Hirdetés

A Média Építészeti Díja 2014. A díj történetéről, filozófiájáról

Az epiteszforum.hu által 10 éve elindított, minden év őszén (október-november) megtartott Média Építészeti Díja mára a kortárs magyarországi építészet egyedülálló, egyik legrangosabb, legnagyobb közönséget vonzó rendezvényévé vált. A Média Építészeti Díja nyilvános zsűrizés és díjátadó rendezvényével az építészfórum, szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy az épített környezetünk formálása a szakma és az értő nyilvánosság közös ügye. Ez volt az oka annak, hogy 2005-ben összehívták Magyarország vezető nyomtatott és elektronikus (nem szakmai!) sajtójának képviselőit azzal a céllal, hogy alapítsanak közösen egy építészeti díjat, és rendezzenek egy nyilvános zsűrizést, ahol eldől, hogy az az adott évben melyik épület és melyik terv tetszik nekik és a közönségnek a legjobban. A Média Építészeti Díja egy egyedülálló kezdeményezés.

Az első Médiadíjat (magunk között így hívjuk) a Kuplungban rendezték 2005 őszén. Ezután a Műcsarnok Auditóriumába, majd a Trafóba vitték a rendezvényt. Ahogy a rendezvény nőtt, úgy lett szükség egy egyre nagyobb teremre, így 2012-ben a budapesti Katona József Színházba került már sor a rendezvény megszervezésére. A Katonával szemben ott a FUGA, a Budapesti Építészeti Központ, így már a helyszínválasztás is jelképesnek számított. A tizedik, jubileumi nyilvános zsűrizés és díjátadó az Urániában lesz. Az Uránia Nemzeti Filmszínház - Magyarország egyik legszebb mozijának – pazar díszítésű műemlék épülete 1895-96-ban Schmahl Henrik tervei alapján mulatónak épült. 2014. novemberében itt mulatnak majd a kreatívipar, gazdaság és technológia metszéspontjában sikeres emberek, az építés- és építészet legjobbjai: építészek, fejlesztők, kivitelezők, gyártók vesznek részt a rendezvényen. Az est folyamán a tizenegy fős médiazsűri a nemzetközi szakmai előzsűri által kiválasztott 5-5 épületet és tervet értékeli. A munkákat a tervezők személyesen mutatják be. A zsűri értékelése után három építészkritikus véleményét is meghallgathatjuk. A díjat laikusok adják, akik éppen a mi segítségünkkel, a bemutatók, párbeszédek és építészkritikai vélemények által az építészet egyre képzettebb és értő közönségévé válnak.

Ez a díj a kommunikációról szól, aminek egy ilyen szándékosan “játékosan-komoly” keretet adtak. Ez a díj nem minősít, hanem tükröt tart az építőipar és az építészet meghatározó szereplői elé, amelyben nem csak egymást lehet látni, hanem azt is, hogy szakmai berkeken túl mit gondolnak az építészek munkáiról a kultúra meghatározó közvetítői, a szerkesztők, rovatvezetők és újságírók, akik sok százezer másik ember figyelmét terelik és befolyásolják.

Ez a díj évről évre fontosabbá válik és egyre több érdeklődés kíséri. Az eseményhez 80-150 sajtómegjelenés kapcsolódott az elmúlt években, s a zsűrit alkotó médiumokban pedig kiemelt megjelenést tudtunk elérni (Heti Válasz, HírTv, index.hu, Népszabadság, stb.) A média építészeti díja a média maga!

A Média Építészeti Díja 2013. nyertesei

A nyilvános zsűrizés eredménye

Terv kategóriában:
A zsűri pontszámai alapján pontegyenlőség alakult ki Varga Noémi Tivadari ártér hasznosítása című diplomamunkája és Gyürki-Kiss Pál, Dévényi Márton, Dévényi Sándor őrmezői intermodális csomópontra készült terve között, azonban a 10 fős zsűri végül Varga Noéminek ítélte a Média Építészeti Díját terv kategóriában.

Varga Noémi Tivadari ártér hasznosítása

Épület kategóriában:
A Média Építészeti Díját a Molnár Csaba és csapata tervezte fertődi Esterházy kastély együttes rekonstrukciója nyerte.

Molnár Csaba Fertődi Eszterházy Kastélyegyüttes rekonstrukció

A közönség szavazás eredménye

Terv kategóriában:
A Közönségdíjat terv kategóriában az epiteszforum.hu oldalán lezajlott szavazáson Nagy Eszter Anna, Széleskert Idősotthon, Ajka döntős terve nyerte.

Nagy Eszter Széleskert Idősotthon

Épület kategóriában:
A Média Építészeti Díja Közönségdíját az index.hu-n lezajlott internetes szavazás eredményeképpen épület kategóriában Reisz Ádám, Fernezelyi Gergely, Basa Péter (1964-2009) építészek munkája, a balatonfüredi Villa nyerte.

Reisz Ádám balatonfüredi villa

A Holcim különdíja a "Fenntartható Építészetért"

Fegyverneky Sándortól, a Holcim Hungária Otthon Alapítvány kuratóriumának elnökétől vehette át  a Holcim különdíját Puhl Antal DLA és Dajka Péter  az ÉMI Tudásközpont tervezéséért.

Puhl Antal DLA Dajka Péter ÉMI Tudásközpont

A 2014. évi Média Építészeti Díja pályázattal kapcsolatos legfontosabb időpontok

2014. augusztus 31: a publikálni kívánt tervről vagy épületről szóló anyag eljuttatása az epiteszforum.hu szerkesztőségéhez
2014. szeptember 16: a Média Építészet Díjának nevezési határideje
2014. szeptember 29-ig: a nemzetközi szakmai előzsűri döntést hoz
2014. október 13. - november 6.: I. közönségszavazás az epiteszforum.hu weboldalon keresztül a beérkezett pályaművekről
2014. november 6-27: II. közönségszavazás az index.hu és az epiteszforum.hu weboldalon keresztül az első körben kiválasztott 10 legjobb közönség díjas épületre és tervre
2014. november 27: nyilvános zsűrizés és ünnepélyes díjátadás az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

A családi ház építésének első fázisát a földmunkákkal kezdjük. Íme, a legfontosabb információk a gépekről, árakról, időtartamról, hogy könnyebben tervezhessünk.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Dombház szupervályogból - egy alternatív építészeti technológia

A megszokottól eltérő dolgokra félve, kétkedve tekintünk. Biztonságos? Megéri belevágni? Nem történik ez az építkezésben sem  máshogyan. Valószínű, hogy itt az ideje elgondolkodnunk a jól bevált építési, építkezési módok leváltásán, ezzel is hozzásegítve magunkat egy fenntarthatóbb világ kialakításához.

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Még ha sokszor átvitt értelemeben is használjuk, a “híd alatt lakás” mibenlétével sokan tisztában vannak. A fogalom, szerte a világon, kevés pozitív jelentést hordoz. Egy spanyol tervező, fittyet hányva a sztereotípiákra, saját pop-up stúdiót alakított ki egy valenciai híd alatt. Jól tette!

A szerethető beton

Az építészek és a design világa imádja, sokan mégis idegenkednek tőle, pedig a beton már régen nem az a durva és erőteljes, elvakolandó monstrum, ami régen volt. Sokan azért is szeretik, mert mind előállításával, mind pedig használatával környezetünket is kímélhetjük.

„Az anyag természete” - EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben. Pályázat építészek és építészhallgatók számára

1,1 millió forint díjért indul a harmadik, a 2017. évi pályázati időszak! Beadási határidő: 2017. október 31.

32 tanács kivitelező választáshoz