Hirdetés

Előnyben a LED izzók és lámpák

A megfizethető energiatakarékos izzók megjelenésével alaposan átrendeződött a világítástechnikai kínálat. A LED-technológiával készült fényforrások felé mozdult el a kereslet a Praktiker szerint. A korszerű energiatudatosság nem csak a környezetet, de a pénztárcát is kíméli.

A Praktiker tapasztalatai szerint a LED-lámpák iránti kereslet megduplázódott a tavalyi évhez képest, háttérbe szorítva a halogéneket. A kereslet a közepes és a magasabb árfekvésű termékek felé tolódott, a vásárlók a jó ár-érték arányú termékeket keresik, nem pedig a legolcsóbbat. A népszerűséget tekintve a csillárok, a mennyezetlámpák majd a spotlámpák a jelenlegi sorrend. Míg a csillárokba továbbra is a hagyományos izzókat csavarják inkább a vásárlók, addig a mennyezeti lámpák esetében már a LED fényforrással rendelkező termékek fogyása elérte a hagyományos lámpák szintjét, ami egyre tudatosabb fogyasztási szokásokra utal.

Praktiker

Az elavult és pazarló fényforrásokat 2010-ben kezdték el kivezetni az áruházakból az Európai Unióban, így Magyarországon is. A folyamat a hagyományos izzókkal indult, 2016 szeptemberétől pedig, a valamivel kevesebbet fogyasztó eco-halogének egy része is sorra kerül. A régi típusú izzók megszűnésével a kompakt fénycsövek kerültek előtérbe, amelyek energiatakarékosabbak és hatékonyak ugyan, de számos hátrányuk van: lassan melegszenek be, nem szabályozható a fényerejük, nehezen viselik a kapcsolgatást, kevésbé barátságosak a színeik, ráadásul higanyt is tartalmaznak.

A hagyományos izzókhoz képest a LED fényforrások összetett műszaki cikkek, valójában nem is izzanak, hanem világítanak. A Praktiker szerint a LED-ek között óriási különbségek lehetnek, érdemes minőségi terméket választani, mert a megbízható világítási élményen túl hosszú távú garanciával is rendelkeznek.

LED világítás


"Ne a watt értékben kifejezett teljesítmény alapján válasszunk izzót, mivel ez csak a felvett energiát jelzi. A lumenben megfogalmazott fényerő a lényeg. Egy 40 wattos hagyományos izzó mintegy 470 lument, egy 100 wattos 1500 lument tud. Ezen kívül fontos a kelvinben kifejezett színhőmérséklet is. Általában a 2700 kelvines sárgásabb meleg-fehér és a 4000 kelvines kékesebb, hideg-fehér típusok elérhetőek. A kapcsolásszám minőségi termékeknél legalább 60-100 ezer körüli, ezt is ellenőrizzük a vásárlásnál” – tanácsolja a vásárlóknak B. Molnár Erzsébet, a Praktiker kategóriamenedzsere

LED világítás

A tudatos energiafelhasználásban az izzók kiválasztása mellett kiegészítő termékek is segíthetnek, hiszen ezzel is a számla végösszegét csökkenthetjük. Sokat takaríthatunk meg azzal, ha mozgásérzékelőkkel ellátott lámpákat választunk vagy a meglévő fényforrásokhoz mozgásérzékelőket szerelünk. Ezen kívül digitalizált időzítővel és egy innovatív újdonsággal, a távirányítható dugalj használatával is minimalizálhatjuk az energiafelhasználást.

 

http://www.praktikerwebshop.hu/

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

A városi levegő hőmérséklet – a városi hőszigethatás – csökkentésének egyik leghatékonyabb módja a zöldtető.

Energia- és pénz megtakarítás tudatos házkialakítással. Szakértők szerint a tudatos választás akár már 5 éven belül is megtérülhet a rezsiköltségekben

Az energiahatékony otthonok kialakítása egyszerűbb, mint gondolnánk. Az épületenergetikai szakmérnök szerint megfelelő házkialakítással, felújítással akár 5 éven belül is megtérülhet az egy-egy energiahatékonyabb megoldásba fektetett plusz pénz.

Kandalló – soha nem megy ki a divatból. Új anyagok, innovatív tűzterek, energiatakarékosság

Számos fűtési megoldás közül választhatnak azok, akik tudatosan tervezik meg otthonaikat, figyelembe véve a bekerülési költségeket, megtérülési időt és a környezetre gyakorolt hatásokat.

Okosotthon 46 négyzetméteren

Az Év fürdőszobája pályázat győztes lakberendező párosa, Pongó Kriszta és Magyar Tibor egyik legfrisebb munkája, a tetőtérben kialakított modern, sok szempontból rendhagyó kis lakás tervezése.

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Magyarországon 2,7 millió családi ház van. Energetikailag korszerűnek 5-10%-uk mondható, melyek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen ezeket eleve a kor követelményeinek megfelelően építették, vagy már energiahatékonysági szempontból teljes körűen felújították azokat.

Patikamérlegen a hőszigetelés vastagsága

A 2021. január 1-je után új építésű lakóépületek esetén előírt közel nulla energiafelhasználás eléréséhez a hőszigetelési vastagságoknak elkerülhetetlenül növekednie kell. Ez tény és szakemberek évek óta figyelmeztetnek a közeledő változásra. Tévedés viszont, hogy ez csak az építési költségek komoly emelkedésével lehetséges.

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

Az elavult hőszigetelés nagyban befolyásolhatja a beltéri klímát, amiben élünk, ezért kiemelten fontos, hogy az ősz közeledtével, milyen felújításon esnek át a kevéssé korszerű épületek.