Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

A koronavírus-járvány hatására a magyarok több mint egyharmada hozta előre a tervezett lakásfelújítást - A lakberendezésben tovább erősödött a DIY trend

A koronavírus-járvány minden szektorra másképp hat, a lakberendezési piac bizonyos szegmenseire eddig pozitívan hatott – derül ki a Wallplex Magyarország legfrissebb felméréséből. A kutatás elsősorban a lakberendezési és lakásdekorációs termékek vásárlási szokásait vizsgálta a koronavírus-járvány idején.

A korábbi kijárási korlátozások, illetve a jelenleg is fennálló korlátozások a koronavírus-járvány terjedésének visszaszorítása érdekében mindenki számára jelentős változásokat hozott a korábban megszokott életvitelhez képest. A lakberendezési piacra ez különböző módon hatott. Egyrészt az otthon kényelme, illetve az otthoni munkavégzés megfelelő körülményeinek biztosítása előtérbe került, illetve a vásárlási szokások is megváltoztak: egyre többen vásárolnak online lakberendezési vagy lakásdekorációs termékeket is. Másrészt az utóbbi időben a lakberendezési piacon egyre népszerűbb DIY (Do it yourself – Csináld magad) megoldások tovább erősödtek.

A járvány hatására a válaszadók 34%-a előre hozta tervezett lakásfelújítását, míg 17%-uk elhalasztotta vagy időben megcsúszott vele, 18%-uk a betervezett lakásfelújítással terv szerint haladt, a megkérdezettek 9%-a pedig csak azért vágott bele a lakásfelújításba, mert a bezártság hatására sok lett a szabadidejük, egyébként ők az idei évre nem terveztek lakásfelújítást.

Hogyan befolyásolta a koronavírus-járvány a tervezett lakásfelújítást

A kutatásban résztvevők 73%-a vásárolt már online lakberendezési vagy lakásdekorációs terméket idén, és ezeknek a vásárlóknak a 78%-a a kijárási korlátozás alatt. Fontos kiemelni, hogy a válaszadók fele már eddigi is vásárolt online lakberendezési termékeket, de a járvány alatt ezt gyakrabban tették meg, míg közel 20%-uk csak azért vásárolt interneten keresztül, mert a kijárási korlátozás alatt erre nem volt más lehetőségük.

Vásárolt-e online lakásdekorációs terméket a kijárási korlátozás alatt

A válaszadók több mint fele (57%-a) költött online lakberendezési termékek vásárlására abból az összegből, amit a járvány előtt szabadidős tevékenységekre fordított. A megkérdezettek több mint 70%-a gondalja úgy, hogy a világjárvány hatására tovább erősödött a DIY trend a lakberendezésben, hiszen a kijárási korlátozás következtében az emberek jelentős része olyan lakberendezési megoldásokat, alapanyagokat és termékeket keresett és vásárolt, melyeknek a beszereléséhez vagy beépítéséhez nem volt szükség szakemberre.

„A kutatás eredményei alapján elmondható, hogy a lakberendezési piac bizonyos szegmenseire – főleg azokra a vállalatokra, akik online értékesítenek – eddig összességében pozitívan hatott az elmúlt időszak. Természetesen ehhez hozzájárul a már említett DIY megoldások egyre népszerűbbé válása is” – mondta Tóth Paula a Wallplex Magyarország ügyvezető igazgatója. „Az idei év első hat hónapjában kétszer annyi konyhapanelt értékesítettünk online, mint a tavalyi év egészében. A Wallplex konyha hátfal egyik legnagyobb előnye, hogy helyszíni felmérés nélkül, egyszerűen házilag felszerelhető, melynek köszönhetően gyorsan népszerűvé vált ez a DIY megoldást kínáló termék – tette hozzá Tóth Paula.

Népszerűek a témában

Az ősz legfontosabb eseménye építkezőknek, felújítóknak: Bau Budapest Expo

Az Austrotherm Kft. is támogatta az Építészfesztivált

„Öltöztess fel egy ajtót!” – ötletpályázat a Hörmann-tól