Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

A 2015. évi Creaton Építész Pályázatok eredményei

A 3 pályázatra érkezett 76 pályaműből 20 munka 45 építésze került a döntőbe, akik meghívást kaptak a mára hagyományos díjátadó ünnepségre. A díjátadón nyilvánosságra került összesen 13 díjazott épület tervezői között a cég 1 900 000 Ft pénzdíjat osztott ki.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Kerámia tetőcserép az építészetben - Építészek számára kiírt pályázat eredménye

I. helyezett: Álmosdi Árpád, Csendes Monika, Pölös István - Szolnoki Lakóház felújítása
Felhasznált termék: DOMINO sajtolt tetőcserép, NUANCE palaszürke engóbozott
Szakági tervezők: Vasas Erika statika, Pavlics György gépészet, Nagy Attila villamosság

A tervezők a pályaműről: „A szolnoki Tabán a város jellegzetes, középkori része, melyet a 80-as években szanáltak, de a zegzugos utcahálózat és a sűrű beépítés megmaradt. A kis házat az utolsó, bontásra ítélt tornácos parasztház helyére kellett terveznünk. A munkát a folytonosság fenntartása és a frissességre való törekvés, mint megbízói igény határozta meg. Az anyagok választásánál a hagyomány és a modernitás, a nyersesség és a kifinomultság, az illeszkedés és elkülönülés egyensúlyát kerestük. Hiteles, erős anyagokat használtunk: nyersbetont, fehérre meszelt nyerstéglát, sötétre pácolt fát, patinázott cinklemezt és sötétszürke kerámiacserepet.”

 

Szolnoki Lakóház felújítása
II. helyezett: Zsuffa Zsolt, Kalmár László építészek - várbeli foghíj-beépítésre épülő négylakásos lakóház tervei, Budapest I. kerület, Ponty utca
Felhasznált termék: RÓNA hornyolt egyenes vágású tetőcserép, natúrvörös
Közreműködők: Építész munkatársak: Kund Iván Patrik, Nagy Gábor, Vermes Dániel.
Szakági tervezők: Harsányi Csaba, Szalóky László, Németi Ferenc, Bán Karolin, Mészáros János

Várbeli foghíj-beépítésre épülő négylakásos lakóház tervei, Budapest


A műemléki környezetbe épült új kis társasház jól példázza, hogy a régi és az új egymáshoz illesztése során mennyire helyén való és indokolt egy akár modern formavilágú kerámia tetőcserép alkalmazása.

III. helyezett: Gortva Anikó, Gortva Péter építészek
Lakóház (Budapest XXI. kerület, Kórus utca)
Felhasznált termék: RÓNA hornyolt egyenes vágású NUANCE rézvörös engóbozott tetőcserép
Közreműködők: Építész munkatársak: Tompos Zsófia, Faragó Melinda
Szakági tervezők: Deák Attila, Fekete Tamás.

Lakóház, Budapest


Marosi Miklós értékelőjében így fogalmazott a pályaműről: „Az épület egy meglévő építmény bontása révén felszabadított, trapéz formájú telken, szellemes, a telekadottságokat, szintkülönbségeket, s utcaképi elvárásokat maximálisan kihasználó beépítésként valósult meg. A jól szervezett, a család igényeit kifogástalanul teljesítő pince-földszinti alaprajzok minden eleme nélkülözi a hivalkodó luxust, praktikusságra törekszik.”

III. helyezett: ifj. Benczúr László, Weichinger Miklós építészek - Villaépület felújítás, átalakítás. Lakóépület, Budapest, Jagelló utca
Felhasznált termék: DOMINO sajtolt tetőcserép, NUANCE palaszürke engóbozott

Villaépület felújítás, átalakítás


A XX. sz. húszas éveiben épült, korstílustól független, nem kifejezetten értékes, visszafogott architektúrával, az azóta eltelt időben sok utólagos, igénytelen hozzáépítéssel, melyek bontásra kerülnek. Az építészeti koncepcióban az áll, hogy az eredeti épületet letisztítják a rárakódott sallangoktól, toldalékoktól. A feltehetően eredeti anyaghasználat újraélesztése, nyílászárók felújítása, a műhelysor helyén új támfal-garázs létesítése. A tetőtetet is beépítik; kutyaól és tetősík ablakoktól mentesen, egységes antracit színben (a héjalás, a bádogozás, és a nyílászárók is).

Különdíj: Winkler György és Somlyódy Sándor - Temetőkápolna felújítás, Pécsvárad
Felhasznált termék: SAKRAL templomi hódfarkú kerámia tetőcserép, natúrvörös
Közreműködők: Szakági tervező: Földes Csaba tartószerkezeti tervező

Temetőkápolna felújítás, Pécsvárad


Az építészek a pályaműről így írtak: „Az épület homlokzata több helyen levált, a tető bádogos szerkezetei részben leszakadtak, a meglévő cserépfedés elöregedett, a meglévő fa ablakok elhasználódtak, részben elkorhadtak, cserére szorultak. A meglévő homlokzati ajtók javítva lettek. A jelen felújítás keretében új cserépfedés készül, a lécezés cseréjével.”

További döntőbe jutott pályaművek és építészeik

Kolba Mihály építész tervei alapján a Német Magyar Gazdasági Kamara, Budapest, II. Kerület

 

Német Magyar Gazdasági Kamara, Budapest
Csóka Balázs: Családi ház a kertvárosban, Budapest, XIV. Kerület

Családi ház a kertvárosban, Budapest


Vadász Bence, Vadász Balázs tervei alapján épülő családi ház terv, Visegrád

Családi ház terv, Visegrád


Tihanyi Judit és Halmos György tervei alapján megújult evangélikus templom, Erdőkertes

 

Evangélikus templom, Erdőkertes
„Equitone: az Anyag természete” – szálcement homlokzatok az építészetben, építészek számára kiírt pályázat eredménye

I. helyezett: Halmosi Erik, Prohászka Benedek és Solymár Annamária – Budapest, Rókahegyi úti családi ház
Felhasznált termék: Equitone Tectiva

Budapest, Rókahegyi úti családi ház


Az építész-trió az épületükről így írt: „A hegyoldalba illesztett, lejtővel egybeforrt épület anyaghasználata kiemelt tervezési szempont volt. Az energiatudatos koncepció fontos eleme az átszellőztetett homlokzat. Az épület tömbszerűségét kiemelő nagyelemes burkolatok közül az Equiton Tectiva felülete, anyagszerűsége megfogta a megbízókat és a tervezőket egyaránt. Külön öröm volt, amikor a szakkivitelezővel konzultálva kialakult a homlokzat vízszintes fugaosztása. A már említett tömbszerűséghez jól párosult a ragasztott rendszerű rögzítési megoldás.”

II. helyezett: Szabó Levente DLA – BME Sportközpont, Budapest
Felhasznált termék: Equitone Natura.
Közreműködtek: Építész munkatársak: Dvorzsák Jessica, Kormányos Anna, Simon Orsolya, Tánczos Tibor. Szakági tervezők: Hegyi Béla, Dobráter Béla, Ács Béla, Tóth Bertalan, Kajtán László, Bartha Ferenc, Nagy Károly.

BME Sportközpont, Budapest


A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az „ÉL”-jelű laborépületének részleges átalakításával új, funkcionálisan komplex sportközpontot valósított meg. Az „ÉL”-jelű épület a – szintén az egykori Középülettervező Vállalat építésze, Nagy Elemér által tervezett – Duna-parti „Z”-jelű toronyépület közvetlen szomszédságban épült a 70-es évek közepén.

III. helyezett: Szabó Tamás János DLA: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Orczy úti kollégiuma
Felhasznált termék: Equitone Pictura.
Közreműködők: Építész munkatársak: Dr. Finta József DLA h.c., Kulcsár Zoltán, Péter Gábor DLA (Finta Stúdió). Munkatársak: Tóth Petra, Koncsol András, Erősné Honti Mariann, Kalmár Gyöngyi, Z. Havas Anikó, Varga Éva. Szakági tervezők: Kelevill Kft, FRT Raszter Kft, Kőrös Consult Kft, Garten Stúdió Kft, TM Janeda Kft.

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Orczy úti kollégiuma


Az utcai és udvari homlokzatok egymásba átforduló felületei le- és megbontják a főtömeget, egyszersmind egységbe foglalják a szárnyakat. A jelenlét és az elfordulás gesztusai összefolynak, egyszerre van jelen az 'igen' és a 'nem'. Esetünkben a tervezés azonban nem áll meg itt. Az utcai homlokzat kiszakított közepét az eltávolodó felületek mintázata ellensúlyozza – egybetartozásukat sugallja, agyunk pedig a hiányt kipótolja.

Különdíjak

Józsa Dávid – Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház
Felhasznált termék: Equitone Tectiva, szürke.
Közreműködők: Építész munkatársak: Józsa Ágota, Jakab Attila, Erdei Attila, Natta Anikó, Káldos András. Szakági tervezők: Csontos Csenge, Gyüre Borbála, Puskás Balázs, Varga László, Bátki Károly, Böröcz István, Józsa Gusztáv, Kis Herczegh Péter

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház


A Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház az 1970-80-as években a legnagyobb fesztávú térben kialakításra került barlangszínház: színpad és nézőtér. A mostani projekt keretében a kőfejtő területén az építészeti és tájépítészeti fejlesztések három területre oszthatóak: színház és az azt kiszolgáló infrastruktúra, az interaktív kiállítás a felszínen és barlangban, valamint a fogadó- és kiszolgáló-épületek. Vezérelvként a barlang-kőfejtő - mint mesterséges táj - monumentalitását helyeztük előtérbe, hatását, meghatározó szerepét erősíteni kívántuk.

Józsa Dávid - Soproni Szt. Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium bővítése
Felhasznált termék: Equitone Natura Pro különböző árnyalatokban
Közreműködők: Építész munkatárs Erdei Attila. Szakági tervezők: Varga László, Bátki Károly, Böröcz István, Schöll Norbert, Szalmási Vilmos, Józsa Gusztáv.

Soproni Szt. Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium bővítése


A Szent Orsolya Iskola 1747 óta áll a katolikus oktatás-nevelés szolgálatában. 2014-ben több változatban készült vázlattervben vizsgálták a teljes épületegyüttes fejlesztési lehetőségeit egyrészt belső, kisebb átalakításokkal és nagyobb beavatkozással járó bővítéssel. A lehetséges megoldások elemzésénél és kiválasztásánál törekedtek a műemlékvédelmi szempontok érvényesítése – az épületegyüttes értékeinek megőrzése - mellett az itt tanuló gyermekek számára kedvező környezet kialakítására.

További döntőbe jutott pályaművek és építészeik

Sebestyén Péter, Gyergyák János tervezte alpesi ház, Zánka

Alpesi ház, Zánka


Mészáros Erzsébet, Stiebel Rita, Szepesi János tervezte Felnőtt- és Gyermek Háziorvosi Rendelő épület átalakítása és korszerűsítése, Budapest

Felnőtt- és Gyermek Háziorvosi Rendelő épület átalakítása és korszerűsítése, Budapest

Tóth László, Papp László, Schalling Frigyes, Schmidt Péter pályaműve, egy törökbálinti lakóház

Felnőtt- és Gyermek Háziorvosi Rendelő épület átalakítása és korszerűsítése, Budapest
„Equitone: az Anyag természete” – szálcement homlokzatok az építészetben, építészhallgatók számára kiírt pályázat eredménye

I. helyezett: Tóth Viktor, Szűcs Imre Ferenc (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - Építész szak) – Pályamű: ZENEPAVILON, Budapest, Városmajor.
Felhasznált termék: Equitone Linea L20 12mm, Equitone Natura N162 8mm.
Konzulens: dr. Kiss Zsolt István, építész-vezetőtervező, ASC Stúdió.

Zenepavilon, Budapest, Városmajor


A pályaművet Kertész András Tibor értékelte: A terv egy igazi ”object” terv, egy tárgy, egy design darab. Tökéletes a harmónia a kitalált forma és az anyaghasználat között. A nagytáblás burkolat ragyogóan egészíti ki a koncepciót, sőt szervesen építi azt. Elegánsan, szépen kidolgozott a terv, újszerű megoldásával kiemelkedik a mezőnyből.”

II. helyezett: Szilágyi Attila, Seres Ádám, Ficze László, Surányi Norbert (Debreceni Egyetem Műszaki Kar – építészmérnök BSC) – Többlakásos lakóépület Hosszúpályiban.
Felhasznált termék: Equitone Tectiva TE40 és TE80
Konzulens: Szentirmai Tamás DLA

Többlakásos lakóépület Hosszúpályiban


A pályázatról Ferencz Marcel zsűritag írt laudációt „A tervpályázat emlékezetes nagyvonalú építészeti gesztussal mutatja be az Equitone termék használhatóságát.  A javaslat az épület homlokzatán az emeleti közlekedő külső vonalában szintmagas álló lamellasort állít a választott Equitone anyag felhasználásával. A lamellákat sűrűn térbe forgatva sorolja, ezzel lendületet és térplasztikai értéket teremt mind a folyosón, mind a homlokzat előtt elhaladók számára. Rafináltan a lamellák oldalait eltérő színben tervezi, így az elindulás és a megérkezés látószögéből más-más színélményt okozva a lakóknak. Egyszerre dísz és funkció valamint reagál a napjárásra, épületkörüli mozgásra. A vidám, látszólag könnyed építészeti alkotás indokoltan válik az épület karakterévé.”

III. helyezett: Péntek Ágnes (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) – Kávézó és kiállítótér – Zsámbék, Zárdakert.
Felhasznált termék: Equitone Textura, TG102
Konzulens: Félix Zsolt és Tolnai Zsolt

Kávézó és kiállítótér, Zsámbék, Zárdakert


„A terv azon kívül, hogy finoman formált és elegánsan terepbe tett épület, jellegzetesen „műtárgy „szerű. Ez esetben az Equitone nagytáblás burkolat nagyon jól alátámasztja ezt az „object” hatást. A terv kidolgozása elegáns, esztétikus. A táblás burkolat kiosztási rajzolata finom és érzékeny.” – áll Kertész András Tibor értékelésében Péntek Ágnes tervéről.

forrás: Creaton

Népszerűek a témában

Különleges építészeti megoldás, speciális Hörmann termékekkel: BIG Omniturm Frankfurtban

Nyerjen 50%-os vásárlási utalványt Betatherm fürdőszobai radiátorra!

„Öltöztess fel egy ajtót!” – ötletpályázat a Hörmann-tól

Ez is érdekelhet

Tervezd meg tetődet egyszerűen, 6 lépésben!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Erre figyeljen fekete zuhanykabin választásnál

Zsaluzia – modern és esztétikus árnyékolás

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Lehet még vékonyabb? – Burkolólap különlegességek kültérre

Prémium masculin penthouse lakás – Home of vision

Váltsunk WPC-re! Milyen előnyökkel szolgál ez a burkolat?

Hidegburkolatok: színek, formák és felületek változatossága, különleges méretek – Mit találunk a kínálatban?

112 dekor és széles szaniter választék az eredménye a REHAU és a Hyundai összefogásának

Így alakul végül otthonná az épülő belső tér – lakberendezés a gyakorlatban

Állami támogatás tetőfelújításra, napelemre

Kézzel fogható és lábbal járható az „életre kelt” kertépítő katalógus

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

5 stílusirányzat fürdőszobákba, nem csak trendkövetőknek

Külső terek, teraszok burkolása – Tartós, hosszútávú megoldás csak a legjobb minőségű anyagokkal érhető el

Mutat és megtakarít: pala, kerámia, fém – homlokzaton és tetőn

Újraszervezett terek és különleges részletek - 55 négyzetméteres lakás felújítása