Hirdetés

Új tűzvédelmi szabályok márciustól

Január 1-jével bevezetett, társasházakra is vonatkozó új tűzvédelmi szabályokat legkésőbb március 31-ig kell teljesíteni. Az év elejétől a hatóság ellenőrizheti is az előírások betartását.


2002-ben 6462 lakástűz volt Magyarországon, míg 2012-ben 9029. A tűzesetek zömét az elavult és tűzveszélyes elektromos hálózatok és a fűtőberendezések okozták.
Az új jogszabály a háromszintesnél magasabb, tíznél több lakó- és üdülőegységet magukban foglaló épületek, épületrészek tulajdonosait kötelezi a szabályzatok elkészítésére. A rendeletben a közös képviselő és az intézőbizottság elnöke a megjelölt felelősök.

A tűzvédelmi szabályzatoknak a jövőben tartalmazniuk kell azok készítőjének nevét, elérhetőségét és aláírását. Az intézkedés javíthat a korábban készült vagy a lépcsőházakban eddig kifüggesztett szabályzatok minőségén.

Ezek hiányában a tulajdonosoknak kell írásban kidolgoztatniuk a tűzjelzés tartalmi követelményeit, az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység szabályait, a lakók, illetve az ott tartózkodók riasztásának és menekülésének lehetséges módozatait, a tárolásra, a nyílt láng használatára és a dohányzásra, valamint a tüzelő- és fűtőberendezések, az elektromos berendezések, a tűzvédelmet biztosító eszközök, berendezések használatára, továbbá a tűzoltási felvonulási területre vonatkozó előírásokat.

Lakástűz

Az év elejétől a hatóság már ellenőrizheti is az előírások betartását. A katasztrófavédelmi szakemberek ellenőrzés során szintenként vizsgálják, hogy biztosítottak-e a menekülési útvonalak, vagy, hogy hátráltatja-e baj esetén az épületből történő biztonságos és gyors kijutást egy rács vagy nehezen mozdítható tárgy. Ha több szabálysértést is felfednek, akár több millió forintos bírságot is kiszabhatnak a lakóközösségre.

A szabályzat szerint 1 méter 10 centimétert kell mindenképpen szabadon hagyni, így például egy-egy virág a megszabott határértéken túl egyáltalán nem probléma. A bicikliket szintén úgy lehet elhelyezni, hogy az ne a menekülő útvonal területén belül legyen – mondta Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szövetségének (MTOSZSZ) elnöke.
Ha azonban olyan lakóépületről van szó, ahol a folyosó szélessége nem éri el a 110 centimétert, ilyen esetben nem szabad tárgyakat, virágokat elhelyezni.

A társasházkezelők felelőssége a házirend elkészíttettetése egy tűzvédelmi szakemberrel. Ez az eljárás nem drága, településtől és ingatlan mérettől függően 5-20 ezer forint között mozoghat.

Forrás: hirado.hu

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák