Hirdetés

Lakásépítés 2012-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) „Lakásépítések, építési engedélyek, 2012” című jelentése alapján a Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE) elemzést készített a hazai lakásépítés helyzetéről, és javaslatot tett a helyzet javítására.

A KSH adatok szerint 2012. évben 10 560 darab lakás épült, 17 százalékkal kevesebb, mint 2011-ben. A kiadott építési engedélyek száma 2012-ben 10 600 darab volt, ez a 2011-es évhez képest 15 százalékos csökkenést jelent. Már negyedik éve tart a lakásépítések folyamatos csökkenése. 2009-ben csak Budapesten még annyi lakás épült (10 385), amennyi most az egész országban összesen. Jó hír viszont, hogy a lakásépítések és az építési engedélyek száma 2012-ben lassuló ütemben csökkent. 2011-ben még 39 százalékkal, 2012-ben 17 százalékkal maradt el az épített lakások száma a megelőző évitől. A kiadott új építési engedélyek esetében az egy évvel korábbi 28 százalékos csökkenés után 2012-ben valamivel mérsékeltebb, 15 százalékos visszaesést figyelhettünk meg.

Társaság a Lakásépítésért Egyesület, Lakásépítés 2012-ben

2008-ig a kiadott építési engedélyek száma mindig jelentősen meghaladta az ugyanazon évben használatba vett lakásokét. Ez a helyzet 2009-ben megfordult, és két éven át az építési engedélyek száma alatta maradt a befejezett lakásokénak. 2011-re a két mutató értéke közel azonos szintre esett és ez igaz a 2012. évi adatokra is, amikor az eltérés elhanyagolható mértékű (40 lakás). Mivel nem minden engedélyezett lakás épül meg, ez további visszaesést vetít előre.

Társaság a Lakásépítésért Egyesület, Lakásépítés 2012-ben
Korábbi időszakok lakásépítési adatai

Társaság a Lakásépítésért Egyesület, Lakásépítés 2012-ben
Az elmúlt kilencven év lakásépítései

A KSH szerint az 1933-as világválság idején is több lakás épült Magyarországon, mint 2012-ben. 15 ezres szint alatti lakásépítésre 1933-ban és 1925-ben volt példa. A világháború alatt, 1943-ban például majdnem 27 ezer lakás épült.

Kormányzati intézkedések 2012-ben

A lakásügyi kormányzati intézkedések alapjait 2011 év végén a lakásépítési támogatásokról szóló 256/2011. számú kormányrendeletben (az új szocpol rendelete), az otthonteremtési kamattámogatásról szóló 341/2011 számú kormányrendeletben, valamint a 1331/2011 számú kormányhatározatban előre vetített intézkedések fektették le.
Tavaly a bankok fokozatosan vezették be a lakásépítési támogatást (új szocpol), valamint a kamattámogatásos hiteleket. Ahhoz azonban, hogy javulást érjünk el a lakásépítések területén, a 2012-es év során bevezetett intézkedéseket mindenképpen bővíteni kell.

Uniós forrásból is

Az energiahatékonysági célokkal összhangban lévő lakásfejlesztések (felújítások, építések) támogatására a 2014–2020 közötti időszakban uniós forrásokból is lesz lehetőség, amennyiben a tagállam ezeket az intézkedéseket ez év során betervezi az operatív programjaiban.

A lakásépítések támogatásáért cserébe az ország kap:

 • a támogatásokat meghaladó költségvetési bevételeket: áfa, járulékok,
 • energiahatékony, minőségi, legális építéseket,
 • demográfiai ösztönző programot,
 • munkahelyeket: 1 lakás felépítése átlagosan 4 embernek jelent munkát
 • jobban működő építőipart;
 • a hazai kkv-k pedig megbízásokat.

A lakásépítések támogatása rendszerint kis támogatás intenzitású, jellemzően a teljes költség 10–15 százaléka. A lakásépítések támogatása már az áfabevételben megtérül a költségvetésnek.
A lakásépítési ágazat visszaesése mellett nehezen látszanak teljesíthetőnek a foglalkoztatási célkitűzések. A foglalkoztatás növelésében is jelentős szerepe van a lakásépítésnek 10 ezer lakás felépítése hozzávetőleg 40 ezer embernek ad munkát, jellemzően az alacsonyabb képzettségűeknek.
A lakásépítések alacsony száma a lakásépítési ágazat – beleértve: hazai építőanyag-gyártás, építőanyag-kereskedelem, tervezés, kivitelezés, ingatlanforgalmazás, finanszírozás is – további leépülését, az ebből a szegmensből eredő költségvetési bevételek elmaradását vonja magával.

A TLE javaslatai kiemelt programokra

Az épületek felújításának, építésének támogatására a már rendelkezésre álló „Nemzeti Energiahatékonysági Program” és „Nemzeti Településfejlesztési Program” indítását javasolja a TLE. Ezek összeegyeztethetők az EU 2014–2020-as célkitűzéseivel.

Nemzeti Energiahatékonysági Program indítása

Épületek felújítása

 • középületek
 • magánépületek

Építés

 • középület
 • magánépület

Hasznos lenne integrálni a hazai és az uniós forrásból finanszírozott támogatásokat. Érdemes lenne finanszírozási konstrukciót kidolgozni az Európai Befektetési Bankkal (EIB), amely forint alapon, kereskedelmi banki folyósítással, hosszú távon, kedvező – hozzávetőleg 3–5 százalékos – THM mellett tenné elérhetővé a programba illeszthető lakáscélú kölcsönöket. A költségoptimalizált intézkedések érdekében szükséges a helyettesítő új építést a korszerűsítés-felújítás fogalomkörébe vonni, hiszen esetenként nem a felújítás, hanem a helyettesítő új építés a gazdaságos és tartós minőséget hozó megoldás.

Nemzeti Településfejlesztési Program indítása

Épületek felújítása

 • középületek
 • magánépületek

Építés

 • középület
 • magánépület

Ezek a beavatkozások jelentős része komplex városfejlesztési programokon belül, úgynevezett Integrált Területi Beruházás (Integrated Territorial Investment, ITI) részeként valósítható meg (erre várhatóan a tagállami ERFA források legalább 5 százaléka áll majd rendelkezésre).

Állami, önkormányzati tulajdonú bérlakások építése mindkét programból finanszírozott komplex alprogram lehetne.

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Magyarországon 2,7 millió családi ház van. Energetikailag korszerűnek 5-10%-uk mondható, melyek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen ezeket eleve a kor követelményeinek megfelelően építették, vagy már energiahatékonysági szempontból teljes körűen felújították azokat.

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

Az elavult hőszigetelés nagyban befolyásolhatja a beltéri klímát, amiben élünk, ezért kiemelten fontos, hogy az ősz közeledtével, milyen felújításon esnek át a kevéssé korszerű épületek.

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Mezítláb a Párisi udvarban - KROKI stúdió

Virtuális túra a felújított Párisi udvarban kialakított, ötcsillagos hotel fürdőszobáiban

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Modern kis lakás rengeteg tárolóval – A lakberendező tanácsai egy átalakítás kapcsán

Hogyan lehet megvalósítani a minimál stílus irányelveit 33 négyzetméteren? Rengeteg tárolóval! Tanácsok a lakberendezőtől.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A kivitelezésben manapság a hatékonyság, a gyors és minőségi munka szinte mindig az elsődleges szempontok között szerepelnek. Szerencsére már elérhető az a modern technológiai háttér, melynek segítségével például a falazás, vagy a lépcsőépítés kifogástalanul elvégezhető. Az előregyártott betonelemek a legjobban alkalmazható anyagok közé tartoznak.

Családi ház felújítása 2. rész - Falazás és nyílászáró beépítés, előkészítési munkák

Korábbi cikkünkben egy családi ház felújítási munkáinak személyes tapasztalatait mutattuk be. A cikksorozat nem a szakembereknek szánt műszaki megoldásokkal teletűzdelt írás, hanem azoknak szól, akik felújításra szánják el magukat és képesek azt végigvinni, akár saját kezűleg is.