Hirdetés

Várépítő pályázat: Down Egyesület után kiemelt nyertes a Budapesti Korai Fejlesztő Központ

18 nyertes intézmény képviselői vehették át a felújításaikhoz szükséges építőanyagokra szóló utalványokat a Várépítő pályázat idei díjátadóján, június 9-én, Budaörs Város Önkormányzatának dísztermében. Az idén kiosztott, több mint nettó 13 millió forint értékű építőanyaggal összesen nettó 58 millió forintra nőtt a Várépítő pályázaton négy év alatt, a gyermekintézmények és műemlékek számára juttatott építőanyag felajánlás értéke és összesen közel 100 intézmény felújításához járultak hozzá a felajánló építőanyag gyártó cégek.

Az elmúlt évek közel 500 pályázójának anyaga és köztük az eddigi 80 nyertes intézményé az ország minden tájáról érkezett, ahogy az idei díjátadóra is számos, Budaörstől messzi településről érkeztek a nyertesek a Város Önkormányzatának dísztermében tartott díjátadóra.

Díjátadó

Wittinghoff Tamás, a rendezvényt befogadó Budaörs Város polgármestere köszöntő beszédében kiemelte, hogy Magyarországon nagy szükség van azokra a civil kezdeményezésekre, amelyek gyakran állami, önkormányzati feladatokat látnak el, amilyen a Várépítő pályázat is és amilyen Budaörsön is több működik. Ezt Ráday Mihály, Kossuth-díjas alkotó, a zsűri tagja ezt azzal egészítette ki, hogy szükség lenne a Nyugat-Európában kiválóan működő gyakorlatot végre Magyarországnak is átvenni, amely alapján az épített örökség megóvásában résztvevő cégek, magányszemélyek adókedvezményt vehetnek igénybe. Vadász György, Kossuth-díjas építész, a Várépítő pályázat zsűri elnöke véleménye szerint a legfontosabb az a szeretet és összetartás, amely a magyarokban évezredek óta él, és amely a Várépítő pályázat túlélését is biztosítja.

Felajánlás

„Bármely nyertes épület elkészültéről szóló hír örömmel tölt el bennünket, a pályázat bonyolítóit és a felajánló cégek képviselőit egyaránt. De ha olyan intézményről van szó, ahol egy régióból, vagy az ország bármely részéről érkezők segítséget kapnak, az külön öröm” – hangzott el a díjátadón, ahol a tavalyi kiemelt projekt, az azóta elkészült Nyíregyházi Down Egyesület után idén a Budapesti Korai Fejlesztő Központ képviselői vehették át a legnagyobb összegű támogatást. A Budapesti Korai Fejlesztő Központba, ahová most közel nettó 1,2 millió forint értékben jut építőanyag a tervezett szigetelési és burkolási munkákhoz, az ország minden tájáról érkeznek a kis vendégek és szüleik. Ezek mellett az akár országos jelentőségű intézmények mellett azonban minden évben óvodák, iskolák felújítása valósult meg, és néha rendkívül rossz állapotú műemlékek állagmegóvására, megmentésére is jutott építőanyag.

Felajánlás ismét felajánlást general

Idén 12 cég összesen nettó 13 millió forintnyi építőanyagot ajánlott fel, amelyre 49 pályázat érkezett. A zsűri döntése alapján a Várépítő pályázat 2015-ben 10 gyermekintézmény és 6 műemlék épület felújítási munkálataihoz ítélt meg építőanyagokat. Mégis 18 nyertes intézmény kaphat támogatást, ugyanis ahogy az az elmúlt években mindig, a felajánlások ezúttal is felajánlást generáltak. A dunaújvárosi Pentelei Waldorf Iskola tizenhetedikként a homlokzati felújításhoz a rendelkezésre álló és kiosztható mennyiség felett kapta meg az igényelt Baumit anyagokat.

Alcsútdoboz Község Önkormányzata a műemlék épületben működő József Nádor Általános Iskolája tetőfelújításához a pályázaton elnyerteken felül a Bramac minden további, szükséges terméket kedvezményesen biztosít, így az intézmény mindkét épületének tetője megújulhat. Ebben jelentős segítséget nyújtanak a pályázat egyik védnöke, az ÉMSZ tetőfedői, akik az épületeket társadalmi munkában fogják fedni. A ProIDEA, ibuild.info 300 000 forintnyi készpénz felajánlását ezúttal nem az eddigi szokásoknak megfelelően az egyik nyertes vehette át, hanem a 18. nyertes.

Vésztő Város Önkormányzatának Négyszínvirág Óvodája a játszókerti játékok tetőfelújítási munkálatainak elvégzéséhez folyamodott támogatásért. Építőagyag gyártók felajánlásait integrálja Az idén már 15 éve (korábban más néven) működő, 2010-ben Várépítő néven újjáélesztett pályázaton számos olyan termékre lehet pályázni, amelyekre az önkormányzati kezelésben lévő gyermekintézményeknek és műemlékeknek állagmegóvási vagy felújítási munkájuk során nagy szükségük lehet.

A pályázat integrálja az építőipari cégek felajánlásait, összefogja és szervezi a felajánlott termékek kiosztását, amiről a cégektől független neves közéleti személyiségekből álló zsűri dönt, amelynek tagjai több mint egy évtizede azonos felállásban dolgoznak a pályázat sikeréért, a pályázók céljainak megvalósításáért.

Az idei felajánlások között legnagyobb értékben tetőfelújításhoz szükséges Bramac, Creaton és Tondach cserép, illetve Prefa ereszcsatorna szerepelt, valamint gazdára talált 2 db csúcsminőségű Weishaupt kazán is. De népszerűek voltak a Bachl hőszigetelései, a Baumit homlokzatképző anyagai, a Murexin és a Ceresit burkolati ragasztói és anyagai, valamint a Hörmann beltéri ajtói is.

Felajánlás

A Várépítő Pályázat bíráló bizottságának tagjai több mint egy évtizede

 • Vadász György, Kossuth-, Ybl- és Steindl-díjas építész, a bíráló bizottság elnöke;
 • Nagy-Kálózy Eszter, színművész;
 • Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungária Nostra) elnöke, Kossuthdíjas alkotó;
 • Tóth Balázs, építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szakértője,
  ·néhai Winkler Gábor, Pápa város főépítésze, egyetemi tanár, az MTA doktora, aki 2015. május 19-én, életének 74. évében váratlanul hunyt el
 • Dr. Zombor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára;

További információ: www.varepitopalyazat.hu

Várépítő pályázat GYERMEKINTÉZMÉNYI nyertesek 2015.

Balassagyarmati Központi Óvoda Játékvár Tagóvoda Henkel Magyarország – 65 090 Ft értékű Ceresit terméket nyert a vizesblokk felújítására.

Pályázat nyertese

Mórahalom Városi Önkormányzat Napköziotthonos Óvoda Murexin Kft. – 123 000 Ft értékű burkolati termék nyert a vizesblokk és konyha felújítására.

Pályázat nyertese

Pentelei Waldorf Iskola - Duanújváros Baumit Kft. – 125 662 Ft értékű szigetelő anyagot és vakolatot nyert a külső felújításokhoz.

Kerekerdő Evangélikus Óvoda - Lajoskomárom Murexin Kft. – 153 015 Ft értékű burkolati terméket nyert az óvoda folyosójának felújítására.

Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola Hörmann Hungária kft. – 323 800 Ft értékű beltéri ajtóit nyerte.

Dohnányi Ernő Zeneiskola - Budapest Weishaupt Hőtechnikai Kft. – 600 000 Ft értékű kondenzációs kazán támogatását nyerte.

Kerekharaszti Csillagfény Óvoda Weishaupt Hőtechnikai Kft. – 600 000 Ft értékű kondenzációs kazán támogatását nyerte.

Pereszteg Község Önkormányzata általános iskolája összesen 822 408 forintnyi építőanyagot nyert az általános iskola étkezőépületének felújításához, ebből

 • Tondach Magyarország Kft. – 493 000 Ft értékű tetőcserepét,
 • Baumit Kft. – 254 408 Ft értékű szigetelő anyagát és vakolatát,
 • Prefa Hungária Kft. 75 000 Ft értékű ereszcsatornáját.

Röjtökmuzsaj község Önkormányzata Akácvirág Óvodája Összesen 825 000 forint értékű építőanyagot nyert azóvoda tető-felújításához, ebből

 • Creaton South-East Europe Kft. – 750 000 Ft értékű kerámia tetőcserepét,
 • Prefa Hungária Kft. 75 000 Ft értékű ereszcsatornáját.

Pályázat nyertese

Vadvirág Napköziotthonos Óvoda - Pilisszentlászló Összesen 880 660 forint értékű építőanyagot nyert a gyermek mosdó burkolatának cseréjére illetve az óvoda tetőszerkezetének felújítására, ebből

 • Creaton South-East Europe Kft. – 750 000 Ft értékű kerámia tetőcserepét,
 • Murexin Kft. – 95 750Ft értékű burkolatragasztóit,
 • Henkel Magyarország – 34 910 Ft értékű Ceresit ragasztóit.

Budapesti Korai Fejlesztő Központ Összesen 1 154 747 Ft értékű építőanyagot nyert a lépcsőház szigetelésére, vakolására, és az autizmussal élő és súlyosan, halmozottan sérült gyermekek csoportszobáihoz tartózó két mosdó komplett felújítására, ebből

 • BACHL Hőszigetelőanyag-gyártó Kft. - 496 400 Ft értékű szigetelőanyagát,
 • Baumit Kft. - 245 592 Ft értékű szigetelő anyagát és vakolati rendszerét,
 • Hörmann Hungária kft. – 176 200 Ft értékű beltéri ajtóit,
 • Murexin Kft. - 236 555Ft értékű burkolatragasztó termékeit.

Várépítő pályázat MŰEMLÉKI nyertesei 2015.

Ágfalvi Római Katolikus Plébánia tetőfelújítására Tondach Magyarország Kft. - 250 000 Ft értékű tetőcserepet nyert.

Leányfalu Nagyközség Önkormányzata Az Önkormányzat tulajdonában lévő műemlék lakóház együttes, a SORG VILLA felújítására összesen 420 780 forint értékű építőanyagot nyert, ebből

 • Murexin Kft. - 270 780 Ft értékű burkolatragasztói,
 • Prefa Hungária Kft. - 150 000 Ft értékű ereszcsatornáját.

Pályázat nyertese

Ikrény Község Önkormányzata - Merián-kastélyhoz tartozó Kártyaház felújításához összesen 450 000 Ft értékű terméket nyert, ebből

 • Baumit Kft. - 200 000 Ft értékű vakolatát,
 • Tondach Magyarország Kft. – 250 000 Ft értékű tetőcserepét.

Nagykölkedi népi tájház felújításának folytatására a tulajdonos összesen: 920 800 Ft értékű építőanyagot nyer, ebből

 • Creaton South-East Europe Kft. – 500 000 Ft értékű kerámia tetőcserepét,
 • Baumit Kft. - 300 000 Ft értékű szigetelő anyagát és vakolatát,
 • Murexin Kft. – 120 800 Ft értékű burkolatragasztóit.

Dunaszegi népi lakóház tulajdonosa a tető felújításához Creaton South-East Europe Kft. – 1 000 000 Ft értékű kerámia tetőcserépét nyerte.

Alcsútdoboz Település Önkormányzata József Nándor Iskolája Bramac Kft. - 1 486 800 Ft értékű tetőcserepét nyerte.

JÖVŐKUCKÓ TÁMOGATÁS

Az ibuild.info projektinformációs szolgáltatás és a ProIDEA termékinformációs katalógus 300 000 Ft készpénzt ajánlott fel, amelyet idén Vésztő Város Önkormányzata Négyszínvirág Óvodája nyert el a játszókerti játékok tető-felújítási munkálataihoz.

Jövőkuckó támogatás

Az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége felajánlása

 • Alcsútdoboz Község Önkormányzata – József Nádor Általános Iskolája cserepezési munkálatainak elvégzése
 • Vadvirág Napköziotthonos Óvoda – Pilisszentlászló bádogos munkák elvégzésére
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Grafitot a padlóba!

A fűtött épületek a határolószerkezeteiken keresztül vesztik el az energiájukat a náluk hidegebb környezet felé. Minél kevesebb ez az energiaveszteség, annál kevesebbet kell visszapótolnunk, vagyis kevesebbet kell fűtenünk, ami sem környezetvédelmi, sem pénzügyi szempontból nem érdektelen.

Mennyit spórolhatunk a Homeinfo Kedvezmény Hetek kuponjaival? Íme, egy példa arra, hogy elég sokat!

Hamarosan élhetünk a kedvezményekkel és jelentős összeget, akár 50 százalékot is megtakaríthatunk az építkezéshez, felújításhoz szükséges termékek árából. Most egy fürdőszoba felújítását véve alapul bemutatjuk, hogyan működik majd ez a gyakorlatban.

Megéri az árát? Mit kell tudnunk a minőségi lakberendezési termékekről?

“Mi kerül ezen ennyibe?” Ez a szállóigévé vált mondat lehet az első gondolatunk, amikor felvont szemöldökkel méregetjük a – szerintünk - rendesen túlárazott terméket. Vajon valóban túlárazott-e a termék, jelen esetben a bútor, a szaniter vagy a burkolat? Tudjuk-e, hogy a minőségnek miért annyi az ára? És laikusként miről ismerjük fel, hogy egy bútor valóban minőségi-e? Az eligazodásban segít a Momento design marketing vezetője, Bányász András.

Izgalmas részletek egy étterem belső átalakításakor – Mihálydeák Krisztina lakberendező munkája

Egy utazás mindig inspirálóan hat, felfrissít, segít kizökkeni a megszokott keretek közül. Egy tervező esetében pedig különleges jelentősséggel bír, ha eltérő szemlélettel, újszerű hozzáállással találkozhat. Ennek nyomait fedezhetjük fel Mihálydeák Krisztina munkáján is.

2021 színei: napsárga és nyugtató szürke. Inspiráló párosítás, melytől otthonunk is frissebbnek hat

Kevés dologra vágyunk jobban mostanában, mint pozitív szemléletre, vidámságra, valamint a biztonságra. Ez mutatta az utat 2021 Pantone színeihez, így esett a választás az Ultimate Grey és az Illuminating színekre.

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

A városi levegő hőmérséklet – a városi hőszigethatás – csökkentésének egyik leghatékonyabb módja a zöldtető.

Robotok dolgoznak a szekszárdi Austrotherm üzemben

Az Austrotherm Kft. 1991. óta gyártja az expandált polisztirolhab (EPS) hőszigetelő anyagokat. A győri központ mellett a gyöngyösi, és a szekszárdi gyárakból látja el országszerte partnereit a piacvezető vállalkozás.