A Média Építészeti Díja 2017. – Döntősök

„Érthetővé szeretnénk tenni a nagyközönség számára, hogy mi vezérli a minőségi építészetet.” 5 megvalósult épület és 5 terv verseng a 13. Média Építészeti Díjáért.


13. alkalommal rendezi meg a Média Építészeti Díját az epiteszforum.hu, Magyarország vezető online szakmai napilapja. Ma reggel a nemzetközi előzsűri képviseletében Golda János Ybl-, Pro Architectura és Prima-díjas építész jelentette be az idei díj finalistáit. Mostantól nyilvános, hogy mely öt épületet, illetve öt tervet találta arra érdemesnek az ismert nemzetközi szaktekintélyekből álló grémium, hogy a Média Építészeti Díjának nyilvános gálaeseményén bemutatkozzanak. A döntőbe került alkotók idén is a vezető magyar sajtóorgánumok újságíróiból álló zsűri és az átadón megjelenő közönség előtt fognak prezentálni.

A megvalósult épületek közül családi ház, a Palatinus fürdő műemléki rekonstrukciója, a nagykanizsai piarista általános iskola és gimnázium óvodaépülettel való bővítése, kirándulóknak épült menedékház és egy egyetemisták által tervezett galériatér egyaránt a finalisták közé juott.

Palatinus fürdő - Nagy Csaba, Pólus Károly

Palatinus fürdő

Nagykanizsai piarista általános iskola, gimnázium és óvoda - Falvai Balázs DLA, Nagy Márton DLA, Tatár Balázs, Török Dávid DLA (dmb műterem kft.)

Nagykanizsai piarista általános iskola, gimnázium és óvoda

20171013 a media epiteszeti dija2

A terv kategória döntősei balaton-felvidéki kilátópontot, egy egykori dézsmaház manufaktúraként való korszerűsítését, erdei szerzetesházat, egy finnországi skanzen új épületeit és egy kecskeméti lakótelepi könyvtár átépítését, funkcióbővítését megálmodó koncepciók.

Balaton-felvidéki kilátópont – Bedő László, Kovács Christopher, Vági Péter

Balaton-felvidéki kilátópont

Cicvár szőlőmag feldolgozó manufaktúra – építész tervező: Vass István Balázs

Cicvár szőlőmag feldolgozó manufaktúra

Az előzsűri a benevezett 71 épületet és 82 tervet áttekintve nemcsak a finalistákat választotta ki, de az idei magyar építészeti felhozatalról is véleményt fogalmazott meg. Az 1945 utáni épületek újrahasznosításáról elismerően nyilatkoztak, a fiatal magyar építészeket reménykeltőnek látják.„A Média Építészeti Díját azért hoztuk létre, mert az építészetnek csak szakmai eseményei voltak. Szerettünk volna találni egy olyan formátumot, ami érthetővé teszi a nagyközönség számára, hogy milyen gondolatok vezérlik a minőségi építészetet, szerettük volna megmutatni a lelkét ennek a vizuális kultúrának.”- fogalmazott Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu alapító-főszerkesztője.

A nemzetközi előzsűri hetvenegy megvalósult épület közül választotta ki a legjobb ötöt. A zsűrizés során az eredeti, innovatív megoldásokat, a magas színvonalú kivitelezést, illetve a relevanciát kereste. Örömmel látták, hogyan alakulnak át és találnak új funkciót Magyarországon a 20. század második felében emelt épületek (legyen szó 1970-es évekbeli bevásárlóközpontról vagy vidéki pajtáról), és hogyan válnak újrahasznosításukkal a pazarlás alternatívájává,  amivel egy új épület építése járna. „Az építészek és megrendelőik anélkül találnak inspiráló, kortárs megoldásokat, hogy sértenék az épületek eredeti karakterét” – jegyzi meg elismerően az előzsűri elnöke, Indira van't Klooster. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy idén a magánberuházások túlsúlyát tapasztalják (lakóparkok és családi házak, irodaépületek, szállodák), amelyeket fontos jó minőségű középületekkel ellensúlyozni. A nagyszámú műemléki rekonstrukciós programmal (kastélyok, vasútállomások és kúriák felújítása) kapcsolatban az előzsűri egyöntetűen azt hangsúlyozza, hogy valós történelmi rétegek feltárására kell törekedni, figyelmet szentelve az adott településhez való kapcsolódásra.

A fiatal generációt kifejezetten reménykeltőnek látják. A nyolcvankét beérkezett terv közül ötöt választottak ki, ezekben találták meg az elvárt izgalmas ötleteket, a szakszerűséget és alaposságot, az új technológiák iránti nyitottságot és a társadalom jövőbeli igényei iránti érzékenységet. A renoválás, a régi és új rétegek kombinálása terén látott újszerű megoldások alapján arra jutottak, hogy „ha lehetőséget kap ez az építészgeneráció, hogy közreműködjön az örökségvédelmi projektekben, innovatív fordulatra számíthatunk a műemléki helyreállítások terén.” Külön kiemelték a beérkezett terveken tetten érhető elkötelezettséget a kulturális és társadalmi funkciók iránt.

Az előzsűri tagjai a nemzetközi építészeti téma kiemelkedő alkotói és kritikusai: Indira van’t Klooster, Elša Turkušić Jurić, Joakim Skajaa és Golda János.

A Média Építészeti Díjáért versengő finalista projektek

ÉPÜLET kategória

  • Hegyvidék Galéria – építész tervezők: Kalászi Zoltán, Pintér Márton
  • Menedékház láncolat Székelyföldön – építész vezető tervezők: blipsz, FKM Műterem; építész munkatársak: Pásztor István, Macalik Arnold, Benedek István, Szénási Zsolt
  • Nagykanizsai piarista óvoda – építész vezető tervezők: Falvai Balázs DLA, Nagy Márton DLA, Tatár Balázs, Török Dávid DLA (dmb műterem kft.)
  • Népi építészet 2.0 – építész vezető tervező: Őrfi József
  • Palatinus rekonstrukció – építész vezető tervező: Nagy Csaba, Pólus Károly

 

Hegyvidék Galéria – építész tervezők: Kalászi Zoltán, Pintér Márton

20171013 a media epiteszeti dija5

Menedékház láncolat Székelyföldön – építész vezető tervezők: blipsz, FKM Műterem; építész munkatársak: Pásztor István, Macalik Arnold, Benedek István, Szénási Zsolt

kép neve:
a media epiteszeti dija5 (CÍMOLDALI KÉP)

alt. text:
Menedékház Székelyföldön

cím:
A Média Építészeti Díja 2017. – Döntősök

Népi építészet 2.0 – építész vezető tervező: Őrfi József

kép neve:
a media epiteszeti dija6

alt. text:
Népi építészet 2.0

cím:
A Média Építészeti Díja 2017. – Döntősök

h3
TERV kategória

  • Balaton-felvidéki kilátópont – építész tervezők: Bedő László, Kovács Christopher, Vági Péter
  • Cicvár szőlőmag feldolgozó manufaktúra – építész tervező: Vass István Balázs
  • Erdei szerzetesház – építész tervező: Faragó Ágnes, Gerges Máté, Kazsoki Anikó
  • Telep Téka – építész tervező: Bitay Mátyás
  • Seurasaari Skanzen fogadóépülete – építész tervező: Takács Gyula

 

Erdei szerzetesház – építész tervező: Faragó Ágnes, Gerges Máté, Kazsoki Anikó, Telep Téka – építész tervező: Bitay Mátyás

kép neve:
a media epiteszeti dija8

alt. text:
Erdei szerzetesház

cím:
A Média Építészeti Díja 2017. – Döntősök

Telep Téka – építész tervező: Bitay Mátyás

kép neve:
a media epiteszeti dija9

alt. text:
Telep Téka

cím:
A Média Építészeti Díja 2017. – Döntősök

Seurasaari Skanzen fogadóépülete – építész tervező: Takács Gyula

kép neve:
a media epiteszeti dija10

alt. text:
Seurasaari Skanzen fogadóépülete

cím:
A Média Építészeti Díja 2017. – Döntősök

h2
Média Építészeti Díja gálaesemény

Helyszín: Európa Hajó (1013 Budapest, Budai alsó rkp.)
Időpont: 2017. november 18. 16:00
Jegyek itt rendelhetők.

A Média Építészeti Díja Magyarország egyik legrangosabb, látványos prezentációkkal, filmekkel és fogadással színesített kulturális eseménye, amely közérthetően és szórakoztatóan mutatja be a kortárs magyar építészet csúcsteljesítményeit. A díjak egy részéről döntő médiazsűri újságírókból áll, a közönségdíjat az eseményen résztvevők helyben szavazzák meg, valamint az index.hu oldalán is lehet az index.hu különdíjára szavazni. A kiemelt támogatók 3 tematikus különdíjjal ismerik el a teljesítményeket: Austrotherm Energiahatékonysági Különdíj, Europa Design Belsőépítészeti Különdíj, Lechner Tudásközpont Legjobb 1945 után Épült Épület Rekonstrukciója Különdíj.
A Média Építészeti Díjának történetében először kiemelt szakmai partnere a Magyar Építőművészek Szövetsége, akikkel közös cél, hogy a minőségi építészetet hatékonyabban jutassák el a szélesebb közönséghez.

A médiazsűri tagjai: Bagi László (Forbes), Devich Márton (MTVA Bartók Rádió), Sümegi Noémi (Heti Válasz), Veiszer Alinda (HírTV), Mohácsi Szilvia (Karc FM), Földes András (index.hu), Rajcsányi Gellért (Mandiner), dr. Komáromi Balázs (Trend FM), Vágó Ágnes (Turizmus Trend / Vendég & Hotel), Szalai Anna (HVG)

Szakmai bírálók: Beleznay Éva (urbanista, építész), Dúll Andrea (környezetpszichológus), Somogyi Krisztina (vizuális környezet kutató, építészkritikus, egyetemi docens)
Az esemény támogatói: Aliplast, Austrotherm, Decor Floor, Dornbracht, Europa Design, Fischer, HB Reavis, Lafarge, Lechner Tudásközpont, Mapei, Market, MEVA, NKA
Médiapartnerek: A mi otthonunk, Építészklub, MÉSZ, ingatlan.com, KÉK, Magyar Építéstechnika, MÉK, Octogon, Országépítő

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák