Hirdetés

Az e4 ház fogyasztása — monitoring

2015 őszén lezárult a Wienerberger e4 energiahatékony téglaház építése Budapesten. Az építtető család nagy örömmel költözött be új otthonába, ahol azóta is nagyon jól érzik magukat, hiszen a ház teljes mértékben megfelel elvárásaiknak: lakói igényeit és kényelmét szolgálja, és igazodik életvitelükhöz is.

 
Otthonuk nemcsak energiahatékony - az e4 ház a 2016. 01. 01-től érvényes tanúsítási rendelet szerint AA „Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb” energetikai besorolású - de ugyanakkor elérhető, élhető és egészséges is.

Az e4 ház fogyasztása — monitoring

A puding próbája

Mindezt számokkal is alá tudjuk támasztani és 2016 februárjától már élőben is megmutatjuk, hogyan teljesít az e4 ház a mindennapok során: a www.e4haz.hu weboldalon valós időben - 15 perces frissítéssel - követhetőek nyomon a monitoring eredmények! 


Először is az látható, hogyan alakul napról-napra a 147 m2 nagyságú e4 ház fűtési költsége. Ezt az adatot a mért fűtési hőmennyiségből és a hőszivattyú elektromos fogyasztásából az aktuális szolgáltatói GEO tarifa segítségével számítjuk ki. A fűtési költség kizárólag a közvetlenül fűtésre felhasznált energiát tartalmazza, az összes többi épületgépészet fogyasztását, valamint a háztartási gépek és egyéb elektromos eszközök fogyasztását nem. Minden hónap elején kezdjük mérni, így az adott hónapban az aktuális napig terjedő költségeket láthatják az érdeklődők, de az előző hónapok teljes költsége is visszakereshető. Az e4 ház fűtési költsége február hónapban 8 500 Ft körül alakult, a cikk írásának időpontjában még nem rendelkezünk pontos adatokkal a márciusi díjról, de az enyhébb idő miatt a számla várhatóan 7 000 és 7 500 Ft között lesz majd. A fűtési költségeket látva, fontos tudnunk, ez a ráfordítás, milyen hőmérséklet mellett valósul meg. Az e4 ház oldal Monitoring oldalának második részében ezt is megmutatjuk: a házban a lakók a termosztátot 23 Celsius fokra állították be, hiszen az édesanya egy pici babával egész nap otthon tartózkodik, ezért a helyiségekben 21-23 Celsius fok van. A hőmérséklet adatok mellett a helyiségek relatív páratartama is figyelemmel kísérhető. Ez azért fontos, mert a relatív páratartalom hőérzetünket is befolyásolhatja, hiszen a magasabb páratartalmú levegőt melegebbnek, az alacsonyabb páratartalmút hűvösebbnek érezzük. Az épületekben az elfogadható relatív páratartalom átlagosan 40 % és 70 %. Az e4 házban pedig a monitoring eredmények alapján ez az érték 41-46 % között mozog, ami kiválónak tekinthető.

Az e4 ház fogyasztása — monitoring

A belső levegőminőséget nagymértékben meghatározza a levegő frissességének egyik mutatója, a levegő szén-dioxid értéke. A szén-dioxid mennyiségét ppm-ben (parts per million) mérik, az érték azt fejezi ki, hogy a levegőben egymillió részecskéből hány CO2 részecske van. Minél alacsonyabb a CO2 tartalom, annál jobb a levegő minősége. A külső levegő CO2 tartalma általában 300 és 500 ppm közötti, belső levegőben 1000-1200 ppm fölötti CO2 tartalom fáradékonyságot okozhat, 5000 ppm fölötti CO2 tartalomnak pedig egészségkárosító hatása lehet. A monitoring során a hővisszanyerős szellőztető berendezésnek köszönhetően eddig minden nap kiváló levegőminőséget mértünk.
 
Ha arra is kíváncsi, hogy mitől van a házban mindig kellemes hőmérséklet, betekintést nyerhet a gépészeti rendszer működésébe is! Az e4 ház épületgépészeti rendszere levegős hőszivattyúból és hővisszanyerő szellőztető berendezésből áll. A gépészeti berendezés a hatékony fűtés-hűtés mellett szabályozott szellőztetést, és így állandó friss levegőt biztosít a helyiségekben. A hőszivattyú rendkívül környezetbarát, mert onnan von el hőt, ahol az energia korlátlanul rendelkezésre áll.
 
Felkeltettük az érdeklődését? Nézze meg ebben a pillanatban milyen adatokat mérünk az e4 házban! www.e4haz.hu
Direkt link: http://e4haz.hu/?id1=monitoring

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Energia, amin spórolhatunk

Nagyanyáink korában a háziasszonyok háztartási könyvet vezettek, és a háztartásiismeretek tantárgy keretén belül megtanulhatták, hogyan gazdálkodjanak. Takarékoskodni ma sem szégyen, sőt.

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Magyarországon 2,7 millió családi ház van. Energetikailag korszerűnek 5-10%-uk mondható, melyek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen ezeket eleve a kor követelményeinek megfelelően építették, vagy már energiahatékonysági szempontból teljes körűen felújították azokat.

Pára-para: ügyeljünk ablakainkra a téli hidegben!

Az ablakok párásodása különösen a téli időszakban okoz sokak számára kellemetlenséget. Ha nem fordítunk rá kellő figyelmet, akkor hosszú távon utat engedünk a penészedésnek, ami nem csak esztétikai, de egészségügyi problémákat is okozhat. Ráadásul akár 20%-kal is növelheti a fűtési költségeinket, mivel a páradús levegő lassabban melegszik fel. Fontos tudnunk, hogy mi áll a jelenség háttérben, mikor van szükség szakember beavatkozására, illetve milyen praktikákkal előzhetjük meg a kialakulását.

Szeptembertől módosulnak a lakossági „ingyenhitel” feltételei

Az iskolakezdéssel egyidőben módosulnak a kamattámogatott lakossági energetikai hitel feltételei. Igény lenne az energiatakarékos lakások iránt. A kérdés inkább az, elég vonzó-e a támogatott hitel, hogy akár a családi házak tulajdonosai, akár a társasházakban vagy lakásszövetkezetekben élők ebből a pénzből újítsák fel otthonaikat. 115 milliárd forint sorsa és több tízezer háztartás energiahatékonyságának a növelése a tét.

Uniós ingyen hitel lakásfelújításhoz

Folyik az egyeztetés a Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogramról, melynek a teljes rendelkezésre álló keretösszege 105 milliárd forint.

Funkcionalista és energiahatékony családi luxusvilla az erdő szélén

Tulajdonosának a természet és a funkcionalista építészet iránti rajongását tükrözi a rendkívüli családi ház, melynek alapkoncepciója az volt, hogy különleges természeti környezetbe illeszkedő, nyitott terű családi villa épüljön fel, alacsony energiafogyasztással.

Klímabarát építkezésekhez állami támogatás

Mi az a ZBR? A kiotói egységek értékesítéséből származó bevételek felhasználása - Zöld Beruházási Rendszer. Az ENSZ Keretegyezményének Kiotói Jegyzőkönyve vezette be a csatlakozott fejlett államok közötti nemzetközi kvótakereskedelmet...