Hirdetés

Nagy változások jellemzik idén az albérletpiacot

Előző elemzésünkben már beszámoltunk a koronavírus ingatlanpiaci mellékhatásairól. Mint írtunk, a kijárási korlátozások bevezetését követően a járvány az ingatlanpiacot is lesújtotta. Idén 180 fokos fordulatot vett a lakáspiac, teljesen átalakultak a korábban hosszú éveket jellemző trendek. A magyar ingatlanpiac már lassuló szakaszba ért. A vevők körében pedig a lakások kisebb népszerűségnek örvendenek, mint a családi házak, félve egy esetleges újabb karanténtól. Az eladó ingatlanok után nézzük meg, mi a helyzet az albérletpiacon!

Közel 9%-os a visszaesés Budapesten

A megnövekedett kínálat és az egyre fogyó kereslet eredményeként 2020-ban folyamatos a bérleti díjak visszaesése a budapesti albérletpiacon. A 2019-es év elején még tapasztalhattunk egy erősebb volumenű áremelkedést, a 3. negyedévben egy szintén nagyobb visszaesés következett, majd ezt követte a 4. negyedév stagnálása. 2020 januárjától kezdve pedig folyamatos a visszaesés: idén közel 9%-ot csökkentek a bérleti díjak a fővárosban. Jelenleg az ingatlannet.hu adatbázisa szerint közel 2 ezer darab budapesti albérlet várja új lakóit. A meghirdetett lakások 16%-a egyszobás lakás, míg több, mint 40%-uk 2 vagy annál több szobás.

Az augusztusi statisztikák szerint a meghirdetett lakások átlagosan 3400 forintos négyzetméteráron kerülnek kiadásra. Az 1 vagy 2 szobás lakások esetén ez 90 és 120 ezer forint közötti bérleti díjat jelent, míg a kettőnél több szobás lakások esetén ez 150 és 250 ezer forint közé tehető. A tavalyi év azonos időszakához képest a bérleti díjak átlagosan 14%-kal kerülnek kevesebbe a fővárosban.

Albérlet árak változása Budapesten

Ellentétes tendenciák vidéken

A tavalyi évben a győri bérleti díjak több, mint 9%-ot emelkedtek. Ezt követően idén azonban már 5,5%-os visszaesés tapasztalható. Az augusztusi adatok szerint a győri lakások átlagosan 2100 forintos négyzetméter áron kerülnek bérbeadásra. Ennek értelmében egy átlagos paraméterekkel rendelkező – 55-60 nm-es, 2 szobás – lakás bérleti díja 100-120 ezer forint körül mozog. A koronavírus betörése a győri albérletpiacot sem kímélte: május és augusztus között csaknem 7%-ot estek vissza a lakásbérleti díjak.

A szegedi albérletpiacot kevésbé érintette meg a járványhelyzet. A kiadó lakások árai szinte az év eleje óta stagnálnak, csak kisebb mértékű változások voltak érzékelhetők. Az előző év azonos időszakához képest csupán 2%-kal csökkentek átlagosan a kiadó lakások árai. Jelenleg az átlagos négyzetméterár 2000 forint, ami azt jelenti, hogy a szegedi lakások többsége 90 és 120 ezer forintos bérleti díj ellenében kerül kiadásra.

Debrecen albérletpiaca az előző egyetemi városokhoz képest teljesen ellentétes tendenciát mutat. Egy hónap alatt – 2019 decembere és 2020 januárja között – több, mint 2%-kal drágultak a bérleti díjak. Ezt követően a járvány terjedése sem vetette vissza a drágulást: idén több, mint 5,5%-ot emelkedtek. A jelenlegi statisztikák szerint a debreceni albérletek többsége 2300 forintos négyzetméterenkénti áron kerülnek meghirdetésre. Eszerint a tulajdonosok egy 65 nm-es lakásért 150 és 160 ezer forint közötti díjat kérnek el a lakhatásért.

Albérlet árak változása a nagyobb egyetemi városokban

A kínálat egyre csak nő, a kereslet csökken

Azt már sejteni lehetett márciusban, a járvány berobbanását követően, hogy az idei albérletszezon teljesen máshogy fog alakulni, mint az előző években. A kialakult bizonytalan helyzet sem a diákokat, sem az albérlet tulajdonosokat nem kímélte. Mind a fővárosban, mind a vidéki egyetemi városokban alulmaradt az albérletek iránti kereslet idén az előző évek statisztikáihoz képest. A szeptemberi iskolakezdés után még mindig magas a kiadó lakások száma országos szinten. Igaz, az iskolák működnek, azonban nem lehet előre tudni, melyik intézményben üti fel fejét a fertőzés. Nem csoda, hogy mind a diákok, mind a szülők a biztosabb megoldást igyekeznek megtalálni.

Forrás: www.ingatlannet.hu

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Figyelem! 2016-ban ingyen átminősíthetők a zártkerti ingatlanok

Aki zártkeri ingatlan tulajdonosa, mielőbb keresse fel a helyi földhivatalt és intézkedjen a művelési ág alól kivett terület bejegyzéséről. Ezt mostantól egy éven belül lehet megtenni, utána azonban nagyon nehéz lesz eladni a zártkertként meghagyott ingatlant.

Ingatlan buborék – másképp

Július 1-től hivatalosan is bérelhetünk buborékot. Nem is akármilyet! Igaz, hogy ez is felfújható, aztán leereszthető, viszont ebben órákig elidőzhetünk, sőt, akár lakhatunk. A CasaBubble egy nagyszerű innováció, érdemes vele megbarátkozni.

Tippek lakásbérlés előtt

Egyre többen bérelnek lakást hazánkban, és ha a lehető legjobb lakást szeretnénk kibérelni, akkor sok mindenre kell odafigyelnünk. Írásunkban néhány tanácsot szeretnénk adni a döntés megkönnyítése érdekében.

Eladnánk? Így tegyük!

Eladnánk az ingatlanunkat, de nem tudjuk, miképpen tegyük valóban csábítóvá az ajánlatot? Érdemes megfogadni hét jó tanácsunkat.

9 tipp ingatlan kereséshez

Megtalálni álmaink házát, lakását, telkét, nem egyszerű dolog. Néhány ötlettel segítünk azoknak, akik még előtte állnak és azoknak is, akik reménytelennek érzik a feladatot.

Energiatudatos szellőztetés

Manapság mindenki arra törekszik, hogy házát, lakását szinte a tökéletességig hőszigetelje, ennek érdekében pedig fokozott légzárású nyílászárókat és korszerű építőanyagokat alkalmaz. Azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy ennek is vannak hátrányai.

Tervezzünk, mielőtt terveztetünk

Építkezés, átalakítás vagy felújítás előtt mindenki hatalmas energiákkal vág bele a munkába. Ám mielőtt az építészhez, tervezőirodához rohannánk, tervezzük meg magunknak, mit is szeretnénk.