Hirdetés

Napelemes utak a jövőbe

Egy új világszenzáció, egy nagyon innovatív találmány az USA egyik államából indult szó szerint hódító útjára a világon. A Solar Roadway, azaz a napelemes úttest, mely kifogyhatatlan energiával kecsegtet, bármerre is vezet és bármerre megyünk rajta, és hamarosan talán hozzánk is bekanyarodik.

Hogy kerül a csizma az asztalra, avagy mit keres egy ilyen téma a házépítők, ház és lakás felújítók honlapján? Ha kicsit tovább gördítjük a gondolatot, akkor rájövünk, hogy az utak nélkül soha senki nem jutna sem be, sem ki az otthonából, sem gyalog, sem járművön, ráadásul az utak szervesen kapcsolódnak a ház körüli járdákhoz, kocsibeállókhoz, teraszokhoz. Gondoljuk el azt a nem is távoli lehetőséget, hogy a teraszunk burkolata és a napelemes tetőcserepeink együttesen termelnének energiát az amúgy öko‑tudatosan épített otthonunkban.

Solar Roadway

A fény útja

 A napelemes út egységes méretű méhsejtszerkezetet formázó panelek végtelen sorolása, mechanikailag masszívan és szorosan egymás mellé kapcsolása, melyen autóval is kiválóan lehet közlekedni. Egy idahói házaspár 2009-ben kezdett kísérletezni olyan nagyon ellenálló napelemekkel, amelyek elbírják a legnehezebb járműveket, így jól tűrik a legnagyobb közúti forgalmat is.

Az elgondolásuk lényege, hogy ilyen napelemekkel kellene lecserélni az aszfaltot az utakon, hogy az összes jelenlegi autópályát, aszfaltutat, parkolóhelyet és kocsifelhajtót ezekkel a panelekkel kell lefedni, illetve helyettesíteni, melyek így szinte folyton áramot termelhetnének. Összegyűjtik és tárolják a napenergiát, amit aztán felhasználhatunk bárhol otthonunkban, munkánkban, elektromos autó feltöltésére, és ahol éppen kell.

Napelemek az úttestbe építve

További felhasználás

 • Sportpályák
 • Játszóterek
 • Parkolók
 • Rámpák
 • Bicikliutak
 • Parkolóházak külső szintjei
 • Ipari és egyéb udvarok
 • Helikopter leszálló, telephely stb.
 • Minden közlekedési és járó felület

Hexagonális modulok

A napelemes utak moduláris elemei olyan rendkívül tartós anyagból készülnek, mint a repülőgépek mindent kibíró fekete‑dobozai. A formájuk szabályos hatszög alakú, és úgy sorolnak egymás mellé, mint a méhsejtek a kaptárban. Az egymás mellé szerelt napelemes modulok olyan erős felületet alkotnak, amely ellenáll a legnehezebb kamionok, munkagépek és teherautók nyomásának is. A modulok az összefüggő beton aljzathoz vannak erősen lecsavarozva, egyenként négy ponton rögzítve.

Minden sejt több rétegből áll

Legfelül egy nagyon strapabíró, dudoros csúszásmentes átlátszó plasztik réteg.
Második rétegen helyezkedik el a napcella, és szabályos elszórtságban LED izzók.
A harmadik réteg tartalmazza a vezérlő elektronikát. Az utolsó réteg egy vastag erős hordozó, mely energia tárolót is rejthet.

Energia folyam kátyúk nélkül

Minden ilyen hatszögletű többfunkciós modul elektromos kapcsolatban áll egymással, illetve egy integrált hálózaton keresztül a központi gerincvezetékkel, így létrejön a tiszta megújuló energia folyam. Ez a gerincvezeték kapcsolódik az országos energia hálózathoz, illetve az összes ilyen napelemes úthálózathoz. Ehhez az energiafolyamhoz szinte bárhol hozzácsatlakozhatunk, ha kell nekünk áram.

Energiatermelő úthálózat

Funkciók:

 • Áramot termel. Egy 20 négyzetméteres parkoló 5200 watt áramot optimális körülmények között, ez függ a napfény mennyiségétől is.
 • Megszűnik az utak mellet az elektromos és információs vezeték és kábel rengeteg. Mindezt magába foglalná a rendszer alap hálózata.
 • Fűtőelemek folyamatosan gondoskodnak hó és jégmentes útfelületről.
 • LED-ek: a közúti vonalak, „felfestések” és jelzések, mintegy központilag bármikor módosíthatók a közlekedési, vagy időjárási szituációknak megfelelően. A LED ábrák éjszaka tökéletes információt nyújtanak, és világítanak a közlekedőknek a legsötétebb útszakaszokon is. Bármikor lehet például ideiglenes zebrát, gyalogátkelőt kijelölni.
 • Az aljzatban vezetett drének, elvezetők segítségével megoldható a csapadékvíz elvezetése, tárolása és kezelése.
 • Különféle tápkábel, információs adatkábel, optikai kábel kötegek elhelyezése, csatlakozási lehetőséggel.
 • Az indukciós technológia lehetővé teszi, hogy töltést parkolás közben, direkt csatlakozás nélkül.
 • A moduláris felépítésnek köszönhetően az esetleg meghibásodott elemek bármikor cserélhetők, így aztán nem lesznek kátyúk sem.

Az alternatív energiatermelés egyik legújabb formája

Szinte minden környezetvédelmi ötletnek járó díjat megnyert a Solar Roadway.  A napelemekből épülő utak beruházási költségei rövid idővel megtérülnének az energiatermelés révén. A gyártáshoz elsősorban újrahasznosított anyagot használnak.

Videók:

http://www.youtube.com/watch?v=zTc26NJfJN0#t=32

http://www.youtube.com/watch?v=SNMFKKyFU60

Kapcsolódó cikkek:

Napelemes tetőcserepek – érvek és ellenérvek

Napelem tetőcserépbe integrálva

Mit kell tudni a napelemekről?

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

A többség számára manapság már nyilvánvaló, hogy a napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Sokan azonban még mindig összetévesztik ezeket a fotovoltaikus rendszereket tévesztik a napkollektorokkal, pedig működésük és hasznosításuk is jelentősen eltérő. Bár mind a napelem, mind a napkollektor napenergiát alakít át, a napelem elektromos-, a napkollektor pedig hőenergia hasznosítás célját szolgálja.

4 fontos dolog, melyek nélkülözhetetlenek a jó tetőhöz

A megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel, minőségi anyagokból épített tető hosszú évtizedekig ellenáll az időjárás viszontagságainak, és hatékonyan támogatja az otthonok energia-megtakarítását. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a tető hibátlanul tegye a dolgát? Íme, a legfontosabb tényezők, melyek figyelmet érdemelnek az építés, felújítás során.

Napelem, napkollektor - Hogyan válasszunk megújuló energiaforrást? Tudnivalók a telepítéshez

A jó napelem, napkollektor rendszer kiépítéséhez néhány alapvető fogalommal tisztában kell lennünk ahhoz, hogy ne járjunk pórul sem a választásnál, sem pedig a szerelésnél.

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Egy általános összefoglalóban tekintsük át, hogy egy régi építésű családi ház villamos felújításánál mire figyeljünk, miről beszélgessünk el a kivitelezővel. Egy felújításnál ugyanis nem készülnek villamos tervek, így a helyszíni felmérés során tudjuk megadni igényeinket.

Tetőrendszerek, energiahatékonyság és tetődivat - Körkép a Bramac tetőcserepek világából

Ha tetőcserepekről van szó, sokunknak a Bramac neve jut elsőként eszébe – nem véletlenül. A világ legnagyobb, hazánkban több évtizede jelenlévő tetőfedőanyag gyártó vállalata mind technikai újításait, mind pedig trenddiktáló szerepét tekintve a “leg-ek” kategória egyik éllovasa.

Fedezze a tető a lakás energiaszükségletét!

Véges energiakészleteink arra figyelmeztetnek, hogy egyre sürgősebbé váltak a megújuló energiák hasznosítása. A Bramac Napelem Rendszerei a Nap erejét használva állítanak elő energiát, amely egy családi ház szükségleteit is képes fedezni.

Búcsú a hagyományoktól – Megújuló napelemek, figyelemreméltó innovációk

Mondhatni, az egész világ napelem fejlesztési lázban ég, csak úgy röpködnek a jobbnál jobb ötletek. Az új típusú napelemek fejlesztését egyébiránt több tengerendtúli nagyvállalat is támogatja.