Hirdetés

Újra lesz Öko City a Construmán

Az elmúlt év sikerére, az érintett vállalkozások ösztönzésére és mindenekelőtt a leendő látogatók igényére építve az idei Construma betétkiállításaként – április 15-19. közözött – ismét megrendezzük az ÖKO CITY interaktív kiállítást.

Az Öko City kiállításon tájékozódni lehet a szakterületet érintő aktuális jogszabályokról, azok várható jövőbeli változásairól. A lakásépítést és felújítást érintő támogatási rendszer részleteiről, a kapcsolódó pályázat feltételeiről, az energiahatékonyság jelentőségéről és szükségességéről. Többek között: az 50 százalékos vissza nem térítendő támogatásról, a közel 0 energiaigényű épületek kialakításának feltételeiről, a fenntartható, energiahatékonyságot növelő anyagok és szerkezetek választási lehetőségeiről, a folyamatosan szigorodó épületenergetikai előírások betartásának lehetséges példáiról.
A kiállítás helyszínén felépített földszintes házat olyan anyagokból és technológiákkal építik, amelyek eredményeként a fenntarthatóság, az energiahatékonyság elvei érvényesülnek, a hőtechnikai előírások követelményei túlteljesülnek. Az építési anyagok helyes választása, beépítésük szakszerű módja lesz látható a bemutatón. Az épületgépészeti berendezések, az épületinformatikai alkalmazások működés közben is megismerhetők, sőt, az érdeklődők azok működtetését ki is próbálhatják.

Energiatakarékos ház

A helyszínen kiállító vállalkozásoknál a ház építésére, felújítására, energetikai felmérés elkészítésére, a témához kapcsolódó szaktanácsadásra is ajánlatot lehet kérni. Különös hangsúlyt ad a kiállításnak, hogy az elkövetkező években a magánépíttetők, a felújítók soha nem látott mértékű vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. A klíma és környezetünk védelme, az energia hatékonyság növelése egyéni és társadalmi kötelezettségünk, amire költeni kell! A számtalan építési és felújítási technológia közül még a szakembereknek is komoly feladat meghatározni az adott építési telekhez, épülethez illő, műszaki szempontból a legkedvezőbb és egyben költséghatékony építési megoldást.

  

„Klímaváltozás, energiahatékonyság, globális felmelegedés napjaink gyakran használt fogalmai, amelyek egyre többször hivatkozási pontok, anélkül, hogy megértenénk valós tartalmukat. A kihívás és a feladat óriási, de jó úton haladunk. Az Öko City rendezvény fővédnökeként bízom abban, hogy a most megismerhető jó gyakorlatok és tapasztalatcsere révén közösen találunk válaszokat, ezzel is nagyban elősegítve a célt, mindannyiunk életminőségének javítását” – írja többek között az Öko City köszöntőjében a fővédnök Szabó Zsolt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztésért és klímapolitikáért felelős államtitkára. Az Öko City kiállítás egyik védnöke a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára Füleky Zsolt.

Passzív ház

A kiállító vállalkozásokon túl az Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság munkatársai is informálják az érdeklődőket az Öko City tájékoztatási szigetén az engedélyezéssel, a kivitelezés ellenőrzésével, a tervező és kivitelező kötelezettségével kapcsolatos jogszabályok értelmezéséről, alkalmazásáról. Nem csak tanácsot adnak, hanem javaslatokat, véleményeket is elfogadnak, hisz az építésügyi jogszabályok átdolgozása is a feladatuk. Az Építésügyi Minőségellenőrző és Innovációs Nonprofit kft. vezérigazgatója dr. Henn Péter, szintén mint védnök, támogatja a kiállítás sikeres lebonyolítását.
A szakemberek és a leendő építtetők és 2 felújítók számára sem mindig egyértelmű, hogy az építési termékek forgalomba hozatalához és beépítéséhez milyen dokumentumok szükségesek. Az ÉMI Kft. pályázat kezelő munkatársaitól érdeklődhetnek a pályázatok megírásával, benyújtásával kapcsolatban. A kiállítás mintegy 1000 nm-es területen kerül megrendezésre. Több mint ötven kiállító termékéből lesz felépítve a 2020-ra kötelező közel 0 energia felhasználású, és a pályázati feltételeknek megfelelő interaktív épület. A szervezők, a védnökök és a kiállítók célja, hogy bemutassák nem csak költséges megoldásokkal, hanem gondos tervezéssel, a megfelelő termékválasztással, szakszerű kivitelezéssel is gazdaságosan el lehet érni a közel 0 energia felhasználás szintjét, mondta Kárpáti József az Öko City projekt felelőse. Környezetünk és klímánk állapota miatt különösen fontos, hogy elsősorban a környezetbarát, a fenntartható építés elvét is szem előtt tartó termékeket, technológiákat mutassunk be.
A kiállító vállalkozások képviselőin túl, közismert művészek, személyek, energiatakarékos épületben lakók építési és üzemelési tapasztalatait, valamint a témában jártas építészek, szakemberek véleményét is megismerhetik az Öko City-re látogatók.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

Aki igazán előrelátó, az a légkondicionáló készülék megvásárlását sem hagyja az utolsó pillanatra, amikor már elviselhetetlen forróság tombol a lakásban. Sőt, így elegendő ideje marad arra is, hogy alaposan körülnézzen az aktuális újdonságok között és felfedezheti a Midea egyik forradalmi innovációját.

Egy évtizedünk maradt változtatni - Szigeteléssel csökkenthető a klímaszorongás

A korszerűtlen épületek többlet energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Szigetelésükkel azonban több üvegházhatású gáztól menthetjük meg a Föld légkörét, ugyanis így több mint 0,4 tonnával, akár 40-50%-kal is csökkenthetjük CO2-kibocsátásunkat.

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkentheti fűtési költségeit

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a a padlón keresztül, 25%-a pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése az egyre népszerűbb innovatív fújható szigetelésnek köszönhetően a legegyszerűbben, leggyorsabban elvégezhető munka.

Új hőszigetelő panel technológiát vezet be a magyar piacon az Isopan

Energiatakarékos hőszigetelő megoldást mutatott be a magyar piacon a fém hőszigetelő panelek szegmensének az egyik piacvezető gyártója az Isopan.

Hővisszanyerős szellőztetők a Zehnder kínálatában

A magyar követelményeknek megfelelő, közel nulla energiaigényű házaknak nincs természetes szellőzése, gépi szellőzés nélkül a pára nem jut ki, és a friss levegő nem jut be.

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság. Csupán néhány tulajdonság, mely a Tétény-Ker termékeit és szolgáltatásait jellemzi.

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

A többség számára manapság már nyilvánvaló, hogy a napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Sokan azonban még mindig összetévesztik ezeket a fotovoltaikus rendszereket tévesztik a napkollektorokkal, pedig működésük és hasznosításuk is jelentősen eltérő. Bár mind a napelem, mind a napkollektor napenergiát alakít át, a napelem elektromos-, a napkollektor pedig hőenergia hasznosítás célját szolgálja.