Hirdetés

4 dolog, amit nem tudtunk az infravörös fényről

Az infravörös fény, és a belőle eredő sugárzás fogalma, majd hasznosítása már évszázadok óta ismert, azonban ha megkérdeznek az utcán, nem biztos, hogy kapásból meg tudjuk mondani, mire is lehet használni, pedig nem is gondolnád mennyi mindenre jó.

 

Az infravörös fény és hő gyógyít

Arra már az ókorban is rájöttek, hogy a napozás nem csak kényelmes időtöltés, hanem hasznos is, hiszen ilyenkor értékes infravörös fényhez jut a szervezetünk, a meleg pedig a gyógyulást segíti. Ezt manapság infravörös fény- és hősugárzókkal lehet fokozni, és olyan betegségek gyógyítására és kezelésére használják, mint a reuma és ízületi fájdalmak, szív- és érrendszeri problémák, anyagcserezavarok, és a fejfájás, sőt a bőrünket is fiatalabbá teheti az infravörös hő. Nem is beszélve arról, hogy az infravörös sugárzás a rák megelőzésének és legyőzésének egyik legfontosabb szereplője.

Az infravörös fénnyel kommunikálni is lehet

Attól még, hogy a mi szemünk nem látja, az infravörös fény akkor is fény. És ha már fény, akkor tökéletesen alkalmas a vezeték nélküli kommunikációra és adatátvitelre is. Falakon és egyéb akadályokon persze nem tud átmenni, de a neki megfelelő terepen az adó és a vevő gond nélkül dobálózik az infravörös nyalábokkal. Ezt megfigyelhetjük a távirányítókon, vezeték nélküli egereken, billentyűzeteken, de a PC-k, laptopok és az okostelefonok is használják.

Az infravörös látás egy állati szupererő

Az infravörös technológiával képesek vagyunk látni a sötétben, ám amíg ehhez az embereknek infravörös szemüveget kell felvenniük, egyes állatok esetében ezt megoldotta a természetes kiválasztódás. A kígyók például képesek a hőt érzékelni. Nem a szemükkel, hanem az erre alkalmatos szervükkel, és utána az így kapott képet rakják össze a fejükben és vadásszák le a rossz napot kifogó rágcsálót. 

Az infravörös hő kandallót tud csinálni a Mona Lisából

Méghozzá úgy, hogy nem kell attól félni, hogy lángra kap a festmény. Az infravörös fűtés esetében nincs szükség hagyományos tüzelőanyagokra, mivel a konvekció elvén alapuló technikától eltérően az infravörös fűtőpanel nem a levegőt melegíti fel, hanem közvetlenül átadja a hőt az épületnek, a tárgyaknak és az embereknek is.

Infra panel

Az ilyen falra szerelhető, egyben dekoratív elemként is funkcionáló hősugárzók összehozzák a fűtést a lakberendezéssel, hiszen egyedi tervezésű, vagy klasszikus festményeket, természetfotókat, absztrakt formákat ábrázoló infrapanellel tehetjük melegebbé és egyben szebbé is otthonunkat. A technológiáról, az elérhető hősugárzókról és a kreatív lehetőségekről több információt a technológia magyarországi úttörője, a Heat4All weboldalán találhatunk.

Infra panel

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Több, mint fűtés: Ariston hőszivattyúk a megújuló energia erejével

Ha három ismérvet kellene felsorakoztatni, hogy miért érdemes beruházni az Ariston által gyártott Nimbus NET hőszivattyú-család valamelyik tagjára, akkor ezek lennének azok: hatékony, megtérülő és környezettudatos.

Betatherm: itthon is erősödik a külföldön már befutott radiátor-gyártó

A nemzetközi sikerek után a hazai piacra is fokozott figyelmet fordít a Betatherm, így a miskolci cég saját fejlesztésű radiátorai itthon is egyre népszerűbbek.

Fűtés másképp: LG Therma-V Monobloc-os hőszivattyúk

Az ősz beköszöntével ismét slágertémává válnak az alternatív fűtési megoldások. Manapság számos különféle, a távhőtől és az általános gázos fűtési megoldásoktól eltérő rendszerek is elérhetők a korszerűsítésre, vagy új otthon kialakítására vállalkozók számára.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

Milyen radiátort válasszunk a fürdőszobába?

A fürdőszoba temperálása részben kényelmi, részben pedig technikai szempontból elengedhetetlen, hiszen a helyiségben keletkező nedvesség felszárításának ez is egy lehetséges módja. Ezek a radiátorok azonban sok szempontból különböznek a szobákban használatos társaiktól.