Mi a helyzet az országos ingatlanpiacon?

A magyarországi ingatlanpiacot elemzve 2015-ben indult meg a négyzetméterárak látványos növekedése, ez az ütem azóta ugyan lassult, de még mindig nem számíthatunk jelentősebb árcsökkenésekre. Ugyanakkor a 2017-ben elkezdődött új lakások átadása nagymértékben növelte az ingatlanpiaci forgalmat, Varga Mihály pénzügyminiszter nyilatkozatából megtudhatjuk, hogy nem tervezik meghosszabbítani az 5%-os áfa kulcsot, így ez 2019. december 31-ével véget ér.

A jelenlegi helyzetet vizsgálva, a tavalyi évhez képest megfigyelhetjük, hogy az idén sem növekedtek jelentős mértékben az átlagos négyzetméterárak. A budapesti lakóingatlanok átlag négyzetméterára a legmagasabbak, közel duplájába kerül itt egy ingatlan mint az olyan vidéki nagyvárosokban, mint Debrecen, Veszprém, Szeged vagy Győr. Mindkét évre való tekintettel a vizsgált városok közül Nyíregyházán alakultak a legkedvezőbben a négyzetméterárak, mindössze átlag 30 ezer forintos áremelkedést tapasztaltunk ezen lakóingatlanok tekintetében.

Lakások átlagos négyzetméterárai néhány vizsgált megyeszékhelyen

Ezen városok tekintetében hasonlóképpen alakultak az árak, az átlagos négyzetméterár összege valamivel 300 ezer Ft/m2 felett van mindegyik településen. Ezzel szemben egy átlagos miskolci lakás a előző évhez képest jelentős áremelkedésen ment keresztül, míg tavaly egy 80 m2-es téglalakás ára 21 millió Ft, addig egy ugyanilyen paraméterekkel rendelkező lakás ára idén már 25,5 millió Ft felett van.

A tégla- és panellakásokat nézve, szintén Budapest vezeti a mezőnyt, míg egy átlagos panellakás 476 ezer forintba kerül négyzetméterenként, addig a téglalakások átlagos értékei elérik a 703 ezer forintos négyzetméter árat is. Ezzel szemben vidéki viszonylatban a legkedvezőbb árú panellakások Miskolcon, Pécsen valamint Nyíregyházán érhetők el, míg a legdrágábbak Veszprém, Szeged és Győr térségében. Míg Nyíregyházán a két lakástípus között mindössze 20 ezer forintos négyzetméterár eltérés van, addig Veszprémben ugyanez az érték ennek 7-szerese. Ennek az eltérésnek pedig  legfőbb oka a jóval nagyobb számú lakásépítés lehet, míg Veszprémben kb. 111 lakás épült az idei év első félévében, addig Nyíregyházán mindössze 39 darab.

Lakóingatlanok átlagos négyzetméterár változásai

Az 5%-os áfakulcs bevezetésének fő célja az ingatlanpiac felélénkítése, gazdasági fellendülése, valamint az otthonteremtési lehetőségek növelése volt, ez azonban 2020. januárjában jelenlegi állás szerint véget ér. Ugyan ez az időpont még távolinak tűnik, mégis mivel egy-egy nagyobb építési projekt átfutási ideje 18-24 hónapot is igénybe vesz, így az ingatlanfejlesztők többsége már nem kezd bele újabb építkezésekbe. Amennyiben azonban visszatér a 27%-os áfakulcs, jelentős áremelkedésre számíthatunk az ingatlanpiacon, így érdemes lehet addig is figyelemmel kísérni az eseményeket.

Forrás: ingatlannet.hu

Kapcsolódó cikkek

Hatékonyabb lakáseladás 3d-s túra segítségével

Pörög az ingatlanpiac, de amíg vevő és eladó egymásra talál, mindegyik szereplő több, gyakran felesleges kör lefutására kényszerül. Ennek kikerülésében nyújt segítséget egy új fejlesztés, mely egyben radikális változásokat generálhat a piacon.

Eladnánk? Így tegyük!

Eladnánk az ingatlanunkat, de nem tudjuk, miképpen tegyük valóban csábítóvá az ajánlatot? Érdemes megfogadni hét jó tanácsunkat.

9 tipp ingatlan kereséshez

Megtalálni álmaink házát, lakását, telkét, nem egyszerű dolog. Néhány ötlettel segítünk azoknak, akik még előtte állnak és azoknak is, akik reménytelennek érzik a feladatot.

Energiatudatos szellőztetés

Manapság mindenki arra törekszik, hogy házát, lakását szinte a tökéletességig hőszigetelje, ennek érdekében pedig fokozott légzárású nyílászárókat és korszerű építőanyagokat alkalmaz. Azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy ennek is vannak hátrányai.

Tervezzünk, mielőtt terveztetünk

Építkezés, átalakítás vagy felújítás előtt mindenki hatalmas energiákkal vág bele a munkába. Ám mielőtt az építészhez, tervezőirodához rohannánk, tervezzük meg magunknak, mit is szeretnénk.

Mire ügyeljünk lakás- és telekvásárlás előtt?

Ingatlant vásárolni mindig nagy izgalommal jár. Hiszen mindez általában azt jelenti, hogy belátható időn belül új otthonba költözünk, életünk kényelmesebbé, komfortosabbá válik. Egy ilyen döntés meghozatala azonban - éppen ezért - nem kis felelősség.

Home staging: a lakáseladás új formája

A home staging Magyarországon még kevéssé ismert szakma, azonban egyre inkább kezd ez az értéknövelő tevékenység teret nyerni az itthoni ingatlan piacon. A kifejezést leginkább úgy lehet magyarra fordítani, hogy az ingatlan eladásra történő felkészítése. Célja, hogy a felkészítés után piacra került ingatlan gyorsabban és magasabb áron keljen el, mint felkészítés nélkül.

Hogyan lesz lakóház egy konténerből? – Engedélyek, átalakítás, közművek

Hazai elterjedtsége még eléggé csekély a konténerből átalakított és lakhatóvá tett házaknak, de nagy érdeklődéssel figyeljük azokat a külföldi és már néhány hazai oldalt, ahol ilyen kiváló, mutatós, környezetbarát, költséghatékony építményeket mutatnak be. Több magyar vállalkozás foglalkozik a konténer házak tervezésével, átalakításával, árusításával, továbbá a helyszínre telepítésével, a szükséges közműbekötésekkel és az engedélyeztetéssel is.

Hitelfelvétel okosan - 7 lépésben

Életünk során legalább egyszer, nagy valószínűséggel előfordul, hogy kisebb vagy nagyobb összegű hitel felvételére szorulunk. Komoly döntést kell ekkor meghoznunk, mely több évre, akár évtizedekre befolyásolja majd mindennapi életünket. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő körültekintéssel járjunk el, mielőtt aláírjuk a szerződést.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár