Speciális alpesi ház a hegycsúcson

A nem ritkán 40 oC-os hőmérsékletkülönbség, a 3 450 m magasság, akár 215 km/h szél, és a néha a tetőig érő hótömeg – ezek azok a kihívások, amelyeknek a tervezés és kivitelezés során meg kellett felelni a több mint egy évszázaddal ezelőtt épült magashegyi menedékház, a Refuge de L´Aigle felújítása során.


„Hegytetőn építeni tökéletes koreográfiát igényel” - emelte ki Jaques Félix-Faure, építész, aki a lélegzetelállító látványt nyújtó hegyi menedékház, a Refuge de L´Aigle felújításáért, a „Kreativitás az Alpokban 2015”, a magashegyi fenntartható építési- és felújítási projektek elismerésére kiírt építészpályázaton is sikert aratott. A hegymászók számára több mint egy évszázada kialakított, építészetileg látványos és kivitelezési szempontból is kihívásokkal kecsegtető menedékház felújításában a speciális, alpesi viszonyokhoz alakított tető- és homlokzati paneljeivel (FX12) a Prefa is részt vett.

Prefa homlokzati- és tetőburkolatok

Egy anyag extrém körülményekre

A menedékház külső homlokzati- és tetőbevonata a Prefa extrém terhelésekre is alkalmas szürke színű (P.10) FX 12 paneljével készült, amelynek ilyen körülmények közötti felhasználására már volt példa. „Ez az egyetlen anyag, amely a nappali és éjszakai hőmérsékletkülönbség extrém ingadozását kibírja. Emellett nem elhanyagolható szempont volt a cég e területen szerzett konkrét tapasztalata sem” – utalt az építész a Matternhornon található Hörnlihütte projektre, amely a Prefa másik kiemelkedő alpokbeli referenciája.
„A hegyekben az egyik legfontosabb kellék egy biztonságos kötél” – ezzel a hasonlattal élt az építész, aki mellesleg megszállott hegymászó. „Ezt a biztonságot jelentette a Prefa és a kivitelező szakemberek tapasztalata, a bádogosoktól az építkezést segítő helikopter pilótájáig.”

Prefa homlokzati- és tetőburkolatok

A völgyben dolgozó 20 fős csapat 650 kg súlyú csomagokat készített, amelyeket helikopter juttatta a hegytetőre. „Ez a teljesítmény is csak egy olyan könnyű építőanyaggal valósítható meg, mint az alumínium, amely emellett kellőképpen ellenálló is.”

Prefa homlokzati- és tetőburkolatok

A hosszú távú építészeti gondolkodásban a Prefa által nyújtott 40 garancia, az alumínium újrahasznosíthatósága és a gyártás természetet tiszteletben tartó átgondoltsága plusz előny volt.

Egyszerűen illik a környezethez

A csipkés hegycsúcson „egyensúlyozva táncoló” menedékház újjáépítése mind kívülről, mind belülről a takarékos építészet jegyeit hordozza, de összehasonlításként említhetnénk egy hajóbelső ésszerű átgondoltságát is. Utóbbit az építész is leginkább egy tengeralattjáró belsőjéhez hasonlította. A 65 m2-en, három szinten 30 hegymászó számára menedéket nyújtó épület barátságos, egyszerű kialakításával többek között cél volt, hogy a figyelmet ne terelje el a környezet szépségéről. Annak ellenére, hogy a szó klasszikus értelmében „a sok építészetről” le kellett mondaniuk az anyag megjelenése az építészek számára mégis izgalmassá tette a munkát. „A panelek egyedi vízszintes és függőleges bemarásai a homlokzaton szabálytalanul ismétlődve, a magashegyek töredezettségét idézik.”
„A régi épület minden faanyagát felhasználtuk az új borítás pedig a széltől és az időjárás extrém hatásaitól védi az épületet. Ahogy a tengeralattjárót védi a borítás a tenger nyomásától.”

Prefa homlokzati- és tetőburkolatok

Forrás: Prefa

 | 
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Hetek

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Az Elevenház Panzió Projekt

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Terasz- és járdaburkolás, avagy a 20 mm-es greslapok térhódítása

Síklemezes tetőfedés – a tradíciók és a modern technológia látványos találkozása

Prémium masculin penthouse lakás – Home of vision

Környezetbarát teraszburkolat

Hidegburkolatok: színek, formák és felületek változatossága, különleges méretek – Mit találunk a kínálatban?

Otthonfelújítási támogatástól az építőanyag vásárlásig – Ezentúl mindezt egy helyen intézhetjük!

112 dekor és széles szaniter választék az eredménye a REHAU és a Hyundai összefogásának

Kőpanelek – burkolat a természetből

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

Jobbat választunk, ha nincs ki megjavítsa?

A jövő a tetőn: megkezdte működését az ország első napelemes tetőcserép gyára

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Nimbus Garden – Jövő a jelenben. Az energiamegtakarítás és a környezetvédelem tökéletes ötvözete

Vásárlási listák
További vásárlási listák