Hirdetés

A Konkrét Stúdió és Szántó Hunor Albert terve nyerte az idei Média Építészeti Díját

Február 20-án 16. alkalommal ismerték el az idei év legkiemelkedőbb alkotásait az Építészfórum szervezésében megvalósuló Média Építészeti Díja gála keretében. A járványügyi helyzetre való tekintettel a rendezvényt online közvetítették a szervezők a Trafó Kortárs Művészetek Házából.

Az Építészfórum által alapított Média Építészeti Díja immár 16 éves hagyománnyal rendelkező, megkerülhetetlen szakmai esemény, melynek különlegessége, hogy zsűrizése a nagyközönség előtt zajlik. Az idei év rendhagyó volt, hiszen a rendezvény online térbe költözött, így csak virtuálisan drukkolhattak az érdeklődők kedvenc projektjeiknek.

A legjobb épület díját idén a zsűri, amely a vezető magyar sajtóorgánumok (Telex, Forbes, Válasz Online) képviselőiből, illetve a szakma kiemelt szereplőiből állt, a Konkrét Stúdió csapatának ítélte az üllői családi házukért. A díjat a zsűri elnöke, Zubreczki Dávid adta át. A zsűri kiemelkedőnek tartotta, hogy az épületet az építész tervező és a megbízó közösen mutatták be, ezzel is mutatva, hogy megfelel funkciójának. Továbbá felhívták a figyelmet a ház külső anyagválasztásának sajátosságára is. A fekete hullámpala bár elsőre megkérdőjelezhető választás lehet egy családi házon, más szemszögből viszont a ház a magyar településeken előszeretettel használt építőanyag igényes felhasználására mutat alternatívát.

Üllői családi ház – tervező: Konkrét Stúdió
Üllői családi ház – tervező: Konkrét Stúdió

A tervek közül a zsűri Szántó Hunor Albertnek a Táj-Restaurációs Központ munkájáért ítélte oda az elismerést (konzulens: Vannay Miklós DLA). A terv, mely már korábban sok más rangos díjat is elnyert, vállaltan ideiglenes életidejével hívta fel magára a zsűri figyelmét. Kiemelték, hogy ez a megközelítés miért fontos a mai, pazarló építőipari gyakorlat fényében, és, hogy az egyre mélyülő klímaválság korában miért pozitív a természetes, lebomló építőanyagok használata. A díjat Tima Zoltán, a KÖZTI építésze, vezető tervezője adta át.

Táj-Restaurációs Központ – tervező: Szántó Hunor Albert
Táj-Restaurációs Központ – tervező: Szántó Hunor Albert

Hasonlóan az elmúlt évekhez, a gálaesten az alkotók mutatták be saját projektjeiket: a díjért versengő épületeket és terveket, melyeket a média és szakma képviselői értékelték. A zsűri mellett a közönség is megoszthatta véleményét előzetes online szavazás formájában. A közönség tetszését ebben az évben az épületek közül a kolozsvári PJ-ház nyerte el, melyet Péterffy Miklós tervezett. A díjat a Telex újságírója, Földes András adta át.

PJ-ház Kolozsváron – tervező: Péterffy Miklós
PJ-ház Kolozsváron – tervező: Péterffy Miklós

A közönségtől legtöbb szavazatot kapó terv díját Györgyi Csenge és Iszak Bálint vehette át Vulkánmúzeum Izlandon munkájukért Pásztor Jánostól, az Építészfórum tulajdonosától.

Vulkánmúzeum Izlandon – tervezők: Györgyi Csenge és Iszak Bálint
Vulkánmúzeum Izlandon – tervezők: Györgyi Csenge és Iszak Bálint

Tavaly óta egy új közönségdíjat is kiosztanak a MÉD szervezői épített környezet kategóriában, melyben idén Bunyik Emese Pele királysága munkája bizonyult a legjobbnak. A díjat a szakmai zsűri nevében Nagy Csaba, az Archikon építésziroda vezető tervezője nyújtotta át.

Pele királysága – tervező: Bunyik Emese
Pele királysága – tervező: Bunyik Emese

A Média Építészeti Díja keretében harmadik alkalommal adták át a Perika-díjat, az Építészfórum társalapítója és három éve elhunyt főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina emlékét őrző szakmai elismerést, amely olyan kiválóságok eredményeinek méltatására szolgál, akik az építészet mellett több tudományos vagy művészeti ágban is innovatív módon kiemelkedő, társadalmi hatású értéket teremtenek. A díjat ebben az évben Perczel Anna építész, örökségvédő, az Óvás! Egyesület elnöke érdemelte ki.

Az est folyamán az elmúlt évekhez hasonlóan több különdíjat is kiosztottak: az Austrotherm Energiahatékonysági Különdíját az Arctonic tervezői, Töős György és Szőkedencsi Géza kapta a Richter Gedeon debreceni közösségi és iroda épületének megtervezéséért, míg az Austrotherm saját elismerését, a Kovács Zoltán-emlékdíjat, a Bálint Istvánnak (Szak. Szolg. Paks Kft.) ítélték oda.

Richter Gedeon debreceni közösségi és iroda – tervezők: Arctonic: Töős György és Szőkedencsi Géza
Richter Gedeon debreceni közösségi és iroda – tervezők: Arctonic: Töős György és Szőkedencsi Géza

Az Europa Design Belsőépítészeti Különdíját a Fló Architects csapata, Csővári Linda és Demeter Ágota nyerte el az AKG Általános Iskola és Gimnázium munkájukért.

AKG Általános Iskola és Gimnázium – tervezők: Fló Architects: Csővári Linda és Demeter Ágota
AKG Általános Iskola és Gimnázium – tervezők: Fló Architects: Csővári Linda és Demeter Ágota

Az Építészfórum által két éve alapított Fejlesztői Szakmai Nagydíjat a Gránit Pólus adta át Kiss Gábornak, a Metrodom cégcsoport műszaki igazgatójának és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület alelnökének.

A Nagyberuházások Különdíját az új Operaház Eiffel Műhelyház és Próbacentrum kapta, melyet Marosi Miklós és csapata tervezett. A díjat az Optimum Solar adta át Ács István és Pernesz Ágnes építész munkatársaknak.

Operaház Eiffel Műhelyház és Próbacentrum – tervezők: Marosi Miklós és csapata
Operaház Eiffel Műhelyház és Próbacentrum – tervezők: Marosi Miklós és csapata

A Média Építészeti Díja gálaestjének fontos része a hagyományok ápolása, amikor az Építészfórum egy olyan mester munkáját ismeri el, akire oktatóként, alkotóként sokan felnéznek, akinek sokan tartoznak hálával a jó szóért, szakmai tudásért és segítségért. Az évek során Csete Györgyöt, Dr. Bitó Jánost, Bán Ferencet, Vonnák Jánost, Mőcsényi Mihályt, Borvendég Bélát, Rimanóczy Jenőt, Kévés Györgyöt, Török Ferencet, Csomay Zsófiát, Vámossy Ferencet, Winkler Barnabást, idén pedig Cságoly Ferenc DLA, DSc építészt, egyetemi tanárt köszöntötték.

Az eddigi Média Építészeti Díja felhívásokra több mint ezer pályázat érkezett összesen, és 150 alkotó munkájának ítéltek oda elismerést ezidáig. A 2020-as megmérettetésen közel 180 munka versenyzett egymással, közülük a gálaestet megelőzően nemzetközi előzsűri választott ki öt-öt finalistát épület és terv kategóriában. A nemzetközileg elismert szakértőkből álló előzsűri nemcsak szelektált a pályázók között, de ezzel át is tekintette és véleményezte a magyar építészetet, annak legújabb irányvonalait.

Indira van’t Klooster, az előzsűri elnöke üzenetében úgy fogalmazott: az idén kiválasztott projektek – európai szinten is – magas építészeti minőséget képviselnek, azonban az előző évekhez képest nem volt olyan gazdag a programok és témák felhozatala. Óriási mennyiségű, többnyire egyedülálló és privát lakóházat láttunk, elég sok irodát, de alig néhány projektet, ami a köztérrel vagy közösségi lakhatással foglalkozik, se olyanokat, melyek aktuális problémákra keresnek megoldást, mint a klímaváltozás, vagy a városok határainak terjedése. Ez nem feltétlenül az építészek hibája: talán a megbízók megszűntek vállalkozó szelleműnek és ambiciózusnak lenni, vagy talán a pénz hiányzik. Az a benyomásunk, hogy a pályázatok hiánya, főleg azon pályázatoké, amelyek a fiatal generációknak és kisebb irodáknak is nyitottak, lehet az egyik ok emögött.

A tavaly 20. születésnapját ünneplő Építészfórum 16. éve ismeri el a legkiválóbb hazai alkotókat és alkotásokat a Média Építészeti Díja keretében. A rendezvény és az oldal is folyamatos változásban van, és megújulásra törekszik az aktuális, de érték- és időtálló irányoknak megfelelően. A honlap az elmúlt év során számos fejlesztés mellett térkép funkcióval bővült, streaming aloldalt kapott, illetve új kommentelési rendszert hozott létre, de ami még talán ennél is fontosabb, ezzel párhuzamosan egy tartalmi megújulás és fejlődés is végbement az oldalon. Az Építészfórum csapata a jövőben is minden igyekezetével azon lesz, hogy a kortárs magyar építészet egyik legnagyobb pártfogója legyen azáltal, hogy a legkiemelkedőbb építészeti eredményeket mutatja be, az itthon és külföldön zajló legfontosabb építészeti eseményekről és történésekről ad tájékoztatást, valamint olyan építészeti vonatkozású kérdéseket tűz napirendre, melyek kellő figyelemmel és érzékenységgel egy mindannyiunk számára élhetőbb épített környezetet eredményeznek.

Az előzsűrit a korábbi évekhez hasonlóan, egy nemzetközi szaktekintély vezette: Indira van’t Klooster (Hollandia), az ARCAM, az Amszterdami Építészeti Központ vezetője, az A10 építészeti újság alapító-főszerkesztője már nagy rutinnal és ismerettel rendelkezik nemcsak az európai, de a magyar építészeti szcénáról is. A zsűri munkájában a nemzetközi szakmai kontextust Brendan Cormier (Kanada/Egyesült Királyság) képviselte, a régióból Ștefan Ghenciulescu (Románia), a Zeppelin lap szerkesztője, magyar részről pedig Nagy Csaba, az Archikon vezető tervezője vett részt.

A zsűri tagjai 2020-ban: Zubreczki Dávid, szakíró, építészeti mesemondó, zsűrielnök; Bagi László, szerkesztő, újságíró (Forbes); Földes András, újságíró, videós (Telex); Zsuppán András, újságíró (Válasz Online); Dr. Géczy Nóra, építész tervezőművész (Széchenyi István Egyetem).

Főtámogató: Austrotherm

Támogatók: Europa Design, KÖZTI Zrt., Gránit Pólus, Optimum Solar, Terrán, PREFA Magyarország, Hansgrohe, Autodesk, Lisys-Project Kft., Market, Nemzeti Kulturális Alap, VPI Beton

Médiapartnerek: Octogon, Kortárs Építészeti Központ, Magyar Építéstechnika, Régi- Új Magyar Építőművészet, Az Év irodája, Proidea, Országépítő, A Mi Otthonunk, Építész Klub, Szónok Születik Retorikaiskola, Magyar Építész Kamara

Ez is érdekelhet

Tisztíts úgy, mint egy profi!

Magasabb flexibilitás és vízlepergető hatás FX 66 Platinum Flexfugázóval!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

„Segítség, beázik az új tetőm!”

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Medence kompromisszumok nélkül

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Mindent az arany zuhanykabinokról

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

Dombház szupervályogból - egy alternatív építészeti technológia

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

A szerethető beton

„Az anyag természete” - EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben. Pályázat építészek és építészhallgatók számára

32 tanács kivitelező választáshoz

Év háza 2017: a fődíj mellett 5 különdíj vár gazdára

Betonozd be magad 2017-ben is! - „Minden építés alapja” pályázat építészeknek és egyetemi hallgatóknak

Gombnyomásra forgatható szobák

Zenei központ és kiállítótér két gigantikus csőbe építve

2 in 1 – Hotel és sípálya egyben

2016 leglátványosabb épületei

Vásárlási listák
További vásárlási listák