Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Hol épült tavaly a legtöbb ingatlan és hol tart jelenleg a használt lakáspiac?

Úgy tűnik, még mindig tombol a lakáspiacon a vásárlási láz, ám a vevők összetétele átalakulóban van. Míg néhány évvel ezelőtt szép számmal képviselték magukat a befektetők, mára az áremelkedés miatt visszaesett az arányuk, ami egyúttal azt jelenti, hogy csökkent a készpénzes, ugyanakkor emelkedett a hitelből vásárlók száma.

Nem mindenhol zajlanak építkezések

A 2016-ban bevezetett áfakedvezménynek és az utóbbi években több körben módosított CSOK-nak köszönhetően az építkezések új erőre kaptak, de a pozitív tendencia kihívások elé állította az építőipart, amely a szűkös kapacitásai miatt rendszeresen csúszásokkal dolgozik. Bár a kiadott építési engedélyek száma alapján vezető szerepet töltünk be az EU országaival való összehasonlításban, a képet árnyalja a területek szerinti bontás – ugyanez igaz az elkészült lakásokra is.

A KSH adatai alapján 2018-ban Pest és Győr-Moson-Sopron megyében épült a legtöbb lakás, ami 375, illetve 528 ingatlant takar, az átlagot azonban a 150-250 közötti lakásszám jelenti, amely elsősorban a Nyugat-Dunántúli régióban jellemző – Somogy, Vas, Veszprém, illetve Bács-Kiskun megyében.

A legkevesebb új otthont Nógrád és Békés megyében húzták fel tavaly, de Tolna, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is azok közé a területek közé tartozik, ahol viszonylag kevés projekt került kivitelezésre.

Mi a helyzet a használt ingatlanokkal?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ezzel párhuzamosan mi zajlik a használt lakások piacán, hiszen a folyamatosan felívelő forgalom jelentős részét továbbra is ezek az ingatlanok teszik ki. A pozitív tendencia az év elején országos szinten mérsékelt tempóra váltott, a téli hónapokban stagnálás jellemezte a piacot.

Persze nem mindenhol, szép számmal akadtak ugyanis olyan térségek, városok a magyar határokon belül, ahol érezhetően drágultak az átlagos négyzetméterenkénti árak. A megyeszékhelyek viszonylatában tapasztalható átlagos 2%-os áremekedés mutatkozott többek között Kaposváron, Miskolcon és Nyíregyházán, ennél nagyobb – 4-7%-os – volt a bővülés mértéke Budapesten, Győrben Zalaegerszegen, Pécsen és Szegeden; Debrecenben pedig kiugró mértékben, 11%-kal növekedtek az átlagos négyzetméter árak.

Az átlagos ingatlanárak változása egyes megyeszékhelyeken 2018. december és 2019. február között
Az átlagos ingatlanárak változása egyes megyeszékhelyeken 2018. december és 2019. február között

A kiemelt városokban nagy népszerűségnek örvendenek a lakások. Ezen belül a panelek igazi slágerterméknek számítanak, így nem ritka, hogy szinte rekordidő alatt találnak gazdára. A szegmens elsősorban az adottságainak köszönheti népszerűségét (a családi házak esetén sokkal kötöttebb jellemzőkkel kell számolniuk az érdeklődőknek).

Így néz ki a vidéki lakáspiac

Mindegyik típusra érvényes, hogy területek szerint éles differenciákat tapasztalhatunk. Míg Salgótarjánban 115 ezer Ft/m2 átlagáron érhetők el a lakások, addig a központi szerepet betöltő városokban téglalakásoknál 250 és 300 ezer forint, panelek esetén pedig 270 és 280 ezer forint közötti átlagos négyzetméter árakra lehet számítani.

Átlagos lakásárak egyes megyeszékhelyeken (Ft/m2, 2019. februári adatok alapján)
Átlagos lakásárak egyes megyeszékhelyeken (Ft/m2, 2019. februári adatok alapján)

A magasabb árszínvonalat képviselő Szegeden, Győrben és Debrecenben ehhez képest 135-168%-kal borsosabb árakkal érdemes kalkulálniuk az érdeklődőknek, míg a Budapesten meghirdetett lakások átlagos Ft/m2 árai százezres nagyságrenddel szárnyalják túl a kiemelt városok árszintjét.

Átlagos albérletárak egyes megyeszékhelyeken (Ft/m2, 2019. februári adatok alapján)
Átlagos albérletárak egyes megyeszékhelyeken (Ft/m2, 2019. februári adatok alapján)

A lakások szóba kerülésekor nemcsak az eladó, hanem a kiadó sorba állított képviselőikre, azaz az albérletpiacra is érdemes egy pillantást vetni. Az átlagos négyzetméter árakban a megyeszékhelyek között kétszeres különbségek is lehetnek, a fővárosban pedig akár háromszor magasabb bérleti díjakra számíthatnak az érdeklődők.

Mindez azt jelenti, hogy havi 100-110 ezer forintért Szegeden, Győrben, Debrecenben vagy Pécsen egy 50 nm-es ingatlant bérelhetünk, de ugyanez az összeg Budapesten csak 25-30 négyzetméterre lesz elég (persze ebben az esetben nagyon sokat nyom a latban, hogy melyik kerületről beszélünk).

Forrás: ingatlannet.hu

Kapcsolódó cikkek

A használatbavételi engedély egyszerűsítése is segíti a lakásépítést

Az elmúlt évek építkezést megelőző időszakát a túlzott adminisztráció, a nehézkes engedélyeztetés és az ezekhez társuló magas költségek jellemezték, amiért cserébe ellenszolgáltatás, segítség nem járt.

Ingatlan buborék – másképp

Július 1-től hivatalosan is bérelhetünk buborékot. Nem is akármilyet! Igaz, hogy ez is felfújható, aztán leereszthető, viszont ebben órákig elidőzhetünk, sőt, akár lakhatunk. A CasaBubble egy nagyszerű innováció, érdemes vele megbarátkozni.

Illetékfizetés, illetékmentesség telekvásárlás, építkezés után

Milyen esetekben és meddig illetékmentes a telekvásárlás? Mi az illeték kiszabásának alapja? Hogyan ellenőrzi, hogy fölépült-e a ház a NAV? Írásunkban telekvásárlás esetén kiszabható illetékről és az illetékmentességről szólunk.

Lakásvásárlási tanácsadó

A mai piaci kínálatban minden megtalálható: használt lakás, újszerű lakás, új építésű lakás, stb. Biztos sokakban felmerült már a kérdés, vajon melyik lenne az igazi?

A lakásvásárlási illetékről

A magánszemély által történő ingatlanszerzési illetéket az állam 2010 január 1-től lecsökkentette. Az új illetékszabály annyiban változott az eddigiekhez képest, hogy a felső sáv illetékfizetési kötelezettséget 6 %-ról 4 %-ra módosították.

Eladnánk? Így tegyük!

Eladnánk az ingatlanunkat, de nem tudjuk, miképpen tegyük valóban csábítóvá az ajánlatot? Érdemes megfogadni hét jó tanácsunkat.

9 tipp ingatlan kereséshez

Megtalálni álmaink házát, lakását, telkét, nem egyszerű dolog. Néhány ötlettel segítünk azoknak, akik még előtte állnak és azoknak is, akik reménytelennek érzik a feladatot.

Energiatudatos szellőztetés

Manapság mindenki arra törekszik, hogy házát, lakását szinte a tökéletességig hőszigetelje, ennek érdekében pedig fokozott légzárású nyílászárókat és korszerű építőanyagokat alkalmaz. Azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy ennek is vannak hátrányai.

Tervezzünk, mielőtt terveztetünk

Építkezés, átalakítás vagy felújítás előtt mindenki hatalmas energiákkal vág bele a munkába. Ám mielőtt az építészhez, tervezőirodához rohannánk, tervezzük meg magunknak, mit is szeretnénk.

Önnek ajánljuk