Hirdetés

Újra lesz Öko City a Construmán

Az elmúlt év sikerére, az érintett vállalkozások ösztönzésére és mindenekelőtt a leendő látogatók igényére építve az idei Construma betétkiállításaként – április 15-19. közözött – ismét megrendezzük az ÖKO CITY interaktív kiállítást.

Az Öko City kiállításon tájékozódni lehet a szakterületet érintő aktuális jogszabályokról, azok várható jövőbeli változásairól. A lakásépítést és felújítást érintő támogatási rendszer részleteiről, a kapcsolódó pályázat feltételeiről, az energiahatékonyság jelentőségéről és szükségességéről. Többek között: az 50 százalékos vissza nem térítendő támogatásról, a közel 0 energiaigényű épületek kialakításának feltételeiről, a fenntartható, energiahatékonyságot növelő anyagok és szerkezetek választási lehetőségeiről, a folyamatosan szigorodó épületenergetikai előírások betartásának lehetséges példáiról.
A kiállítás helyszínén felépített földszintes házat olyan anyagokból és technológiákkal építik, amelyek eredményeként a fenntarthatóság, az energiahatékonyság elvei érvényesülnek, a hőtechnikai előírások követelményei túlteljesülnek. Az építési anyagok helyes választása, beépítésük szakszerű módja lesz látható a bemutatón. Az épületgépészeti berendezések, az épületinformatikai alkalmazások működés közben is megismerhetők, sőt, az érdeklődők azok működtetését ki is próbálhatják.

Energiatakarékos ház

A helyszínen kiállító vállalkozásoknál a ház építésére, felújítására, energetikai felmérés elkészítésére, a témához kapcsolódó szaktanácsadásra is ajánlatot lehet kérni. Különös hangsúlyt ad a kiállításnak, hogy az elkövetkező években a magánépíttetők, a felújítók soha nem látott mértékű vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. A klíma és környezetünk védelme, az energia hatékonyság növelése egyéni és társadalmi kötelezettségünk, amire költeni kell! A számtalan építési és felújítási technológia közül még a szakembereknek is komoly feladat meghatározni az adott építési telekhez, épülethez illő, műszaki szempontból a legkedvezőbb és egyben költséghatékony építési megoldást.

  

„Klímaváltozás, energiahatékonyság, globális felmelegedés napjaink gyakran használt fogalmai, amelyek egyre többször hivatkozási pontok, anélkül, hogy megértenénk valós tartalmukat. A kihívás és a feladat óriási, de jó úton haladunk. Az Öko City rendezvény fővédnökeként bízom abban, hogy a most megismerhető jó gyakorlatok és tapasztalatcsere révén közösen találunk válaszokat, ezzel is nagyban elősegítve a célt, mindannyiunk életminőségének javítását” – írja többek között az Öko City köszöntőjében a fővédnök Szabó Zsolt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztésért és klímapolitikáért felelős államtitkára. Az Öko City kiállítás egyik védnöke a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára Füleky Zsolt.

Passzív ház

A kiállító vállalkozásokon túl az Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság munkatársai is informálják az érdeklődőket az Öko City tájékoztatási szigetén az engedélyezéssel, a kivitelezés ellenőrzésével, a tervező és kivitelező kötelezettségével kapcsolatos jogszabályok értelmezéséről, alkalmazásáról. Nem csak tanácsot adnak, hanem javaslatokat, véleményeket is elfogadnak, hisz az építésügyi jogszabályok átdolgozása is a feladatuk. Az Építésügyi Minőségellenőrző és Innovációs Nonprofit kft. vezérigazgatója dr. Henn Péter, szintén mint védnök, támogatja a kiállítás sikeres lebonyolítását.
A szakemberek és a leendő építtetők és 2 felújítók számára sem mindig egyértelmű, hogy az építési termékek forgalomba hozatalához és beépítéséhez milyen dokumentumok szükségesek. Az ÉMI Kft. pályázat kezelő munkatársaitól érdeklődhetnek a pályázatok megírásával, benyújtásával kapcsolatban. A kiállítás mintegy 1000 nm-es területen kerül megrendezésre. Több mint ötven kiállító termékéből lesz felépítve a 2020-ra kötelező közel 0 energia felhasználású, és a pályázati feltételeknek megfelelő interaktív épület. A szervezők, a védnökök és a kiállítók célja, hogy bemutassák nem csak költséges megoldásokkal, hanem gondos tervezéssel, a megfelelő termékválasztással, szakszerű kivitelezéssel is gazdaságosan el lehet érni a közel 0 energia felhasználás szintjét, mondta Kárpáti József az Öko City projekt felelőse. Környezetünk és klímánk állapota miatt különösen fontos, hogy elsősorban a környezetbarát, a fenntartható építés elvét is szem előtt tartó termékeket, technológiákat mutassunk be.
A kiállító vállalkozások képviselőin túl, közismert művészek, személyek, energiatakarékos épületben lakók építési és üzemelési tapasztalatait, valamint a témában jártas építészek, szakemberek véleményét is megismerhetik az Öko City-re látogatók.

Kapcsolódó cikkek

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkentheti fűtési költségeit

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a a padlón keresztül, 25%-a pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése az egyre népszerűbb innovatív fújható szigetelésnek köszönhetően a legegyszerűbben, leggyorsabban elvégezhető munka.

Új hőszigetelő panel technológiát vezet be a magyar piacon az Isopan

Energiatakarékos hőszigetelő megoldást mutatott be a magyar piacon a fém hőszigetelő panelek szegmensének az egyik piacvezető gyártója az Isopan.

Hővisszanyerős szellőztetők a Zehnder kínálatában

A magyar követelményeknek megfelelő, közel nulla energiaigényű házaknak nincs természetes szellőzése, gépi szellőzés nélkül a pára nem jut ki, és a friss levegő nem jut be.

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság. Csupán néhány tulajdonság, mely a Tétény-Ker termékeit és szolgáltatásait jellemzi.

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

A többség számára manapság már nyilvánvaló, hogy a napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Sokan azonban még mindig összetévesztik ezeket a fotovoltaikus rendszereket tévesztik a napkollektorokkal, pedig működésük és hasznosításuk is jelentősen eltérő. Bár mind a napelem, mind a napkollektor napenergiát alakít át, a napelem elektromos-, a napkollektor pedig hőenergia hasznosítás célját szolgálja.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

7 kérdés a nyílászárók kiválasztásáról – válaszok a szakértőtől

Legyen szó köz- vagy lakóépületekről, megjelenésüket és üzemeltetési költségeiket jelentősen befolyásolják a homlokzatokon alkalmazott nyílászárók. Ezek kiválasztása, az igényeknek megfelelő ablakok, bejárati- és teraszajtók felkutatása az építkezők, felújítók számára nem egyszerű feladatok. Szakértőnk tanácsaival igyekszünk megkönnyíteni az eligazodást.

Számoljunk le az elektromos fűtést övező tévhitekkel!

Czinege Károly az Az elektromos fűtés a jövő megoldása! című könyve igazi hiánypótló szakkönyv nemcsak szakmabelieknek, amely tisztáz minden, az elektromos fűtéssel kapcsolatos félreértést. Lásson ön is tisztán, hiszen könnyen meglehet, hogy otthonában is az elektromos megoldás lesz a leginkább költséghatékony megoldás!

Hővisszanyerős szellőztető rendszerek: friss levegő, energiatakarékosság, talajhő hasznosítás

Ahogy egyre inkább elszigeteljük magunkat a külső környezettől, úgy feledkezünk meg a belső komfort egyik alapvető eleméről, a szükséges friss levegőről. Ennek energiatakarékos és hatékony pótlását ma a legmodernebb hővisszanyerős szellőztető rendszerekkel érhetjük el.