Hirdetés

Nagy változások jellemzik idén az albérletpiacot

Előző elemzésünkben már beszámoltunk a koronavírus ingatlanpiaci mellékhatásairól. Mint írtunk, a kijárási korlátozások bevezetését követően a járvány az ingatlanpiacot is lesújtotta. Idén 180 fokos fordulatot vett a lakáspiac, teljesen átalakultak a korábban hosszú éveket jellemző trendek. A magyar ingatlanpiac már lassuló szakaszba ért. A vevők körében pedig a lakások kisebb népszerűségnek örvendenek, mint a családi házak, félve egy esetleges újabb karanténtól. Az eladó ingatlanok után nézzük meg, mi a helyzet az albérletpiacon!

Közel 9%-os a visszaesés Budapesten

A megnövekedett kínálat és az egyre fogyó kereslet eredményeként 2020-ban folyamatos a bérleti díjak visszaesése a budapesti albérletpiacon. A 2019-es év elején még tapasztalhattunk egy erősebb volumenű áremelkedést, a 3. negyedévben egy szintén nagyobb visszaesés következett, majd ezt követte a 4. negyedév stagnálása. 2020 januárjától kezdve pedig folyamatos a visszaesés: idén közel 9%-ot csökkentek a bérleti díjak a fővárosban. Jelenleg az ingatlannet.hu adatbázisa szerint közel 2 ezer darab budapesti albérlet várja új lakóit. A meghirdetett lakások 16%-a egyszobás lakás, míg több, mint 40%-uk 2 vagy annál több szobás.

Az augusztusi statisztikák szerint a meghirdetett lakások átlagosan 3400 forintos négyzetméteráron kerülnek kiadásra. Az 1 vagy 2 szobás lakások esetén ez 90 és 120 ezer forint közötti bérleti díjat jelent, míg a kettőnél több szobás lakások esetén ez 150 és 250 ezer forint közé tehető. A tavalyi év azonos időszakához képest a bérleti díjak átlagosan 14%-kal kerülnek kevesebbe a fővárosban.

Albérlet árak változása Budapesten

Ellentétes tendenciák vidéken

A tavalyi évben a győri bérleti díjak több, mint 9%-ot emelkedtek. Ezt követően idén azonban már 5,5%-os visszaesés tapasztalható. Az augusztusi adatok szerint a győri lakások átlagosan 2100 forintos négyzetméter áron kerülnek bérbeadásra. Ennek értelmében egy átlagos paraméterekkel rendelkező – 55-60 nm-es, 2 szobás – lakás bérleti díja 100-120 ezer forint körül mozog. A koronavírus betörése a győri albérletpiacot sem kímélte: május és augusztus között csaknem 7%-ot estek vissza a lakásbérleti díjak.

A szegedi albérletpiacot kevésbé érintette meg a járványhelyzet. A kiadó lakások árai szinte az év eleje óta stagnálnak, csak kisebb mértékű változások voltak érzékelhetők. Az előző év azonos időszakához képest csupán 2%-kal csökkentek átlagosan a kiadó lakások árai. Jelenleg az átlagos négyzetméterár 2000 forint, ami azt jelenti, hogy a szegedi lakások többsége 90 és 120 ezer forintos bérleti díj ellenében kerül kiadásra.

Debrecen albérletpiaca az előző egyetemi városokhoz képest teljesen ellentétes tendenciát mutat. Egy hónap alatt – 2019 decembere és 2020 januárja között – több, mint 2%-kal drágultak a bérleti díjak. Ezt követően a járvány terjedése sem vetette vissza a drágulást: idén több, mint 5,5%-ot emelkedtek. A jelenlegi statisztikák szerint a debreceni albérletek többsége 2300 forintos négyzetméterenkénti áron kerülnek meghirdetésre. Eszerint a tulajdonosok egy 65 nm-es lakásért 150 és 160 ezer forint közötti díjat kérnek el a lakhatásért.

Albérlet árak változása a nagyobb egyetemi városokban

A kínálat egyre csak nő, a kereslet csökken

Azt már sejteni lehetett márciusban, a járvány berobbanását követően, hogy az idei albérletszezon teljesen máshogy fog alakulni, mint az előző években. A kialakult bizonytalan helyzet sem a diákokat, sem az albérlet tulajdonosokat nem kímélte. Mind a fővárosban, mind a vidéki egyetemi városokban alulmaradt az albérletek iránti kereslet idén az előző évek statisztikáihoz képest. A szeptemberi iskolakezdés után még mindig magas a kiadó lakások száma országos szinten. Igaz, az iskolák működnek, azonban nem lehet előre tudni, melyik intézményben üti fel fejét a fertőzés. Nem csoda, hogy mind a diákok, mind a szülők a biztosabb megoldást igyekeznek megtalálni.

Forrás: www.ingatlannet.hu

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák