Újra lesz Öko City a Construmán

Az elmúlt év sikerére, az érintett vállalkozások ösztönzésére és mindenekelőtt a leendő látogatók igényére építve az idei Construma betétkiállításaként – április 15-19. közözött – ismét megrendezzük az ÖKO CITY interaktív kiállítást.

Az Öko City kiállításon tájékozódni lehet a szakterületet érintő aktuális jogszabályokról, azok várható jövőbeli változásairól. A lakásépítést és felújítást érintő támogatási rendszer részleteiről, a kapcsolódó pályázat feltételeiről, az energiahatékonyság jelentőségéről és szükségességéről. Többek között: az 50 százalékos vissza nem térítendő támogatásról, a közel 0 energiaigényű épületek kialakításának feltételeiről, a fenntartható, energiahatékonyságot növelő anyagok és szerkezetek választási lehetőségeiről, a folyamatosan szigorodó épületenergetikai előírások betartásának lehetséges példáiról.
A kiállítás helyszínén felépített földszintes házat olyan anyagokból és technológiákkal építik, amelyek eredményeként a fenntarthatóság, az energiahatékonyság elvei érvényesülnek, a hőtechnikai előírások követelményei túlteljesülnek. Az építési anyagok helyes választása, beépítésük szakszerű módja lesz látható a bemutatón. Az épületgépészeti berendezések, az épületinformatikai alkalmazások működés közben is megismerhetők, sőt, az érdeklődők azok működtetését ki is próbálhatják.

Energiatakarékos ház

A helyszínen kiállító vállalkozásoknál a ház építésére, felújítására, energetikai felmérés elkészítésére, a témához kapcsolódó szaktanácsadásra is ajánlatot lehet kérni. Különös hangsúlyt ad a kiállításnak, hogy az elkövetkező években a magánépíttetők, a felújítók soha nem látott mértékű vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. A klíma és környezetünk védelme, az energia hatékonyság növelése egyéni és társadalmi kötelezettségünk, amire költeni kell! A számtalan építési és felújítási technológia közül még a szakembereknek is komoly feladat meghatározni az adott építési telekhez, épülethez illő, műszaki szempontból a legkedvezőbb és egyben költséghatékony építési megoldást.

  

„Klímaváltozás, energiahatékonyság, globális felmelegedés napjaink gyakran használt fogalmai, amelyek egyre többször hivatkozási pontok, anélkül, hogy megértenénk valós tartalmukat. A kihívás és a feladat óriási, de jó úton haladunk. Az Öko City rendezvény fővédnökeként bízom abban, hogy a most megismerhető jó gyakorlatok és tapasztalatcsere révén közösen találunk válaszokat, ezzel is nagyban elősegítve a célt, mindannyiunk életminőségének javítását” – írja többek között az Öko City köszöntőjében a fővédnök Szabó Zsolt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztésért és klímapolitikáért felelős államtitkára. Az Öko City kiállítás egyik védnöke a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára Füleky Zsolt.

Passzív ház

A kiállító vállalkozásokon túl az Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság munkatársai is informálják az érdeklődőket az Öko City tájékoztatási szigetén az engedélyezéssel, a kivitelezés ellenőrzésével, a tervező és kivitelező kötelezettségével kapcsolatos jogszabályok értelmezéséről, alkalmazásáról. Nem csak tanácsot adnak, hanem javaslatokat, véleményeket is elfogadnak, hisz az építésügyi jogszabályok átdolgozása is a feladatuk. Az Építésügyi Minőségellenőrző és Innovációs Nonprofit kft. vezérigazgatója dr. Henn Péter, szintén mint védnök, támogatja a kiállítás sikeres lebonyolítását.
A szakemberek és a leendő építtetők és 2 felújítók számára sem mindig egyértelmű, hogy az építési termékek forgalomba hozatalához és beépítéséhez milyen dokumentumok szükségesek. Az ÉMI Kft. pályázat kezelő munkatársaitól érdeklődhetnek a pályázatok megírásával, benyújtásával kapcsolatban. A kiállítás mintegy 1000 nm-es területen kerül megrendezésre. Több mint ötven kiállító termékéből lesz felépítve a 2020-ra kötelező közel 0 energia felhasználású, és a pályázati feltételeknek megfelelő interaktív épület. A szervezők, a védnökök és a kiállítók célja, hogy bemutassák nem csak költséges megoldásokkal, hanem gondos tervezéssel, a megfelelő termékválasztással, szakszerű kivitelezéssel is gazdaságosan el lehet érni a közel 0 energia felhasználás szintjét, mondta Kárpáti József az Öko City projekt felelőse. Környezetünk és klímánk állapota miatt különösen fontos, hogy elsősorban a környezetbarát, a fenntartható építés elvét is szem előtt tartó termékeket, technológiákat mutassunk be.
A kiállító vállalkozások képviselőin túl, közismert művészek, személyek, energiatakarékos épületben lakók építési és üzemelési tapasztalatait, valamint a témában jártas építészek, szakemberek véleményét is megismerhetik az Öko City-re látogatók.

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Patikamérlegen a hőszigetelés vastagsága

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

Hővisszanyerős szellőztető: összeköti az egészségest a kötelezővel

Hőszigetelés Kisokos: Mit? Mivel? Mennyire?

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

Egy évtizedünk maradt változtatni - Szigeteléssel csökkenthető a klímaszorongás

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkentheti fűtési költségeit

Új hőszigetelő panel technológiát vezet be a magyar piacon az Isopan

Hővisszanyerős szellőztetők a Zehnder kínálatában

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

Alternatív fűtések – Érdemes-e hőszivattyúra váltani?

Energiafogyasztásban dobogós helyen a lakosság

A lakosság a legnagyobb energiafogyasztó

Most éri meg igazán szigetelni - Az állami lakásfelújítási programmal akár egy nap alatt 25 százalékkal csökkentheti fűtési költségeit

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

Vásárlási listák
További vásárlási listák