Hirdetés

Az Év háza 2015 - „A modern hagyományőrzés példája”

A hagyományosan az Építészet Világnapján, annak nyitóeseményeként az Építészek Házában, adták át az Év háza pályázat 2015 évi díjait. A fődíjat idén Borbás Péter DLA építész tervei alapján, Szentendrén megépült Ökologikus ház nyerte.

 

Sáros László György, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke annak kapcsán, hogy az építészek munkáját elismerő egyik legfontosabb állami díj, a Pro Architektúra átadására ma a hagyománnyal ellentétben sajnos nem került sor kijelentette: „…az Év háza pályázatot innentől a most megszűnő Pro Architektúra díj kistestvérének tekintem.”

Idén újabb 27 épület került az Év háza pályázat évről évre változó összetételű elismert szakemberekből álló zsűrijének asztalára. A pályázat a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara és az Magyar Építőművészek Szövetsége védnökségével került kiírása.

Az 500 000 forinttal járó fődíjat Szoják Balázs, építész, az Év Háza pályázat kurátora és Dévényi Sándor, a zsűri elnöke és a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke adta át Borbás Péternek, a Szentendrén megépült ökologikus családi házáért.

Az Év háza 2015

A Magyar Építész Kamara különdíját Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke Kovács Zsolt György, Beránková Jana és Kovács Dávid vehette át veszprémi családi házuk tervezéséért.

Az Év háza 2015

A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját pedig Sáros László György DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke Földes Lászlónak és Sónicz Péternek adta át, a pilisborosjenői Hosszúház tervezéséért.

Az Év háza 2015

A Xella Magyarország Kft. Környezetbarát ház különdíját Vidor Győző, a Xella Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója adta át Bártfai-Szabó Gábornak és Nagy Mariannak, budapesti ökologikus lakóházukért.

Az Év háza 2015

Az Internorm Ablak Kft. különdíját Monostori Gábor, az Internorm Ablak Kft. műszaki vezetője adta át a Tóth Lászlónak, Papp Lászlónak és Schalling Frigyesnek, a höveji nyaralóépületükért.

Az Év háza 2015

A magyar építészet sokszínűsége idei 10 épülettel

Az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy a V4 Családi Házai kiállítás 10 magyar résztvevőjét az Év háza pályázat zsűrije választja ki. Ez volt a harmadik olyan év, amikor a zsűri az első körben a pályázatra beérkezett 27 épület közül, második kör meghirdetése nélkül ezt meg tudta tenni. A zsűrizés során főleg arról alakult ki vita, hogy a Magyarországot képviselő 10 épület kellően reprezentálja a sokszínű magyar építészetet, a kiválasztott épületek segítségével valódi áttekintést adjon a magyar építészek munkájából.

A Visegrádi Négyek Családi Házai nemzetközi kiállítás magyar épületeinek tervezői

Borbás Péter DLA, ökologikus családi ház, Szentendre
Földes László és Sónicz Péter, Hosszúház, Pilisborosjenő
Kovács Zsolt György, Beránková Jana és Kovács Dávid, családi ház, Veszprém
Tóth László, Papp László és Schalling Frigyes, nyaralóépület, Hövej
Bártfai-Szabó Gábor és Nagy Mariann, ökologikus lakóház, Budapest
Bulcsu Tamás, Móser Balázs, Fortvingler Éva, 4 lakásos társasház, Felsőrákos
Rákos Tibor, villa, Mátyásföld
Getto Tamás és Schunk Tímea, lakóház, Pécs
Kovács Csaba, családi villaépület rekonstrukciója, Budapest (eredeti építész: Málnai Béla)
Füzes András és Salamin Ferenc, 3 lakásos lakóépület és kávézó, Tokaj

Röviden a díjazott épületekről

Év háza 2015 - A modern hagyományőrzés példája

Borbás Péter DLA – Ökologikus családi ház, Szentendre
„Szervesen simul a szentendrei kis utcába az épület. Megőrzi az öreg ház szerénységét, a kiegészítések, átépítések a ma igényeit teljesítik. Természetes anyagaival példás folytatója a kisvárosi hagyománynak. Követi a bevált tanítást: „az öreg házat nem átépíteni, hanem megszokni kell””.
Dévényi Sándor DLA, a zsűri elnöke

Az Év háza 2015

Év háza 2015 MÉK különdíj  - Ház a sziklák alatt

Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid - Kollégium utcai családi ház, Veszprém
„Az épület egy családi ház Veszprémben, nagyon sajátos és látványos természeti környezetben.
A Veszprémi Építész Műhely már 2013-ban is ott volt az Év Háza pályázaton, és dicsérő oklevelet kaptak pécselyi nyaralóépületükért.
Ismét egy szép munka került ki a kezük alól, egy nehéz helyszíni adottságú telekre.
Az új "Családi ház" a megmaradt északi és nyugati falak felhasználásával, az elbontott műemléki épület eredeti, régi tömegének "helyreállításával", magas tetővel, cserépfedéssel épült - ez a szülői szárny. Az új épületrész - gyerekek szárnya - lapos tetővel készült.
Logikus szerkesztésű tiszta alaprajz, a nappali és a terasz délre, a főlátványosság felé, a várra néz. Az elegánsan visszafogott, törtfehér színű homlokzatok jól illeszkednek a Kollégium utca képébe.
Érdekes, és szép megoldás az eredeti nyugati homlokzati falban az régi ablaknyílások megtartása, ezek mögött elcsúsztatva jelennek meg az új ablakok.
Gratulálunk a díjhoz.”
Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke

Az Év háza 2015

Év háza 2015 MÉSZ különdíj - A fehér semlegessége élteti a tarkaságot

Földes László és Sónicz Péter, Hosszúház, Pilisborojenő
„Ahogy vénülök, egyre többször jutok el a ház „archetípusa” fogalomhoz. Azt a házat értem alatta, ami egy – az oktatástól még romlatlan – kisgyerek rajzol, ha házat van rajzolni kedve.
Milyen ez a ház? Hát milyen? Hosszú téglalap. Meg mondjuk, olyan magas, amilyen széles, és van rajta egy nyeregtető. Tömegéből nem ugrik ki semmi, ami védelmet igényel, azt inkább visszanyomja, mint kilépteti.
A szó jó értelmében naiv. Persze azt is lehet mondani, hogy divatos. Mert ne tagadjuk, valóban az. Ám az effajta divat nem fog „szekrénybe szorulni” évek múlva sem.  Mert elmúlt az ideje? Nem. Mert ez egyfajta szintézise / letisztultsága sok-sok, mára régen elmúlt korszaknak. Jó az is, hogy belülről szinte tiszta fehér. Életterünk milliom lim-lomja éppen elég színes ahhoz, hogy a fehér semlegessége éltesse tarkaságukat.
Ha kellene, úgy egyvalamit kifogásolnék. A kéményt. Mert az kilép ebből a letisztultságból. Szerencsére azt egyszer majd úgy is le kell cserélni. Na, és majd akkor…
Ám a ház addig is jó. Nagyon jó.”
Sáros László György, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke

Az Év háza 2015

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Az Elevenház Panzió Projekt

Rendezze be teraszát, kertjét!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Dombház szupervályogból - egy alternatív építészeti technológia

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

A szerethető beton

„Az anyag természete” - EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben. Pályázat építészek és építészhallgatók számára

32 tanács kivitelező választáshoz

Év háza 2017: a fődíj mellett 5 különdíj vár gazdára

Betonozd be magad 2017-ben is! - „Minden építés alapja” pályázat építészeknek és egyetemi hallgatóknak

10 ok, miért érdemes az ISOTEX-et választani

Prémium masculin penthouse lakás – Home of vision

Házat, de gyorsan! - 3. rész - A sokezer éves az új modern

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Kerttervezés lépésről lépésre

Vásárlási listák
További vásárlási listák