Újdonságok Milánóból 2018.

Az idei Milánói Bútorvásár ismét bővelkedett újdonságokban és meglepetésekben. A rendezvényről a Magdi Bútorstúdió cégvezetője és tervezője, Solymosi-Kabdebo Magdolna készített élménybeszámolót.

A milánói kiállítást nagyon vártam, hiszen itt mindig meglepnek néhány újítással, mely a konyhabútorokat illetően komoly teljesítmény. Aztán ott van a kiállítás hangulata, pezsgése, aminek hetekig a hatása alatt vagyok. Érdekes módon idén valahogy nehezebben lehetett beszélgetni a kiállítókkal, nem voltak olyan nyitottak és több stand is beléptető rendszerrel működött. Ezen először meglepődtem, rendesen kígyóztak a sorok előttük. De a második napon jutott idő és lehetőség néhány ilyen standra bejutni. Utólag nézve ezeket találtam a leginkább inspirálónak, például a legtöbb, eddigiektől elszakadó megoldásokat, elsősorban technikai újítást hordozó mintafalakat. Érdekes módon a kiállítók is itt voltak a leginformatívabbak és készségesen mutatták meg a műszaki és tervezői megoldásaikat.

Milánói Bútorvásár 2018
Milánói Bútorvásár 2018

Színek és anyagok

Szinte tökélyre fejlesztették az utánzás művészetét. Szakmabeliként is közeli vizsgálatot igényelt a fa-, márvány- és fémutánzatú dekorok felismerése, annyira autentikusak már az anyagok. Természetesen a tapintásnál lebuknak ezek a felületek, de lassan a többség már csak ott. Hozzáteszem, volt még gyártó szép számmal, akiknél a dekor teljesen eltűnt, frontként és korpuszként sem használtak laminátos forgácslapot, hanem márványt, diófát, üveget és nemesacél felületeket, szekrénytestnek is! Teljes a kavalkád. Amit hagyományosan pultként várnánk, az megjelenik frontfelületen (gránit, márvány, beton, inox), és amit én a legértékesebb frontnak tartanék (diófa, tölgyfa), azt korpusznak, vagy üveg mögé bújtatott frontnak is használták. Dominálnak a sötét színek, akár teljes kivitelben (front, belső- és munkapult is), valamint a felső szekrényeket vékony, a konyha frontjának színére fújt fém keretben, döntően átlátszó üveggel, üvegpolcokkal és bemart profilú LED világítással oldják meg.

Milánói Bútorvásár 2018

Gyakorlatilag eltűntek a fogantyúk. A push kilökőket olyan pántokkal egészítik ki, melyek egy érintésre teljesen kinyitják az ajtót. Teljes mélységű alsó és kamra szekrényben csak fiókos elemeket használnak, ám azok belső rendezőit tökélyre fejlesztették. Nagyobb cégnek saját gyártásban oldanak meg mindent, a frontfogantyútól a logós kés- és konyhai eszközkészletig. Ami természetesen tökéletesen elosztva kap helyet a fiókokban.

Milánói Bútorvásár 2018

A tervezésben két trendet látok teljesen szétválni. Az egyikben lassan az alsó szekrényekben lévő fiókok is transzparensek, így gyakorlatilag az üvegajtós felsőkkel a teljes konyhabútor belső tartalma átlátható. A másik viszont olyan módon tünteti el a konyhabútort, hogy első látásra a laikusnak fel sem tűnik, mi lehet az ajtók mögött. Ez a vonulat kiteljesedni látszik olyan szintű gépészeti megoldásokkal, hogy egy kézmozdulattal szétnyílik a konyhabútor, és a felfelé futó óriási felületű „ajtók” mögött előtűnik a pult és felette a polcrendszer.

Milánói Bútorvásár 2018
Milánói Bútorvásár 2018

Ebbe a trendbe illeszkedik, hogy a gyártók (pl: Elica) kifejlesztették a munkalapba integrálható indukciós főzőlapot, ami akár kő, akár furnér alá építhető és teljesen egységes pultfelülettel dolgozhat a tervező. Az Elica standján működés közben is láthattuk a tölgyfurnér alá épített verziót, ahol pici fekete körök jelezték a zónák és a kezelőfelület helyét. Számomra kiugróan praktikus megoldás volt a hordozható konnektor. Ez egy profilba pattintható a falon és gyakorlatilag használat közben lehetett a konyha egyes pontjain szükség szerint „felhalmozni” az aljazatokat.

Milánói Bútorvásár 2018

A kiemelkedő mobilis munkalapokból nem láttam olyan sokat, mint tavaly a kölni kiállításon, kevesebb ilyen technológiás konyha volt. Kicsit olyan ez, mint a tévéknél a 3D technológia: lehetséges egy réteg irányzat, mely sose terjed el igazán, már csak az ára miatt sem.

A Smeg igazi közönség sikert aratott az új Dolce & Gabbana kollekcióval, ez volt az egyik selfi-zóna a kiállításon, folyamatos figyelmet kapott. Másik a MARCHI Cucine fehér fala, melyre szimplán csak konyhai edényeket ragasztottak fel 30 négyzetméter felületen. A többi gépgyártó stand is hatalmas méretekkel és választékkal voltak jelen. Talán a legotthonosabb, a NEFF standja, inkább egy olasz fűszeres-zöldségesre hasonlított.

Jellemző volt a VR technológia alkalmazása, melyben a bemutató videókon keresztül a gépeket sikerült testközelbe hozni. Így mutatták meg, mit tudnak a gépek az egyik szereplő szemszögéből (Samsung). Az igazi újdonság a „Voice Control”, az okos otthon alapja, melyhez saját applikációs rendszereket fejlesztett a Miele és a Bosch is. Sajnos ezeken a standokon nem sikerült mindent megnéznem, önmagában napokat lehetett volna itt hasznosan eltölteni.

Fotó: ©Rekkencs Enteriőr Fotós
Forrás: Magdi blogja a bútorokról

Kapcsolódó cikkek

Pfiffer Bútor – Örök érték

A tömör fa bútorok manapság ugyanazt az értéket képviselik mint évtizedekkel ezelőtt. Minőségben azonban magasan többet nyújtanak, mint más, nem tömör fából készülő társaik.

Tömörfa bútorok – Amikor a magas szintű kiszolgálás, a minőségi alapanyag és a professzionális gyártás az érték

A tömörfa bútorok minden szempontból az értékállóságot, időtlenséget, esztétikumot képviselik a bútorok között. Pfiffer János, a Pfiffer Bútor Mór Kft. tulajdonos ügyvezetője több évtizedes tapasztalatait megosztva avat be a gyártás és a kiválasztás rejtelmeibe és olyan információkkal gazdagít bennünket, melyekre laikusként nem is gondolnánk.

Lazítson stílusos környezetben! A MobilaDalin modern kanapéi minden teret elegánssá varázsolnak!

Lehet egy kanapé egyszerre stílusos és kényelmes? A MobilaDalin modern kanapéi a lazítás magasabb dimenzióit jelentik.

Chesterfield modern csavarral - ezek a MobilaDalin kanapék elegánsabbá varázsolják otthonát!

Gondolkozott már azon, hogy szeretne egy Chesterfield-stílusú ülőgarnitúrát, de nem talált olyan egyedi megoldást, amely kielégítette volna minden igényét? Akkor ismerkedjen meg a Galla kanapékkal és ülőbútorokkal – szerintünk éppen ezt kereste!

Egyszerre játékos és klasszikus - ezek a MobilaDalin kanapék minden lakásban jól mutatnak!

Megbízhatóan játékos? Nonkonformista klasszikus? Egymásnak ellentmondó, értelmetlen szókapcsolatoknak tűnhetnek, egészen addig amíg nem látta ezeket a kanapékat!

Bútor vásárlás átgondoltan – Tömör fa vagy laminált bútort válasszunk?

Bútoraink manapság változatos anyagokból készülnek, de aki ragaszkodik a minőségi, időtálló darabokhoz, továbbra is a tömör fa bútorok mellett dönt.

Lakberendezés és otthon dekoráció mesterfokon

A lakás berendezésének legizgalmasabb fázisa, amikor a hangulatát, személyes jellegét meghatározó elemek, a tapéták, lakástextilek, kisbútorok és a dekoráció átgondolására kerül sor. Hiszen ezektől kapja meg valódi arculatát, így lesz otthonos. Hol és hogyan találhatunk rá ezekre a fontos kellékekre?

Magas minőségű bútorok, egyénre szabható dizájn

Lehet egy bútor egyszerre modern, mégis tradicionális formavilágú, magas minőségű és kényelmes? Olyan, amelynek elkészültekor a vevő szabadon engedheti fantáziáját, és amelynek megvásárlásával hátrányos helyzetű embereken segít? A MobilaDalin bútorai ilyenek - nézzen velünk körbe a romániai cég kínálatában!

3 szempont bútorválasztáshoz – a szakértő tanácsaival

Bútort - optimális esetben – hosszú évekre, gyakran évtizedekre vásárolunk. Előfordulhat azonban, hogy a terveinket felülírják olyan bosszantó dolgok, mint a bútor idő előtt tönkremenetele, vagy használat közben derül ki, hogy kényelmetlen, nem praktikus. Csupa olyan tényező, melyeket nem láthattunk előre. Hogyan állapíthatjuk meg, hogy a kiszemelt bútordarab valóban tartós lesz-e? Milyen tulajdonságokra figyeljünk még mielőtt a vásárlás mellett döntünk? Az eligazodást a Lamello szakembere segíti tanácsaival.