Hirdetés

Vírusmentes eredményhirdetés az ÉV TETŐJE 2020 Nívódíj Pályázat nyerteseinek

Az online technika csúcsra járatására volt szükség idén, a már 30 éve folyamatosan meghirdetett „ÉV TETŐJE Nívódíj Pályázat” zsűrizésénél és az eredményhirdetésénél is, hiszen a szokásos módszereket - a koronavírus korlátozások miatt - ezúttal nem lehetett alkalmazni. A pályamunkák azonban ezúttal is hozták a formájukat, s rendkívül szép és szakmailag magas szintű alkotásokat értékelhetett a hazai és nemzetközi zsűri.

A pályázatkiírás gondolatát az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) 1989-es év végi vezetőségi ülésén az akkori vezetőségből - a sajnos azóta elhunyt - Medgyesi András vetette fel. Az azt követő évtől, 1990-től folyamatosan, minden évben meghirdették, természetesen mindig az új technikákhoz, új anyagokhoz és módszerekhez igazított szabályokkal. A legutóbbi időszakban például ismét bővültek, megújultak a kategóriák, bekerültek az értékelhető munkák közé az ácsszerkezetek, s minden pályázó maga választhatta ki, hogy melyik szekcióban versenyez. Újdonság volt az előzetes három lépcsős értékelés, így valójában három körben döntöttek a díjakról. A pályázatok elbírálását évről évre egy neves szakemberekből, illetve a korábbi nyertesekből összeállított zsűri végzi. A kezdetektől külhoni szaktekintélyek is helyet kapnak ebben a grémiumban: Ernst Weber Svájcból és Arthur Wierschem Németországból már évtizedek óta részt vesz a bírálatban.

A pályamunkákról hagyományosan személyes megtekintések és helyszíni értékelések alapján döntöttek, de az idén - a világjárvány miatt - a külföldi bírálók fényképek, és drónfelvételek alapján hoztak döntést. Ugyanúgy a technikát hívták segítségül az eredmények kihirdetésére, így a résztvevők május 8-án kaptak online értesítést az eredményekről.

Az idén 89 pályamunka érkezett, ebből 33 került a nemzetközi tagokkal is kiegészült zsűri elé.  Az Év Tetője 2020 Nívódíjat 4 szekcióban egy-egy pályázó kapta meg: de ezen kívül 8-an nyertek el Különdíjat, szintén 8-an Kategóriadíjat, és 10-en pedig elismerő oklevélben részesültek.  A Budai Lovarda fémlemez tetőfedési megoldása mellett Nívódíjat kapott lapostető szekcióban az Állami Szívkórház Fürdőépület Balatonfüreden, homlokzatburkolásban a Tőzsdetojás – PADMA Campus Kecskeméten, és magastető szekcióban egy dunabogdányi családi ház.

Az Aranykefe vándordíjas Állami Szívkórház Fürdőépülete, Balatonfüred. Díjazott: Tectum Kft.
Az Aranykefe vándordíjas Állami Szívkórház Fürdőépülete, Balatonfüred. Díjazott: Tectum Kft.

Ugyancsak a pályázathoz kapcsolódik az „Aranyceruza Díj” amellyel a legjobb szaktervezői munkát ismerik el - most a Budai Lovarda tetőfedési szaktervezőjének ítélték oda.

Díjazottak

Nívódíjasok, vándordíjasok

  • Lapostető szekció – Aranykefe vándordíj: Tectum Kft. Állami Szívkórház Fürdőépület, Balatonfüred
  • Fémlemezfedések szekció – Aranykályha vándordíj: Reznicsek Zoltán – Horex Kft. – Budavári Lovarda, Budapest
  • Homlokzatburkolatok szekció – Aranysalejzni vándordíj: Ombódi Tamás – Tető-Kovás Kft. és Bőszén és Társa Bt. – Tőzsdetojás – PADMA Campus, Kecskemét
  • Magastető szekció – Aranykalapács vándordíj: Kovács Sándor – Családi ház, Dunabogdány
  • Aranyceruza vándordíj: Birghoffer Péter okl. építészmérnök – Budavári Lovarda, Budapest

Az Év Tetője 2020 Nívódíj élő átadó ünnepségére - az idén tavaszról október 7-11-re halasztott - 39. CONSTRUMA kiállításon kerül sor a Hungexpo-n.

Kapcsolódó cikkek

“A maximumot kihozni a tervezésből, csak az ügyféllel együtt lehet” – beszélgetés Zámbó Tímea építészmérnök, belsőépítésszel, az Év fürdőszobája pályázat díjazottjával

Természetközeliség, a külső és belső terek határainak feszegetése, a hagyományos funkciók továbbgondolása, mindez kreatív formavilággal, igényes és harmonikus megjelenéssel. Ha röviden akarnánk összefoglalni, ez jellemezné legjobban Zámbó Tímea munkáit, aki formabontó megoldásokat is szívesen alkalmaz terveiben.

Tetőablak helyhez és funkcióhoz igazítva

A szakemberek Európa-szerte szívesen dolgoznak olyan tetőablakokkal, melyek a műszaki követelmények mellett a magán és intézményi beruházók különféle dizájn elvárásait is kielégítik. Legyen szó elavult tetőablakok cseréjéről, vagy a tetőablak egy épületrész rendeltetéséhez való illesztéséről, a Roto méretben, anyagban és funkcióban egyaránt kellő rugalmasságot kínál.

Bramac Star tetőcserepek: Esztétikum és tartósság

A tetőcserépgyártás legújabb technológiáját képviselve megérkeztek a BMI Bramac Star-bevonattal ellátott cserepei.

Tető - készüljünk fel a szélsőséges időjárásra!

Tekintsük át, ha modern és környezetbarát alumínium tető mellett döntünk, milyen védelemre számíthatunk!

Minden, amit tudnunk kell a cserepeslemezről – Útmutató A-tól Z-ig

Az időjárás még a legstabilabb tetőket sem kíméli. Idővel az anyagok elöregszenek, és egyre kevésbé alkalmasak eredeti funkciójuk ellátására. Amint a tető megérett a felújításra, többé nem megkerülhető a kérdés: milyen legyen az új tető? A cserepeslemez esztétikus, időtálló és gazdaságos megoldást jelent, tehát remek választás.

Nézze meg házát alumínium tető alatt!

Egy egyszerű családi ház látványát is feldobhatjuk, de legalábbis eljátszhatunk annak gondolatával, milyen lenne otthonunk egy trendi, egy elegáns vagy éppen hangulatos PREFA tető alatt. Ebben segítségünkre lehet a cég ingyenes fotószervíz szolgáltatása, amellyel megnézhetjük, hogyan festene új vagy felújítandó otthonunk a számtalan színben választható, viharálló, tartós és környezetkímélő fémtető alatt.

Családi ház korcolt tetővel – Miért ezt választotta a tulajdonos és mit mond erről a tervező?

A tetőfedési lehetőségek között válogatva családi házon kevésbé találkozunk korcolt tetővel. Hogy ez mégis jó döntésnek bizonyult, mindjárt kiderül, hiszen maga a tulajdonos és a ház építész tervezője mesél a választás okairól, a tervezés körülményeiről.

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Az elektromos árammal hajtott autóinak fejlesztése után a Tesla tovább emeli a tétet: olyan fotovoltalikus tetőfedő anyagokat dobott piacra, melyek anyagukban és élettartamukban is különböznek az eddig ismert napelemes cserepektől.

Megújuló energia fémtetőről

Meglepő adat, hogy az éghajlatnak köszönhetően Magyarországon minden négyzetméterre körülbelül 1265 kilowattóra napenergia jut. Mivel ez több mint jónak nevezhető érték, így emiatt - és az egyre terjedő trendnek köszönhetően -, egyre több tetőn jelennek meg a nap energiáját összegyűjtő és hasznosító eszközök, napelemek és napkollektorok. Kifejezetten széles a választék, de amiről most szó lesz, az ezek biztonságos és tartós rögzítése – pl. fémtetőn.