Hirdetés

A koronavírus ingatlanpiaci mellékhatásai

A járvány gyors terjedését megakadályozó korlátozások az ingatlanpiacot is lesújtották. 2020-ban merőben átalakultak a korábban hosszú éveket jellemző trendek. A hazai ingatlanpiaci árak immáron nem meredeken ívelnek felfelé, hanem stagnálnak, sőt csökkennek. A vevők körében pedig a lakások kevesebb népszerűségnek örvendenek, mint a családi házak vagy a nyaralók.

Megtorpanó ingatlanárak

Az ingatlannet.hu nagyító alá vett néhány megyeszékhelyet, először a családi házak szemszögéből. Jól látható, hogy a főváros szokásához híven magas árakkal emelkedik ki a megyeszékhelyek közül. Budapesten a családi házak egyetlen négyzetmétere idén áprilisban több mint fél millió forintba került, csakúgy, mint az azt megelőző három hónapban.

Idén már csak stagnáltak a házak átlagárai Győrben és Szegeden is. Győr házainak 2020-as átlagára eddig 340 ezer Ft/m2 körül, a szegedieké pedig 350 ezer Ft/m2 körül alakult. Egerben az idei évben még valamelyest növekedtek a családi házak átlag négyzetméter árai, méghozzá januárról áprilisra 3 százalékkal 290 ezer Ft/m2-re drágultak. Pécsen ezzel ellentétes folyamat ment végbe. A vizsgált időszakban 4 százalékkal esett vissza a pécsi házak átlagára, ami azt jelenti, hogy áprilisban 270 ezer Ft/m2-be kerültek.

Családi házak átlagárainak változása az egyes megyeszékhelyeken 2020. január és április között (Ft/négyzetméter)

A lakáspiacon is hasonlóképpen nagyon keveset mozgolódtak az árak az idei év első négy hónapjában. Az elemzésből kimaradhatatlan Budapest a megyeszékhelyek között a lakáspiacon is listavezető. A fővárosban eladásra kínált téglalakások átlag négyzetméter ára meghaladta a 800 ezer forintot.

Ami a téglalakásokat illeti, Győrben sem változtak az árak számottevően, egy négyzetméter átlagosan fél millió forintba került az idei évben. Eger eladó lakásai – a házakhoz hasonlóan – drágulóban vannak még, habár egy negyedév alatt csak 20 ezer Ft/m2-rel emelkedett meg az átlagáruk 520 ezer Ft/m2-re. Szegeden és Pécsen viszont árcsökkenés fedezhető fel, igaz csak kismértékű, csupán 1 százalékos. Ennek eredményeképpen Szegeden 2020 áprilisában a téglalakások 480 ezer Ft/m2, Pécsen pedig 410 ezer Ft/m2-es átlagáron kerültek eladásra.

Családi házak átlagárainak változása az egyes megyeszékhelyeken 2020. január és április között (Ft/négyzetméter)

Előnyben a ritkán lakott területek és a nyaralók

A koronavírus merőben megváltoztatta az ingatlanpiacon mind a vásárlási, mind a fogyasztói szokásokat. A járvány úgy rendezte át a hazai piacot, mint ahogyan azt korábban el se tudtuk volna képzelni. Kezdve azzal, hogy a vásárlási folyamat nem személyes úton, hanem virtuálisan került lebonyolításra.

Jelentős változás a fogyasztói szokásokban, hogy megnőtt a kereslet a ritkán lakott területeken, míg csökkent a főváros belső kerületeiben. Azok, akik ingatlanvásárláson törik a fejüket, inkább a kertes házakat keresik a lakások helyett. Sőt, a nyaralókat is előnyben részesítik a befektetni vágyók. Az új trend különösen a kisgyermekes családokra vonatkozik.

Korábban a hétvégi házak népszerűnek számítottak a magyar társadalomban, de ez az évek múltán kikopott, most pedig kezdenek újra divatba jönni. Ennek köszönhetően sok vidéki településen és főként az olyan üdülő helyeken, mint a Balaton partja vagy a Velencei-tó, nem várható drasztikus áresés a közeljövőben.

Forrás: ingatlannet.hu

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

A használatbavételi engedély egyszerűsítése is segíti a lakásépítést

Az elmúlt évek építkezést megelőző időszakát a túlzott adminisztráció, a nehézkes engedélyeztetés és az ezekhez társuló magas költségek jellemezték, amiért cserébe ellenszolgáltatás, segítség nem járt.

Ingatlan buborék – másképp

Július 1-től hivatalosan is bérelhetünk buborékot. Nem is akármilyet! Igaz, hogy ez is felfújható, aztán leereszthető, viszont ebben órákig elidőzhetünk, sőt, akár lakhatunk. A CasaBubble egy nagyszerű innováció, érdemes vele megbarátkozni.

Illetékfizetés, illetékmentesség telekvásárlás, építkezés után

Milyen esetekben és meddig illetékmentes a telekvásárlás? Mi az illeték kiszabásának alapja? Hogyan ellenőrzi, hogy fölépült-e a ház a NAV? Írásunkban telekvásárlás esetén kiszabható illetékről és az illetékmentességről szólunk.

A lakásvásárlási illetékről

A magánszemély által történő ingatlanszerzési illetéket az állam 2010 január 1-től lecsökkentette. Az új illetékszabály annyiban változott az eddigiekhez képest, hogy a felső sáv illetékfizetési kötelezettséget 6 %-ról 4 %-ra módosították.

Eladnánk? Így tegyük!

Eladnánk az ingatlanunkat, de nem tudjuk, miképpen tegyük valóban csábítóvá az ajánlatot? Érdemes megfogadni hét jó tanácsunkat.

9 tipp ingatlan kereséshez

Megtalálni álmaink házát, lakását, telkét, nem egyszerű dolog. Néhány ötlettel segítünk azoknak, akik még előtte állnak és azoknak is, akik reménytelennek érzik a feladatot.

Energiatudatos szellőztetés

Manapság mindenki arra törekszik, hogy házát, lakását szinte a tökéletességig hőszigetelje, ennek érdekében pedig fokozott légzárású nyílászárókat és korszerű építőanyagokat alkalmaz. Azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy ennek is vannak hátrányai.