Hirdetés

A lakásokkal szemben egyre nagyobb kereslet mutatkozik a házakra

A korábban nagy népszerűségnek örvendő lakások kezdik elveszteni a varázserejüket. Persze még mindig vannak olyanok, akik szívesebben alakítják ki otthonukat egy lakásban, mint egy házban, de egyre többet vannak azok, akik a házakat részesítik előnyben. Az Ingatlannet.hu utánajárt minek köszönhető a változás.

A zöldövezetek jelentősége

Az országban most sokan döntenek úgy, hogy a kis lakásuk árán vesznek egy szép nagy családi házat kerttel. A jelenség megjelenését elsősorban a koronavírus idézte elő. Persze a családi otthonteremtési támogatás élénkíti a családi házak iránti keresletet, de emellett a koronavírus terjedését megakadályozó szigorítások is sok panellakót ráébresztettek az agglomerációk értékére. A zöld övezetek jelentősége tehát egyre inkább felértékelődik, szemben a beszűkült mozgásteret kínáló életterekkel. A karantén időszaka alatt voltak olyanok, akik kénytelenek voltak több hónapot „túlélni” egy erkély nélküli lakásban. Ez utóbbi szegmens most minden megtesz azért, hogy lakását egy kis kertes házra vagy éppen egy erkélyes ingatlanra cserélhesse. Azonban azt is látnunk kell, hogy a vírushelyzet által okozott változások csak ideiglenesek. A rendkívüli helyzethez történő alkalmazkodás nem örökre szól, így nem beszélhetünk trend kialakulásáról.

Az ár sem elhanyagolható szempont

Valamennyi régióközpontunkban drágább átlagos négyzetméter árakat mutatnak a lakások a házakhoz képest. A régióközpontok között Szeged az egyetlen kivétel, ahol a családi házak és a panelek szeptemberi átlagára egy színvonalon, 330-340 ezer Ft/m2 körül volt. A napfény városában téglalakást keresőknek már mélyebben kellett a zsebükbe nyúlniuk, ugyanis ezen lakóingatlan-típusok átlagára idén szeptemberben 480 ezer Ft/m2-re volt tehető.

A legnagyobb árkülönbség ház és lakás között hol máshol lehetett volna, mint Budapesten. Itt a házak 530 ezer Ft/m2-es átlagárától a panelek ugyan csak 30 ezer Ft/m2-rel mutatkoztak drágábbnak, a téglalakások viszont csaknem 300 ezer Ft/m2-rel kerültek többe. Hatalmas árdifferenciával szembesülhettek a vásárlók Székesfehérváron, Debrecenben, Győrben, Pécsen és Miskolcon is. Ezen régióközpontokban a házak átlagára négyzetméterenként 160-190 ezer forinttal volt alacsonyabb, mint a téglalakások, a panellakások pedig „csak” 30-80 ezer forinttal voltak olcsóbbak.

Ingatlan árak alakulása

Az OTP Ingatlanpont felmérése szerint a lakások iránti kereslet éppen azért esett vissza, mert a vásárlók rájöttek arra, hogy egy kisebb lakás áráért máshol egy családi házat is kaphatnak. Az elemzésből az is kiderül, hogy a Budapesten élő családosok vagy családot tervezők többségében az agglomerációban, a vidéki városok lakói pedig jellemzően a környező kisebb településeken nézelődtek új otthont után – már ami 2020 első kilenc hónapját illeti.

Forrás: www.ingatlannet.hu

Kapcsolódó cikkek

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Magyarországon 2,7 millió családi ház van. Energetikailag korszerűnek 5-10%-uk mondható, melyek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen ezeket eleve a kor követelményeinek megfelelően építették, vagy már energiahatékonysági szempontból teljes körűen felújították azokat.

Nagy változások jellemzik idén az albérletpiacot

Idén 180 fokos fordulatot vett a lakáspiac, teljesen átalakultak a korábban hosszú éveket jellemző trendek. A magyar ingatlanpiac már lassuló szakaszba ért.

Év háza 2020: a Budai Vigadó és egy hűvösvölgyi családi ház lett az idei két legjobb

Szeptember 17-én, gálaesten adták át az idei Év háza pályázat díjait, mely az elmúlt évtizedben a legismertebb és legszélesebb körben érdeklődésre számot tartó építész szakmai elismeréssé vált. Az eredményhirdetést a megjelenteken kívül az érdeklődők a helyszínről sugárzott online közvetítésen élőben követhették.

A koronavírus sem gyengítette az ingatlanpiacot

Az elmúlt két évben harmadával nőttek az ingatlanárak országszerte, ám a felújított, korszerű fűtéssel, szigeteléssel ellátott otthonok ára még ennél is nagyobb mértékben emelkedett.

Lakáspiaci árak alakulása: főváros vs. vidék

Az, hogy mennyire magas a lakáson levő árcédula, sok mindentől függ. Egyrészt függhet attól, hogy az adott lakás az országon, illetve a városon, településen belül hol helyezkedik el.

Aduász a lelassult ingatlanpiacon - Home staging: a kihagyhatatlan lehetőség

Ma már egyre többeknek cseng ismerősen a home staging kifejezés és egyre nagyobb teret hódít maga a szemlélet, melyen ez az ingatlan-értéknövelő tevékenység alapszik.

Hatékonyabb lakáseladás 3d-s túra segítségével

Pörög az ingatlanpiac, de amíg vevő és eladó egymásra talál, mindegyik szereplő több, gyakran felesleges kör lefutására kényszerül. Ennek kikerülésében nyújt segítséget egy új fejlesztés, mely egyben radikális változásokat generálhat a piacon.

Hogyan lesz lakóház egy konténerből? – Engedélyek, átalakítás, közművek

Hazai elterjedtsége még eléggé csekély a konténerből átalakított és lakhatóvá tett házaknak, de nagy érdeklődéssel figyeljük azokat a külföldi és már néhány hazai oldalt, ahol ilyen kiváló, mutatós, környezetbarát, költséghatékony építményeket mutatnak be. Több magyar vállalkozás foglalkozik a konténer házak tervezésével, átalakításával, árusításával, továbbá a helyszínre telepítésével, a szükséges közműbekötésekkel és az engedélyeztetéssel is.

Érezhető-e már a CSOK-hatás?

A két éve tartó lakáspiaci fellendülés idén sem áll meg, a tavaly tapasztalt fogalomnövekedés jelenleg is kitart. Áprilisban 4%-kal, májusban pedig 3%-kal magasabb tranzakció számot regisztráltak az előző év azonos időszakához képest.