Hirdetés

Várépítő pályázat: tízszer több építőanyagra pályáztak, mint a felajánlás értéke

A gyermekintézmények és műemlékek beruházásait építőanyaggal és szolgáltatásokkal támogató Várépítő pályázat idei éve több szempontból rekord eredményeket hozott. A pályázat 15 éves történetében a legtöbb, 20 cég ajánlotta fel termékeit és szolgáltatásit. Idén több pályázat érkezett, mint az előző két évben összesen és 10-szer több értékű, közel 170 millió forintnyi építőanyagot igényeltek, mint amennyi felajánlást a zsűri eloszthatott. A 258 intézmény közül ezúttal 30 számára jutott több mint nettó 16 millió forintnyi támogatásból.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A gyermekintézmények és műemlékek számára építőanyagot biztosító pályázat díjátadóján Vadász György, Kossuth- Széchenyi- és Ybl díjas építész, a zsűri elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a nehéz helyzetben lévő intézmények kitartással és helyi összefogással érthetnek el eredményeket. A pályázat közösségi összefogás erősítő szerepét hangsúlyozta Styevó Gábor, Nézsa polgármestere is, aki második alkalommal vehetett át települése számára támogatást.

Idén több fajta, régen hiányolt építőanyag is bekerült felajánlások közé: ilyenek a világítástechnikai eszközök, a beltéri festékek és nyílászárók.

Az összesen nettó 16 millió forint támogatásból 22 gyermekintézménynek jutott  9,5 millió forintnyi támogatás, míg a 8 műemlék számára összesen  5,5 millió forintot juttatott a neves közéleti személyiségekből álló zsűri.

A nyertes pályázók tervezett beruházásai között a tetőfelújítás népszerűsége nem csak az elmúlt évek szélsőséges időjárásának, de annak is köszönhető, hogy a legmagasabb, több mint nettó 5 millió forint értékben jelentek meg a kiírásban a tetőfelújításhoz szükséges termékek. Így a 30 nyertes közül 7 intézmény tetője újulhat meg idén nyáron.

Az építőanyagok mellett gazdára talált a ProIDEA/E-build és a Magyar Építéstechnika által biztosított 500 000 forintnyi, munkadíjra felhasználható készpénz támogatás is. A két szakkiadó egyedülálló felajánlását a tetőfelújításba kezdő Csokvaományi Óvoda nevében Mustos Tibor polgármester vehette át.

A Várépítő pályázat díjátadóján

A műemlékeknek máshol szinte nem is pályázhatnak

Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Országos Szövetségének elnöke, a zsűri tagja szerint mára a műemlékek megújulásának anyagi forrásai annyira bekorlátozódtak, hogy a Várépítő pályázat mellett szinte alig van más lehetőség támogatás elnyerésére. Ezért is nagyra értékelendő a cégek támogatása, amellyel idén a pályázó 11 országos védettségű műemlékből 8 számára jutott építőanyag összesen 5,5 millió forint értékben.

Egy műemléki tetőn az ország legjobb tetőfedői dolgoznak

A pályázat védnöke az Épületszigetelők Tetőfedők és Bádogosok Országos Szövetsége (ÉMSZ) szintén idén először elnyerhető felajánlásával a nagykölkedi tájház az elnyert kerámia tetőcseréppel történő fedését, a Szövetség tagjai, olyan tetőfedők végzik majd, akik az ország legjobb tetőfedői közé tartoznak.

A pályázat egyik nyertese

További felajánlás érkezett fűtéskorszerűsítést tervezők számára

A Várépítő egyik újonnan csatlakozott felajánlója, a korszerű kondenzációs kazánokkal az intézmények energetikai korszerűsítéséhez hozzájáruló Weishaupt Hőtechnikai Kft. a díjátadó ünnepség keretei között jelentette be, hogy további pályázók jelentkezését várja. Ennek megfelelően a neves zsűri még idén újabb Weishaupt kazánokat ítélhet oda a www.varepitopalyazat.hu honlapján hamarosan megjelenő feltételekkel a pályázók között.


Így a jelenlegi két nyertesen túl még idén további intézmények végezhetnek fűtéskorszerűsítést a cég támogatásával.


Nyertes a Várépítő pályázaton

Az alábbi intézmények a következő beruházások elvégzéséhez nyertek építőanyagot:

A NYERTES GYERMEKINTÉZMÉNYEK

Göcsej Kapuja Bak Óvoda és ÁMK a homlokzat és a födém hőszigeteléséhez valamint a nyílászárók cseréjéhez
Csokvaomány Óvoda a tetőhéjazat felújításához
Katicabogár Waldorf Óvoda udvari játékok elhelyezésére
Bábolnai Százszorszép Óvoda és Bölcsőde az intézmény folyosójának felújításához
Kápolnai Tündérkert Óvoda Aldebrői Óvodai Tagintézménye a beltéri ajtók cseréjéhez
Gombai Gólyafészek Óvoda az épület statikai felméréséhez
Pocsaj-Kismarja Óvoda Kikelet óvoda az intézmény termeinek festéséhez
Ciráki Napköziotthonos Óvoda a homlokzat szigeteléséhez
Iván Község Önkormányzat az iváni óvoda kerítésének felújítására
VÁLLAI Német Nemzetiségi Óvoda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság a Pilisszentiváni Óvoda tetőhéjazatának felújítására
Balassagyarmati Központi Óvoda, Cseperedő Tagóvodája a burkolat cseréjéhez és a parketta lakkozásához, valamint belső termeinek festéséhez
Süttői Százszorszép Kétnyelvű Óvoda és Bölcsőde a gázkazán cseréjéhez
Becske Község Önkormányzatának Óvodája egy játszótér koncepciótervének készítéséhez
Penészlek Község Önkormányzatának Óvodája szigetelési és burkolási munkák elvégzéséhez
Pápai Sarokkő Baptista Gyülekezet a helyi családok átmeneti otthonának kibővítésére és felújítására
Budapesti Korai Fejlesztő Központ a világítástechnika felújításához valamint az épület statikai vizsgálatához
Down Egyesület a homlokzat szigeteléséhez, a nyílászárók cseréjéhez, a termek festéséhez, valamint a tetőhéjazat felújításához
Csorvás Város Önkormányzatának Óvodája és Bölcsődéje a homlokzat szigeteléséhez, a nyílászárók cseréjéhez, valamint a termek festéséhez
Dunaújvárosi Óvoda Katica egysége a gázkazán cseréjéhez
Ajaki Tamási Áron Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Iskola Szabolcsbákai Tagiskolája a higiénés helyiségek felújításához
Csehimindszenti Általános Iskola az intézmény parkolójának kialakításához

A pályázat egyik nyertese

A NYERTES MŰEMLÉKEK

Borsosberény Község Önkormányzata a Tihanyi-Mocsáry Kúria tetőhéjazatának felújítására
Nagykölkedi Népi tájház a homlokzat vakolásához és festéséhez valamint a tetőhéjazat felújításához
Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend a világítástechnika korszerűsítéséhez

Nyertes műemlék

Kisvárda Város Önkormányzata, a Várday István Könyvtár homlokzatának felújításához, valamint belső termek festéséhez
Abony Város Önkormányzat, a Márton-kúria tetőhéjazatának felújítása céljából
Az Apponyi Kastélyban működő VM DASzK, Szakképző Iskola - Apponyi Sándor Mg. Szakközépiskola és Kollégium termeinek festéséhez
Nézsa Község Önkormányzata, a Reviczky kis-kastély előtti járda felújítására
Őcsényi Református Egyházközség a tetőszerkezet faanyagvédelmi és statikai szakvéleményének megállapítására

Két kategóriában lehet indulni a Várépítőn

Gyermekintézmények felújítására Magyarországon működő oktatási, egészségügyi, kulturális és egyéb olyan intézmény, alapítvány, szervezet vagy önkormányzat nyújthat be pályázatot, akinek tevékenysége szoros kapcsolatban áll a gyermekek nevelésével, szabadidős tevékenységével, gyógyításával, rehabilitációjával, stb.
Műemléképületek felújítására pedig azon szervezetek, alapítványok, önkormányzatok pályázhatnak, amelyek tulajdonában, felügyeletében vagy kezelésében olyan műemlék épület(ek) vannak, amelyek országos védettséget élveznek, s amelyeken 2014-ben felújítási munkálatokat kívánnak elvégezni.

Nyertes pályázó

A Várépítő pályázat magán pályázat, amely kapcsán végzett munkát a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungária Nostra) 2012-ben a Podmaniczky-díjjal is elismerte. A díjat évente az épített és természeti környezet megóvásáért végzett munkájukért magánszemélyek és közösségek vehetik át.

20 felajánló cég 2014-ben

A felajánló cégek bővülése miatt régen hiányolt, új termékkategóriákkal is bővült a felajánlott építőanyagok palettája. Évek óta népszerűek a színes vakolatok a Baumittól, a hőszigetelő anyagok a Bachltól és hőszigetelő rendszerek a Baumittól, a kerámia tetőcserepek és tetőfóliák a Creatontól és a Tondachtól, beton tetőfedő anyag a Bramactól, a meleg- és hidegburkolati ragasztók a Henkeltől és a Murexintől, és a játszótéri felszerelések a Játszópark Kft-től. Emellett újdonságként szerepelnek a pályázható termékek között beltéri falfestékek a Revcotól, fűtési rendszerek a Weishaupttól, nyílászárók a Hörmanntól, világítástechnikai berendezések az ELKO EP Hungary Kft.-től, illetve idén ereszcsatornát ajánlott fel a Prefa, valamint hőszigetelő lapok szereléséhez szükséges rögzítő-elemek az EJOT jóvoltából kerülhetnek a pályázókhoz, illetve a Barabás Téglakő térkövet ajánlott fel. Sőt olyan szolgáltatások is színesítik a kínálatot, mint pl. energetikai vagy statikai felmérés, amely egy-egy felújítási munka előkészítése során nélkülözhetetlen. Ezeket a Bartal és Rabb Kft., valamint az ÉMI Nonprofit Kft. ajánlotta fel.

A Várépítő Pályázat bíráló bizottságának tagjai több mint egy évtizede
Vadász György, Kossuth-, Ybl- és Steindl-díjas építész, a bíráló bizottság elnöke;
Nagy-Kálózy Eszter, színművésznő, kiváló művész,
Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungária Nostra) elnöke, Kossuth-díjas alkotó;
Tóth Balázs, építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Értékesítési csoport vezetője,
Winkler Gábor, Pápa város főépítésze, egyetemi tanár, az MTA doktora;
Dr. Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára;

Növekvő szakmai támogatottság a védnököknek köszönhető

A Várépítő pályázat védnökei, akik egyben azt vállalták, hogy segítenek a pályázat minél szélesebb körű ismertté tételében:
 Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ, az Épületszigetelők Tetőfedők és Bádogosok Országos Szövetsége (ÉMSZ), az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI), a Magyar Téglás Szövetség (Matész), a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ), a Város- és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra), valamint a kommunikációban segíti a munkát a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

Médiatámogatók, akik nélkül a Várépítő pályázat híre nem jutna el azokhoz, akiknek a segítségre szüksége van:

archicentrum.hu
építészfórum.hu
Építési Megoldások
éptár.hu
Magyar Építéstechnika
A mi otthonunk
proidea.hu / E-build
homeinfo.hu
Metszet építészeti szaklap
tervlap.hu
Szép Házak magazin
Veszprém TV – Épi-tech magazinja
DUNA TV – Építészet XXI.
FUGA Web-rádió
építésiportál.hu
Construma URBICON kiállítása

További információ: www.varepitopalyazat.hu

Kapcsolódó cikkek:

Pályázat gyermekintézményeknek és műemlékeknek

Pályázat gyermekintézményeknek és műemlékeknek építőanyagért

Ez is érdekelhet

Tisztíts úgy, mint egy profi!

Magasabb flexibilitás és vízlepergető hatás FX 66 Platinum Flexfugázóval!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Generon: Bárhonnan nézzük, fényes választás

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Medence kompromisszumok nélkül

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Erre figyeljen, ha épített zuhanykabint szeretne

Zsaluzia – modern és esztétikus árnyékolás

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

2 éve történt – Homeinfo bónusz készpénztámogatás: 554 600 Ft kivitelezésre

Gyors, kalkulálható, Típusház – érdemes utánanézni! Házat, de gyorsan! 7. rész

Kell-e szigetelni és hogyan a talajjal érintkező épületszerkezeteket? Kezdjük az alapoknál!

Hozza ki a legtöbbet az ingyenpénzből! Mutatjuk, hogyan

Gyors és stresszmentes építkezés, akár a karosszék kényelméből

Energiapazarló és rosszul fűtött házakban élünk - A célzott támogatások ösztönzik leginkább az energiahatékonyságot

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

5 pénztárca kímélő környezettudatos szempont építkezésnél

Otthonunk felbecsülhetetlen értéke a csend és a nyugalom – Építkezés mészhomok téglával

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkenthetjük fűtési költségeinket

10 ok, miért érdemes az ISOTEX-et választani

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Vásárlási listák
További vásárlási listák