Hirdetés

4 dolog, amit nem tudtunk az infravörös fényről

Az infravörös fény, és a belőle eredő sugárzás fogalma, majd hasznosítása már évszázadok óta ismert, azonban ha megkérdeznek az utcán, nem biztos, hogy kapásból meg tudjuk mondani, mire is lehet használni, pedig nem is gondolnád mennyi mindenre jó.

 

Az infravörös fény és hő gyógyít

Arra már az ókorban is rájöttek, hogy a napozás nem csak kényelmes időtöltés, hanem hasznos is, hiszen ilyenkor értékes infravörös fényhez jut a szervezetünk, a meleg pedig a gyógyulást segíti. Ezt manapság infravörös fény- és hősugárzókkal lehet fokozni, és olyan betegségek gyógyítására és kezelésére használják, mint a reuma és ízületi fájdalmak, szív- és érrendszeri problémák, anyagcserezavarok, és a fejfájás, sőt a bőrünket is fiatalabbá teheti az infravörös hő. Nem is beszélve arról, hogy az infravörös sugárzás a rák megelőzésének és legyőzésének egyik legfontosabb szereplője.

Az infravörös fénnyel kommunikálni is lehet

Attól még, hogy a mi szemünk nem látja, az infravörös fény akkor is fény. És ha már fény, akkor tökéletesen alkalmas a vezeték nélküli kommunikációra és adatátvitelre is. Falakon és egyéb akadályokon persze nem tud átmenni, de a neki megfelelő terepen az adó és a vevő gond nélkül dobálózik az infravörös nyalábokkal. Ezt megfigyelhetjük a távirányítókon, vezeték nélküli egereken, billentyűzeteken, de a PC-k, laptopok és az okostelefonok is használják.

Az infravörös látás egy állati szupererő

Az infravörös technológiával képesek vagyunk látni a sötétben, ám amíg ehhez az embereknek infravörös szemüveget kell felvenniük, egyes állatok esetében ezt megoldotta a természetes kiválasztódás. A kígyók például képesek a hőt érzékelni. Nem a szemükkel, hanem az erre alkalmatos szervükkel, és utána az így kapott képet rakják össze a fejükben és vadásszák le a rossz napot kifogó rágcsálót. 

Az infravörös hő kandallót tud csinálni a Mona Lisából

Méghozzá úgy, hogy nem kell attól félni, hogy lángra kap a festmény. Az infravörös fűtés esetében nincs szükség hagyományos tüzelőanyagokra, mivel a konvekció elvén alapuló technikától eltérően az infravörös fűtőpanel nem a levegőt melegíti fel, hanem közvetlenül átadja a hőt az épületnek, a tárgyaknak és az embereknek is.

Infra panel

Az ilyen falra szerelhető, egyben dekoratív elemként is funkcionáló hősugárzók összehozzák a fűtést a lakberendezéssel, hiszen egyedi tervezésű, vagy klasszikus festményeket, természetfotókat, absztrakt formákat ábrázoló infrapanellel tehetjük melegebbé és egyben szebbé is otthonunkat. A technológiáról, az elérhető hősugárzókról és a kreatív lehetőségekről több információt a technológia magyarországi úttörője, a Heat4All weboldalán találhatunk.

Infra panel

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák