Döntött a nemzetközi előzsűri: megvan az 5-5 legjobb épület és terv. 10 éves a Média Építészeti Díja

A rekord számú, összesen 124 beérkezett pályázat közül egy neves bosnyák, egy híres osztrák és egy elismert román építészből álló előzsűri választotta ki a Média Építészeti Díjára esélyes 5 megvalósult épületet és 5 építészeti tervet. Elindult az év legjelentősebb nyilvános építészeti eseményén véget érő folyamat közönségszavazása az Építészfórumon.

124 pályamű érkezett két kategóriában a 10. születésnapját ünneplő kortárs építészeti alkotásokat és terveket értékelő Média Építészeti Díjára, amelyek magas színvonala nem könnyítette meg a neves nemzetközi előzsűri dolgát. A szarajevói székhelyű Studio Zec építésziroda munkatárasa Demir Mensur, az osztrák-amerikai építész életművét kutató, gondozó Friedrich Kiesler Alapítvány igazgatója, Peter Bogner és a bukaresti Építészeti és Várostervezési Egyetem oktatója Arpad Zachi építészek a szakmai szempontokat hosszasan mérlegelve választották ki az általuk legjobbnak ítélt 5 megépült épületet és 5 építészeti tervet. A döntőbe jutott tervek és épületek tervezői november 27-én az Uránia Filmszínház nyilvános zsűrizésén mutatkozhatnak be, ahol a média képviselői döntenek.

Az esélyes tervek

Ekkorra azonban az is kiderül, hogy mely épületek és tervek tetszenek legjobban a nagyközönségnek. Elindult ugyanis a kétfordulós közönségszavazás első fordulója! A terv kategóriában itt, az épület kategóriában pedig ezen a weboldalon lehet szavazni!

Ők a zsűri döntősei

A megépült épület kategória 65 pályaműve közül az 5 példaértékűnek ítélt épület között találjuk:

A megérkezés élményét középpontba helyező Pannonhalmi Bencés Főapátság új látogató bejáratát, ami Czigány Tamás, Páll Anikó, Tóth Györgyi építésztervezők munkáját dicséri.

Pannonhalmi Bencés Főapátság új látogató bejárata

A hagyományos léptékű kunyhók összetoldásából született, az egri Nagy-Eged hegy lábánál a nyugalom szigeteként elterülő borteraszt, mely Gereben Péter és Marián Balázs építésztervezők munkája alapján valósult meg.

Nagy-Eged, borterasz

A Földes László és Sónicz Péter építésztervezők által megálmodott 17 méteres könyvespolcfolyosóval rendelkező „hosszú” pilisi családi házat, mely 100 méter családi könyvgyűjteménynek is méltó otthona.

Pilisi családi ház

A Börzsei Tamás építész tervezte fiatalos, értékálló, formabontó homlokzattal rendelkező csobánkai családi ház épületét.

Csobánkai családi ház

A PALATIUM M4 Projekt Kft.: Csapó Balázs, Erő Zoltán, Veres Ádám, Tóth Zoltán, Román László, Zorkóczy Zoltán, Szilágyi Klára, Jovanović Biljana munkásságának köszönhető 4-es metrót, a „legek metróját”.

4-es metró

Az építészeti terv kategória 59 beérkezett pályázatának 5 legkiválóbb elképzelése: 

 Rátkai Anna által elképzelt, az egri vár elfeledett Zárkándy-bástyájának rekonstrukciójáról szóló tervezetet.

Zárkándy-bástya

A Mohács mellett fekvő Szabadság-szigetre megálmodott környezetbarát Ökoturisztikai látogatóközpont Kokas Balázs által készített terve, mely MÉK-MÉSZ diplomadíjban is részesült.

Ökoturisztikai látogatóközpont

Máté Tamás által a tarcali kőfejtőben megrajzolt Trial edzőtelep súlypont-áthelyezésére épült tervezete.

Trial edzőtelep

A Kecskeméti Filmműhely épületének újragondolására született tervezet Tóth Balázstól.

Kecskemétei Filmműhely

Az egy érdekes helyi halászati hagyomány ihlette tihanyi látott hal házának építészeti terve Kiss Péter munkája.

Tihanyi látott hal háza

A finalistákról bővebb információ a következő weboldalon
A Média Építészeti Díja vallja, hogy épített környezetünk formálása, nemcsak az építész szakma vagy a média, hanem mindannyiunk közös ügye. Az építészek által elgondolt, kivitelezők által megvalósított életterek felhasználóinak véleménye nem csupán egy visszajelzés a szakma számára, hanem fontos része a fejlődésnek! Mondd el a véleményed a szavazatoddal!

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák