Speciális alpesi ház a hegycsúcson

A nem ritkán 40 oC-os hőmérsékletkülönbség, a 3 450 m magasság, akár 215 km/h szél, és a néha a tetőig érő hótömeg – ezek azok a kihívások, amelyeknek a tervezés és kivitelezés során meg kellett felelni a több mint egy évszázaddal ezelőtt épült magashegyi menedékház, a Refuge de L´Aigle felújítása során.


„Hegytetőn építeni tökéletes koreográfiát igényel” - emelte ki Jaques Félix-Faure, építész, aki a lélegzetelállító látványt nyújtó hegyi menedékház, a Refuge de L´Aigle felújításáért, a „Kreativitás az Alpokban 2015”, a magashegyi fenntartható építési- és felújítási projektek elismerésére kiírt építészpályázaton is sikert aratott. A hegymászók számára több mint egy évszázada kialakított, építészetileg látványos és kivitelezési szempontból is kihívásokkal kecsegtető menedékház felújításában a speciális, alpesi viszonyokhoz alakított tető- és homlokzati paneljeivel (FX12) a Prefa is részt vett.

Prefa homlokzati- és tetőburkolatok

Egy anyag extrém körülményekre

A menedékház külső homlokzati- és tetőbevonata a Prefa extrém terhelésekre is alkalmas szürke színű (P.10) FX 12 paneljével készült, amelynek ilyen körülmények közötti felhasználására már volt példa. „Ez az egyetlen anyag, amely a nappali és éjszakai hőmérsékletkülönbség extrém ingadozását kibírja. Emellett nem elhanyagolható szempont volt a cég e területen szerzett konkrét tapasztalata sem” – utalt az építész a Matternhornon található Hörnlihütte projektre, amely a Prefa másik kiemelkedő alpokbeli referenciája.
„A hegyekben az egyik legfontosabb kellék egy biztonságos kötél” – ezzel a hasonlattal élt az építész, aki mellesleg megszállott hegymászó. „Ezt a biztonságot jelentette a Prefa és a kivitelező szakemberek tapasztalata, a bádogosoktól az építkezést segítő helikopter pilótájáig.”

Prefa homlokzati- és tetőburkolatok

A völgyben dolgozó 20 fős csapat 650 kg súlyú csomagokat készített, amelyeket helikopter juttatta a hegytetőre. „Ez a teljesítmény is csak egy olyan könnyű építőanyaggal valósítható meg, mint az alumínium, amely emellett kellőképpen ellenálló is.”

Prefa homlokzati- és tetőburkolatok

A hosszú távú építészeti gondolkodásban a Prefa által nyújtott 40 garancia, az alumínium újrahasznosíthatósága és a gyártás természetet tiszteletben tartó átgondoltsága plusz előny volt.

Egyszerűen illik a környezethez

A csipkés hegycsúcson „egyensúlyozva táncoló” menedékház újjáépítése mind kívülről, mind belülről a takarékos építészet jegyeit hordozza, de összehasonlításként említhetnénk egy hajóbelső ésszerű átgondoltságát is. Utóbbit az építész is leginkább egy tengeralattjáró belsőjéhez hasonlította. A 65 m2-en, három szinten 30 hegymászó számára menedéket nyújtó épület barátságos, egyszerű kialakításával többek között cél volt, hogy a figyelmet ne terelje el a környezet szépségéről. Annak ellenére, hogy a szó klasszikus értelmében „a sok építészetről” le kellett mondaniuk az anyag megjelenése az építészek számára mégis izgalmassá tette a munkát. „A panelek egyedi vízszintes és függőleges bemarásai a homlokzaton szabálytalanul ismétlődve, a magashegyek töredezettségét idézik.”
„A régi épület minden faanyagát felhasználtuk az új borítás pedig a széltől és az időjárás extrém hatásaitól védi az épületet. Ahogy a tengeralattjárót védi a borítás a tenger nyomásától.”

Prefa homlokzati- és tetőburkolatok

Forrás: Prefa

Kapcsolódó cikkek

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Tippek tetőablak választáshoz – felújítóknak

Felújításkor minden forint és minden perc számít, ezért jól jön, ha például a tetőablakok gyárilag előszereltek vagy egyszerűen, akár pár óra alatt a régi helyére illeszthetők, gondoskodva a tetőtér energiatakarékossá tételéről.

Belsőépítészeti tervezés és teljeskörű kivitelezés az Attraktív Design Stúdió csapatával

Egy új építésű, lakóparki lakás nagyvonalú átalakítása a lakberendező tapaszatalataival.

Miért fontos kivitelezői szerződést kötni és mi szerepeljen a szerződésben? Letölthető szerződésminta és magyarázatok felújítóknak, építkezőknek

A megbízó és vállalkozó jogait és kötelezettségeit tartalmazó szerződéssel elejét vehetjük a későbbi vitáknak és pereskedéseknek, nem utolsósorban pedig a szerződés anyagilag is védi a feleket.

Az otthonfelújítási támogatás igénybevételére jogosultak közel fele 3 és 6 millió forint közötti összeget költene lakásfelújításra

A megkérdezettek több mint kétharmada tervez idén felújítást, a támogatásra jogosultak közel fele 3 és 6 millió forint közötti összeget, míg a lakásfelújítási támogatásra nem jogosultak 50 százaléka 1 és 3 millió forint közötti összeget költene erre – derült ki a Wallplex Magyarország legfrissebb felmérésből. A kutatás a lakásfelújítással és a lakásfelújítási támogatás igénybevételével kapcsolatos szokásokat vizsgálta.

Tetőcsere, tetőfelújítás, napelem – Ezekre ad pénzt az állam

Az otthonuk korszerűsítését tervezők kívánságlistájának egyik első helyén a tető felújítása áll, és többen tervezik saját napelemes rendszer telepítését is. A Terrán szakértőjének segítségével bemutatjuk a rendelkezésre álló lehetőségeket.

Kézzel fogható és lábbal járható az „életre kelt” kertépítő katalógus

„Ha tavasz, akkor irány a kert!” - Ahogy közeledik a jó idő minden kertes házban élő fejében megfordul ez a gondolat. Legyen szó egy teljesen új kert beépítéséről, esetleg néhány kisebb udvari felújítás megvalósításáról, vagy csak a téli hideg okozta károk javításáról, a kertépítés mindenképp a tavaszi időszak egyik fő feladata. Elsőre egyszerű beruházásnak tűnik? Ha ellátogat a Leier Kaiserstein bemutatóterembe, akár tényleg az is lehet!

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Lakásfelújításnál még a leggondosabban tervezőket is érhetik kellemetlen és - szerencsére - kellemes meglepetések, hogy mire elég az a pénz, amit az anyagokra és a munkákra szántak. Sorra vettük, hogy mit tudunk kihozni 200 ezer, 1,5 millió és 5 millió forintból.