Hirdetés

Modern otthon, vidéki életérzés - Style & Draw enteriőrtervező pályázat a Hörmann különdíjával

Idén 4. alkalommal rendezték meg a Style & Draw enteriőrtervező pályázatot, amely során egy kisszékelyi otthon belső terének kialakításáról kellett terveket készíteniük a jelentkezőknek. Mint minden évben, a Hörmann ismét különdíjjal jutalmazta a feltörekvő pályázókat. 2020-ban a választás Nagy Zsuzsannára és Sziki Gáborra esett, akik formabontó megoldásokkal álmodták meg a vidéki otthont.

A Hörmann Hungária Kft. fontos küldetésének tartja, hogy évről évre különdíjjal járuljon hozzá a fiatal építészek, tervezők szakmai előmeneteléhez. A vállalat ebben az évben is olyan pályázóknak ajánlotta fel a díjat, akik a legötletesebb módon használták pályamunkájuk során a Hörmann termékeit. 2020-ban Nagy Zsuzsanna és Sziki Gábor volt az a szerencsés tervezőpáros, akik elnyerték a Hörmann különdíjat, a cikkben az ő válaszaikat olvashatják arról, miként élték meg a pályamunka elkészítését.

Nagy Zsuzsanna és Sziki Gábor munkája, mely a Style & Draw enteriőrtervező pályázaton a Hörmann különdíját nyerte

A pályázat fő célkitűzése a belsőépítészi és a lakberendezési szakma népszerűsítése építkezők és lakásfelújítók körében. A szervezők feltett szándéka, hogy teret nyújtsanak a fiatal, elszánt hazai tervezőknek, akik a pályázaton keresztül megmutathatják kreativitásukat és újszerű ötleteiket. A versenyre rendkívül széles körből várták az anyagokat, építészektől, lakberendezőktől elkezdve egészen a még tanulmányaikat folytató belsőépítész- és dizájner hallgatókig. A végső döntés egy szakmai zsűri kezében volt, melynek tagjai Sütő Kata belsőépítész tervező, Ebedli Gyula belsőépítész-formatervező és Göbölyös Kristóf belsőépítész vezető tervező.

Mi fogott meg benneteket Kisszékelyben?

Vidéki gyökerekkel rendelkezünk, a múltunk és a jelenünk időről időre összehoz minket Kisszékelyhez hasonló „rejtett” falvakkal. A Nógrád megyei falvak, melyeken megáll a vonat vagy busz a nagyszülőkhöz menet, a Bakony belsejében a svábok zárkózott és rendezett falvaikkal, vagy a Tokajvidék, mely Gábor második otthona. Így Kisszékely is ismeretlen ismerős volt, már az első pillanatban.

Nagy Zsuzsanna és Sziki Gábor munkája, mely a Style & Draw enteriőrtervező pályázaton a Hörmann különdíját nyerte

Milyen alapkoncepciókra fektettétek a hangsúlyt a tervezés során?

A környezet és a táj tisztelete került a fókuszba. Figyeltünk arra, hogy ne vegyünk el számottevő zöld alapterületet, illetve ne takarjuk el a természeti és épített környezetet, inkább mutassuk meg. Mi itt a továbbtervező belsőépítészek voltunk, de fontos tudni és belátni, hogy egy jó épületet kellett még személyesebbé tenni. Az építész és a szakágak munkáját mindig tiszteletben kell tartani, kooperatívan közelíteni, mert tudás és tapasztalat van mögötte.

Milyen környezetbarát építészeti megoldásokat alkalmaztatok?

Az eredeti terv által is javasolt természetes építőanyagok, a kő, a fa, a tégla használata fontos volt számunkra is. Arra is figyeltünk, hogy a kültéri burkolatok ne legyenek vízzárók, vagyis az esőt ne vágjuk el a természetes talajtól. A ház hőtechnikáját segítendő, redőnyök kerültek az ablakok fölé, hogy a túlmelegedést csökkentsük. A környezetbarát megoldások az épületgépészeben jelentek meg nagyobb hangsúllyal, a hővisszanyerős szellőzés, a csapadékvíz gyűjtése és visszaforgatása, az okosotthon vezérlés, mely optimalizálja a világítás, hűtés, fűtés használatát.

Nagy Zsuzsanna és Sziki Gábor munkája, mely a Style & Draw enteriőrtervező pályázaton a Hörmann különdíját nyerte

Mitől lesz egy otthon fenntartható? Hol érdemes elkezdeni?

Ha új ház vagy lakás esetén már a tervezéskor érdemes az energetikai besorolás által elvárt dolgokat szem előtt tartani, mert a legolcsóbb energia az, amit meg sem kell termelni. Az új jogszabály elvárásai még szokatlanok, lassan áll rá a tervező szeme és keze a vastag falakra, a túlbonyolítottnak tűnő gépésztre. Meglévő ház vagy lakás esetében pici lépésenként érdemes haladni. Például érdemes okosabb vezérlésű termosztátot használni a fűtéshez, hasznos lehet továbbá a világításnál az időzítők és érzékelők használata is. De első lépésnek az is jó lehet, ha LED-es izzókra cserélik a hagyományost.

Miért tartottátok ideális választásnak a Hörmann termékeket a tervezés során?

Megkerülhetetlen tény, hogy a Hörmann a garázskapu szinonimája. Stabil és magas a minősége, és ehhez jól kezelhető katalógusok és termékismertetés társulnak. Ami pedig a masszív lelkesedést kiváltotta, az két dolog volt. Egyrészt a CAD programba integrált applikáció, mely a táblázat-böngészést váltja ki végtelen kényelmesen. Másrészt a burkolat nélküli, a tervezőre bízott garázskapu-design*, mely csak az ajtólap belső szerkezetét adja, a többi lehet teljesen egyedi.
(*Berry billenő DF 98 garázskapu 905 szárnnyal)

Nagy Zsuzsanna és Sziki Gábor munkája, mely a Style & Draw enteriőrtervező pályázaton a Hörmann különdíját nyerte

Mit gondoltok a városból vidékre költözésről? Mennyire éri meg, milyen pozitívumokkal járhat?

A vidékre költözést sok tévhit kíséri, de ezeket lehet okosan kezelni. A döntésnél mérlegelni kell a munkahely, iskola, óvoda megközelíthetőségét. Vagy jó tömegközlekedés kell, vagy dugómentes autóút, vagy home office. A leendő ház méreténél és a ráfordított költségnél figyelembe érdemes venni, hogy egy 500 m2-es luxusházat nem lehet később a bekerülési költségéért eladni, ezért érdemes inkább kisebb, egyszerű anyagokkal és szerkezetekkel készülő házat építeni.

Milyen megoldásokat láttok arra, hogy a kis települések vonzóbb lakóhelyekké váljanak?

Ha az ember a Lehel téri csarnok közelében lakik, nem okoz gondot friss koriander levelet venni, ha épp az kell a vacsorához. Ha nem, akkor meg kell küzdenie a cserepes növény életben tartásával, vagy módosítania kell a receptet. Vidékre költözés esetén vagy folyamatosan küzdeni kell vagy az igényszintet kell módosítani. A megoldásoknak ezt a hatást kellene csökkenteni, a koriandernél maradva, kellene egy közeli gazda, aki nemcsak paradicsomot termel, hanem érdekes fűszernövényeket is, és egy héten legalább kétszer elérhető helyen árusít.

Nagy Zsuzsanna és Sziki Gábor munkája, mely a Style & Draw enteriőrtervező pályázaton a Hörmann különdíját nyerte

Előnyös lehet például egy, a fogyasztást támogató közvetítő rendszer, ami a jó gazdák terményeit, a jó mesterek munkáját, a jó szolgáltatók szolgáltatását szervezetten eljuttatja a kistelepülésekre. Ehhez fel kell térképezni, az igényeket és folyamatosan figyelve a minőség állandóságára és az új szereplők felbukkanására. A fogyasztáshoz bevétel is kell, így a munkalehetőségek, a turizmus és a munkavállalást segítő szolgáltatások fejlesztése talán az egyik legfontosabb. Továbbá sarkalatos pont a közlekedés, hiszen számos kistelepülésre csak autóval lehet eljutni jelenleg. Összességében a vidékre költözés nagy döntés és hordoz kockázatot, de mi mennénk, ha adódna rá alkalom.

Ez is érdekelhet

Tisztíts úgy, mint egy profi!

Magasabb flexibilitás és vízlepergető hatás FX 66 Platinum Flexfugázóval!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

„Segítség, beázik az új tetőm!”

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Medence kompromisszumok nélkül

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

A mai görgős zuhanykabinok csak hírből ismerik a '90-es évekbeli elődeiket

Zsaluzia – modern és esztétikus árnyékolás

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Erre figyeljünk, ha zsaluziát vásárolunk! - válaszol a szakértő

Kockából építhető mindenre kiterjedő okosotthon - A Hörmann Homee-val teljes okosotthon ökoszisztéma építhető

Legyen az otthonunk valóban okos! - Új Grenton Multisensor

Nyiss a stílusodra! Körbenéztünk az Ajtógyár / Kilincsgyár beltéri ajtó és kilincs áruházban és megtaláltuk, amit kerestünk

2 éve történt – Homeinfo bónusz készpénztámogatás: 554 600 Ft kivitelezésre

„Okosotthon, okos fűtés” – fenntarthatóság és környezettudatosság

Okosotthon trendek – Mi várható a közeljövőben?

Tubadzin Design Awards 2022 – pályázat építészek, lakberendezők és diákok részére

Erre figyeljünk, ha Fixscreen árnyékolót vásárolunk! - válaszol a szakértő

Ajtómeghajtással egy világjárvány ellen - Érintésmentes megoldással csökkenthető a fertőzések terjedése

Jelenlétszimuláció a biztonságos okosotthonért

Hörmann - Tervezzük meg garázskapunkat! – Útmutató lépésről lépésre

Vásárlási listák
További vásárlási listák