Hirdetés

Épül a Média Építészeti Díjas csillagvizsgáló

Tavaly év végén rendezték meg a Média Építészeti Díjának tizedik, jubileumi díjátadóját az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A 124 pályamű közül Az égbolt védelméért – Csillagpark a Zselicben projekt az Austrotherm Energiahatékonysági díjat nyerte. Míg a pályázat beadáskor az épület még terv fázisban volt, ma már jelentően előrehaladott a kivitelezés is. Egy olyan épületegyüttes kivitelezése, amely méltó a figyelemre.

Van Magyarországon egy varázslatos hely, amelyet még sokan nem ismernek. A Balatontól a Dráváig húzódó „Somogyország” belsejében a Zselicség mintegy 1200 km2 kiterjedésű dombvidék, amit az tesz különlegessé, hogy kevés olyan hely van az országban és a kontinensen is, ahol ennyire alacsony lenne a fényszennyezés. A Zselicből ezért tökéletesen megfigyelhető az éjszakai égbolt.

A csillagvizsgáló terve

A növekvő fényszennyezés miatt „a csillagos égbolt látványa eltűnik, gyermekeink úgy nőnek fel, hogy nem ismerik sem a Tejutat, sem a Fiastyúkot. A csillagos égbolt az emberiség kulturális örökségének is része, az éjszakai ég látványát is meg kell óvnunk a jövő nemzedékei számára.” A csillagoségbolt-parkok létrehozását ez a felismerés indokolta.
Az International Dark Sky Park címet a Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség alapította, és Európában a skóciai Galloway Parkkal közösen elsőként a Zselici Tájvédelmi Körzet nyerte el.

Zselici Csillagpark

A Zselici Csillagoségbolt-park komplex fejlesztésére sikerült megnyerni a terület kezelőjét, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.-t. A program központi eleme a multifunkcionális csillagvizsgáló, amihez egy kilátó és a csillagvizsgálóhoz vezető út mentén elhelyezkedő 5 információs pont kapcsolódik. A nagyszabású és komplex feladat, a számos különböző projektelem összetett és lelkes tervezői gárdát igényelt. Az építész tervek az ERGA Kft., Erdélyi-Gáspár Judit és Erdélyi Róbert munkája, de a belsőépítész csapat a főépület terveiben és a tájépítész tervezők is fontos szerepet vállaltak. Az információs pontok és a kilátó több építész tervezőtárssal való közös munka eredménye. Az engedélyezési tervek 2012. őszén, a kiviteli tervek 2013-ban készültek el. A kivitelezés az elmúlt évben indult.

Az építészeti koncepció

A helyszín Kaposvártól 20 km-re déli irányban, Kardosfától nem messze található. A csillagvizsgáló a több éve megtisztított nyugati lejtőn, az úttól kissé beljebb helyezkedik el, így a tisztásra való megérkezés különleges érzését a feltáruló panoráma még tovább fokozza. Az épület kontúrja kirajzolódik, a planetárium hengere, a távcső kupolája és a közönséghasználati tereket magában foglaló „doboz” egy erős, de egyszerű rajzolatban mutatja meg magát.

Zselici Csillagpark

A bejárathoz a farönkökből épített csillagképekkel és „élő” napórával berendezett parkon áthaladva, „átszellemülve” juthatunk el. Az akadálymentesített, könnyen átlátható, a közlekedőtengelyre fűzött elrendezésű épületben előcsarnok, ajándékbolt, kiállítótér, 54 fős planetárium, 54 fős egybenyitható előadó-és foglalkoztató terem, távcsőkupola, irodák és kiszolgáló helyiségek találhatók.
A geotermikus energiaellátást talajszondák biztosítják. Biológiai szennyvíztisztító berendezés lesz elhelyezve, a szennyvíz így környezettudatosan, megtisztított és ellenőrzött módon kerül vissza a természetbe. A csapadékvizet, „szürke vizet” gyökérzónás öntözésre és WC-öblítésre használják. A vízellátást fúrt kút tudja biztosítani, víztisztító berendezés segítségével. Az egyetlen külső közmű- és energiaforrás az elektromos áram, melyet földkábelen hoznak el az épületig. Az épület tetején zöldtető létesül, mely jó szigetelő rendszer, és a természetbe való illeszkedést is segíti.

Zselici Csillagpark

A belsőépítészeti koncepció

A belsőépítészeti koncepció alapja az volt, hogy az ide látogatót egy olyan tér fogadja, amely egy idegen bolygóra, "holdbéli" tájra érkezés érzetét kelti. A belső tér a csillagászathoz kapcsolódó alapvető térélmények felidézésével a kiállítási felületeken és a planetáriumban közvetített információk intenzívebb befogadását teszi lehetővé, illetve előrevetíti azt az élményt, amelyben a kupolatér távcsövén keresztül az űrben vizsgálódónak része lehet. A beton járófelületek egy kopár bolygófelszínt, a szürke, amorf gyapjúpuffok felszíni képződményeket, kőzeteket imitálnak. Az előcsarnokból a planetárium íves fala bevezet a kiállítótérbe, ahol a nagyméretű átvilágított űrbéli fotó konkretizálja a képzeletbeli helyet, ahol vagyunk. Ezt támasztják alá a lebegő hatású, súlytalanság érzetét keltő, világító kiállító posztamensek, melyek talpa víztiszta üveghenger és a padlóhoz csak egy szabadon tekergő "gégecsővel" csatlakoznak. Ebben a térben a legintenzívebb a mélység és végtelenség élménye. A világítás is a belsőépítészeti koncepció szerves része: mesterséges fényforrásokat és a belső térbe szabályozottan bejutó természetes fényeket kombinálva sejtelmes, bizonytalan fényviszonyokat hoztak létre.

A Zselici Csillagpark tervei

Kilátó - a feljutás élménye és a panoráma jutalma

A kilátó helyét a környék legmagasabban fekvő pontján jelölték ki. Itt egy fiatal erdő növekszik, 12-15 méter magas fákkal. A legfelső szint padlóvonalát ezért 25 méter magasságra terveztük. A 360 fokos panorámán változatos látvány tárul fel, és a csillagvizsgáló épülete előtti park csillagkép- formációi is jól kivehetők.
 Az épület kivitelezése jól halad, a legfrissebb képeken jól látható az Austrotherm anyagok beépítése.

forrás: Austrotherm

 | 
Kapcsolódó cikkek

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Otthonfelújítási támogatástól az építőanyag vásárlásig – Ezentúl mindezt egy helyen intézhetjük!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Mezítláb a Párisi udvarban - KROKI stúdió

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Egyedi és modern belső terek sok üveggel

Megbízható gyártótól válasszunk nyílászárót!

Így alakulhat egy falusi ház modern lakótérré

Így készül a jó alaprajz 1. – Falak, nyílászárók, tájolás

Dombház szupervályogból - egy alternatív építészeti technológia

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Prémium masculin penthouse lakás – Home of vision

Év háza: lássuk mi tetszik a közönségnek 2021-ben!

18 gyermekintézmény és 1 műemlék: a pályázók kétharmada nyert az idei Várépítőn

Az EQUITONE pályázata az építészek és építészhallgatók számára - A hangsúly idén is az anyag kreatív felhasználásán van

Sosem látott magyar siker a nemzetközi építészeti pályázaton!

Vásárlási listák
További vásárlási listák