet adott: a tavaly év végi elhalasztott beruházások nagy arányban kerültek át 2021-re, a szokásos erős szezonális ciklikusság 2021 elején kevéssé érződött, így 10 százalékkal sikerült a 2020 első negyedévének gyártási volumenét meghaladni.

Megfigyelhető, hogy a pandémiás helyzet miatti otthon-tartózkodás nyomán több család dönt otthonának felújítása mellett.

2020 végére a homlokzati nyílászáró-gyártók kapacitásának 85%-a megújult a korábbi telephely-fejlesztési támogatásoknak köszönhetően.

A Covid-szigorításokhoz a nyílászáró-gyártó cégek hozzászoktak – a megbetegedések mellett is. 2021 elején immár egyenletesebb volt az alapanyag-beérkezés, mint tavaly, előretartással zajlik a rendelés. Az alapanyag oldalon az import acél- és PVC profilok áremelkedése növelte a gyártási költségeket, valamint a forint árfolyamváltozása hozott 7-10% közötti áremelkedést.

A beépítő szakemberek szűkös kapacitása változatlanul érzékelhető a részpiacon, mely a jelenlegi felújítási hullámban fokozott minőségi kockázatot hordoz a beruházók szemszögéből.

A hőszigetelő anyagok részpiacain az Otthonfelújítási program elindulása élénkülő keresletet hozott 2021-től

A Műanyagalapú (EPS) hőszigetelő anyagok piacán a gyártók szerint 10-15% közötti volumen-bővülés valósult meg 2020 azonos időszakához képest, melynek fő mozgatórugója a lakossági otthonteremtési program ösztönző csomagja, de ebben részben megjelenik a tavalyról emiatt áthozott volumen is.

A hazai EPS hőszigetelőanyag gyártóknál a késztermékek gyártási költségeiben 65-72%-ot tesz ki a műanyag alapanyag. A kőolaj világpiaci árának szárnyalása - a tavalyi alacsony árszintet követően- magával vonta a sztirol monomer és polimer árak hirtelen és jelentős emelkedését: a sztirol polimertermékeknél csak márciusban 20%-os alapanyag-áremelkedést regisztráltak, míg a sztirol monomer jegyzési árak a tavaly májusi jegyzési árakhoz képest 300%-on állnak. A nyers- és alapanyagok erőteljes áremelkedése emiatt végiggyűrűzik a termékláncon, így az EPS hőszigetelőanyag-gyártók áremelésekre kényszerültek; ez az év elején az inflációt követő jellegű emelés után március végén kétszámjegyű, akár 20%-os áremelésre kényszerültek - szemben a tavaly őszi, szintén kétszámjeggyel csökkenő ártrendekkel. A forint-euró árfolyamhatás jelentőségét mutatja, hogy a hazai EPS hőszigetelőanyagok ára euróban számolva jelenleg a 2017-es hazai árszinten van.

A piacon virtuális többletkeresletet generál az is, hogy egyes kivitelezők (és kereskedők) több helyről párhuzamosan rendelnek ugyanazon célra, mindez zavart kelt a piacon és részben további árfelhajtó tényezőként jelentkezik.

A nyers- és alapanyagok részben korlátos hozzáférése a nemzetközi piacokon új jelenség 2021-ben. Az EPS hőszigetelőanyag-gyártók arra számítanak, hogy a dráguló – és egyben szűkülő - kínálat mellett elsősorban a megbízható gyártó partnerek kapnak majd nyersanyagot a nemzetközi piacokról.

A piac igényeit a hazai EPS hőszigetelő anyag gyártók ki tudják majd szolgálni az ellátási kihívások mellett is. Továbbá, a gyártók abban bíznak, hogy a pandémiás helyzet rendeződésével a nyersanyagpiacok fokozatosan normalizálódnak; így a beszerzési költségek is csökkennek majd.

A szálas hőszigetelőanyagok piacán az első negyedévben jellemzően egyszámjegyű volumen-növekedés jelentkezett.

A lakossági felújítási hullám fokozatosan kibontakozó keresleti hatása segíthet kiegyenlíteni az ipari beruházási szerződések várható átmeneti megtorpanását. A pandémiás helyzetből való gyors gazdasági kilábalással járó kedvező kimenetel esetén, a már elindult ipari zöldmezős nagyberuházások jelentősen lendíthetnek a megbízások állományán.

Az első negyedévben sajátos tendenciaként jelentkezett, hogy a hazai kőzetgyapot hőszigetelőanyagok helyettesítő termékként váltottak ki egyes importból beszerezni tervezett üvegyapot alapú szigeteléseket.

Az épületgépészeti termékek és szolgáltatások piacán számos ajánlatkérésre és előkészítő tevékenységre került sor, de a folyó munkáknál még kevésbé érzékelhető az Otthonfelújítási program, illetve a kedvezményes lakásáfa, illetve a magánerős újlakás áfavisszaigénylési lehetőség hatása. 2021 elején a futó szezonális karbantartási munkák mellett egyelőre inkább a fővállalkozó keretében végzett állami és önkormányzati nagyberuházások terén látszott határozottabb kereslet-élénkülés.

Az új rendszerek értékesítésénél a forint árfolyama, valamint az épületgépészeti termékek gyártásához szükséges acél- és műanyagipari nyersanyagok áremelkedése szintén erőteljesen megjelent. Továbbá, a szervizautók karbantartási kiadásai jelentősen, mintegy 20 százalékkal drágultak éves összevetésben. A vállalkozásoknál jellemzően néhány százalékos bérkorrekcióra is sor került. E tényezőket az épületgépészeti vállalkozások vállalási áraikban érvényesítették. Mindazonáltal, a pandémiás helyzetben, a vállalkozások egy részénél kedvező mellékhatásként jelent meg a home-office működés költségcsökkentő hatása is.

Forrás: MÉASZ

Népszerűek a témában

A Hörmann tűzgátló kapuja mentett meg egy szaküzletet a tűzesettől

Biztonságot adunk ajándékba! – Akciós hőszigetelés október 31-ig

Ez is érdekelhet

Kültéri világítás lépésről lépésre

Exkluzív termékek a kärcher online áruház kínálatában!

Design elem és funkcionalitás a fürdődben az AREZZO design-tól

Tervezz ötcsillagos tetőt a gasztronómiából inspirálódva

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Most érdemes igazán napelemben gondolkozni

Hörmann billenő garázskapu

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Szabad mozgás a fürdőben, avagy minden, amit tudnia kell az akadálymentesített fürdőszobákról

Atenád redőnyök: zsákbamacska helyett hosszú távú megoldás

Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai - kültéri életterek tervezése az Archishade szakértőivel

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Gyors és stresszmentes építkezés, akár a karosszék kényelméből

5 pénztárca kímélő környezettudatos szempont építkezésnél

Otthonunk felbecsülhetetlen értéke a csend és a nyugalom – Építkezés mészhomok téglával

Ha szigetelőanyag, akkor ISOTEX

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Elszálló építőanyagárak, komoly kihívások. Mit tehetünk? – szakértőket kérdeztünk

Házépítés másképp: új típusú falazóelemek, típusházak, gyors kivitelezés

Otthonfelújítási támogatástól az építőanyag vásárlásig – Ezentúl mindezt egy helyen intézhetjük!

Masszív épületszerkezet költséghatékonyan, rekordidő alatt - Ytong Vasalt Pallós építési rendszer

Házat, de gyorsan! - 4. rész - Szárnyakon a fal evolúciója