Év háza 2013

Bemutatták az Év háza 2013 pályázat nyertes épületeit. A Baumit által támogatott építészeti pályázat győztese a Sóskúton épült H ház lett, tervezője Dévényi Tamás.

A Dévényi Tamás tervezte Sóskúton épült H ház nyerte az Év háza 2013-díjat. „Az épület formavilága, alaprajzi elrendezése a paraszti építészet tömörségét, tisztaságát idézi, és mindez magas szintű kivitelezéssel párosult” – hangzott el a zsűri méltatásában.

Év háza 2013

 „Racionalitás, tisztaság, átláthatóság. Nyugalom, őszinteség, rend. Egyszerűség, szűkszavúság, harmónia. Ilyen és hasonló fogalmak jutnak eszünkbe Dévényi Tamás sóskúti lakóházáról. A forma a végsőkig, a paraszti építészet tömörségéig leegyszerűsített. Hasonlóképpen az alaprajzi elrendezés is a háromosztatú tér tiszta szerkesztését idézi. Homlokzatán csak két anyag, fa és fém dominál. Mindezek rendkívüli szuggesztivitást kölcsönöznek az épületnek.”

Dévényi Sándor, a zsűri elnöke

Év háza 2013

 

MÉK különdíj

A Magyar Építész Kamara különdíját a Szigligeten épült nyaraló kapta, építészek: Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, Móser Balázs.

Év háza 2013 MÉK különdíj

 „Hagyomány és korszerűség ötvözete, így jellemezhető tömören a Balaton-felvidéki nyaraló építészeti értékeinek összefoglalása. Az épület tájba illesztése, léptéke és tömege a régi korok hagyományos tudását, mintáit követi, amíg szerkezetében, anyaghasználatában, plasztikájában és fénnyel való telítettségében a mai világ életérzését adja. Mesteri munka, amely mintaként szolgálhat arra, hogyan kell a táji környezetben viselkedni, tanulva az elődöktől, és erre építve újat, mait alkotni.”

Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara elnöke

Év háza 2013 MÉK különdíj

MÉSZ különdíj

A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját a Kővágószőlősön fekvő hétvégi ház nyerte el, építészek: Borsos Ágnes, Bachman Zoltán.

Év háza 2013 MÉSZ különdíj

„Borsos Ágnes a Junior Prima Díjas építész ikonikus kis épülettel nyerte el a Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját, és debütált építész szakmai körökben 2012-ben. A Kővágószőlősi hétvégi-ház társalkotójával, dr. Bachman Zoltán Kossuth-díjas tervezővel merész vállalkozásba fogtak. Az építészek költői párbeszédet kezdeményeztek a tájba illesztés hagyományos és modern építészeti eszközeinek formai és tartalmi elemeivel. A végletekig elvonatkoztatott kortárs gondolati és formai vágyat az ősi képlet egymásba-születés morfózisában, szinte annak keletkező pillanatában szemlélik, és emelik a térbe sajátos őszinteséggel a gyökerekbe még-még megkapaszkodó XXI. századi létformát. Az egyedi, kísérletező, szuggesztív hatás képes mai, múltbéli és még ki nem mondott gondolatokat azonos időben közölni. A finom eleganciával lehelet könnyen megtestesülő alkotás a mezőny legizgalmasabb alkotása.”
Ferencz Marcel, Ybl díjas építész

Év háza 2013 MÉSZ különdíj

 

A dicsérő oklevelet kaptak az Év háza 2013 pályázaton

 • Börzsei Tamás, csobánkai családi házáért
 • Kalmár László, Zsuffa Zsolt, Rose Balázs a Budapesten megépült családi ház tervezéséért,
 • Kovács Zsolt György, Beránková Jana és Kovács Dávid pécselyi nyaralóépületükért.

Az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy a Visegrádi Négyek Családi Házai kiállítás tíz magyar résztvevőjét az Év háza pályázat zsűrije választja ki. A Visegrádi Négyek Családi Házai nemzetközi kiállítás magyar épületeinek tervezői:

 • Dévényi Tamás, H ház, Sóskút
 • Borsos Ágnes, Bachman Zoltán, hétvégi ház, Kővágószőlős
 • Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, Móser Balázs, nyaraló, Szigliget
 • Börzsei Tamás, családi ház, Csobánka
 • Kalmár László, Zsuffa Zsolt, Rose Balázs, családi ház, Budapest
 • Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid, nyaraló, Pécsely
 • Ifj. Benczúr László, Weichinger Miklós, kétlakásos társasház, Budapest
 • Kovács Zoltán, tornácos ház, Alsónémedi
 • Béres Attila, Balázs Jusztina, Hideg-ház, Kőszeg
 • Jánosi János, nyaraló, Tiszaug

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Baumit Life Challenge - Nemzetközi építészeti pályázat és közönségszavazás

324 épület szerepel a Baumit Life Challenge nemzetközi építészeti díján. A jelölések 26 országból, Európából és Kínából érkeztek.

„Az anyag természete” - EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben. Pályázat építészek és építészhallgatók számára

1,1 millió forint díjért indul a harmadik, a 2017. évi pályázati időszak! Beadási határidő: 2017. október 31.

Év háza 2017: a fődíj mellett 5 különdíj vár gazdára

Május 10-ig várják a szervezők a családi házak és kis társasházak tervezőinek munkáit az idei Év Háza pályázatra, amely újraindítása óta eltelt közel egy évtized alatt a legrangosabb hazai, független, szakmai díjjá nőtte ki magát.

A CSOK bővítésének következményei: telek és ingatlan ár növekedés

Cikkünkből megtudhatja, milyen mértékű ingatlan és telek ár változásra lehet számítani az ország egyes területein a nagy keresletnek köszönhetően.

Kicsi házak, nagyszerű megoldások

A következőkben bemutatott kisméretű lakóházak ugyan csekély négyzetméterrel bírnak, de annál több hasznos funkcióval rendelkeznek. Lássuk csak, mi mindenre képes egy ilyen miniotthon!

Anglikán templomból káprázatos lakóház

Fogadjunk, hogy egy templom lakóházzá alakítása kevés ember fejében fordult meg! Pedig arról már többször meggyőződhettünk, hogy a merész ötletek és azok megvalósítása, rendszerint különleges és egyedi végeredményt szül. Íme, egy remek példa.

Vizes épületek felújítása

Amikor felújítottuk a házunk homlokzatát, jó erős cementes vakolatból készítettük a lábazatot. Azt hittük, hogy a falak nedvesedését ez meg fogja szüntetni. Néhány hónappal később az ablakok közelében megjelent egy tenyérnyi nyirkos folt a falon, majd elkezdett nőni – mesélte barátnőm. – Először azt hittük, valami piszok. Azután egyre terebélyesedett a folt, dohos lett a szoba levegője, a férjem szomorúan állapította meg, vizesek a falak.