Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Újra lesz Öko City a Construmán

Az elmúlt év sikerére, az érintett vállalkozások ösztönzésére és mindenekelőtt a leendő látogatók igényére építve az idei Construma betétkiállításaként – április 15-19. közözött – ismét megrendezzük az ÖKO CITY interaktív kiállítást.

Az Öko City kiállításon tájékozódni lehet a szakterületet érintő aktuális jogszabályokról, azok várható jövőbeli változásairól. A lakásépítést és felújítást érintő támogatási rendszer részleteiről, a kapcsolódó pályázat feltételeiről, az energiahatékonyság jelentőségéről és szükségességéről. Többek között: az 50 százalékos vissza nem térítendő támogatásról, a közel 0 energiaigényű épületek kialakításának feltételeiről, a fenntartható, energiahatékonyságot növelő anyagok és szerkezetek választási lehetőségeiről, a folyamatosan szigorodó épületenergetikai előírások betartásának lehetséges példáiról.
A kiállítás helyszínén felépített földszintes házat olyan anyagokból és technológiákkal építik, amelyek eredményeként a fenntarthatóság, az energiahatékonyság elvei érvényesülnek, a hőtechnikai előírások követelményei túlteljesülnek. Az építési anyagok helyes választása, beépítésük szakszerű módja lesz látható a bemutatón. Az épületgépészeti berendezések, az épületinformatikai alkalmazások működés közben is megismerhetők, sőt, az érdeklődők azok működtetését ki is próbálhatják.

Energiatakarékos ház

A helyszínen kiállító vállalkozásoknál a ház építésére, felújítására, energetikai felmérés elkészítésére, a témához kapcsolódó szaktanácsadásra is ajánlatot lehet kérni. Különös hangsúlyt ad a kiállításnak, hogy az elkövetkező években a magánépíttetők, a felújítók soha nem látott mértékű vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. A klíma és környezetünk védelme, az energia hatékonyság növelése egyéni és társadalmi kötelezettségünk, amire költeni kell! A számtalan építési és felújítási technológia közül még a szakembereknek is komoly feladat meghatározni az adott építési telekhez, épülethez illő, műszaki szempontból a legkedvezőbb és egyben költséghatékony építési megoldást.

  

„Klímaváltozás, energiahatékonyság, globális felmelegedés napjaink gyakran használt fogalmai, amelyek egyre többször hivatkozási pontok, anélkül, hogy megértenénk valós tartalmukat. A kihívás és a feladat óriási, de jó úton haladunk. Az Öko City rendezvény fővédnökeként bízom abban, hogy a most megismerhető jó gyakorlatok és tapasztalatcsere révén közösen találunk válaszokat, ezzel is nagyban elősegítve a célt, mindannyiunk életminőségének javítását” – írja többek között az Öko City köszöntőjében a fővédnök Szabó Zsolt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztésért és klímapolitikáért felelős államtitkára. Az Öko City kiállítás egyik védnöke a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára Füleky Zsolt.

Passzív ház

A kiállító vállalkozásokon túl az Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság munkatársai is informálják az érdeklődőket az Öko City tájékoztatási szigetén az engedélyezéssel, a kivitelezés ellenőrzésével, a tervező és kivitelező kötelezettségével kapcsolatos jogszabályok értelmezéséről, alkalmazásáról. Nem csak tanácsot adnak, hanem javaslatokat, véleményeket is elfogadnak, hisz az építésügyi jogszabályok átdolgozása is a feladatuk. Az Építésügyi Minőségellenőrző és Innovációs Nonprofit kft. vezérigazgatója dr. Henn Péter, szintén mint védnök, támogatja a kiállítás sikeres lebonyolítását.
A szakemberek és a leendő építtetők és 2 felújítók számára sem mindig egyértelmű, hogy az építési termékek forgalomba hozatalához és beépítéséhez milyen dokumentumok szükségesek. Az ÉMI Kft. pályázat kezelő munkatársaitól érdeklődhetnek a pályázatok megírásával, benyújtásával kapcsolatban. A kiállítás mintegy 1000 nm-es területen kerül megrendezésre. Több mint ötven kiállító termékéből lesz felépítve a 2020-ra kötelező közel 0 energia felhasználású, és a pályázati feltételeknek megfelelő interaktív épület. A szervezők, a védnökök és a kiállítók célja, hogy bemutassák nem csak költséges megoldásokkal, hanem gondos tervezéssel, a megfelelő termékválasztással, szakszerű kivitelezéssel is gazdaságosan el lehet érni a közel 0 energia felhasználás szintjét, mondta Kárpáti József az Öko City projekt felelőse. Környezetünk és klímánk állapota miatt különösen fontos, hogy elsősorban a környezetbarát, a fenntartható építés elvét is szem előtt tartó termékeket, technológiákat mutassunk be.
A kiállító vállalkozások képviselőin túl, közismert művészek, személyek, energiatakarékos épületben lakók építési és üzemelési tapasztalatait, valamint a témában jártas építészek, szakemberek véleményét is megismerhetik az Öko City-re látogatók.

Kapcsolódó cikkek

Hőszigetelés tudatosan - Mit tehetünk a környezetünkért és a pénztárcánkért?

A környezetkímélő megoldások lassan, de biztosan mindennapjaink részévé váltak. Nincs ez másképp akkor sem, ha éppen a hőszigetelő anyagokról van szó.

Hőszigetelés télen-nyáron

Keveseknek jut eszébe a téli hideg elleni védekezés a nyári kánikulában, vagy az, mennyi pénzt költöttünk erre néhány hónapja. Pedig a modern polisztirol hőszigetelés minden évszakban szerepet játszik otthonunk kellemes légkörének kialakításában.

Napelem, napkollektor - Hogyan válasszunk megújuló energiaforrást? Tudnivalók a telepítéshez

A jó napelem, napkollektor rendszer kiépítéséhez néhány alapvető fogalommal tisztában kell lennünk ahhoz, hogy ne járjunk pórul sem a választásnál, sem pedig a szerelésnél.

Könnyen nyitjuk, könnyen csukjuk

Mikor jó egy ajtó vagy ablak? Ha szép keret, a jó üveg, a megbízható vasalat, esetleg a könnyű nyitni és csukni - ahány ház, annyi válasz. Az elmúlt években előtérbe kerül energiatakarékossági és biztonsági kérdések miatt a lista természetesen ezekkel a tényezőkkel bővült. Ezekért a nyílászárók több alkotóeleme is felelős. Nézzük tehát mitől jó egy ajtó vagy egy ablak!

Kevesebb pénzünk szökik el a falakon

Megduplázódott a családi házakra kerülő szigetelések vastagsága az elmúlt hét évben. A Knauf Insulation adatai szerint az új, illetve felújított családi házak homlokzatán ma már általános a 15-20 cm vastag hőszigetelés. A javulás egyrészt energiatudatosságunk erősödésének, másrészt az év elején életbe lépett TNM rendeletnek köszönhető.

Lydos, a minőség szinonímája

Magas minőség, stílusos megjelenés, kényelem - ezt nyújtja a Lydos, az elektromos vízmelegítők új generációja.

Közművektől független otthon. Lehet, hogy ez a jövő?

Egy hazai fejlesztésű lakóépület-technológia eredménye a rezsimentes Noah Ház, melyet a világon bárhol, a hagyományos energiahordozóktól, illetve közművektől függetlenül megépíthetünk magunknak.

Az első hybridtechnológiájú "A" energiaosztályú elektromos vízmelegítő

Energiatakarékosság és mindennapi kényelem az első hibridtechnológiájú vízmelegítővel.

A tetőn át távozik az elpazarolt energia negyede

Országos szinten havonta akár 10 milliárd forintot is megspórolhatnának az ingatlantulajdonosok a fűtési szezonban, ha odafigyelnének az energiahatékonysági szempontokra.

Önnek ajánljuk