Év háza 2013

Bemutatták az Év háza 2013 pályázat nyertes épületeit. A Baumit által támogatott építészeti pályázat győztese a Sóskúton épült H ház lett, tervezője Dévényi Tamás.

A Dévényi Tamás tervezte Sóskúton épült H ház nyerte az Év háza 2013-díjat. „Az épület formavilága, alaprajzi elrendezése a paraszti építészet tömörségét, tisztaságát idézi, és mindez magas szintű kivitelezéssel párosult” – hangzott el a zsűri méltatásában.

Év háza 2013

 „Racionalitás, tisztaság, átláthatóság. Nyugalom, őszinteség, rend. Egyszerűség, szűkszavúság, harmónia. Ilyen és hasonló fogalmak jutnak eszünkbe Dévényi Tamás sóskúti lakóházáról. A forma a végsőkig, a paraszti építészet tömörségéig leegyszerűsített. Hasonlóképpen az alaprajzi elrendezés is a háromosztatú tér tiszta szerkesztését idézi. Homlokzatán csak két anyag, fa és fém dominál. Mindezek rendkívüli szuggesztivitást kölcsönöznek az épületnek.”

Dévényi Sándor, a zsűri elnöke

Év háza 2013

 

MÉK különdíj

A Magyar Építész Kamara különdíját a Szigligeten épült nyaraló kapta, építészek: Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, Móser Balázs.

Év háza 2013 MÉK különdíj

 „Hagyomány és korszerűség ötvözete, így jellemezhető tömören a Balaton-felvidéki nyaraló építészeti értékeinek összefoglalása. Az épület tájba illesztése, léptéke és tömege a régi korok hagyományos tudását, mintáit követi, amíg szerkezetében, anyaghasználatában, plasztikájában és fénnyel való telítettségében a mai világ életérzését adja. Mesteri munka, amely mintaként szolgálhat arra, hogyan kell a táji környezetben viselkedni, tanulva az elődöktől, és erre építve újat, mait alkotni.”

Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara elnöke

Év háza 2013 MÉK különdíj

MÉSZ különdíj

A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját a Kővágószőlősön fekvő hétvégi ház nyerte el, építészek: Borsos Ágnes, Bachman Zoltán.

Év háza 2013 MÉSZ különdíj

„Borsos Ágnes a Junior Prima Díjas építész ikonikus kis épülettel nyerte el a Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját, és debütált építész szakmai körökben 2012-ben. A Kővágószőlősi hétvégi-ház társalkotójával, dr. Bachman Zoltán Kossuth-díjas tervezővel merész vállalkozásba fogtak. Az építészek költői párbeszédet kezdeményeztek a tájba illesztés hagyományos és modern építészeti eszközeinek formai és tartalmi elemeivel. A végletekig elvonatkoztatott kortárs gondolati és formai vágyat az ősi képlet egymásba-születés morfózisában, szinte annak keletkező pillanatában szemlélik, és emelik a térbe sajátos őszinteséggel a gyökerekbe még-még megkapaszkodó XXI. századi létformát. Az egyedi, kísérletező, szuggesztív hatás képes mai, múltbéli és még ki nem mondott gondolatokat azonos időben közölni. A finom eleganciával lehelet könnyen megtestesülő alkotás a mezőny legizgalmasabb alkotása.”
Ferencz Marcel, Ybl díjas építész

Év háza 2013 MÉSZ különdíj

 

A dicsérő oklevelet kaptak az Év háza 2013 pályázaton

 • Börzsei Tamás, csobánkai családi házáért
 • Kalmár László, Zsuffa Zsolt, Rose Balázs a Budapesten megépült családi ház tervezéséért,
 • Kovács Zsolt György, Beránková Jana és Kovács Dávid pécselyi nyaralóépületükért.

Az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy a Visegrádi Négyek Családi Házai kiállítás tíz magyar résztvevőjét az Év háza pályázat zsűrije választja ki. A Visegrádi Négyek Családi Házai nemzetközi kiállítás magyar épületeinek tervezői:

 • Dévényi Tamás, H ház, Sóskút
 • Borsos Ágnes, Bachman Zoltán, hétvégi ház, Kővágószőlős
 • Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, Móser Balázs, nyaraló, Szigliget
 • Börzsei Tamás, családi ház, Csobánka
 • Kalmár László, Zsuffa Zsolt, Rose Balázs, családi ház, Budapest
 • Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid, nyaraló, Pécsely
 • Ifj. Benczúr László, Weichinger Miklós, kétlakásos társasház, Budapest
 • Kovács Zoltán, tornácos ház, Alsónémedi
 • Béres Attila, Balázs Jusztina, Hideg-ház, Kőszeg
 • Jánosi János, nyaraló, Tiszaug

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Anglikán templomból káprázatos lakóház

Fogadjunk, hogy egy templom lakóházzá alakítása kevés ember fejében fordult meg! Pedig arról már többször meggyőződhettünk, hogy a merész ötletek és azok megvalósítása, rendszerint különleges és egyedi végeredményt szül. Íme, egy remek példa.

Vizes épületek felújítása

Amikor felújítottuk a házunk homlokzatát, jó erős cementes vakolatból készítettük a lábazatot. Azt hittük, hogy a falak nedvesedését ez meg fogja szüntetni. Néhány hónappal később az ablakok közelében megjelent egy tenyérnyi nyirkos folt a falon, majd elkezdett nőni – mesélte barátnőm. – Először azt hittük, valami piszok. Azután egyre terebélyesedett a folt, dohos lett a szoba levegője, a férjem szomorúan állapította meg, vizesek a falak.

Újra változik a Gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzat

Újabb változás várható a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról szóló rendeletben és a Gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzatban. Ezek a változások az ingatlanok tulajdonosait érintik.

A térkő tavaszi tisztítása, felújítása

A növényápolás mellett a tavaszi kerti munkák része a díszburkolat, a térkő felújítása, gondozása. Ha hosszú ideig szeretnénk gyönyörködni a lerakott térburkolatban, akkor szenteljünk időt a térkövek rendszeres karbantartására.

Földházak

Földházak a földréteggel fedett épületek, előnyeik közé tartozik az energiatakarékos a fenntartásuk, hogy belső klímájuk állandó, és beolvadnak a természetes környezetbe.

Szempontok a kémény kiválasztásához

Milyen az ideális kémény? Érdemes alaposan körülnézni a kémény kiválasztása előtt építkezés, felújítás, fűtéskorszerűsítés vagy épp tetőtér-beépítés során. A készkémény, elemes kémény, szerelt kémény mára általánossá vált, mivel számos előnnyel bír a falazott kényekhez viszonyítva.

Készkémény, elemes kémény, szerelt kémény

Több dolgot is végig kell gondolni a kéménnyel kapcsolatban építkezés, felújítás, fűtéskorszerűsítés vagy épp tetőtér-beépítés során. A legfontosabb szempont a biztonság, ezt szorosan követi az energiatakarékosság.

Közös tulajdon 4. – A kötelezettségek

A közös tulajdon esetén is igaz, hogy a tulajdonosokat a tulajdonukat képező dologgal kapcsolatban kötelezettségek is terhelik. A dolog fenntartásával járó és a dologgal kapcsolatos egyéb kiadások, a közös tulajdoni viszonyból eredő kötelezettségek mértékét is a tulajdoni hányad határozza meg.

Megváltozott a Gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzat

Megváltozott a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról szóló rendelet és a Gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzat.