Hirdetés

A koronavírus ingatlanpiaci mellékhatásai

A járvány gyors terjedését megakadályozó korlátozások az ingatlanpiacot is lesújtották. 2020-ban merőben átalakultak a korábban hosszú éveket jellemző trendek. A hazai ingatlanpiaci árak immáron nem meredeken ívelnek felfelé, hanem stagnálnak, sőt csökkennek. A vevők körében pedig a lakások kevesebb népszerűségnek örvendenek, mint a családi házak vagy a nyaralók.

Megtorpanó ingatlanárak

Az ingatlannet.hu nagyító alá vett néhány megyeszékhelyet, először a családi házak szemszögéből. Jól látható, hogy a főváros szokásához híven magas árakkal emelkedik ki a megyeszékhelyek közül. Budapesten a családi házak egyetlen négyzetmétere idén áprilisban több mint fél millió forintba került, csakúgy, mint az azt megelőző három hónapban.

Idén már csak stagnáltak a házak átlagárai Győrben és Szegeden is. Győr házainak 2020-as átlagára eddig 340 ezer Ft/m2 körül, a szegedieké pedig 350 ezer Ft/m2 körül alakult. Egerben az idei évben még valamelyest növekedtek a családi házak átlag négyzetméter árai, méghozzá januárról áprilisra 3 százalékkal 290 ezer Ft/m2-re drágultak. Pécsen ezzel ellentétes folyamat ment végbe. A vizsgált időszakban 4 százalékkal esett vissza a pécsi házak átlagára, ami azt jelenti, hogy áprilisban 270 ezer Ft/m2-be kerültek.

Családi házak átlagárainak változása az egyes megyeszékhelyeken 2020. január és április között (Ft/négyzetméter)

A lakáspiacon is hasonlóképpen nagyon keveset mozgolódtak az árak az idei év első négy hónapjában. Az elemzésből kimaradhatatlan Budapest a megyeszékhelyek között a lakáspiacon is listavezető. A fővárosban eladásra kínált téglalakások átlag négyzetméter ára meghaladta a 800 ezer forintot.

Ami a téglalakásokat illeti, Győrben sem változtak az árak számottevően, egy négyzetméter átlagosan fél millió forintba került az idei évben. Eger eladó lakásai – a házakhoz hasonlóan – drágulóban vannak még, habár egy negyedév alatt csak 20 ezer Ft/m2-rel emelkedett meg az átlagáruk 520 ezer Ft/m2-re. Szegeden és Pécsen viszont árcsökkenés fedezhető fel, igaz csak kismértékű, csupán 1 százalékos. Ennek eredményeképpen Szegeden 2020 áprilisában a téglalakások 480 ezer Ft/m2, Pécsen pedig 410 ezer Ft/m2-es átlagáron kerültek eladásra.

Családi házak átlagárainak változása az egyes megyeszékhelyeken 2020. január és április között (Ft/négyzetméter)

Előnyben a ritkán lakott területek és a nyaralók

A koronavírus merőben megváltoztatta az ingatlanpiacon mind a vásárlási, mind a fogyasztói szokásokat. A járvány úgy rendezte át a hazai piacot, mint ahogyan azt korábban el se tudtuk volna képzelni. Kezdve azzal, hogy a vásárlási folyamat nem személyes úton, hanem virtuálisan került lebonyolításra.

Jelentős változás a fogyasztói szokásokban, hogy megnőtt a kereslet a ritkán lakott területeken, míg csökkent a főváros belső kerületeiben. Azok, akik ingatlanvásárláson törik a fejüket, inkább a kertes házakat keresik a lakások helyett. Sőt, a nyaralókat is előnyben részesítik a befektetni vágyók. Az új trend különösen a kisgyermekes családokra vonatkozik.

Korábban a hétvégi házak népszerűnek számítottak a magyar társadalomban, de ez az évek múltán kikopott, most pedig kezdenek újra divatba jönni. Ennek köszönhetően sok vidéki településen és főként az olyan üdülő helyeken, mint a Balaton partja vagy a Velencei-tó, nem várható drasztikus áresés a közeljövőben.

Forrás: ingatlannet.hu

Kapcsolódó cikkek

Figyelem! 2016-ban ingyen átminősíthetők a zártkerti ingatlanok

Aki zártkeri ingatlan tulajdonosa, mielőbb keresse fel a helyi földhivatalt és intézkedjen a művelési ág alól kivett terület bejegyzéséről. Ezt mostantól egy éven belül lehet megtenni, utána azonban nagyon nehéz lesz eladni a zártkertként meghagyott ingatlant.

A használatbavételi engedély egyszerűsítése is segíti a lakásépítést

Az elmúlt évek építkezést megelőző időszakát a túlzott adminisztráció, a nehézkes engedélyeztetés és az ezekhez társuló magas költségek jellemezték, amiért cserébe ellenszolgáltatás, segítség nem járt.

Ingatlan buborék – másképp

Július 1-től hivatalosan is bérelhetünk buborékot. Nem is akármilyet! Igaz, hogy ez is felfújható, aztán leereszthető, viszont ebben órákig elidőzhetünk, sőt, akár lakhatunk. A CasaBubble egy nagyszerű innováció, érdemes vele megbarátkozni.

Illetékfizetés, illetékmentesség telekvásárlás, építkezés után

Milyen esetekben és meddig illetékmentes a telekvásárlás? Mi az illeték kiszabásának alapja? Hogyan ellenőrzi, hogy fölépült-e a ház a NAV? Írásunkban telekvásárlás esetén kiszabható illetékről és az illetékmentességről szólunk.

A lakásvásárlási illetékről

A magánszemély által történő ingatlanszerzési illetéket az állam 2010 január 1-től lecsökkentette. Az új illetékszabály annyiban változott az eddigiekhez képest, hogy a felső sáv illetékfizetési kötelezettséget 6 %-ról 4 %-ra módosították.

Eladnánk? Így tegyük!

Eladnánk az ingatlanunkat, de nem tudjuk, miképpen tegyük valóban csábítóvá az ajánlatot? Érdemes megfogadni hét jó tanácsunkat.

9 tipp ingatlan kereséshez

Megtalálni álmaink házát, lakását, telkét, nem egyszerű dolog. Néhány ötlettel segítünk azoknak, akik még előtte állnak és azoknak is, akik reménytelennek érzik a feladatot.

Energiatudatos szellőztetés

Manapság mindenki arra törekszik, hogy házát, lakását szinte a tökéletességig hőszigetelje, ennek érdekében pedig fokozott légzárású nyílászárókat és korszerű építőanyagokat alkalmaz. Azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy ennek is vannak hátrányai.

Tervezzünk, mielőtt terveztetünk

Építkezés, átalakítás vagy felújítás előtt mindenki hatalmas energiákkal vág bele a munkába. Ám mielőtt az építészhez, tervezőirodához rohannánk, tervezzük meg magunknak, mit is szeretnénk.