Hirdetés

Hazai ingatlanpiac az elmúlt és a következő évben – mire számíthatunk?

A hazánkban immár több mint egy éve jelenlévő koronavírus-járvány az elmúlt esztendőben olyan változásokat hozott a mindennapi élet mellett a gazdaság legtöbb területén, így az ingatlanok adásvételében is, melyek természetszerűen nehezen láthatóak, becsülhetőek előre. Milyen árszintet tapasztalhatunk jelenleg a használt családi házak, illetve lakások piacán? Mire számíthatunk az idei évben? Elemzésünkben ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.

A várt csökkenés elmaradt, de lassult a drágulás

A fővárosban meghirdetett használt házak és lakások kínálati árának rohamos, akár 20%-os növekedése, amely 2018-2019-ben jellemezte a budapesti piacot, tavaly októberre 5%-os éves drágulási ütemmé szelidült, a koronavírus közvetlen, illetve közvetett hatására. Ugyanakkor árcsökkenésről korántsem beszélhetünk. Az új évben pedig további 18700 Ft-tal emelkedett a fővárosi eladó ingatlanok átlagos négyzetméter ára, így négyzetméterenként átlagosan 785 ezer forintba kerül Budapesten saját házhoz vagy lakáshoz jutni.

Ezek a tényezők befolyásolhatják az ingatlanárakat

Ez az ár természetesen nagyban függ attól, hogy az adott ingatlan melyik kerületben található, milyen típusú – kertes ház, panel- vagy téglalakás –, illetve, hogy megfelel-e a CSOK igénylésekor az állam által támasztott minimum követelményeknek. Itt elsősorban a megvásárolandó lakás alapterületére kell gondolni.

Ezek alapján elmondható, hogy a legdrágább ingatlantípus négyzetméterre jutó ár alapján továbbra is a téglalakás. Az Ingatlannet.hu februári adatai alapján négyzetméterenként átlagosan 848 ezer forintot kérnek el egy budapesti lakásért. Ez 72 ezer forinttal, azaz 9,4%-kal drágább négyzetmétereket jelent, 2019 azonos hónapjához képest.

Félmillió alatti négyzetméter árak?

A téglalakások kiugróan magas négyzetméter áraihoz képest a panelek már csaknem 260 ezer Ft/m2-rel, míg a kertes házak további 18 ezer Ft/m2-rel olcsóbban kaphatók. Ugyanakkor egyik típusból sem találhatunk a budapesti használt ingatlanok piacán félmilliós átlagos négyzetméterár alattit 2019 májusa óta – az összes kerület adatait figyelembe véve.

Hogyan változtak az árak a fővárosban?

Az elmúlt 12 hónap során a budapesti lakóingatlanok átlagos négyzetméter árai 7 hónapban növekedtek, öt hónap esetében csökkentek. Átlagosan havi 1350 Ft-os növekedéssel írható le ez az esztendős árváltozás. Leginkább a második hullám elején jelentkezett nagyobb áresés, ekkor 11 ezer forinttal lett olcsóbb egy hónap alatt a négyzetméterek átlagos ára. A kertes házaknál ugyanezen időtáv alatt csupán 4 hónapban emelkedtek az árak, a havi átlagos változás pedig 1200 forintos drágulással egyenlő.

A fővárosi ingatalanok árának változása

Ami a lakásokat illeti, a fővárosi téglalakások a tavalyi utolsó negyedévben vettek ismét növekvő tendenciát, az első hullám alatt ugyanis inkább a csökkenés jellemezte az árszínvonalukat. A panelek esetében hasonlóan alakultak az árak változásai, a legnagyobb drágulás pedig az újévkor jelentkezett – hiszen decemberről januárra 10200 Ft-tal emelkedett az ilyen típusú használt ingatlanok átlagos négyzetméter ára.

Mi mondható el az országos kínálatról?

Az eladásra meghirdetett családi házak országosan 2020 februárjához képest az idei év azonos hónapjára jóval nagyobb mértékben drágultak, mint a budapesti ingatlanok. Míg a fővárosban 2,6%-kal kellett többet fizetni az egy évvel ezelőtti átlagos négyzetméter árakhoz viszonyítva, az országszerte eladó használt házak árai ugyanezen időtáv alatt 14%-kal, azaz csaknem 38 ezer forinttal emelkedtek.

A fővárosi ingatalanok négyzetméter árának változása

A téglalakásoknál ez a változás 6,4%-os, de közel azonos, 37 ezer forintos drágulással egyezett meg. A panellakások vásárlásakor pedig tavaly februárban négyzetméterenként átlagosan 14700 forinttal, azaz 3,6%-kal kedvezőbben lehetett azokhoz hozzájutni.

Mire számíthatunk a közeljövőben?

A szakértők kalkulációi alapján a tranzakciók számának akár felével való bővülésére lehet számítani, az árak ezzel szemben nem fognak jelentősen változni. Az előre látható folyamatokba ugyanakkor beleszólhat a koronavírus, mint olyan tényező, melynek előrejelzése problémás, mégis nagy hatással van az ingatlanpiacra, ahogyan ez a tavalyi év során is megmutatkozott.

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák