Hirdetés

Termékdíjat kell fizetni a napelemek után

A 2015. január 1-jétől életbe lépett törvény szerint minden napelem jelentős szennyezést okozó terméknek számít, ezért kell a termékdíjat megfizetni utána.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség honlapján olvasható közlemény szerint 2015. január 1-től környezetvédelmi termékdíjat – kilogrammonként 114 forintot – kell fizetni minden napelem után. Ezen törvény szerint a napelemek a III. kategóriába, a „jelentős szennyezést okozó termék- és anyagáramok” közé kerültek (viszonyításképp: az akkumulátorokat a II. kategóriába tartoznak, amelyben 57 Ft/kg a termékdíj).

A szövetség álláspontja szerint a napelemek újrahasznosítható anyagokból készülnek (szilícium és alumínium), működésükkel csökkentik a CO2 kibocsátást, hiszen megújuló energiából állítanak elő villamos energiát. Számításaik szerint még a magas beruházási költségek ellenére is jó befektetés a napelem, igaz, a hazai költségek a határon túli vállalkozásokat hozhatják helyzeti előnybe, mert a termékdíj csak a forgalomba hozót terheli.

Napelemek használat közben

A törvény teljes szövege itt olvasható.

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák