Hirdetés

Előnyben a LED izzók és lámpák

A megfizethető energiatakarékos izzók megjelenésével alaposan átrendeződött a világítástechnikai kínálat. A LED-technológiával készült fényforrások felé mozdult el a kereslet a Praktiker szerint. A korszerű energiatudatosság nem csak a környezetet, de a pénztárcát is kíméli.

A Praktiker tapasztalatai szerint a LED-lámpák iránti kereslet megduplázódott a tavalyi évhez képest, háttérbe szorítva a halogéneket. A kereslet a közepes és a magasabb árfekvésű termékek felé tolódott, a vásárlók a jó ár-érték arányú termékeket keresik, nem pedig a legolcsóbbat. A népszerűséget tekintve a csillárok, a mennyezetlámpák majd a spotlámpák a jelenlegi sorrend. Míg a csillárokba továbbra is a hagyományos izzókat csavarják inkább a vásárlók, addig a mennyezeti lámpák esetében már a LED fényforrással rendelkező termékek fogyása elérte a hagyományos lámpák szintjét, ami egyre tudatosabb fogyasztási szokásokra utal.

Praktiker

Az elavult és pazarló fényforrásokat 2010-ben kezdték el kivezetni az áruházakból az Európai Unióban, így Magyarországon is. A folyamat a hagyományos izzókkal indult, 2016 szeptemberétől pedig, a valamivel kevesebbet fogyasztó eco-halogének egy része is sorra kerül. A régi típusú izzók megszűnésével a kompakt fénycsövek kerültek előtérbe, amelyek energiatakarékosabbak és hatékonyak ugyan, de számos hátrányuk van: lassan melegszenek be, nem szabályozható a fényerejük, nehezen viselik a kapcsolgatást, kevésbé barátságosak a színeik, ráadásul higanyt is tartalmaznak.

A hagyományos izzókhoz képest a LED fényforrások összetett műszaki cikkek, valójában nem is izzanak, hanem világítanak. A Praktiker szerint a LED-ek között óriási különbségek lehetnek, érdemes minőségi terméket választani, mert a megbízható világítási élményen túl hosszú távú garanciával is rendelkeznek.

LED világítás


"Ne a watt értékben kifejezett teljesítmény alapján válasszunk izzót, mivel ez csak a felvett energiát jelzi. A lumenben megfogalmazott fényerő a lényeg. Egy 40 wattos hagyományos izzó mintegy 470 lument, egy 100 wattos 1500 lument tud. Ezen kívül fontos a kelvinben kifejezett színhőmérséklet is. Általában a 2700 kelvines sárgásabb meleg-fehér és a 4000 kelvines kékesebb, hideg-fehér típusok elérhetőek. A kapcsolásszám minőségi termékeknél legalább 60-100 ezer körüli, ezt is ellenőrizzük a vásárlásnál” – tanácsolja a vásárlóknak B. Molnár Erzsébet, a Praktiker kategóriamenedzsere

LED világítás

A tudatos energiafelhasználásban az izzók kiválasztása mellett kiegészítő termékek is segíthetnek, hiszen ezzel is a számla végösszegét csökkenthetjük. Sokat takaríthatunk meg azzal, ha mozgásérzékelőkkel ellátott lámpákat választunk vagy a meglévő fényforrásokhoz mozgásérzékelőket szerelünk. Ezen kívül digitalizált időzítővel és egy innovatív újdonsággal, a távirányítható dugalj használatával is minimalizálhatjuk az energiafelhasználást.

 

http://www.praktikerwebshop.hu/

Kapcsolódó cikkek

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

Aki igazán előrelátó, az a légkondicionáló készülék megvásárlását sem hagyja az utolsó pillanatra, amikor már elviselhetetlen forróság tombol a lakásban. Sőt, így elegendő ideje marad arra is, hogy alaposan körülnézzen az aktuális újdonságok között és felfedezheti a Midea egyik forradalmi innovációját.

Egy évtizedünk maradt változtatni - Szigeteléssel csökkenthető a klímaszorongás

A korszerűtlen épületek többlet energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Szigetelésükkel azonban több üvegházhatású gáztól menthetjük meg a Föld légkörét, ugyanis így több mint 0,4 tonnával, akár 40-50%-kal is csökkenthetjük CO2-kibocsátásunkat.

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkentheti fűtési költségeit

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a a padlón keresztül, 25%-a pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése az egyre népszerűbb innovatív fújható szigetelésnek köszönhetően a legegyszerűbben, leggyorsabban elvégezhető munka.

Ilyen volt, ilyen lett sorozat - EGLO

A belvárosi lakás átalakítása során a lámpatestek, fényforrások kiválasztására különösen nagy hangsúlyt helyeztek a tervezők.

Új hőszigetelő panel technológiát vezet be a magyar piacon az Isopan

Energiatakarékos hőszigetelő megoldást mutatott be a magyar piacon a fém hőszigetelő panelek szegmensének az egyik piacvezető gyártója az Isopan.

EGLO okoslámpa - Több, mint fényforrás: a jövő megoldása a jelenben

Élmény, kényelem és biztonság – mindezeket szavatolják otthonunkban a világhíres osztrák gyártó, az EGLO okoslámpái és fényforrásai.

Hővisszanyerős szellőztetők a Zehnder kínálatában

A magyar követelményeknek megfelelő, közel nulla energiaigényű házaknak nincs természetes szellőzése, gépi szellőzés nélkül a pára nem jut ki, és a friss levegő nem jut be.

Modern otthonok világítása – EGLO Frania lámpacsalád

Világítás tekintetében egy modern otthonnak számtalan kihívással kell szembenéznie: energiatakarékosság, hosszú élettartam, megfelelő hatékonyság, könnyű kezelhetőség és esztétikus megjelenés. Azonban ne gondoljuk, hogy ezeknek az elvárásoknak lehetetlen eleget tenni!

Lumenet: a világítás itt kezdődik

Amikor lámpát, fényforrást vásárolunk, bőven van mit mérlegelnünk, hiszen a technikai fejlődésnek köszönhetően a világítás az utóbbi időben olyan új funkciókat, szempontokat kapott, melyekkel tisztában kell lennünk ahhoz, hogy jó döntést hozzunk.