Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Digitális átállás a televíziózásban

A digitális átállást ünnepelte jászfényszarui televízió gyárában a Samsung. A korszakváltást hozó digitális átállással egy időben mérföldkőhöz érkezett a Samsung hazai televíziógyártása is, 25. életévébe lépett a dél-koreai óriásvállalat jászfényszarui üzeme.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Digitális átállás a televíziózásban

„Két okunk is van az ünneplésre. A vállalat magyarországi gyára 25. életévébe lépett, és a kezdetek óta sokmillió készüléket adtunk el a világ különböző részeibe. A digitális átállás egyik legfontosabb mérföldköve pedig itt, Jászfényszarun történik, amikor 14 megyében szimbolikusan lekapcsoljuk az analóg földfelszíni sugárzást” – mondta el dr. Facskó István, a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke a gyárban tartott ünnepségen.

Digitális átállás a televíziózásban

A képernyőket és televíziókat előállító gyárban a sajtó képviselői látogatást is tehettek; a gyártási folyamat bemutatása közben az is kiderült, hogy ma már kizárólag olyan televíziók készülnek a gyárban, többek között a magyar piacra is, amelyek teljes mértékben megfelelnek a digitális földfelszíni sugárzás követelményeinek.

A jászfényszarui gyár elnöke Lee Kyu Jin röviden vázolta az analóg televíziózás elmúlt 25 évének fejlődését. A katódsugárcsöves készülékeket felváltották a projektoros, majd folyadékkristályos (LCD) televíziók. Megjelentek a plazma televíziók, majd a LED-háttérvilágítású készülékek vették át a hatalmat. Az innovatív technológiáknak köszönhetően 2013-ra megjelentek az OLED típusú készülékek, a Samsung mérnökei pedig kifejlesztették az S9 UHD TV-t, a világ legnagyobb ultra HD felbontású televízióját is.
Nemcsak a televíziógyártás fejlődött rohamosan, hanem a televíziócsatornák kínálata is egyre szélesedett, és a műsorok terjesztésénél is számos új lehetőség közül választhatnak a tévénézők. Ilyen példáuél a kábeles, műholdas vagy digitális sugárzás.

Digitális átállás a televíziózásban

Ingyenes, digitális csatornák

Ennek ellenére július végéig összesen még mintegy nyolcszázezren a mára már elavult földfelszíni analóg sugárzás segítségével tévéztek. Ez változott meg alapjaiban, amikor az EU-irányelvekkel összhangban, 14 magyarországi megyében lekapcsolták részben vagy egészében az analóg adótornyokat, és átálltak a korszerű digitális sugárzásra.
A legmodernebb technológiával még több ingyenesen fogható csatornát – az eddig megszokott három (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négyet (M2, Duna TV, Duna World, Euronews) – érhetnek el, és a digitális sugárzás révén a műsorok kép- és hangminősége is sokat javul. Ezek közül pedig az M1, az M2 és a Duna csatornák HD-felbontásban foghatók. Az digitális átállásnak köszönhetően új szolgáltatások is bemutatkoznak: az elektronikus műsorújság, a nyelvválasztás lehetősége és a gyermekvédelmi zárfunkció. A televíziócsatornák mellé három digitális rádiócsatorna is érkezik, az MR1-Kossuth Rádió, az MR2-Petőfi Rádió és az MR3-Bartók Rádió.

Hogyan foghatók a digitális csatornák?

Magyarországon a digitális átállás két ütemben zajlik. Az első ütem szimbolikus lekapcsolására került sor a Samsung jászfényszarui gyárában, a második ütem pedig október 31-én várható. A digitális sugárzás vételéhez egy DVB-T tunerrel ellátott tévékészülékre vagy egy megfelelő set top box-ra van szükség. A Jászfényszarun ma előállított Samsung televíziókban megtalálható DVB-T tunernek köszönhetően a Samsung televíziók tulajdonosai egyszerűen, set top box eszköz megvásárlása nélkül tévézhetnek. A más gyártóktól származó, vagy régebbi készülékek tulajdonosai a digitalisatallas.samsung.hu weboldalon tudhatnak meg többet arról, mit kell tenniük annak érdekében, hogy a digitális földfelszíni sugárzás adását is zavartalanul foghassák.