Hirdetés

Valóban betiltják-e a konvektort és a szilárdtüzelést?

A médiában és az interneten egyaránt keringenek hírek és álhírek a konvektorok és a szilárdtüzelés betiltásáról. Lássuk csak, mi történik valójában!

Gázkonvektorok

A gázüzemű lokális fűtőberendezésekre vonatkozó, 2015-ben hatályba lépett 1186/2015/EU és a 1188/2015/EU rendeletekben foglalt követelmények egy lépésben szigorodnak 2018. január 1-től, azaz kb. egy év múlva. Ekkortól a Magyarországon igen nagy számban használt gázkonvektorokra (3,3 millió darab) nemcsak a fokozott energiahatékonysági, címkézési, de a szigorúbb NO-kibocsátási feltételek is életbe lépnek, természetesen csak az újonnan, főleg a készülékcserék céljából forgalomba hozott berendezések esetében.

20170119 valoban betiltjak1

Az előírások közül az NO-kibocsátásra vonatkozó 130 mg/kWh előírást lesz a legnehezebb a gyártóknak teljesíteniük, mert többek között a nyugati gázégő-gyártóknak is az álláspontja, hogy ezt a feltételt a gázkonvektorokban szinte általánosan használt rozsdamentes lemez-égőcsövekkel nem lehet teljesíteni. De a fejlesztések haladnak, és biztos, hogy lesz 2018-tól is olyan gázkonvektor, amit meg lehet vásárolni és be lehet építeni. Bár azt még nem tudjuk, hogy lesznek-e ebben a termékkörben is a 2015. szeptember 26-ai gázkazános váltáshoz hasonlóan átmeneti nemzeti szabályok, azaz hogy forgalomba hozni, vásárolni, beépíteni vagy beüzemelni nem lehet majd attól az időponttól a régi készülékeket.

Szilárdtüzelésű berendezések

2017. április 1-én lép hatályba a max. 70 kW mért hőteljesítményű szilárd tüzelésű kazánokra és az ilyen kazánokat tartalmazó rendszerekre vonatkozó energia-címkézést előíró rendelet. A jogszabály néhány, így a kizárólag meleg ivóvíz biztosítására, a levegő melegítésére használt és a nem fás biomasszával működő kazánok kivételével, egyetemesen érvényes lesz.

20170119 valoban betiltjak2

2020-tól szigorodnak a legfeljebb 500 kW mért hőteljesítményű központi fűtést kiszolgáló szilárdtüzelésű kazánok, 2022-től a legfeljebb 50 kW névleges hőteljesítményű egyedi helyiségfűtő berendezések környezettudatos tervezésére vonatkozó forgalombahozatali és használatbavételi követelmények is.


Ennek értelmében a nyitott égésterű, szilárdtüzelésű egyedi helyiségfűtő berendezések szezonális helyiségfűtési hatásfoka nem lehet 30%-nál kisebb, zárt égésterű berendezések szezonális helyiségfűtési hatásfoka nem lehet 65%-nál, pellettel működő berendezések esetén 79%-nál kisebb.

Az új rendelet szigorú követelményeket támaszt a kibocsátott por (PM-kibocsátás) mennyiségére, a kibocsátott gáznemű szerves vegyületek mennyiségére, a kibocsátott szén-monoxid mennyiségére és a kibocsátott nitrogén-oxidok mennyiségére is. Nyitott égésterű berendezések esetén a PM kibocsátás 50 mg/m3-nél, zárt égésterű berendezések esetén 40 mg/m3-nél, pelletté préselt faanyaggal működő egyedi helyiségfűtő berendezések esetén 20 mg/m3-nél nem lehet nagyobb. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak ún. öko-tűzterek lesznek engedélyezhetők 2020-tól központi fűtést kiszolgáló kazánok, 2022-től egyedi helyiségfűtő berendezések (szilárdtüzelésű kályhák) esetén.
A gyakorlatban mindez: a szigorítások érvénybe lépése után az eddigi 30-40 ezer forintért megvásárolt kályhánk vagy a 100-150 ezerért beszerzett kazánunk több százezres tétellé változik.

Levegőminőség

De hogy mit ér mindez a gyakorlatban, azt az ellenőrzések döntik el. Ma sem lehet autógumit, szemetet égetni, mégis sokan megteszik. Ezt a megyei kormányhivataloknak kellene ellenőrizniük, amelyek az illegális égetésekkel kapcsolatos eljárásokat lefolytató járási hivatalok feletti szakmai kontrollt látják el.

Forrás: Víz, gáz, fűtéstechnika

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

A kellemeset az egészségessel – jakuzzik otthonra, élmény minden napra

Az elmúlt évtizedekben talán soha nem volt akkora jelentősége az otthon eltöltött időszak minőségének, s vele együtt az egészségmegőrzésnek, mint ebben az évben.

Több, mint fűtés: Ariston hőszivattyúk a megújuló energia erejével

Ha három ismérvet kellene felsorakoztatni, hogy miért érdemes beruházni az Ariston által gyártott Nimbus NET hőszivattyú-család valamelyik tagjára, akkor ezek lennének azok: hatékony, megtérülő és környezettudatos.

Megúszhatják a társasházak a gyűjtőkémény átalakítását

Megvan a megoldás a gyűjtőkémények drága korszerűsítésének elkerülésére. Fellélegezhetnek a társasházban élő, kéménykorszerűsítés és kazáncsere előtt álló háztartások. Nagyrészüknél megoldás lehet az új típusú készülék, mellyel sokat spórolhatnak az érintett családok.

Betatherm: itthon is erősödik a külföldön már befutott radiátor-gyártó

A nemzetközi sikerek után a hazai piacra is fokozott figyelmet fordít a Betatherm, így a miskolci cég saját fejlesztésű radiátorai itthon is egyre népszerűbbek.

Fűtés másképp: LG Therma-V Monobloc-os hőszivattyúk

Az ősz beköszöntével ismét slágertémává válnak az alternatív fűtési megoldások. Manapság számos különféle, a távhőtől és az általános gázos fűtési megoldásoktól eltérő rendszerek is elérhetők a korszerűsítésre, vagy új otthon kialakítására vállalkozók számára.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.