A semmiből keltettek életre egy települést. Ismét Hello Wood!

A Hello Wood – amely olyan legendás építészirodák és építészek figyelmét vonta magára az utóbbi években, mint a zürichi Urban Think-Tank, a japán Kengo Kuma vagy a landscape urbanism egyik jeles képviselője, a Groundlab – büszkén jelentheti ki azt is, hogy Európa egyik vezető nyári építészeti egyeteme a határokon túl is terjeszkedik. Exportcikk lett az alkotótáborukból és az oktatási módszerükből, idén tavasszal Argentína a magyar csapat receptje alapján rendezte meg az első saját Hello Wood-táborát.


Működőképes lehet-e egy falu, ami nem az évszázadok során formálódott, közössége nem a hosszú évtizedek alatt alkotta meg az együttélés szabályait? Mi kell ahhoz, hogy ne csak egymás mellé pakolt házakat építsünk fel, de valós igényeket kiszolgáló épületeket, kellemes, használható tereket alkossunk, a lakosok között pedig együttműködés, kommunikáció jöjjön létre? Ez bár úgy hangzik, mint egy izgalmas stratégiai számítógépes játék intrója, valójában a Hello Wood nyári campusának tehetséges magyar és külföldi építészhallgatói valamint nemzetközileg elismert építészek játszottak telepeset a Balaton-felvidéken.

Hello Wood 2017

A Hello Wood csapata modellezni akarta, mitől válik élővé egy település, egy a nemzetközi szcénában is elismert egyetemi campus. A 2015-ben elindult Falu Projekt (Project Village) idén júliusban készült el, testet öltött a vízió: a Hello Wood a Kapolcshoz közeli Csóromfölde gazos, kietlen vidékén egyszer csak kinőtt egy apró település. Idén a települést 7 nemzetközi építésziroda bővítette: többek között a calais-i menekülttábor térképét is elkészítő Architecture for Refugees épített pavilont és a landscape urbanism egyik fontos képviselője, a Groundlab alkotta meg a falu közösségi kertjét.

Hello Wood 2017

A projekt nagy sikerrel zárult, sőt, időközben az alkotótáborból exportcikk lett: a Föld túlsófelén, Argentína a magyar módszert kölcsönkérve szervezte meg a saját Hello Woodját. Bár a Project Village befejeződött, a Hello Wood életében csak egy korszak zárult le, a következő évek feladata, hogy az egyetemi falut hosszútávon külföldi egyetemek által használt, önfenntartó campusszá tegyék.

Hello Wood 2017

Az idei évben a Hello Wood csapata annak vizsgálatára fókuszált, hogy a lakó mindennapi ritmusa miként alakítja a térhasználatot, milyen igényei vannak, hol közlekedik szívesen, át kell-e vágni egy sövényt csak azért, hogy a neki kényelmes, legrövidebb úton térhessen haza.
Építészként mindannyiunknak van egy elképzelése arról, hogy milyen egy ideális falu, de néha a valóságban az igények az elképzeléseinket megváltoztatják – mondja Muszbek Johanna, a Hello Wood kurátora. Hiába az erős építészet koncepció, lehet, hogy a valóságban kiderül, hogy rossz helyen lesz a bejárat, a homlokzat rosszfelé néz, az emberek mégsem úgy használják az épületet, a teret, ahogy azt az építész előre kitalálta. A Hello Wood legutóbbi nyári egyetemén ennek a folyamatnak a modellezése zajlott.

Franchise lett a Hello Wood táborából, Csóromfölde előtt a jövő

Bár a hároméves program véget ért, a megalkotott építményeket nem bontják le. Csóromfölde a következő fejlesztési szakaszba került, a számítógépes játék analógiájával élve: szintet léphet. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a települést mindenekelőtt önfenntartóvá fogják tenni. Pozsár Péter és csapata a jövőben olyan rendszereket fejlesztene, amelyek során környezetbarát módon és olcsón tudnának energiát, áramot elállítani, vizet használni. Mert, mint az alapító fogalmaz: nem a világ legtermészetesebb dolga, hogy folyik a csapból a végtelen mennyiségű melegvíz”.

Hello Wood 2017

Másrészt a Hello Wood – amely olyan legendás építészirodák és építészek figyelmét vonta magára az utóbbi években, mint a zürichi Urban Think-Tank, a japán Kengo Kuma vagy a landscape urbanism egyik jeles képviselője, a Groundlab – büszkén jelentheti ki azt is, hogy Európa egyik vezető nyári építészeti egyeteme a határokon túl is terjeszkedik. Exportcikk lett az alkotótáborukból és az oktatási módszerükből, idén tavasszal Argentína a magyar csapat receptje alapján rendezte meg az első saját Hello Wood-táborát. Egy év előkészület után egy csomagban átadtunk az argentinoknak minden tudást, tapasztalatot, és szigorú feltételek betartása mellett használhatták a márkánkat is. Az első évben hatszázan jelentkeztek az argentin táborra, fantasztikus volt látni, hogy a Hello Wood receptje tökéletesen bevált külföldön is” – mondja Pozsár Péter.

Hello Wood 2017

A Hello Wood alapítói azon dolgoznak, hogy a világ legjobb nevű építészeti egyetemeivel a következő évtől hosszan tartó együttműködés jöjjön létre, amelynek keretében az egyetemek Csóromföldén tarthatnák meg akkreditált nyári kurzusaikat. A tervek között szerepel végezetül az is, hogy ha Hello Wood éppen nem táboroztat, akkor építészeti biennálék helyszínéül szolgáljon a campus. Így, Csóromfölde akár egyszer még nemzetközi építészeti központként kerülhet fel a térképre.

Hello Wood 2017

http://www.hellowood.eu/

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Az Elevenház Panzió Projekt

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

Dombház szupervályogból - egy alternatív építészeti technológia

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Fontos kérdés építkezés előtt: hogyan válasszunk építészt?

A szerethető beton

„Az anyag természete” - EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben. Pályázat építészek és építészhallgatók számára

32 tanács kivitelező választáshoz

Év háza 2017: a fődíj mellett 5 különdíj vár gazdára

Betonozd be magad 2017-ben is! - „Minden építés alapja” pályázat építészeknek és egyetemi hallgatóknak

10 ok, miért érdemes az ISOTEX-et választani

Prémium masculin penthouse lakás – Home of vision

Házat, de gyorsan! - 3. rész - A sokezer éves az új modern

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Kerttervezés lépésről lépésre

“A maximumot kihozni a tervezésből, csak az ügyféllel együtt lehet” – beszélgetés Zámbó Tímea építészmérnök, belsőépítésszel, az Év fürdőszobája pályázat díjazottjával

Vásárlási listák
További vásárlási listák