Hirdetés

A magyarok negyede tervez hőszigetelést, gépészeti felújítást vagy ablakcserét

Az Energiaklub által készített, az Energiahatékonysági Világnap alkalmából bemutatott felmérés szerint hazánk lakosságának 24 százaléka tervezi, hogy energiahatékony felújítást végez otthonában. A felújítást tervezőknek több mint fele hőszigetelést szeretne.

A felújítás oka szerint a rezsicsökkentés a legnépszerűbb, a felújítást tervezők 40 százaléka emiatt vágna bele a munkába. Terveik szerint 30 százalékos rezsicsökkentést érhetnek el a hőszigeteléssel, gépészeti felújítással vagy ablakcserével.


Energiahatékonysági Világnap
Világszerte március 6-án ünneplik az Energiahatékonysági Világnapot, amelynek célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét az energiatakarékosságra, környezettudatosságra és a fenntarthatóság fontosságára. A szakmai gyökerekkel rendelkező, civil kezdeményezésű világnap alkalmából Magyarországon az Energiaklub ismertette legfrissebb kutatásának eredményeit.

A felmérés szerint a magyar lakosság

 • 24 százaléka tervezi, hogy három éven belül belevág energetikai célú lakásfelújításba,
 • 15 százalék pedig már egy éven belül el is kezdi.

A felújítást tervezők

 • 40 százaléka energiatakarékosság és rezsicsökkentés miatt tervezi az energiahatékonysági beruházásba, amíg
 • 35 százalékuk szükségből, a meglévő eszközök elöregedése vagy tönkremenetele miatt.

A beruházást végzők

 • legalább 10 százalékos rezsicsökkenésre,
 • átlagosan 30 százalékos rezsicsökkenésre számítanak.

Azok között, akik korábban végeztek már energiahatékony felújítást

 • 76 százalék elégedett, a várakozásoknak megfelelő vagy annál is nagyobb értékű megtakarítást ért el,
 • s mindössze 7 százalék számolt be a vártnál kisebb megtakarításról.

A beruházás finanszírozása

 • 79 százalékban önerőből,
 • 18 százalékban banki hitellel történt,
 • 2 százalék használt fel lakástakarék-pénztári megtakarítást.

A felújítás előtt

 • 47 százalék az interneten tájékozódik
 • 24 százalék rokonoktól, ismerősöktől kér tanácsot
 • 15 százalék fordult szakemberhez tanácsért

A felújítást tervezők

 • több mint fele szigetelni szeretne,
 • negyed részük az ablakok, ajtók cseréjét tervezi
 • negyed részük a fűtéskorszerűsítést szeretne, illetve energiaellátás felújítását, napkollektor alkalmazását vagy ezeket együtt tervezi.
Energiahatékonysági Világnap Energiahatékonysági Világnap

Referenciaház

Az Energiahatékonysági Világnap alkalmából, a Knauf Insulation meghirdeti Magyarország első, valós körülmények között végzett épületek energiahatékonysági összehasonlító programját.

„Az összehasonlító vizsgálat során egyedi mérők felszerelésével folyamatosan figyelemmel kísérjük az energiafogyasztás, és így a havi számlák közti különbséget” – mondta el Kanyuk László, a Knauf Insulation marketingvezetője. „Célunk felmutatni, hogy az épületek energiahatékonysági fejlesztésénél a tervezett és a valós megtakarítás értéke szakszerű és pontosan elvégzett kivitelezéssel érhető el”

Az összehasonlítás módszertani támogatója a Magyar Energiahatékonysági Intézet, a méréseket és azok szakmai hitelesítést a BME Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke végzi.

Energetikai tanúsítvány

2012. január 1-jétől Magyarországon is kötelező az energetikai tanúsítvány

 • a lakosság 58 százaléka tudja is, hogy jogosult tanúsítványt kérni a megvásárolt vagy bérbe vett ingatlanról
 • 82 százalékuk nem is látott még energetikai tanúsítványt
 • a beruházók 73 százalék egyáltalán nem tervezi az elkészítését
 • 64 százalékuk nem tudja, mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány

Energiahatékonysági Világnap


Országos felhívás
Szigetelné otthonát? A Knauf Insulation referenciaház programja során vállalja két családi ház, szakértők által végzett szigetelését, hat hónap időkülönbséggel. 2013 fűtési szezonjának kezdete és vége során folyamatos összehasonlító vizsgálat zajlik majd a két ingatlanban. Az ingatlanokat 2013. március 5-től május 1-jéig lehet jelölni a nalamszigetelnek.hu weboldalon.
 • A kutatás telefonos kérdőíves vizsgálaton alapszik, standard kérdőívek alapján,
 • 2012. december 12–15 között végezték a felmérést.
 • A kutatásban 504, 18 év feletti magyarországi lakos vett részt.
 • A kutatás reprezentatív életkori csoportok, nem, régió és lakóhely településtípusa szerinti összetétel alapján.

Forrás: Knauf Insulation, Premier Kommunikációs Iroda

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Egy üzlethelyiség tervezése, az adott tevékenységet tükröző kialakítása legalább akkora kihívást tartogat, mint egy privát lakással kapcsolatos projekt. Pongó Kriszta és Magyar Tibor legújabb munkáját mutatjuk be: egy Andrássy úti férfi szépségszalon megszületését.

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

A városi levegő hőmérséklet – a városi hőszigethatás – csökkentésének egyik leghatékonyabb módja a zöldtető.

Robotok dolgoznak a szekszárdi Austrotherm üzemben

Az Austrotherm Kft. 1991. óta gyártja az expandált polisztirolhab (EPS) hőszigetelő anyagokat. A győri központ mellett a gyöngyösi, és a szekszárdi gyárakból látja el országszerte partnereit a piacvezető vállalkozás.

Otthontámogatási kisokos – ezekkel fontos tisztában lenni, ha felújít, építkezik

Számos kérdés vetődhet fel a 2021. január 1-ével igényelhető felújítási támogatásokkal összefüggésben, melyekkel érdemes tisztában lenni, hogy a rendelkezésre álló összegeket minél hatékonyabban tudjuk felhasználni.

Energia- és pénz megtakarítás tudatos házkialakítással. Szakértők szerint a tudatos választás akár már 5 éven belül is megtérülhet a rezsiköltségekben

Az energiahatékony otthonok kialakítása egyszerűbb, mint gondolnánk. Az épületenergetikai szakmérnök szerint megfelelő házkialakítással, felújítással akár 5 éven belül is megtérülhet az egy-egy energiahatékonyabb megoldásba fektetett plusz pénz.

Így válasszunk nyílászárót! – 3 fontos szempont a csalódások helyett

Egy nyílászáró legfeljebb annyira lehet jó, mint amilyen a leggyengébb alkatrésze. Nem szabad megspórolni azt, ami műszakilag, illetve minőségben indokolt, és akkor hosszú távon szavatolható a működés és a működtetés.

Cseregyanús tetőtéri ablakok – ROTO akció

A sötétebb őszi hónapokban beáradó napfény kellemes melegséggel tölti meg a szobát. A tél beköszöntével azonban felbukkanhatnak váratlan meglepetések, ha nem a megfelelően szigetelt tetőtéri ablakokat használjuk. Érdemes még a hideg idő előtt átvizsgálnunk ablakainkat, és felkészülnünk egy esetleges cserére.