Hazai ingatlanpiac az elmúlt és a következő évben – mire számíthatunk?

A hazánkban immár több mint egy éve jelenlévő koronavírus-járvány az elmúlt esztendőben olyan változásokat hozott a mindennapi élet mellett a gazdaság legtöbb területén, így az ingatlanok adásvételében is, melyek természetszerűen nehezen láthatóak, becsülhetőek előre. Milyen árszintet tapasztalhatunk jelenleg a használt családi házak, illetve lakások piacán? Mire számíthatunk az idei évben? Elemzésünkben ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.

A várt csökkenés elmaradt, de lassult a drágulás

A fővárosban meghirdetett használt házak és lakások kínálati árának rohamos, akár 20%-os növekedése, amely 2018-2019-ben jellemezte a budapesti piacot, tavaly októberre 5%-os éves drágulási ütemmé szelidült, a koronavírus közvetlen, illetve közvetett hatására. Ugyanakkor árcsökkenésről korántsem beszélhetünk. Az új évben pedig további 18700 Ft-tal emelkedett a fővárosi eladó ingatlanok átlagos négyzetméter ára, így négyzetméterenként átlagosan 785 ezer forintba kerül Budapesten saját házhoz vagy lakáshoz jutni.

Ezek a tényezők befolyásolhatják az ingatlanárakat

Ez az ár természetesen nagyban függ attól, hogy az adott ingatlan melyik kerületben található, milyen típusú – kertes ház, panel- vagy téglalakás –, illetve, hogy megfelel-e a CSOK igénylésekor az állam által támasztott minimum követelményeknek. Itt elsősorban a megvásárolandó lakás alapterületére kell gondolni.

Ezek alapján elmondható, hogy a legdrágább ingatlantípus négyzetméterre jutó ár alapján továbbra is a téglalakás. Az Ingatlannet.hu februári adatai alapján négyzetméterenként átlagosan 848 ezer forintot kérnek el egy budapesti lakásért. Ez 72 ezer forinttal, azaz 9,4%-kal drágább négyzetmétereket jelent, 2019 azonos hónapjához képest.

Félmillió alatti négyzetméter árak?

A téglalakások kiugróan magas négyzetméter áraihoz képest a panelek már csaknem 260 ezer Ft/m2-rel, míg a kertes házak további 18 ezer Ft/m2-rel olcsóbban kaphatók. Ugyanakkor egyik típusból sem találhatunk a budapesti használt ingatlanok piacán félmilliós átlagos négyzetméterár alattit 2019 májusa óta – az összes kerület adatait figyelembe véve.

Hogyan változtak az árak a fővárosban?

Az elmúlt 12 hónap során a budapesti lakóingatlanok átlagos négyzetméter árai 7 hónapban növekedtek, öt hónap esetében csökkentek. Átlagosan havi 1350 Ft-os növekedéssel írható le ez az esztendős árváltozás. Leginkább a második hullám elején jelentkezett nagyobb áresés, ekkor 11 ezer forinttal lett olcsóbb egy hónap alatt a négyzetméterek átlagos ára. A kertes házaknál ugyanezen időtáv alatt csupán 4 hónapban emelkedtek az árak, a havi átlagos változás pedig 1200 forintos drágulással egyenlő.

A fővárosi ingatalanok árának változása

Ami a lakásokat illeti, a fővárosi téglalakások a tavalyi utolsó negyedévben vettek ismét növekvő tendenciát, az első hullám alatt ugyanis inkább a csökkenés jellemezte az árszínvonalukat. A panelek esetében hasonlóan alakultak az árak változásai, a legnagyobb drágulás pedig az újévkor jelentkezett – hiszen decemberről januárra 10200 Ft-tal emelkedett az ilyen típusú használt ingatlanok átlagos négyzetméter ára.

Mi mondható el az országos kínálatról?

Az eladásra meghirdetett családi házak országosan 2020 februárjához képest az idei év azonos hónapjára jóval nagyobb mértékben drágultak, mint a budapesti ingatlanok. Míg a fővárosban 2,6%-kal kellett többet fizetni az egy évvel ezelőtti átlagos négyzetméter árakhoz viszonyítva, az országszerte eladó használt házak árai ugyanezen időtáv alatt 14%-kal, azaz csaknem 38 ezer forinttal emelkedtek.

A fővárosi ingatalanok négyzetméter árának változása

A téglalakásoknál ez a változás 6,4%-os, de közel azonos, 37 ezer forintos drágulással egyezett meg. A panellakások vásárlásakor pedig tavaly februárban négyzetméterenként átlagosan 14700 forinttal, azaz 3,6%-kal kedvezőbben lehetett azokhoz hozzájutni.

Mire számíthatunk a közeljövőben?

A szakértők kalkulációi alapján a tranzakciók számának akár felével való bővülésére lehet számítani, az árak ezzel szemben nem fognak jelentősen változni. Az előre látható folyamatokba ugyanakkor beleszólhat a koronavírus, mint olyan tényező, melynek előrejelzése problémás, mégis nagy hatással van az ingatlanpiacra, ahogyan ez a tavalyi év során is megmutatkozott.

Kapcsolódó cikkek

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Hitelfelvétel okosan - 7 lépésben

Életünk során legalább egyszer, nagy valószínűséggel előfordul, hogy kisebb vagy nagyobb összegű hitel felvételére szorulunk. Komoly döntést kell ekkor meghoznunk, mely több évre, akár évtizedekre befolyásolja majd mindennapi életünket. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő körültekintéssel járjunk el, mielőtt aláírjuk a szerződést.

CSOK: 36 ezer családnak 87 milliárd forint támogatás

Mit sem veszített népszerűségéből a CSOK. Ezt támasztja alá, hogy 2016. decemberében 9,6 milliárd forint értékben kötöttek szerződést, ez pedig rekord összegnek számít a program kezdete óta.

Könnyítések a CSOK-ban

Ismét változnak a CSOK szabályai. A cél, hogy még több Magyar család számára váljon elérhetővé a Családi Otthonteremtési Kedvezmény.

Érezhető-e már a CSOK-hatás?

A két éve tartó lakáspiaci fellendülés idén sem áll meg, a tavaly tapasztalt fogalomnövekedés jelenleg is kitart. Áprilisban 4%-kal, májusban pedig 3%-kal magasabb tranzakció számot regisztráltak az előző év azonos időszakához képest.

A CSOK bővítésének következményei: telek és ingatlan ár növekedés

Cikkünkből megtudhatja, milyen mértékű ingatlan és telek ár változásra lehet számítani az ország egyes területein a nagy keresletnek köszönhetően.

Az éves szinten hiányzó 25 ezer lakóingatlan

Az „Évente 25 ezer új lakóingatlan hiányzik a magyar piacról”címmel március 22-én megrendezett sajtótájékoztató az ingatlanpiac múltbéli, jelenlegi és várható helyzetéről, változásairól informálta a sajtó képviselőit.

5 kérdés és válasz a NOK-ról

Röviden már esett szó a Nemzeti Otthonteremtési Közösségről (NOK). Következő cikk sorozatunkban olyan információkat szeretnénk kérdés-válasz formájában összegyűjteni, melyek segítségével egy átfogóbb képet nyújthatunk az amúgy bonyolultnak tűnő rendszerről.