Speciális alpesi ház a hegycsúcson

A nem ritkán 40 oC-os hőmérsékletkülönbség, a 3 450 m magasság, akár 215 km/h szél, és a néha a tetőig érő hótömeg – ezek azok a kihívások, amelyeknek a tervezés és kivitelezés során meg kellett felelni a több mint egy évszázaddal ezelőtt épült magashegyi menedékház, a Refuge de L´Aigle felújítása során.


„Hegytetőn építeni tökéletes koreográfiát igényel” - emelte ki Jaques Félix-Faure, építész, aki a lélegzetelállító látványt nyújtó hegyi menedékház, a Refuge de L´Aigle felújításáért, a „Kreativitás az Alpokban 2015”, a magashegyi fenntartható építési- és felújítási projektek elismerésére kiírt építészpályázaton is sikert aratott. A hegymászók számára több mint egy évszázada kialakított, építészetileg látványos és kivitelezési szempontból is kihívásokkal kecsegtető menedékház felújításában a speciális, alpesi viszonyokhoz alakított tető- és homlokzati paneljeivel (FX12) a Prefa is részt vett.

Prefa homlokzati- és tetőburkolatok

Egy anyag extrém körülményekre

A menedékház külső homlokzati- és tetőbevonata a Prefa extrém terhelésekre is alkalmas szürke színű (P.10) FX 12 paneljével készült, amelynek ilyen körülmények közötti felhasználására már volt példa. „Ez az egyetlen anyag, amely a nappali és éjszakai hőmérsékletkülönbség extrém ingadozását kibírja. Emellett nem elhanyagolható szempont volt a cég e területen szerzett konkrét tapasztalata sem” – utalt az építész a Matternhornon található Hörnlihütte projektre, amely a Prefa másik kiemelkedő alpokbeli referenciája.
„A hegyekben az egyik legfontosabb kellék egy biztonságos kötél” – ezzel a hasonlattal élt az építész, aki mellesleg megszállott hegymászó. „Ezt a biztonságot jelentette a Prefa és a kivitelező szakemberek tapasztalata, a bádogosoktól az építkezést segítő helikopter pilótájáig.”

Prefa homlokzati- és tetőburkolatok

A völgyben dolgozó 20 fős csapat 650 kg súlyú csomagokat készített, amelyeket helikopter juttatta a hegytetőre. „Ez a teljesítmény is csak egy olyan könnyű építőanyaggal valósítható meg, mint az alumínium, amely emellett kellőképpen ellenálló is.”

Prefa homlokzati- és tetőburkolatok

A hosszú távú építészeti gondolkodásban a Prefa által nyújtott 40 garancia, az alumínium újrahasznosíthatósága és a gyártás természetet tiszteletben tartó átgondoltsága plusz előny volt.

Egyszerűen illik a környezethez

A csipkés hegycsúcson „egyensúlyozva táncoló” menedékház újjáépítése mind kívülről, mind belülről a takarékos építészet jegyeit hordozza, de összehasonlításként említhetnénk egy hajóbelső ésszerű átgondoltságát is. Utóbbit az építész is leginkább egy tengeralattjáró belsőjéhez hasonlította. A 65 m2-en, három szinten 30 hegymászó számára menedéket nyújtó épület barátságos, egyszerű kialakításával többek között cél volt, hogy a figyelmet ne terelje el a környezet szépségéről. Annak ellenére, hogy a szó klasszikus értelmében „a sok építészetről” le kellett mondaniuk az anyag megjelenése az építészek számára mégis izgalmassá tette a munkát. „A panelek egyedi vízszintes és függőleges bemarásai a homlokzaton szabálytalanul ismétlődve, a magashegyek töredezettségét idézik.”
„A régi épület minden faanyagát felhasználtuk az új borítás pedig a széltől és az időjárás extrém hatásaitól védi az épületet. Ahogy a tengeralattjárót védi a borítás a tenger nyomásától.”

Prefa homlokzati- és tetőburkolatok

Forrás: Prefa

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Energia- és pénz megtakarítás tudatos házkialakítással. Szakértők szerint a tudatos választás akár már 5 éven belül is megtérülhet a rezsiköltségekben

Az energiahatékony otthonok kialakítása egyszerűbb, mint gondolnánk. Az épületenergetikai szakmérnök szerint megfelelő házkialakítással, felújítással akár 5 éven belül is megtérülhet az egy-egy energiahatékonyabb megoldásba fektetett plusz pénz.

Így válasszunk nyílászárót! – 3 fontos szempont a csalódások helyett

Egy nyílászáró legfeljebb annyira lehet jó, mint amilyen a leggyengébb alkatrésze. Nem szabad megspórolni azt, ami műszakilag, illetve minőségben indokolt, és akkor hosszú távon szavatolható a működés és a működtetés.

Okosotthon 46 négyzetméteren

Az Év fürdőszobája pályázat győztes lakberendező párosa, Pongó Kriszta és Magyar Tibor egyik legfrisebb munkája, a tetőtérben kialakított modern, sok szempontból rendhagyó kis lakás tervezése.

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Magyarországon 2,7 millió családi ház van. Energetikailag korszerűnek 5-10%-uk mondható, melyek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen ezeket eleve a kor követelményeinek megfelelően építették, vagy már energiahatékonysági szempontból teljes körűen felújították azokat.

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

Az elavult hőszigetelés nagyban befolyásolhatja a beltéri klímát, amiben élünk, ezért kiemelten fontos, hogy az ősz közeledtével, milyen felújításon esnek át a kevéssé korszerű épületek.

Gyorsabb kivitelezés, hosszabb távú megoldás – tetőszigetelés okosan

A tetőszigetelés okos megoldását képviselő ISOTEC egy olyan komplett rendszert kínál, melynek alkalmazásával hatékonyan küszöbölhetők ki a hagyományos technikák használatából eredő hibák.

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

Jó dolog, amikor az ember össze tudja kötni a kellemeset a hasznossal és ugyanígy több szempontból jó nekünk, ha a praktikust kötjük össze a kötelezővel. Hiszen, ha már valamire „hivatalból” is oda kell figyelnünk, azt miért ne tennénk úgy, hogy abból minden tekintetben a lehető legjobban jöjjünk ki? Erre jó példa az ISOTEC tetőszigetelés.

Beköszöntött a levegőt tisztító tetők korszaka

Az újrahasznosított anyagokból készült tetőszigetelés segíti a káros anyagok semlegesítését, ráadásul világos bevonata miatt kevésbé veszi fel a hőt, így növeli az energiahatékonyságot.

A csillagok nem csak az égen ragyognak, hanem már a tetőkön is - Ismerd meg az új Star tetőcserepeket!

A BMI Bramac azzal a céllal alkotta meg új Star tetőcserepeit, hogy hosszú évek múlva is olyan kellemes érzéssel pillanthassuk meg tetőnket, mint a beköltözés napján. Ideje, hogy felfedjük a hosszan tartó csillogás titkát.