Hirdetés

Előnyben a LED izzók és lámpák

A megfizethető energiatakarékos izzók megjelenésével alaposan átrendeződött a világítástechnikai kínálat. A LED-technológiával készült fényforrások felé mozdult el a kereslet a Praktiker szerint. A korszerű energiatudatosság nem csak a környezetet, de a pénztárcát is kíméli.

A Praktiker tapasztalatai szerint a LED-lámpák iránti kereslet megduplázódott a tavalyi évhez képest, háttérbe szorítva a halogéneket. A kereslet a közepes és a magasabb árfekvésű termékek felé tolódott, a vásárlók a jó ár-érték arányú termékeket keresik, nem pedig a legolcsóbbat. A népszerűséget tekintve a csillárok, a mennyezetlámpák majd a spotlámpák a jelenlegi sorrend. Míg a csillárokba továbbra is a hagyományos izzókat csavarják inkább a vásárlók, addig a mennyezeti lámpák esetében már a LED fényforrással rendelkező termékek fogyása elérte a hagyományos lámpák szintjét, ami egyre tudatosabb fogyasztási szokásokra utal.

Praktiker

Az elavult és pazarló fényforrásokat 2010-ben kezdték el kivezetni az áruházakból az Európai Unióban, így Magyarországon is. A folyamat a hagyományos izzókkal indult, 2016 szeptemberétől pedig, a valamivel kevesebbet fogyasztó eco-halogének egy része is sorra kerül. A régi típusú izzók megszűnésével a kompakt fénycsövek kerültek előtérbe, amelyek energiatakarékosabbak és hatékonyak ugyan, de számos hátrányuk van: lassan melegszenek be, nem szabályozható a fényerejük, nehezen viselik a kapcsolgatást, kevésbé barátságosak a színeik, ráadásul higanyt is tartalmaznak.

A hagyományos izzókhoz képest a LED fényforrások összetett műszaki cikkek, valójában nem is izzanak, hanem világítanak. A Praktiker szerint a LED-ek között óriási különbségek lehetnek, érdemes minőségi terméket választani, mert a megbízható világítási élményen túl hosszú távú garanciával is rendelkeznek.

LED világítás


"Ne a watt értékben kifejezett teljesítmény alapján válasszunk izzót, mivel ez csak a felvett energiát jelzi. A lumenben megfogalmazott fényerő a lényeg. Egy 40 wattos hagyományos izzó mintegy 470 lument, egy 100 wattos 1500 lument tud. Ezen kívül fontos a kelvinben kifejezett színhőmérséklet is. Általában a 2700 kelvines sárgásabb meleg-fehér és a 4000 kelvines kékesebb, hideg-fehér típusok elérhetőek. A kapcsolásszám minőségi termékeknél legalább 60-100 ezer körüli, ezt is ellenőrizzük a vásárlásnál” – tanácsolja a vásárlóknak B. Molnár Erzsébet, a Praktiker kategóriamenedzsere

LED világítás

A tudatos energiafelhasználásban az izzók kiválasztása mellett kiegészítő termékek is segíthetnek, hiszen ezzel is a számla végösszegét csökkenthetjük. Sokat takaríthatunk meg azzal, ha mozgásérzékelőkkel ellátott lámpákat választunk vagy a meglévő fényforrásokhoz mozgásérzékelőket szerelünk. Ezen kívül digitalizált időzítővel és egy innovatív újdonsággal, a távirányítható dugalj használatával is minimalizálhatjuk az energiafelhasználást.

 

http://www.praktikerwebshop.hu/

 | 
Kapcsolódó cikkek

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

Az Elevenház Panzió Projekt

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Enteriőr átalakítás modern, organikus stílusjegyekkel – Mihálydeák Krisztina és Csomor László munkája

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Izgalmas részletek egy étterem belső átalakításakor – Mihálydeák Krisztina lakberendező munkája

2021 színei: napsárga és nyugtató szürke. Inspiráló párosítás, melytől otthonunk is frissebbnek hat

Elsőre furcsa, de létezik: fény az éjszakában, a pihentető alvásért. Az éjszakai irányfény értékes segítséget nyújthat

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

Energia- és pénz megtakarítás tudatos házkialakítással. Szakértők szerint a tudatos választás akár már 5 éven belül is megtérülhet a rezsiköltségekben

Kandalló – soha nem megy ki a divatból. Új anyagok, innovatív tűzterek, energiatakarékosság

Okosotthon 46 négyzetméteren

Megéri szigetelni: mutatjuk, mennyivel drágábban adható el egy korszerűsített családi ház

Nimbus Garden – Jövő a jelenben. Az energiamegtakarítás és a környezetvédelem tökéletes ötvözete

Biztonságos otthon és minőségi fények - Világítás, fertőtlenítés és légtisztítás 3 az 1-ben

Világítás vezérlés – Fényt az otthonokba!

A legjobb megoldás a legjobb munkakörnyezetért – itt az emberközpontú világítás!

Energiafogyasztásban dobogós helyen a lakosság

Vásárlási listák
További vásárlási listák