4 dolog, amit nem tudtunk az infravörös fényről

Az infravörös fény, és a belőle eredő sugárzás fogalma, majd hasznosítása már évszázadok óta ismert, azonban ha megkérdeznek az utcán, nem biztos, hogy kapásból meg tudjuk mondani, mire is lehet használni, pedig nem is gondolnád mennyi mindenre jó.

 

Az infravörös fény és hő gyógyít

Arra már az ókorban is rájöttek, hogy a napozás nem csak kényelmes időtöltés, hanem hasznos is, hiszen ilyenkor értékes infravörös fényhez jut a szervezetünk, a meleg pedig a gyógyulást segíti. Ezt manapság infravörös fény- és hősugárzókkal lehet fokozni, és olyan betegségek gyógyítására és kezelésére használják, mint a reuma és ízületi fájdalmak, szív- és érrendszeri problémák, anyagcserezavarok, és a fejfájás, sőt a bőrünket is fiatalabbá teheti az infravörös hő. Nem is beszélve arról, hogy az infravörös sugárzás a rák megelőzésének és legyőzésének egyik legfontosabb szereplője.

Az infravörös fénnyel kommunikálni is lehet

Attól még, hogy a mi szemünk nem látja, az infravörös fény akkor is fény. És ha már fény, akkor tökéletesen alkalmas a vezeték nélküli kommunikációra és adatátvitelre is. Falakon és egyéb akadályokon persze nem tud átmenni, de a neki megfelelő terepen az adó és a vevő gond nélkül dobálózik az infravörös nyalábokkal. Ezt megfigyelhetjük a távirányítókon, vezeték nélküli egereken, billentyűzeteken, de a PC-k, laptopok és az okostelefonok is használják.

Az infravörös látás egy állati szupererő

Az infravörös technológiával képesek vagyunk látni a sötétben, ám amíg ehhez az embereknek infravörös szemüveget kell felvenniük, egyes állatok esetében ezt megoldotta a természetes kiválasztódás. A kígyók például képesek a hőt érzékelni. Nem a szemükkel, hanem az erre alkalmatos szervükkel, és utána az így kapott képet rakják össze a fejükben és vadásszák le a rossz napot kifogó rágcsálót. 

Az infravörös hő kandallót tud csinálni a Mona Lisából

Méghozzá úgy, hogy nem kell attól félni, hogy lángra kap a festmény. Az infravörös fűtés esetében nincs szükség hagyományos tüzelőanyagokra, mivel a konvekció elvén alapuló technikától eltérően az infravörös fűtőpanel nem a levegőt melegíti fel, hanem közvetlenül átadja a hőt az épületnek, a tárgyaknak és az embereknek is.

Infra panel

Az ilyen falra szerelhető, egyben dekoratív elemként is funkcionáló hősugárzók összehozzák a fűtést a lakberendezéssel, hiszen egyedi tervezésű, vagy klasszikus festményeket, természetfotókat, absztrakt formákat ábrázoló infrapanellel tehetjük melegebbé és egyben szebbé is otthonunkat. A technológiáról, az elérhető hősugárzókról és a kreatív lehetőségekről több információt a technológia magyarországi úttörője, a Heat4All weboldalán találhatunk.

Infra panel

Kapcsolódó cikkek

Hogyan alkalmazzuk a felületfűtési és hűtési rendszereket? A használat alapjai

A primer energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése jelenti korunk egyik legnagyobb kihívását. A Wavin Tempower egy olyan felületfűtési és hűtési rendszer, mely egyszerre teljesíti a növekvő komfortigénnyel, valamint az energiamegtakarítással szemben támasztott követelményeket.

Számoljunk le az elektromos fűtést övező tévhitekkel!

Czinege Károly az Az elektromos fűtés a jövő megoldása! című könyve igazi hiánypótló szakkönyv nemcsak szakmabelieknek, amely tisztáz minden, az elektromos fűtéssel kapcsolatos félreértést. Lásson ön is tisztán, hiszen könnyen meglehet, hogy otthonában is az elektromos megoldás lesz a leginkább költséghatékony megoldás!

Hővisszanyerős szellőztető rendszerek: friss levegő, energiatakarékosság, talajhő hasznosítás

Ahogy egyre inkább elszigeteljük magunkat a külső környezettől, úgy feledkezünk meg a belső komfort egyik alapvető eleméről, a szükséges friss levegőről. Ennek energiatakarékos és hatékony pótlását ma a legmodernebb hővisszanyerős szellőztető rendszerekkel érhetjük el.

A gázkészülék leállását gyakran okozzák a kéményben keletkező jégdugók – Fontos a kémény szigetelése!

A hideg időjárás nem kíméli a kéményeket sem. Egyáltalán nem ritka jelenség, hogy a kazánok füstelvezetőjében jégdugó keletkezik, melynek következménye a zárt égésterű kazán leállása. Előzzük meg a bajt!

Levegő-víz hőszivattyú - Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás kazán és klíma nélkül

Sokak számára még mindig rengeteg kérdés merül fel a levegő-víz hőszivattyúkkal kapcsolatban, hiszen gyakran még mindig nem egyértelmű, hogy milyen előnyökkel jár egy ilyen készülék beszerelése.

Alternatív fűtési mód: a faelgázosító kazán

A faelgázosító kazán az egyik leghasznosabb módja a fa fűtőanyagként történő felhasználásának. Üzemeltetés, hatékonyság és költségek a cikkünkben.

Fűtés, hűtés környezetbarát és gazdaságos módon - Mit kell tudnunk a hőszivattyúról?

Hazánkban a levegő-víz hőszivattyúk a legelterjedtebbek, mert ezek beruházási költsége a legkedvezőbb, így alábbi cikkünkben elsősorban ezekkel a készülékekkel foglalkozunk.

Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás gazdaságosan, hőszivattyúval

Gyakran még mindig nem egyértelmű, hogy milyen előnyökkel jár egy hőszivattyú beszerelése. Íme, egy új típus, számos pozitív tulajdonsággal.

A legfontosabb tudnivalók az elektromos padlófűtésről

A számos fűtési lehetőség között laikusként meglehetősen nehéz eligazodni, még nehezebb igazságot tenni az előnyös és kevésbé előnyös megoldások között. A döntést megkönnyítendő, ejtsünk néhány szót az elektromos padlófűtésről.