Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

A koronavírus ingatlanpiaci mellékhatásai

A járvány gyors terjedését megakadályozó korlátozások az ingatlanpiacot is lesújtották. 2020-ban merőben átalakultak a korábban hosszú éveket jellemző trendek. A hazai ingatlanpiaci árak immáron nem meredeken ívelnek felfelé, hanem stagnálnak, sőt csökkennek. A vevők körében pedig a lakások kevesebb népszerűségnek örvendenek, mint a családi házak vagy a nyaralók.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Megtorpanó ingatlanárak

Az ingatlannet.hu nagyító alá vett néhány megyeszékhelyet, először a családi házak szemszögéből. Jól látható, hogy a főváros szokásához híven magas árakkal emelkedik ki a megyeszékhelyek közül. Budapesten a családi házak egyetlen négyzetmétere idén áprilisban több mint fél millió forintba került, csakúgy, mint az azt megelőző három hónapban.

Idén már csak stagnáltak a házak átlagárai Győrben és Szegeden is. Győr házainak 2020-as átlagára eddig 340 ezer Ft/m2 körül, a szegedieké pedig 350 ezer Ft/m2 körül alakult. Egerben az idei évben még valamelyest növekedtek a családi házak átlag négyzetméter árai, méghozzá januárról áprilisra 3 százalékkal 290 ezer Ft/m2-re drágultak. Pécsen ezzel ellentétes folyamat ment végbe. A vizsgált időszakban 4 százalékkal esett vissza a pécsi házak átlagára, ami azt jelenti, hogy áprilisban 270 ezer Ft/m2-be kerültek.

Családi házak átlagárainak változása az egyes megyeszékhelyeken 2020. január és április között (Ft/négyzetméter)

A lakáspiacon is hasonlóképpen nagyon keveset mozgolódtak az árak az idei év első négy hónapjában. Az elemzésből kimaradhatatlan Budapest a megyeszékhelyek között a lakáspiacon is listavezető. A fővárosban eladásra kínált téglalakások átlag négyzetméter ára meghaladta a 800 ezer forintot.

Ami a téglalakásokat illeti, Győrben sem változtak az árak számottevően, egy négyzetméter átlagosan fél millió forintba került az idei évben. Eger eladó lakásai – a házakhoz hasonlóan – drágulóban vannak még, habár egy negyedév alatt csak 20 ezer Ft/m2-rel emelkedett meg az átlagáruk 520 ezer Ft/m2-re. Szegeden és Pécsen viszont árcsökkenés fedezhető fel, igaz csak kismértékű, csupán 1 százalékos. Ennek eredményeképpen Szegeden 2020 áprilisában a téglalakások 480 ezer Ft/m2, Pécsen pedig 410 ezer Ft/m2-es átlagáron kerültek eladásra.

Családi házak átlagárainak változása az egyes megyeszékhelyeken 2020. január és április között (Ft/négyzetméter)

Előnyben a ritkán lakott területek és a nyaralók

A koronavírus merőben megváltoztatta az ingatlanpiacon mind a vásárlási, mind a fogyasztói szokásokat. A járvány úgy rendezte át a hazai piacot, mint ahogyan azt korábban el se tudtuk volna képzelni. Kezdve azzal, hogy a vásárlási folyamat nem személyes úton, hanem virtuálisan került lebonyolításra.

Jelentős változás a fogyasztói szokásokban, hogy megnőtt a kereslet a ritkán lakott területeken, míg csökkent a főváros belső kerületeiben. Azok, akik ingatlanvásárláson törik a fejüket, inkább a kertes házakat keresik a lakások helyett. Sőt, a nyaralókat is előnyben részesítik a befektetni vágyók. Az új trend különösen a kisgyermekes családokra vonatkozik.

Korábban a hétvégi házak népszerűnek számítottak a magyar társadalomban, de ez az évek múltán kikopott, most pedig kezdenek újra divatba jönni. Ennek köszönhetően sok vidéki településen és főként az olyan üdülő helyeken, mint a Balaton partja vagy a Velencei-tó, nem várható drasztikus áresés a közeljövőben.

Forrás: ingatlannet.hu

Népszerűek a témában

38 százalékkal jár jobban, aki téglaházat vesz vagy épít - Új falazási technológia hódít az építtetők körében

Virtuális túrán újra átélhetjük a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállítás élményeit

Rekord számú látogatóval zárt az idei Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállítás, valamint a Burkolói Workshop