Év háza 10: tíz év kincsei egy könyvben

Családi ház és lakóépületek kategóriában Kovács D. Barnabás építész vehette át az első díjat Dörgicsére tervezett nyaralóépületéért, középület kategóriában pedig Berecz Tamás és Batári Attila építészpáros épületfelújítása, a budapesti Vizafogói Tours-i Szent Márton plébániatemplomon végzett munka bizonyult a legjobbnak. A két fődíj mellett hat különdíj is gazdára talált a biatorbágyi Tóparkban megrendezett eseményen. A pályázat újjáélesztésének 10. évfordulója alkalmából, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával kiadott, „A kortárs magyar lakóépület építészet tíz éve - Év háza pályázat 2008-2018” című építészeti könyvet Dévényi Sándor méltatta.

„Tíz év munkáját, szeretetét, nehézségét, örömét, barátságait, díjait, alkotóit és alkotásait egy könyvbe rendezni vagy egy kézben tartani lehetetlen vállalkozás. Mi mégis megpróbáltuk összerendezni és némiképp visszaadni azt a kincset, amit ez az időszak alatt kaptunk az Év háza pályázat minden szereplőjétől, akik akár résztvevőként, bírálóként, támogatóként, partnerként, szervezőként vagy szemlélőként voltak velünk. Ez a vagyon mára a hazai kortárs lakóépület tervezésnek meghatározó és iránymutató elemévé, a díj pedig az építészek rangos, hiteles elismerésévé, a szakmai közélet részévé vált” – mondta el Szoják Balázs, az Év háza pályázat kurátora. A szakember bemutatta az elmúlt 10 évet összefoglaló, „A kortárs magyar lakóépület tíz éve – Év háza pályázat 2008-2018” című könyvet, amelyet a pályázatot 10 éve gondozó Build-Communication a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával adott ki.

Az Év háza pályázat – díjazók és díjazottak
Az Év háza pályázat – díjazók és díjazottak

„A folyamatos társadalmi, technológiai változások idején, a hazai építészet is óhatatlanul keresi saját megfejtéseit, új lehetőségeit, realitásait. A helyes út az önfenntarthatóság, az energiatudatosság és környezet közeliség alapvető irányelveit követő alkotói magatartás, melynek különösen igaznak kell lennie a lakóépületek és lakókörnyezetünk vonatkozásában.” – folytatta a díj kurátora, aki beszédével rámutatott az építészet mai környezetre gyakorolt hatásaira és jelentőségére.

Idén újabb 23 épület került az Év háza pályázat évről-évre változó összetételű elismert szakemberekből álló zsűrijének asztalára. A pályázat a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége védnökségével került kiírása. Az Év háza pályázat főtámogatója 2018-ban családi ház kategóriában a Xella Magyarország Kft., középület kategóriában pedig a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. volt.

Az építészeti hagyományőrzés és „maiság” igényének kettőssége

Az 500 000 forinttal járó Év háza fődíjat családi ház és lakóépületek kategóriában Szoják Balázs, építész, az Év háza pályázat kurátora és Dévényi Sándor, a zsűri elnöke és a Magyar Művészeti Akadémia egykori alelnöke adta át Kovács D. Barnabásnak, a Dörgicsén megvalósult nyaralóépületért.

Nyaralóépület Dörgicsén, tervező: Kovács D. Barnabás
Nyaralóépület Dörgicsén, tervező: Kovács D. Barnabás

„A visszafogott, elegáns szín és anyaghasználat szépen idézik a múlt idők vidéki építészetét, amelyet a szép átlátások, a néhol előtűnő fa szerkezetek és látszó fedélszék, valamint az alaprajzi szerkesztés és terek tesznek kétségtelenül korszerűvé” – mondta méltató beszédében az idén legjobbnak ítélt lakóépületről Szoják Balázs, az Év háza pályázat kurátora.

Alázat és bátorság finom párosítása – átütő új korszak

Az Év háza pályázaton idén először középület kategóriában is legjobbat hirdettek. A szintén 500 000 forinttal járó díjít Szoják Balázs, az Év háza pályázat kurátora és Dévényi Sándor, a zsűri elnöke és a Magyar Művészeti Akadémia egykori alelnöke adta át Berecz Tamásnak és Batári Attilának, a budapesti Vizafogói Tours-i Szent Márton plébániatemplom felújításáért.

Vizafogói Tours-i Szent Márton plébániatemplom, tervezők: Berecz Tamásnak és Batári Attila
Vizafogói Tours-i Szent Márton plébániatemplom, tervezők: Berecz Tamásnak és Batári Attila

„A szerző páros alapos munkával felderítette az építész eredeti szándékát, s szellemiségének mély átérzésével, új művet létrehozva rekonstruálta azt. A nyolcvanas évek elavult szerkezeteinek cseréjén túl átértelmezték a szakrális teret, valamint a belső közlekedés és a harangtorony szellemes és szerves, dramaturgiailag feszes kialakításával, magas szintű társművészeti teljesítménnyel, újrafogalmazták a templomot.” – mondta méltatsában Dévényi Sándor, az Év háza pályázat bíráló bizottságának elnöke.

6 épület tervezője kapott különdíjat

Arról, hogy a cégek és szövetségek által felajánlott különdíjat melyik pályázó kapja, évek óta szintén a független zsűri dönt.

A Magyar Építész Kamara különdíját Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnökétől Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid és Gaschler Gábor vehette át a veszprémi Historia Hotel Malomkert tervezeséért.

Historia Hotel Malomkert, tervezők: Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid és Gaschler Gábor
Historia Hotel Malomkert, tervezők: Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid és Gaschler Gábor

A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke képviseletében Jánosi János adta át Csóka Balázsnak, a Budajenői Műemlék Magtár tervezéséért.

Budajenői Műemlék Magtár, tervező: Csóka Balázs
Budajenői Műemlék Magtár, tervező: Csóka Balázs

A középület kategória főtámogatója, a Hella Árnyékolástechnikai Kft. különdíját Visi Zoltán, ügyvezető igazgató adta át Varga Tamásnak, a pécsi Onkoterápiás intézet terveiért.

Pécsi Onkoterápiás Intézet, tervező: Varga Tamás
Pécsi Onkoterápiás Intézet, tervező: Varga Tamás

A családi ház és lakóépület kategória főtámogatája, a Xella Magyarország Kft. Zöld ház - energiahatékonyság különdíját Kissné Varga Anna Boglárka, a cég alkalmazástechnikai mérnöke adta át Bársony István, Budakeszin épült családi ház tervezéséért.

Budakeszin épült családi ház, tervező: Bársony István
Budakeszin épült családi ház, tervező: Bársony István

Az Prefa Hungária Kft. különdíját Forró Sándor, a cég építésztanácsadója adta át Scherer Mártonnak, a Dudarra tervezett családi házért.

Dudaron épült családi ház, tervező: Scherer Márton
Dudaron épült családi ház, tervező: Scherer Márton

Az Meva Zsalurendszerek Zrt. különdíját Botta D. Mihály, az cég ügyvezető igazgatója adta át Varga Tamásnak, a balatonfüredi Városi Uszoda és Sportakadémia terveiért.

Balatonfüredi Városi Uszoda és Sportakadémia, tervező: Varga Tamás
Balatonfüredi Városi Uszoda és Sportakadémia, tervező: Varga Tamás

Minden évben neves zsűri dönt

Az esztétikum és funkcionalitás mellett, ez az alapelv volt meghatározó az Év háza pályázat elmúlt éveiben, amely az épületek és alkotóik díjazásában is karakteresen érződött. Nem túlzás, hogy az Év háza zsűrije az egyik legrangosabb szakmai grémium a hazai díjak és pályázatok vonatkozásában. Ennek garanciájaként a legjelentősebb építész szakmai szervezetek vezetői mellé, minden évben meghívást kaptak az előző évben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is. 2018-ban a 2017-ben Ybl Miklós-díjat kapott építészek vettek részt a zsűriben, ezáltal is emelve a pályázat színvonalát.

A zsűri elnöke idén ötödik alkalommal Dévényi Sándor DLA építész, a Magyar Művészeti Akadémia egykori alelnöke. Társelnökök Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke, Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke és Szoják Balázs építész, az Év háza díj kurátora voltak. Az zsűri tagjai Tóth Balázs, építész az ÉMI Nonprofit Kft. szakértője, valamint Dr. Tóth Elek, a BME egyetemi docense, illetve a 2017-ben Ybl Miklós-díjat kapott építészek: Bata Tibor, Demeter Nóra, Kovács Csaba, Varga Csaba és Vonnák Jánosné Tanos Márta.

A pályázat főtámogatói a Hella Árnyékolástechnika Kft., a Xella Magyarország Kft., további támogatói pedig a Prefa Hungária Kft. és a Meva Zsalurendszerek Zrt. amely cégek támogatói különdíjat is felajánlottak.

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Az Elevenház Panzió Projekt

Rendezze be teraszát, kertjét!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

Dombház szupervályogból - egy alternatív építészeti technológia

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

A szerethető beton

„Az anyag természete” - EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben. Pályázat építészek és építészhallgatók számára

32 tanács kivitelező választáshoz

Év háza 2017: a fődíj mellett 5 különdíj vár gazdára

Betonozd be magad 2017-ben is! - „Minden építés alapja” pályázat építészeknek és egyetemi hallgatóknak

Gombnyomásra forgatható szobák

10 ok, miért érdemes az ISOTEX-et választani

Prémium masculin penthouse lakás – Home of vision

Házat, de gyorsan! - 3. rész - A sokezer éves az új modern

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Kerttervezés lépésről lépésre

Vásárlási listák
További vásárlási listák