Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

A lakásokkal szemben egyre nagyobb kereslet mutatkozik a házakra

A korábban nagy népszerűségnek örvendő lakások kezdik elveszteni a varázserejüket. Persze még mindig vannak olyanok, akik szívesebben alakítják ki otthonukat egy lakásban, mint egy házban, de egyre többet vannak azok, akik a házakat részesítik előnyben. Az Ingatlannet.hu utánajárt minek köszönhető a változás.

A zöldövezetek jelentősége

Az országban most sokan döntenek úgy, hogy a kis lakásuk árán vesznek egy szép nagy családi házat kerttel. A jelenség megjelenését elsősorban a koronavírus idézte elő. Persze a családi otthonteremtési támogatás élénkíti a családi házak iránti keresletet, de emellett a koronavírus terjedését megakadályozó szigorítások is sok panellakót ráébresztettek az agglomerációk értékére. A zöld övezetek jelentősége tehát egyre inkább felértékelődik, szemben a beszűkült mozgásteret kínáló életterekkel. A karantén időszaka alatt voltak olyanok, akik kénytelenek voltak több hónapot „túlélni” egy erkély nélküli lakásban. Ez utóbbi szegmens most minden megtesz azért, hogy lakását egy kis kertes házra vagy éppen egy erkélyes ingatlanra cserélhesse. Azonban azt is látnunk kell, hogy a vírushelyzet által okozott változások csak ideiglenesek. A rendkívüli helyzethez történő alkalmazkodás nem örökre szól, így nem beszélhetünk trend kialakulásáról.

Az ár sem elhanyagolható szempont

Valamennyi régióközpontunkban drágább átlagos négyzetméter árakat mutatnak a lakások a házakhoz képest. A régióközpontok között Szeged az egyetlen kivétel, ahol a családi házak és a panelek szeptemberi átlagára egy színvonalon, 330-340 ezer Ft/m2 körül volt. A napfény városában téglalakást keresőknek már mélyebben kellett a zsebükbe nyúlniuk, ugyanis ezen lakóingatlan-típusok átlagára idén szeptemberben 480 ezer Ft/m2-re volt tehető.

A legnagyobb árkülönbség ház és lakás között hol máshol lehetett volna, mint Budapesten. Itt a házak 530 ezer Ft/m2-es átlagárától a panelek ugyan csak 30 ezer Ft/m2-rel mutatkoztak drágábbnak, a téglalakások viszont csaknem 300 ezer Ft/m2-rel kerültek többe. Hatalmas árdifferenciával szembesülhettek a vásárlók Székesfehérváron, Debrecenben, Győrben, Pécsen és Miskolcon is. Ezen régióközpontokban a házak átlagára négyzetméterenként 160-190 ezer forinttal volt alacsonyabb, mint a téglalakások, a panellakások pedig „csak” 30-80 ezer forinttal voltak olcsóbbak.

Ingatlan árak alakulása

Az OTP Ingatlanpont felmérése szerint a lakások iránti kereslet éppen azért esett vissza, mert a vásárlók rájöttek arra, hogy egy kisebb lakás áráért máshol egy családi házat is kaphatnak. Az elemzésből az is kiderül, hogy a Budapesten élő családosok vagy családot tervezők többségében az agglomerációban, a vidéki városok lakói pedig jellemzően a környező kisebb településeken nézelődtek új otthont után – már ami 2020 első kilenc hónapját illeti.

Forrás: www.ingatlannet.hu