Hirdetés

Lakásépítés 2012-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) „Lakásépítések, építési engedélyek, 2012” című jelentése alapján a Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE) elemzést készített a hazai lakásépítés helyzetéről, és javaslatot tett a helyzet javítására.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A KSH adatok szerint 2012. évben 10 560 darab lakás épült, 17 százalékkal kevesebb, mint 2011-ben. A kiadott építési engedélyek száma 2012-ben 10 600 darab volt, ez a 2011-es évhez képest 15 százalékos csökkenést jelent. Már negyedik éve tart a lakásépítések folyamatos csökkenése. 2009-ben csak Budapesten még annyi lakás épült (10 385), amennyi most az egész országban összesen. Jó hír viszont, hogy a lakásépítések és az építési engedélyek száma 2012-ben lassuló ütemben csökkent. 2011-ben még 39 százalékkal, 2012-ben 17 százalékkal maradt el az épített lakások száma a megelőző évitől. A kiadott új építési engedélyek esetében az egy évvel korábbi 28 százalékos csökkenés után 2012-ben valamivel mérsékeltebb, 15 százalékos visszaesést figyelhettünk meg.

Társaság a Lakásépítésért Egyesület, Lakásépítés 2012-ben

2008-ig a kiadott építési engedélyek száma mindig jelentősen meghaladta az ugyanazon évben használatba vett lakásokét. Ez a helyzet 2009-ben megfordult, és két éven át az építési engedélyek száma alatta maradt a befejezett lakásokénak. 2011-re a két mutató értéke közel azonos szintre esett és ez igaz a 2012. évi adatokra is, amikor az eltérés elhanyagolható mértékű (40 lakás). Mivel nem minden engedélyezett lakás épül meg, ez további visszaesést vetít előre.

Társaság a Lakásépítésért Egyesület, Lakásépítés 2012-ben
Korábbi időszakok lakásépítési adatai

Társaság a Lakásépítésért Egyesület, Lakásépítés 2012-ben
Az elmúlt kilencven év lakásépítései

A KSH szerint az 1933-as világválság idején is több lakás épült Magyarországon, mint 2012-ben. 15 ezres szint alatti lakásépítésre 1933-ban és 1925-ben volt példa. A világháború alatt, 1943-ban például majdnem 27 ezer lakás épült.

Kormányzati intézkedések 2012-ben

A lakásügyi kormányzati intézkedések alapjait 2011 év végén a lakásépítési támogatásokról szóló 256/2011. számú kormányrendeletben (az új szocpol rendelete), az otthonteremtési kamattámogatásról szóló 341/2011 számú kormányrendeletben, valamint a 1331/2011 számú kormányhatározatban előre vetített intézkedések fektették le.
Tavaly a bankok fokozatosan vezették be a lakásépítési támogatást (új szocpol), valamint a kamattámogatásos hiteleket. Ahhoz azonban, hogy javulást érjünk el a lakásépítések területén, a 2012-es év során bevezetett intézkedéseket mindenképpen bővíteni kell.

Uniós forrásból is

Az energiahatékonysági célokkal összhangban lévő lakásfejlesztések (felújítások, építések) támogatására a 2014–2020 közötti időszakban uniós forrásokból is lesz lehetőség, amennyiben a tagállam ezeket az intézkedéseket ez év során betervezi az operatív programjaiban.

A lakásépítések támogatásáért cserébe az ország kap:

 • a támogatásokat meghaladó költségvetési bevételeket: áfa, járulékok,
 • energiahatékony, minőségi, legális építéseket,
 • demográfiai ösztönző programot,
 • munkahelyeket: 1 lakás felépítése átlagosan 4 embernek jelent munkát
 • jobban működő építőipart;
 • a hazai kkv-k pedig megbízásokat.

A lakásépítések támogatása rendszerint kis támogatás intenzitású, jellemzően a teljes költség 10–15 százaléka. A lakásépítések támogatása már az áfabevételben megtérül a költségvetésnek.
A lakásépítési ágazat visszaesése mellett nehezen látszanak teljesíthetőnek a foglalkoztatási célkitűzések. A foglalkoztatás növelésében is jelentős szerepe van a lakásépítésnek 10 ezer lakás felépítése hozzávetőleg 40 ezer embernek ad munkát, jellemzően az alacsonyabb képzettségűeknek.
A lakásépítések alacsony száma a lakásépítési ágazat – beleértve: hazai építőanyag-gyártás, építőanyag-kereskedelem, tervezés, kivitelezés, ingatlanforgalmazás, finanszírozás is – további leépülését, az ebből a szegmensből eredő költségvetési bevételek elmaradását vonja magával.

A TLE javaslatai kiemelt programokra

Az épületek felújításának, építésének támogatására a már rendelkezésre álló „Nemzeti Energiahatékonysági Program” és „Nemzeti Településfejlesztési Program” indítását javasolja a TLE. Ezek összeegyeztethetők az EU 2014–2020-as célkitűzéseivel.

Nemzeti Energiahatékonysági Program indítása

Épületek felújítása

 • középületek
 • magánépületek

Építés

 • középület
 • magánépület

Hasznos lenne integrálni a hazai és az uniós forrásból finanszírozott támogatásokat. Érdemes lenne finanszírozási konstrukciót kidolgozni az Európai Befektetési Bankkal (EIB), amely forint alapon, kereskedelmi banki folyósítással, hosszú távon, kedvező – hozzávetőleg 3–5 százalékos – THM mellett tenné elérhetővé a programba illeszthető lakáscélú kölcsönöket. A költségoptimalizált intézkedések érdekében szükséges a helyettesítő új építést a korszerűsítés-felújítás fogalomkörébe vonni, hiszen esetenként nem a felújítás, hanem a helyettesítő új építés a gazdaságos és tartós minőséget hozó megoldás.

Nemzeti Településfejlesztési Program indítása

Épületek felújítása

 • középületek
 • magánépületek

Építés

 • középület
 • magánépület

Ezek a beavatkozások jelentős része komplex városfejlesztési programokon belül, úgynevezett Integrált Területi Beruházás (Integrated Territorial Investment, ITI) részeként valósítható meg (erre várhatóan a tagállami ERFA források legalább 5 százaléka áll majd rendelkezésre).

Állami, önkormányzati tulajdonú bérlakások építése mindkét programból finanszírozott komplex alprogram lehetne.

Ez is érdekelhet

Tisztíts úgy, mint egy profi!

Magasabb flexibilitás és vízlepergető hatás FX 66 Platinum Flexfugázóval!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

„Segítség, beázik az új tetőm!”

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Medence kompromisszumok nélkül

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

A kényelmes zuhanykabin 4+1 titka

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Elszálló építőanyagárak, komoly kihívások. Mit tehetünk? – szakértőket kérdeztünk

Otthonfelújítási támogatástól az építőanyag vásárlásig – Ezentúl mindezt egy helyen intézhetjük!

Tippek tetőablak választáshoz – felújítóknak

Belsőépítészeti tervezés és teljeskörű kivitelezés az Attraktív Design Stúdió csapatával

Miért fontos kivitelezői szerződést kötni és mi szerepeljen a szerződésben? Letölthető szerződésminta és magyarázatok felújítóknak, építkezőknek

Tetőcsere, tetőfelújítás, napelem – Ezekre ad pénzt az állam

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Enteriőr átalakítás modern, organikus stílusjegyekkel – Mihálydeák Krisztina és Csomor László munkája

Házat, de gyorsan! - 3. rész - A sokezer éves az új modern

Mennyit spórolhatunk a Homeinfo Kedvezmény Hetek kuponjaival? Íme, egy példa arra, hogy elég sokat!

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Vásárlási listák
További vásárlási listák