Hirdetés

A magyarok negyede tervez hőszigetelést, gépészeti felújítást vagy ablakcserét

Az Energiaklub által készített, az Energiahatékonysági Világnap alkalmából bemutatott felmérés szerint hazánk lakosságának 24 százaléka tervezi, hogy energiahatékony felújítást végez otthonában. A felújítást tervezőknek több mint fele hőszigetelést szeretne.

A felújítás oka szerint a rezsicsökkentés a legnépszerűbb, a felújítást tervezők 40 százaléka emiatt vágna bele a munkába. Terveik szerint 30 százalékos rezsicsökkentést érhetnek el a hőszigeteléssel, gépészeti felújítással vagy ablakcserével.


Energiahatékonysági Világnap
Világszerte március 6-án ünneplik az Energiahatékonysági Világnapot, amelynek célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét az energiatakarékosságra, környezettudatosságra és a fenntarthatóság fontosságára. A szakmai gyökerekkel rendelkező, civil kezdeményezésű világnap alkalmából Magyarországon az Energiaklub ismertette legfrissebb kutatásának eredményeit.

A felmérés szerint a magyar lakosság

 • 24 százaléka tervezi, hogy három éven belül belevág energetikai célú lakásfelújításba,
 • 15 százalék pedig már egy éven belül el is kezdi.

A felújítást tervezők

 • 40 százaléka energiatakarékosság és rezsicsökkentés miatt tervezi az energiahatékonysági beruházásba, amíg
 • 35 százalékuk szükségből, a meglévő eszközök elöregedése vagy tönkremenetele miatt.

A beruházást végzők

 • legalább 10 százalékos rezsicsökkenésre,
 • átlagosan 30 százalékos rezsicsökkenésre számítanak.

Azok között, akik korábban végeztek már energiahatékony felújítást

 • 76 százalék elégedett, a várakozásoknak megfelelő vagy annál is nagyobb értékű megtakarítást ért el,
 • s mindössze 7 százalék számolt be a vártnál kisebb megtakarításról.

A beruházás finanszírozása

 • 79 százalékban önerőből,
 • 18 százalékban banki hitellel történt,
 • 2 százalék használt fel lakástakarék-pénztári megtakarítást.

A felújítás előtt

 • 47 százalék az interneten tájékozódik
 • 24 százalék rokonoktól, ismerősöktől kér tanácsot
 • 15 százalék fordult szakemberhez tanácsért

A felújítást tervezők

 • több mint fele szigetelni szeretne,
 • negyed részük az ablakok, ajtók cseréjét tervezi
 • negyed részük a fűtéskorszerűsítést szeretne, illetve energiaellátás felújítását, napkollektor alkalmazását vagy ezeket együtt tervezi.
Energiahatékonysági Világnap Energiahatékonysági Világnap

Referenciaház

Az Energiahatékonysági Világnap alkalmából, a Knauf Insulation meghirdeti Magyarország első, valós körülmények között végzett épületek energiahatékonysági összehasonlító programját.

„Az összehasonlító vizsgálat során egyedi mérők felszerelésével folyamatosan figyelemmel kísérjük az energiafogyasztás, és így a havi számlák közti különbséget” – mondta el Kanyuk László, a Knauf Insulation marketingvezetője. „Célunk felmutatni, hogy az épületek energiahatékonysági fejlesztésénél a tervezett és a valós megtakarítás értéke szakszerű és pontosan elvégzett kivitelezéssel érhető el”

Az összehasonlítás módszertani támogatója a Magyar Energiahatékonysági Intézet, a méréseket és azok szakmai hitelesítést a BME Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke végzi.

Energetikai tanúsítvány

2012. január 1-jétől Magyarországon is kötelező az energetikai tanúsítvány

 • a lakosság 58 százaléka tudja is, hogy jogosult tanúsítványt kérni a megvásárolt vagy bérbe vett ingatlanról
 • 82 százalékuk nem is látott még energetikai tanúsítványt
 • a beruházók 73 százalék egyáltalán nem tervezi az elkészítését
 • 64 százalékuk nem tudja, mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány

Energiahatékonysági Világnap


Országos felhívás
Szigetelné otthonát? A Knauf Insulation referenciaház programja során vállalja két családi ház, szakértők által végzett szigetelését, hat hónap időkülönbséggel. 2013 fűtési szezonjának kezdete és vége során folyamatos összehasonlító vizsgálat zajlik majd a két ingatlanban. Az ingatlanokat 2013. március 5-től május 1-jéig lehet jelölni a nalamszigetelnek.hu weboldalon.
 • A kutatás telefonos kérdőíves vizsgálaton alapszik, standard kérdőívek alapján,
 • 2012. december 12–15 között végezték a felmérést.
 • A kutatásban 504, 18 év feletti magyarországi lakos vett részt.
 • A kutatás reprezentatív életkori csoportok, nem, régió és lakóhely településtípusa szerinti összetétel alapján.

Forrás: Knauf Insulation, Premier Kommunikációs Iroda

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

Az elavult hőszigetelés nagyban befolyásolhatja a beltéri klímát, amiben élünk, ezért kiemelten fontos, hogy az ősz közeledtével, milyen felújításon esnek át a kevéssé korszerű épületek.

Gyorsabb kivitelezés, hosszabb távú megoldás – tetőszigetelés okosan

A tetőszigetelés okos megoldását képviselő ISOTEC egy olyan komplett rendszert kínál, melynek alkalmazásával hatékonyan küszöbölhetők ki a hagyományos technikák használatából eredő hibák.

A koronavírus sem gyengítette az ingatlanpiacot

Az elmúlt két évben harmadával nőttek az ingatlanárak országszerte, ám a felújított, korszerű fűtéssel, szigeteléssel ellátott otthonok ára még ennél is nagyobb mértékben emelkedett.

MÉASZ: a magasépítést ösztönző további lépésekkel célszerű segíteni az építésgazdaság GDP-hez adott értékét

A hazai építőanyag gyártók tapasztalata szerint 2020 második negyedévében és júliusban jellemzően stagnáltak vagy 5-15%-kal csökkentek, a homlokzati nyílászárók esetében pedig 20%-kal estek vissza a magasépítéshez, különösen a lakóingatlanok építéséhez és korszerűsítéséhez felhasznált építőanyagok és építési termékek volumenei, összehasonlítva 2019 azonos időszakával.

Biztonságot adunk ajándékba! - Őszi GRAFIT REFLEX® akció az Austrothermnél

Már megszokott az őszi GRAFIT REFLEX® akció, amit idén kicsit másképpen tart az Austrotherm Kft. Most a biztonságos kivitelezéshez szükséges világos színű bevonatot 10 cm-es lapvastagság felett ingyen kapja meg a vevő, vagyis a biztonság ajándékba van.

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

Jó dolog, amikor az ember össze tudja kötni a kellemeset a hasznossal és ugyanígy több szempontból jó nekünk, ha a praktikust kötjük össze a kötelezővel. Hiszen, ha már valamire „hivatalból” is oda kell figyelnünk, azt miért ne tennénk úgy, hogy abból minden tekintetben a lehető legjobban jöjjünk ki? Erre jó példa az ISOTEC tetőszigetelés.

Nyáron is fontos a hőszigetelés

Hajlamosak vagyunk a hőszigeteléssel kapcsolatban csak a téli fűtési szezonra koncentrálni, amikor az elsődleges célunk az, hogy a szigetelőrendszer és a nyílászárók ne engedjék ki a benti meleget. Pedig a nyári kánikulában sem csak a ventilátorok és légkondicionálók használatával enyhíthetjük a hőséget.

A tetőfelújítás új korszaka: szarufa fölötti szigetelés Isotec panellel

Nem mindegy, hogy a régi tető szigetelését milyen minőségben, mennyi idő alatt és milyen hibázási lehetőségek mellett végeztetjük el. A későbbi bosszankodás esélyét csökkenti nullára az Isotec tetőszigetelő panel.

Meleg zokni a ház láb(azat)ára

Az épületenergetikai szabályozás változása minden szerkezetet érint, nem csak a külső falakat vagy a tetőt. A célunk ugyanis az, hogy a termikus burok egyenletesen vegye körbe épületünket, nem maradjon szigeteletlenül semelyik része sem.