Textil design – a tervezéstől a piaci prezentációig

Az aktuális tavaszi lakástextil kínálat felvonultatása mellett a Teletextil legfrissebb számában három olyan anyagot jelentetett meg, melyek a szinergiákban rejlő többletenergia hasznára hívják fel a figyelmet.

Miként is jelenik meg ez a fajta kívánt együttműködés a hazai lakástextil piac szereplőinek kapcsolataiban?

Ahogy az a Kovács Adéllal, a Metropolitan Egyetem (METU) oktatójával készült interjúból kiderül, ők egy olyan rendezvénysorozat beindításán mesterkednek, melynek keretében egy platformra lehetne hozni a szakma hozzáértő képviselőit, hogy a bejáratott utak helyett új, friss kapcsolatok alakuljanak ki a tervezők, azaz a kreatívipar szellemi bázisa, valamint a gyártók, kereskedők között.

Teletextil borító

Slézia József dizájntörténész mindennek egyfajta történeti előképét vázolta fel a vele készült interjúban; ő a 100 éves Bauhaus kapcsán beszélt az együtt gondolkodás és együtt munkálkodás hagyományairól, jelenkori szükségességéről és távlatos hasznáról.

És itt van legifjabb tehetségünk, Veszprémi Lili textil dizájner, a MoME frissen végzett hallgatója, aki nem csak kiállított a Heimtextil New&Next szekciójában, de prezentációja olyan sikeres volt, hogy komoly holland és német textiles cégek érdeklődését is képes volt felkelteni. Vagyis művészként kimerészkedett a marketing igencsak veszélyes terepére, és bátorsága sikert hozott számára.

Így érnek össze tehát szép lassan a szálak, hogy ezt az elcsépelt „textiles” terminológiát használjuk, a tervezés, az alkotás, a kész produktum és annak piaci prezentációja így alkotnak természetes egységet.

A Teletextil legfrissebb száma már elérhető.

Teletextil olvasása →

Kapcsolódó cikkek

A függöny öltöztet – 4 kerülendő hiba függönyözéskor

A rosszul felhelyezett függönyöktől a legszebben berendezett helyiség is stílustalannak tűnik és aki szobába lép nem érzi majd jól magát ott. Éppen ezért fontos tudni, hogy mely hibákat kerüljük el mindenképpen.

Lakberendezés és otthon dekoráció mesterfokon

A lakás berendezésének legizgalmasabb fázisa, amikor a hangulatát, személyes jellegét meghatározó elemek, a tapéták, lakástextilek, kisbútorok és a dekoráció átgondolására kerül sor. Hiszen ezektől kapja meg valódi arculatát, így lesz otthonos. Hol és hogyan találhatunk rá ezekre a fontos kellékekre?

Találjuk meg a tökéletes szőnyeget!

A szőnyeg kiválasztása egyike a legnehezebb feladatoknak otthonunk berendezésekor. A megfelelő méretű szőnyeg tereket határol körbe, a tökéletes szín a helyiség egész hangulatát meghatározza, míg a textúra melegséget adhat otthonunknak.

Kollégiumban is otthonosan

Becsöngettek több száz gimisnek és egyetemistának és bizony sokan közülük kollégiumban laknak a tanév során. Az elsőre ridegnek és nem túl otthonosnak nevezhető koliszobák könnyedén barátságossá tehetők egy kis kreativitással.

A nagy párnacsata – Minták, színek és formák összecsapása

Sok lakásban ítélték a díszpárnákat méltatlanul alulértékelt szerepre, pedig egy ötletes válogatással látványosan átöltöztethető az enteriőr. Ezek a kényelmes kiegészítők többet nyújthatnak puszta hát- vagy nyaktámasznál.

Albérletben is otthonosan

Bérelt lakásban élni egyrészt kevesebb kötöttséggel járó életforma, másrészt viszont meglehet, hogy éppen e kötöttségek hiánya vet fel egy sor, elgondolkodtató kérdést. Mennyi időt és pénzt érdemes arra áldoznunk, hogy a saját ízlésünkhöz igazítsuk más valaki lakását?

Tavaszi függönyök

Újra vannak magyar tervezésű függönyök a hazai piacon. Elkészült a Gardénia textiltervező pályázatán nyertes kollekció.

Függönytől a rolettáig – Tudnivalók a textilárnyékolókról: típusok, méretezés

A praktikus és dekoratív szempontoknak egyaránt megfelelő belső téri árnyékolóra rátalálni nem egyszerű feladat. Melyik típus lesz ideális az adott helyiségbe? Milyen anyagból és mekkora legyen? Hogyan számoljuk ki a méretet? Gyakorlati tanácsok kezdőknek és haladóknak.

Lakástextíliák, a térharmonizálás eszközei – Dekorációs és térformáló ötletek

Ahogy egyéniségünkhöz is gondosan alakítjuk külső megjelenésünket, úgy érdemes az otthonunk színvilágát is átgondolnunk. A terek, a színek és kiegészítők összehangolása azonban nem mindig könnyű feladat.