Baumit Life Challenge Nemzetközi Építészeti verseny – Gyógynövényház az esélyesek között

Az egykori Szer Monostor romjaira épült Gyógynövényház két év után ismét elnyerheti az egyik legrangosabb nemzetközi építészeti pályázat első helyét.

Hajdanán Szer mezővárosának, és egyben hazánk egyik leggazdagabb, legnagyobb szerzetesi intézményének számított a 12. szászadban épült bencés monostor. A Bor-Kalán nemzettség - amelynek egykoron Bánk bán is tagja volt - által lakott település a törökök alföldi pusztítását megelőzően forgalmas logisztikai központként szolgált, hiszen a Tiszának köszönhetően kikötőként is működött a Buda – Szeged – Balkán királyi útvonalon. Gazdaságának köszönhetően központi mezővárossá fejlődött, azonban ez sem menthette meg a törökök hódításától. Akárcsak a település, a monostor is elhagyatottá vált, így idővel a környéki templomokból és várakból mindössze a romok maradtak fenn. A 18. században a templom nyugati homlokzata még állt, erről Pallavicini Ede 1832-es festménye is tanúskodik, mára azonban ez is az enyészeté lett.

Baumit Life Challenge Nemzetközi Építészeti verseny – Gyógynövényház

Bár az egykori homlokzatot nem lehetett megmenteni, a Szer Monostor történelme és a helyi kulturális táji örökségek megőrzésére felépült az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. Itt kapott helyet az új gyógynövényház, mely gyógynövényeket feldolgozó és szárító részlegével, palánta neveldével, egy egyedülálló ökobolttal, valamint egy közel kétezer négyzetméteren elterülő gyógynövénykerttel várja a látogatókat az egykori mezőváros festői környezetében. A látgatók a középkori gyógynövénytermesztés és feldolgozás hagyományairól szerezhetnek széleskörű ismereteket, hiszen a kertben egy tízezer tőből és 65 féle egyedi növényfajból álló gyűjtemény várja őket, kizárólag olyan növényekből, melyeket a régészeti kutatások alapján egykor itt termesztettek a szerzetesek. A gyógynövények feldolgozásába bekapcsolódhatnak a látogatók, ismerkedhetnek az évszázadok során a bencések által összegyűjtött tudással, a különböző növényekhez kapcsolódó népi hagyományokkal.

A gyógynövényház a korabeli értékek hithű megőrzése mellett építészeti szempontból is kiemelkedő formavilágot valósított meg. Homlokzatát egy igazán különleges hófehér „rücskösre” vakolt felületen, mogyoróvesszőből font, fakeretes betétek tagolják. Ez az egyedi technika 2018-ban egyszer már felkeltette a zsűri figyelmét és el is nyerte a középület kategória legjobbjának járó díját a Baumit Life Challenge Nemzetközi Építészeti versenyen. A kihívás célja, hogy az épületek homlokzatában, a különféle anyagokban és struktúrákban, forma és szín kombinációkban rejlő kreatív lehetőségeket bemutassa. Az értékes nyeremények mellett az építészeknek nyújtott elismerés inspirálhatja őket a legszebb homlokzatok megtervezésére, valamint támogatja ezek megvalósítását.

Baumit Life Challenge Nemzetközi Építészeti verseny – Gyógynövényház

Az egykori Szer Monostor helyén álló Gyógynövényház most közel két év után ismét esélyt kapott a győzelemre, hiszen a 28 induló közül sikeresen bejutott a döntősök közé, így 2020. április 15-én már másodszor végezhet magyar Gyógynövényház az első helyen.

Baumit Life Challenge Nemzetközi Építészeti verseny – Gyógynövényház
 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Rendezze be teraszát, kertjét!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Mit mesél rólad a házad? - Személyiségünkről is árulkodik otthonunk homlokzata

“A maximumot kihozni a tervezésből, csak az ügyféllel együtt lehet” – beszélgetés Zámbó Tímea építészmérnök, belsőépítésszel, az Év fürdőszobája pályázat díjazottjával

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Mezítláb a Párisi udvarban - KROKI stúdió

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Baumit Life Challenge - Nemzetközi építészeti pályázat és közönségszavazás

Dombház szupervályogból - egy alternatív építészeti technológia

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

A szerethető beton

Kihirdették az Év Homlokzata 2021 pályázat nyerteseit

10 ok, miért érdemes az ISOTEX-et választani

5 lépés a minőségi homlokzat felé - Hogyan kíméljük meg magunkat a hosszas színválogatástól?

Prémium masculin penthouse lakás – Home of vision

Házat, de gyorsan! - 3. rész - A sokezer éves az új modern

Vásárlási listák
További vásárlási listák