Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Mi a helyzet az országos ingatlanpiacon?

A magyarországi ingatlanpiacot elemzve 2015-ben indult meg a négyzetméterárak látványos növekedése, ez az ütem azóta ugyan lassult, de még mindig nem számíthatunk jelentősebb árcsökkenésekre. Ugyanakkor a 2017-ben elkezdődött új lakások átadása nagymértékben növelte az ingatlanpiaci forgalmat, Varga Mihály pénzügyminiszter nyilatkozatából megtudhatjuk, hogy nem tervezik meghosszabbítani az 5%-os áfa kulcsot, így ez 2019. december 31-ével véget ér.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A jelenlegi helyzetet vizsgálva, a tavalyi évhez képest megfigyelhetjük, hogy az idén sem növekedtek jelentős mértékben az átlagos négyzetméterárak. A budapesti lakóingatlanok átlag négyzetméterára a legmagasabbak, közel duplájába kerül itt egy ingatlan mint az olyan vidéki nagyvárosokban, mint Debrecen, Veszprém, Szeged vagy Győr. Mindkét évre való tekintettel a vizsgált városok közül Nyíregyházán alakultak a legkedvezőbben a négyzetméterárak, mindössze átlag 30 ezer forintos áremelkedést tapasztaltunk ezen lakóingatlanok tekintetében.

Lakások átlagos négyzetméterárai néhány vizsgált megyeszékhelyen

Ezen városok tekintetében hasonlóképpen alakultak az árak, az átlagos négyzetméterár összege valamivel 300 ezer Ft/m2 felett van mindegyik településen. Ezzel szemben egy átlagos miskolci lakás a előző évhez képest jelentős áremelkedésen ment keresztül, míg tavaly egy 80 m2-es téglalakás ára 21 millió Ft, addig egy ugyanilyen paraméterekkel rendelkező lakás ára idén már 25,5 millió Ft felett van.

A tégla- és panellakásokat nézve, szintén Budapest vezeti a mezőnyt, míg egy átlagos panellakás 476 ezer forintba kerül négyzetméterenként, addig a téglalakások átlagos értékei elérik a 703 ezer forintos négyzetméter árat is. Ezzel szemben vidéki viszonylatban a legkedvezőbb árú panellakások Miskolcon, Pécsen valamint Nyíregyházán érhetők el, míg a legdrágábbak Veszprém, Szeged és Győr térségében. Míg Nyíregyházán a két lakástípus között mindössze 20 ezer forintos négyzetméterár eltérés van, addig Veszprémben ugyanez az érték ennek 7-szerese. Ennek az eltérésnek pedig  legfőbb oka a jóval nagyobb számú lakásépítés lehet, míg Veszprémben kb. 111 lakás épült az idei év első félévében, addig Nyíregyházán mindössze 39 darab.

Lakóingatlanok átlagos négyzetméterár változásai

Az 5%-os áfakulcs bevezetésének fő célja az ingatlanpiac felélénkítése, gazdasági fellendülése, valamint az otthonteremtési lehetőségek növelése volt, ez azonban 2020. januárjában jelenlegi állás szerint véget ér. Ugyan ez az időpont még távolinak tűnik, mégis mivel egy-egy nagyobb építési projekt átfutási ideje 18-24 hónapot is igénybe vesz, így az ingatlanfejlesztők többsége már nem kezd bele újabb építkezésekbe. Amennyiben azonban visszatér a 27%-os áfakulcs, jelentős áremelkedésre számíthatunk az ingatlanpiacon, így érdemes lehet addig is figyelemmel kísérni az eseményeket.

Forrás: ingatlannet.hu

Népszerűek a témában

Óriás gyártó, kis lábnyommal: a Hörmann élen jár a környezetvédelmi törekvésekben

Európa egyik legmodernebb áthidaló- és gerendagyárát adta át Kőszegen a Wienerberger

Válaszd a hazait a Terránnal is!