Speciális alpesi ház a hegycsúcson

A nem ritkán 40 oC-os hőmérsékletkülönbség, a 3 450 m magasság, akár 215 km/h szél, és a néha a tetőig érő hótömeg – ezek azok a kihívások, amelyeknek a tervezés és kivitelezés során meg kellett felelni a több mint egy évszázaddal ezelőtt épült magashegyi menedékház, a Refuge de L´Aigle felújítása során.


„Hegytetőn építeni tökéletes koreográfiát igényel” - emelte ki Jaques Félix-Faure, építész, aki a lélegzetelállító látványt nyújtó hegyi menedékház, a Refuge de L´Aigle felújításáért, a „Kreativitás az Alpokban 2015”, a magashegyi fenntartható építési- és felújítási projektek elismerésére kiírt építészpályázaton is sikert aratott. A hegymászók számára több mint egy évszázada kialakított, építészetileg látványos és kivitelezési szempontból is kihívásokkal kecsegtető menedékház felújításában a speciális, alpesi viszonyokhoz alakított tető- és homlokzati paneljeivel (FX12) a Prefa is részt vett.

Prefa homlokzati- és tetőburkolatok

Egy anyag extrém körülményekre

A menedékház külső homlokzati- és tetőbevonata a Prefa extrém terhelésekre is alkalmas szürke színű (P.10) FX 12 paneljével készült, amelynek ilyen körülmények közötti felhasználására már volt példa. „Ez az egyetlen anyag, amely a nappali és éjszakai hőmérsékletkülönbség extrém ingadozását kibírja. Emellett nem elhanyagolható szempont volt a cég e területen szerzett konkrét tapasztalata sem” – utalt az építész a Matternhornon található Hörnlihütte projektre, amely a Prefa másik kiemelkedő alpokbeli referenciája.
„A hegyekben az egyik legfontosabb kellék egy biztonságos kötél” – ezzel a hasonlattal élt az építész, aki mellesleg megszállott hegymászó. „Ezt a biztonságot jelentette a Prefa és a kivitelező szakemberek tapasztalata, a bádogosoktól az építkezést segítő helikopter pilótájáig.”

Prefa homlokzati- és tetőburkolatok

A völgyben dolgozó 20 fős csapat 650 kg súlyú csomagokat készített, amelyeket helikopter juttatta a hegytetőre. „Ez a teljesítmény is csak egy olyan könnyű építőanyaggal valósítható meg, mint az alumínium, amely emellett kellőképpen ellenálló is.”

Prefa homlokzati- és tetőburkolatok

A hosszú távú építészeti gondolkodásban a Prefa által nyújtott 40 garancia, az alumínium újrahasznosíthatósága és a gyártás természetet tiszteletben tartó átgondoltsága plusz előny volt.

Egyszerűen illik a környezethez

A csipkés hegycsúcson „egyensúlyozva táncoló” menedékház újjáépítése mind kívülről, mind belülről a takarékos építészet jegyeit hordozza, de összehasonlításként említhetnénk egy hajóbelső ésszerű átgondoltságát is. Utóbbit az építész is leginkább egy tengeralattjáró belsőjéhez hasonlította. A 65 m2-en, három szinten 30 hegymászó számára menedéket nyújtó épület barátságos, egyszerű kialakításával többek között cél volt, hogy a figyelmet ne terelje el a környezet szépségéről. Annak ellenére, hogy a szó klasszikus értelmében „a sok építészetről” le kellett mondaniuk az anyag megjelenése az építészek számára mégis izgalmassá tette a munkát. „A panelek egyedi vízszintes és függőleges bemarásai a homlokzaton szabálytalanul ismétlődve, a magashegyek töredezettségét idézik.”
„A régi épület minden faanyagát felhasználtuk az új borítás pedig a széltől és az időjárás extrém hatásaitól védi az épületet. Ahogy a tengeralattjárót védi a borítás a tenger nyomásától.”

Prefa homlokzati- és tetőburkolatok

Forrás: Prefa

Kapcsolódó cikkek

A csillagok nem csak az égen ragyognak, hanem már a tetőkön is - Ismerd meg az új Star tetőcserepeket!

A BMI Bramac azzal a céllal alkotta meg új Star tetőcserepeit, hogy hosszú évek múlva is olyan kellemes érzéssel pillanthassuk meg tetőnket, mint a beköltözés napján. Ideje, hogy felfedjük a hosszan tartó csillogás titkát.

Mit tehetünk a belső terek higiéniájáért? – Káros mikroorganizmusoknak ellenálló fal- és felületfestékek, burkolatok, steril felüleletek

Az időnk jelentős részét épületekben – otthonunkban, zárt térben lévő munkahelyen, iskolában, üzletekben, hivatalokban – töltjük. A belső terek levegőjének jó minősége, általános higiéniája nemcsak jó közérzetünkhöz, hanem egészségünk érdekében is fontos. A jelenlegi járvány helyzet pedig rámutat arra, hogy a jövőben ezen tényezők még inkább felértékelődnek.

Új burkolat, új terasz – tippek teraszfelújításhoz

Ha teraszunk felújításán, bővítésén, esetleg terasz építésén gondolkodunk, a legnagyobb figyelmet a burkolat kiválasztásának érdemes szentelnünk.

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Mezítláb a Párisi udvarban - KROKI stúdió

Virtuális túra a felújított Párisi udvarban kialakított, ötcsillagos hotel fürdőszobáiban

Tetőablak helyhez és funkcióhoz igazítva

A szakemberek Európa-szerte szívesen dolgoznak olyan tetőablakokkal, melyek a műszaki követelmények mellett a magán és intézményi beruházók különféle dizájn elvárásait is kielégítik. Legyen szó elavult tetőablakok cseréjéről, vagy a tetőablak egy épületrész rendeltetéséhez való illesztéséről, a Roto méretben, anyagban és funkcióban egyaránt kellő rugalmasságot kínál.

Díszítő elemek használata a burkolatoknál

A burkolt felület látványát, esztétikus megjelenését nem csupán a hibátlan kivitelezés befolyásolja, hanem a különböző kiegészítők, díszítőelemek alkalmazása is. Hogyan válasszuk ki a díszítőelemeket? Melyik burkolathoz, mi illik legjobban? Erre keressük a válaszokat.

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Bramac Star tetőcserepek: Esztétikum és tartósság

A tetőcserépgyártás legújabb technológiáját képviselve megérkeztek a BMI Bramac Star-bevonattal ellátott cserepei.

Tető - készüljünk fel a szélsőséges időjárásra!

Tekintsük át, ha modern és környezetbarát alumínium tető mellett döntünk, milyen védelemre számíthatunk!