Hirdetés

Egy kínai társaság egyetlen nap alatt 10 házat nyomtatott 3D-ben

 Alighanem a 3D nyomtatás világrekordját állította fel a kínai WinSun Decoration Design Engineering Co.: egyetlen nap leforgása alatt 10 házat sikerült kinyomtatniuk. A technológia fejlődését és terjedését ismerve a rekord nem sokáig marad megdönthetetlen.

Amióta létezik 3D nyomtatás, azóta gyakorlatilag nincs lehetetlen. Az ily módon előállított tárgyak és szerkezetek, valamint alkalmazhatóságuk sora szinte végtelen. Miért éppen lakóház ne készülhetne ily módon?

háznyomtatás 3d-ben

Ez egyébként nem az első kísérlet arra, hogy ilyen rövid idő alatt, ekkora szerkezetet állítsanak elő, de az első kísérlet, ami sikerrel zárult. Kaliforniai kutatók egy ideje már dolgoztak azon, hogy, hogy házat állítsanak elő, Amszterdamban pedig nemrégiben megépült az első 3D nyomtatott épület. A téglák műanyagból készültek és úgy illeszkednek egymáshoz, mint a Lego darabjai. A házak anyaga újrahasznosított hulladék.

A kínaiak ugyancsak újrahasznosított építőanyagokat és ipari hulladékot használtak a nyomtatáshoz. Először elkészítették az épület darabjait, majd a helyszínen, Sanghaj Qingpu kerületében összeszerelték. Az eljárás összes költsége mindössze 4 800 dollár, ami 10 házra számolva elenyésző.

elkészült a 3D-ben nyomtatott ház

A nyomtató 500 méter hosszú, 33 méter széles és 20 magas volt. „Az alkatrészeket a tengerentúlról hoztuk, majd a gépet a Suzhou gyárban szereltük össze” – meséli Ma Yihe, a társaság igazgatója. Ez a típusú 3D-nyomtatott szerkezet környezetbarát és költséghatékony alternatívát kínál a gyors építkezésekhez.

 

Forrás: Business Insider

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Így alakulhat egy falusi ház modern lakótérré

Egy eklektikus sváb falusi ház felújítása és letisztult modern stílusúvá alakítása nem mindennapi feladat, de a Csikós Terv építészeti elképzeléseit alapul véve ezt a kihívást is sikerült egy rendkívül elégedett megrendelővel zárni.

Műemlék épületek hőszigetelése? Lehetséges!

Otthonunk megfelelő szigetelése a fűtésszámla csökkentése mellett számos egyéb, egészségünket is pozitívan befolyásoló előnnyel jár, emiatt az építkezések, felújítások egyik kulcspontja.

Milyen építőanyagot válasszunk?

Az építőipar praktikus újításai sokban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy leendő otthonunk minőségi lakókörnyezetet biztosítson számunkra, a bőség zavara ugyanakkor nehezíti lehetőségeink felmérését. Cikkünkben ezért bemutatjuk a legáltalánosabban használt építőanyagok jellemzőit, és azt, hogy milyen anyagokban érdemes gondolkodnunk, ha otthonunk építését tervezzük.

Miért fontos felelősségbiztosítást kötni kivitelezéskor?

Egyértelmű, hogy mind tervezői, mind kivitelezői oldalról körüljárható a szakmai és pénzügyi felelősség, éppen ezért a felelősség kérdését megnyugtatóan a felelősségbiztosítás rendezheti.

Az elektronikus építési napló már az Apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető

Az apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető 2017. december 12-től az elektronikus építési napló. Az iOS-es mobilapplikáció segítségével a felhasználók napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket vihetnek fel a webes e-építési naplóval szinkronizált alkalmazásba, akárcsak az androidos, vagy a webes verzióban.

A rönkház fűtése, fenntartási költségek

A rönkház anyaga alapvetően fa, ami felvet bizonyos tűzbiztonsági kérdéseket. És ha már a tűznél tartunk, érdemes áttekinteni a gazdaságos fűtési lehetőségeket és a fenntartás költségeit.

Mire jó az általános felelősségbiztosítás?

Szeptembertől bizonyos építési tevékenységeket végzőktől minimum 1 millió forint összegű felelősségbiztosítás meglétét várja el két kormányrendelet. Habár a jogszabályi követelménynek megfelelő felelősségbiztosítás eddig is elérhető volt a piacon, mindenkinek, aki rendelkezik ilyennel, érdemes ellenőrizni, hogy a konkrét szerződés mire nyújt fedezetet, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A rönkház tervezése, alapozása és építése

Rönkházban lakni valódi természetközeli élmény. Azonban a stabil, időtálló szerkezet megköveteli a körültekintő tervezést és kivitelezést.

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Még ha sokszor átvitt értelemeben is használjuk, a “híd alatt lakás” mibenlétével sokan tisztában vannak. A fogalom, szerte a világon, kevés pozitív jelentést hordoz. Egy spanyol tervező, fittyet hányva a sztereotípiákra, saját pop-up stúdiót alakított ki egy valenciai híd alatt. Jól tette!