Hirdetés

Mi a helyzet az országos ingatlanpiacon?

A magyarországi ingatlanpiacot elemzve 2015-ben indult meg a négyzetméterárak látványos növekedése, ez az ütem azóta ugyan lassult, de még mindig nem számíthatunk jelentősebb árcsökkenésekre. Ugyanakkor a 2017-ben elkezdődött új lakások átadása nagymértékben növelte az ingatlanpiaci forgalmat, Varga Mihály pénzügyminiszter nyilatkozatából megtudhatjuk, hogy nem tervezik meghosszabbítani az 5%-os áfa kulcsot, így ez 2019. december 31-ével véget ér.

A jelenlegi helyzetet vizsgálva, a tavalyi évhez képest megfigyelhetjük, hogy az idén sem növekedtek jelentős mértékben az átlagos négyzetméterárak. A budapesti lakóingatlanok átlag négyzetméterára a legmagasabbak, közel duplájába kerül itt egy ingatlan mint az olyan vidéki nagyvárosokban, mint Debrecen, Veszprém, Szeged vagy Győr. Mindkét évre való tekintettel a vizsgált városok közül Nyíregyházán alakultak a legkedvezőbben a négyzetméterárak, mindössze átlag 30 ezer forintos áremelkedést tapasztaltunk ezen lakóingatlanok tekintetében.

Lakások átlagos négyzetméterárai néhány vizsgált megyeszékhelyen

Ezen városok tekintetében hasonlóképpen alakultak az árak, az átlagos négyzetméterár összege valamivel 300 ezer Ft/m2 felett van mindegyik településen. Ezzel szemben egy átlagos miskolci lakás a előző évhez képest jelentős áremelkedésen ment keresztül, míg tavaly egy 80 m2-es téglalakás ára 21 millió Ft, addig egy ugyanilyen paraméterekkel rendelkező lakás ára idén már 25,5 millió Ft felett van.

A tégla- és panellakásokat nézve, szintén Budapest vezeti a mezőnyt, míg egy átlagos panellakás 476 ezer forintba kerül négyzetméterenként, addig a téglalakások átlagos értékei elérik a 703 ezer forintos négyzetméter árat is. Ezzel szemben vidéki viszonylatban a legkedvezőbb árú panellakások Miskolcon, Pécsen valamint Nyíregyházán érhetők el, míg a legdrágábbak Veszprém, Szeged és Győr térségében. Míg Nyíregyházán a két lakástípus között mindössze 20 ezer forintos négyzetméterár eltérés van, addig Veszprémben ugyanez az érték ennek 7-szerese. Ennek az eltérésnek pedig  legfőbb oka a jóval nagyobb számú lakásépítés lehet, míg Veszprémben kb. 111 lakás épült az idei év első félévében, addig Nyíregyházán mindössze 39 darab.

Lakóingatlanok átlagos négyzetméterár változásai

Az 5%-os áfakulcs bevezetésének fő célja az ingatlanpiac felélénkítése, gazdasági fellendülése, valamint az otthonteremtési lehetőségek növelése volt, ez azonban 2020. januárjában jelenlegi állás szerint véget ér. Ugyan ez az időpont még távolinak tűnik, mégis mivel egy-egy nagyobb építési projekt átfutási ideje 18-24 hónapot is igénybe vesz, így az ingatlanfejlesztők többsége már nem kezd bele újabb építkezésekbe. Amennyiben azonban visszatér a 27%-os áfakulcs, jelentős áremelkedésre számíthatunk az ingatlanpiacon, így érdemes lehet addig is figyelemmel kísérni az eseményeket.

Forrás: ingatlannet.hu

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Figyelem! 2016-ban ingyen átminősíthetők a zártkerti ingatlanok

Aki zártkeri ingatlan tulajdonosa, mielőbb keresse fel a helyi földhivatalt és intézkedjen a művelési ág alól kivett terület bejegyzéséről. Ezt mostantól egy éven belül lehet megtenni, utána azonban nagyon nehéz lesz eladni a zártkertként meghagyott ingatlant.

Ingatlan buborék – másképp

Július 1-től hivatalosan is bérelhetünk buborékot. Nem is akármilyet! Igaz, hogy ez is felfújható, aztán leereszthető, viszont ebben órákig elidőzhetünk, sőt, akár lakhatunk. A CasaBubble egy nagyszerű innováció, érdemes vele megbarátkozni.

Eladnánk? Így tegyük!

Eladnánk az ingatlanunkat, de nem tudjuk, miképpen tegyük valóban csábítóvá az ajánlatot? Érdemes megfogadni hét jó tanácsunkat.

9 tipp ingatlan kereséshez

Megtalálni álmaink házát, lakását, telkét, nem egyszerű dolog. Néhány ötlettel segítünk azoknak, akik még előtte állnak és azoknak is, akik reménytelennek érzik a feladatot.

Energiatudatos szellőztetés

Manapság mindenki arra törekszik, hogy házát, lakását szinte a tökéletességig hőszigetelje, ennek érdekében pedig fokozott légzárású nyílászárókat és korszerű építőanyagokat alkalmaz. Azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy ennek is vannak hátrányai.

Tervezzünk, mielőtt terveztetünk

Építkezés, átalakítás vagy felújítás előtt mindenki hatalmas energiákkal vág bele a munkába. Ám mielőtt az építészhez, tervezőirodához rohannánk, tervezzük meg magunknak, mit is szeretnénk.

Mire ügyeljünk lakás- és telekvásárlás előtt?

Ingatlant vásárolni mindig nagy izgalommal jár. Hiszen mindez általában azt jelenti, hogy belátható időn belül új otthonba költözünk, életünk kényelmesebbé, komfortosabbá válik. Egy ilyen döntés meghozatala azonban - éppen ezért - nem kis felelősség.