Hirdetés

Vírusmentes eredményhirdetés az ÉV TETŐJE 2020 Nívódíj Pályázat nyerteseinek

Az online technika csúcsra járatására volt szükség idén, a már 30 éve folyamatosan meghirdetett „ÉV TETŐJE Nívódíj Pályázat” zsűrizésénél és az eredményhirdetésénél is, hiszen a szokásos módszereket - a koronavírus korlátozások miatt - ezúttal nem lehetett alkalmazni. A pályamunkák azonban ezúttal is hozták a formájukat, s rendkívül szép és szakmailag magas szintű alkotásokat értékelhetett a hazai és nemzetközi zsűri.

A pályázatkiírás gondolatát az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) 1989-es év végi vezetőségi ülésén az akkori vezetőségből - a sajnos azóta elhunyt - Medgyesi András vetette fel. Az azt követő évtől, 1990-től folyamatosan, minden évben meghirdették, természetesen mindig az új technikákhoz, új anyagokhoz és módszerekhez igazított szabályokkal. A legutóbbi időszakban például ismét bővültek, megújultak a kategóriák, bekerültek az értékelhető munkák közé az ácsszerkezetek, s minden pályázó maga választhatta ki, hogy melyik szekcióban versenyez. Újdonság volt az előzetes három lépcsős értékelés, így valójában három körben döntöttek a díjakról. A pályázatok elbírálását évről évre egy neves szakemberekből, illetve a korábbi nyertesekből összeállított zsűri végzi. A kezdetektől külhoni szaktekintélyek is helyet kapnak ebben a grémiumban: Ernst Weber Svájcból és Arthur Wierschem Németországból már évtizedek óta részt vesz a bírálatban.

A pályamunkákról hagyományosan személyes megtekintések és helyszíni értékelések alapján döntöttek, de az idén - a világjárvány miatt - a külföldi bírálók fényképek, és drónfelvételek alapján hoztak döntést. Ugyanúgy a technikát hívták segítségül az eredmények kihirdetésére, így a résztvevők május 8-án kaptak online értesítést az eredményekről.

Az idén 89 pályamunka érkezett, ebből 33 került a nemzetközi tagokkal is kiegészült zsűri elé.  Az Év Tetője 2020 Nívódíjat 4 szekcióban egy-egy pályázó kapta meg: de ezen kívül 8-an nyertek el Különdíjat, szintén 8-an Kategóriadíjat, és 10-en pedig elismerő oklevélben részesültek.  A Budai Lovarda fémlemez tetőfedési megoldása mellett Nívódíjat kapott lapostető szekcióban az Állami Szívkórház Fürdőépület Balatonfüreden, homlokzatburkolásban a Tőzsdetojás – PADMA Campus Kecskeméten, és magastető szekcióban egy dunabogdányi családi ház.

Az Aranykefe vándordíjas Állami Szívkórház Fürdőépülete, Balatonfüred. Díjazott: Tectum Kft.
Az Aranykefe vándordíjas Állami Szívkórház Fürdőépülete, Balatonfüred. Díjazott: Tectum Kft.

Ugyancsak a pályázathoz kapcsolódik az „Aranyceruza Díj” amellyel a legjobb szaktervezői munkát ismerik el - most a Budai Lovarda tetőfedési szaktervezőjének ítélték oda.

Díjazottak

Nívódíjasok, vándordíjasok

  • Lapostető szekció – Aranykefe vándordíj: Tectum Kft. Állami Szívkórház Fürdőépület, Balatonfüred
  • Fémlemezfedések szekció – Aranykályha vándordíj: Reznicsek Zoltán – Horex Kft. – Budavári Lovarda, Budapest
  • Homlokzatburkolatok szekció – Aranysalejzni vándordíj: Ombódi Tamás – Tető-Kovás Kft. és Bőszén és Társa Bt. – Tőzsdetojás – PADMA Campus, Kecskemét
  • Magastető szekció – Aranykalapács vándordíj: Kovács Sándor – Családi ház, Dunabogdány
  • Aranyceruza vándordíj: Birghoffer Péter okl. építészmérnök – Budavári Lovarda, Budapest

Az Év Tetője 2020 Nívódíj élő átadó ünnepségére - az idén tavaszról október 7-11-re halasztott - 39. CONSTRUMA kiállításon kerül sor a Hungexpo-n.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Közel nulla

2021 január 1-től már minden épületre a közel nulla szabályozás vonatkozik. A tavalyi év végén elrendelt türelmi idővel azonban 2021. július 1-ig elhalasztották az új követelmények számonkérését. Változott a rendelkezés azon pontja is, mely a megújuló energia minimális részarányát írta elő. Bővebben a videóban.

Gyorsabb kivitelezés, hosszabb távú megoldás – tetőszigetelés okosan

A tetőszigetelés okos megoldását képviselő ISOTEC egy olyan komplett rendszert kínál, melynek alkalmazásával hatékonyan küszöbölhetők ki a hagyományos technikák használatából eredő hibák.

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

Jó dolog, amikor az ember össze tudja kötni a kellemeset a hasznossal és ugyanígy több szempontból jó nekünk, ha a praktikust kötjük össze a kötelezővel. Hiszen, ha már valamire „hivatalból” is oda kell figyelnünk, azt miért ne tennénk úgy, hogy abból minden tekintetben a lehető legjobban jöjjünk ki? Erre jó példa az ISOTEC tetőszigetelés.

Beköszöntött a levegőt tisztító tetők korszaka

Az újrahasznosított anyagokból készült tetőszigetelés segíti a káros anyagok semlegesítését, ráadásul világos bevonata miatt kevésbé veszi fel a hőt, így növeli az energiahatékonyságot.

“A maximumot kihozni a tervezésből, csak az ügyféllel együtt lehet” – beszélgetés Zámbó Tímea építészmérnök, belsőépítésszel, az Év fürdőszobája pályázat díjazottjával

Természetközeliség, a külső és belső terek határainak feszegetése, a hagyományos funkciók továbbgondolása, mindez kreatív formavilággal, igényes és harmonikus megjelenéssel. Ha röviden akarnánk összefoglalni, ez jellemezné legjobban Zámbó Tímea munkáit, aki formabontó megoldásokat is szívesen alkalmaz terveiben.

Tetőablak helyhez és funkcióhoz igazítva

A szakemberek Európa-szerte szívesen dolgoznak olyan tetőablakokkal, melyek a műszaki követelmények mellett a magán és intézményi beruházók különféle dizájn elvárásait is kielégítik. Legyen szó elavult tetőablakok cseréjéről, vagy a tetőablak egy épületrész rendeltetéséhez való illesztéséről, a Roto méretben, anyagban és funkcióban egyaránt kellő rugalmasságot kínál.

Bramac Star tetőcserepek: Esztétikum és tartósság

A tetőcserépgyártás legújabb technológiáját képviselve megérkeztek a BMI Bramac Star-bevonattal ellátott cserepei.

Tető - készüljünk fel a szélsőséges időjárásra!

Tekintsük át, ha modern és környezetbarát alumínium tető mellett döntünk, milyen védelemre számíthatunk!