Hirdetés

Előnyben a LED izzók és lámpák

A megfizethető energiatakarékos izzók megjelenésével alaposan átrendeződött a világítástechnikai kínálat. A LED-technológiával készült fényforrások felé mozdult el a kereslet a Praktiker szerint. A korszerű energiatudatosság nem csak a környezetet, de a pénztárcát is kíméli.

A Praktiker tapasztalatai szerint a LED-lámpák iránti kereslet megduplázódott a tavalyi évhez képest, háttérbe szorítva a halogéneket. A kereslet a közepes és a magasabb árfekvésű termékek felé tolódott, a vásárlók a jó ár-érték arányú termékeket keresik, nem pedig a legolcsóbbat. A népszerűséget tekintve a csillárok, a mennyezetlámpák majd a spotlámpák a jelenlegi sorrend. Míg a csillárokba továbbra is a hagyományos izzókat csavarják inkább a vásárlók, addig a mennyezeti lámpák esetében már a LED fényforrással rendelkező termékek fogyása elérte a hagyományos lámpák szintjét, ami egyre tudatosabb fogyasztási szokásokra utal.

Praktiker

Az elavult és pazarló fényforrásokat 2010-ben kezdték el kivezetni az áruházakból az Európai Unióban, így Magyarországon is. A folyamat a hagyományos izzókkal indult, 2016 szeptemberétől pedig, a valamivel kevesebbet fogyasztó eco-halogének egy része is sorra kerül. A régi típusú izzók megszűnésével a kompakt fénycsövek kerültek előtérbe, amelyek energiatakarékosabbak és hatékonyak ugyan, de számos hátrányuk van: lassan melegszenek be, nem szabályozható a fényerejük, nehezen viselik a kapcsolgatást, kevésbé barátságosak a színeik, ráadásul higanyt is tartalmaznak.

A hagyományos izzókhoz képest a LED fényforrások összetett műszaki cikkek, valójában nem is izzanak, hanem világítanak. A Praktiker szerint a LED-ek között óriási különbségek lehetnek, érdemes minőségi terméket választani, mert a megbízható világítási élményen túl hosszú távú garanciával is rendelkeznek.

LED világítás


"Ne a watt értékben kifejezett teljesítmény alapján válasszunk izzót, mivel ez csak a felvett energiát jelzi. A lumenben megfogalmazott fényerő a lényeg. Egy 40 wattos hagyományos izzó mintegy 470 lument, egy 100 wattos 1500 lument tud. Ezen kívül fontos a kelvinben kifejezett színhőmérséklet is. Általában a 2700 kelvines sárgásabb meleg-fehér és a 4000 kelvines kékesebb, hideg-fehér típusok elérhetőek. A kapcsolásszám minőségi termékeknél legalább 60-100 ezer körüli, ezt is ellenőrizzük a vásárlásnál” – tanácsolja a vásárlóknak B. Molnár Erzsébet, a Praktiker kategóriamenedzsere

LED világítás

A tudatos energiafelhasználásban az izzók kiválasztása mellett kiegészítő termékek is segíthetnek, hiszen ezzel is a számla végösszegét csökkenthetjük. Sokat takaríthatunk meg azzal, ha mozgásérzékelőkkel ellátott lámpákat választunk vagy a meglévő fényforrásokhoz mozgásérzékelőket szerelünk. Ezen kívül digitalizált időzítővel és egy innovatív újdonsággal, a távirányítható dugalj használatával is minimalizálhatjuk az energiafelhasználást.

 

http://www.praktikerwebshop.hu/

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Patikamérlegen a hőszigetelés vastagsága

A 2021. január 1-je után új építésű lakóépületek esetén előírt közel nulla energiafelhasználás eléréséhez a hőszigetelési vastagságoknak elkerülhetetlenül növekednie kell. Ez tény és szakemberek évek óta figyelmeztetnek a közeledő változásra. Tévedés viszont, hogy ez csak az építési költségek komoly emelkedésével lehetséges.

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

Az elavult hőszigetelés nagyban befolyásolhatja a beltéri klímát, amiben élünk, ezért kiemelten fontos, hogy az ősz közeledtével, milyen felújításon esnek át a kevéssé korszerű épületek.

Világítás kül- és beltéren: tervezés, kiválasztás, energiatakarékosság, lámpa trendek és egyedi lámpák

A világítás tervezése az építkezés, felújítás vagy átalakítás egyik legfontosabb és legtöbb összetevőt magában foglaló mozzanata. Komoly szakértelmet kívánó terület, hiszen olyan műszaki kérdések merülnek fel, melyek szorosan kapcsolódnak a villamos hálózat tervezéséhez, kivitelezéséhez is. Ahhoz, hogy egységes egészként átláthatóvá váljon ez a folyamat, nem árt legalább az alapokkal tisztában lenni.

EGLO, a lámpakínálat felsőfoka

A megfelelő lámpatestek, izzók kiválasztása a lakberendezés egyik legizgalmasabb, ugyanakkor legnehezebb része. Az EGLO Bemutatótermeiben és Lámpaszalonjaiba, valamint az országszerte megtalálható EGLO Shop in Shop partnerüzletekben évente megújuló, lenyűgözően gazdag kínálat várja az építkezőket, felújítókat, lakberendezőket. A választást mindenütt szaktudással rendelkező eladók segítik.

Hővisszanyerős szellőztető: összeköti az egészségest a kötelezővel

A közel nulla energiaigényű épületeknek 2021-től számos követelménynek meg kell felelniük, ami már most előre gondolkodást, alapos felkészülést igényel azoktól, akik jövőre építkezésbe fognak. Sarkalatos pont a megfelelő mennyiségű friss levegő biztosítása, ennek legoptimálisabb módjáról kérdeztük Papp Szilárdot, az Energetika 2020 Kft. ügyvezető igazgatóját.

Hőszigetelés Kisokos: Mit? Mivel? Mennyire?

Az Austrotherm Hőszigetelés kisokos egyszerű és könnyen hozzáférhető tájékoztatást nyújt az épületek, lakóházak szigetelésével kapcsolatban.

EGLO lámpakínálat felsőfokon

Az EGLO egyedülálló szolgáltatásokkal és szokatlanul gazdag kínálattal áll a vásárlók rendelkezésére. Szinte minden megtalálható, amit a világítással kapcsolatban keresünk: kül- és beltéri lámpák különféle stílusban, technikai újdonságok, különleges fényforrások és tartozékok. Az EGLO közel 7000 darabos évente megújuló kollekciójának számos terméke elérhető az EGLO Bemutatótermeiben és Lámpaszalonjaiban, valamint az országszerte megtalálható EGLO SHOP in SHOP partnerüzletekben.

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

Aki igazán előrelátó, az a légkondicionáló készülék megvásárlását sem hagyja az utolsó pillanatra, amikor már elviselhetetlen forróság tombol a lakásban. Sőt, így elegendő ideje marad arra is, hogy alaposan körülnézzen az aktuális újdonságok között és felfedezheti a Midea egyik forradalmi innovációját.

Egy évtizedünk maradt változtatni - Szigeteléssel csökkenthető a klímaszorongás

A korszerűtlen épületek többlet energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Szigetelésükkel azonban több üvegházhatású gáztól menthetjük meg a Föld légkörét, ugyanis így több mint 0,4 tonnával, akár 40-50%-kal is csökkenthetjük CO2-kibocsátásunkat.