Lakásépítés 2012-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) „Lakásépítések, építési engedélyek, 2012” című jelentése alapján a Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE) elemzést készített a hazai lakásépítés helyzetéről, és javaslatot tett a helyzet javítására.

A KSH adatok szerint 2012. évben 10 560 darab lakás épült, 17 százalékkal kevesebb, mint 2011-ben. A kiadott építési engedélyek száma 2012-ben 10 600 darab volt, ez a 2011-es évhez képest 15 százalékos csökkenést jelent. Már negyedik éve tart a lakásépítések folyamatos csökkenése. 2009-ben csak Budapesten még annyi lakás épült (10 385), amennyi most az egész országban összesen. Jó hír viszont, hogy a lakásépítések és az építési engedélyek száma 2012-ben lassuló ütemben csökkent. 2011-ben még 39 százalékkal, 2012-ben 17 százalékkal maradt el az épített lakások száma a megelőző évitől. A kiadott új építési engedélyek esetében az egy évvel korábbi 28 százalékos csökkenés után 2012-ben valamivel mérsékeltebb, 15 százalékos visszaesést figyelhettünk meg.

Társaság a Lakásépítésért Egyesület, Lakásépítés 2012-ben

2008-ig a kiadott építési engedélyek száma mindig jelentősen meghaladta az ugyanazon évben használatba vett lakásokét. Ez a helyzet 2009-ben megfordult, és két éven át az építési engedélyek száma alatta maradt a befejezett lakásokénak. 2011-re a két mutató értéke közel azonos szintre esett és ez igaz a 2012. évi adatokra is, amikor az eltérés elhanyagolható mértékű (40 lakás). Mivel nem minden engedélyezett lakás épül meg, ez további visszaesést vetít előre.

Társaság a Lakásépítésért Egyesület, Lakásépítés 2012-ben
Korábbi időszakok lakásépítési adatai

Társaság a Lakásépítésért Egyesület, Lakásépítés 2012-ben
Az elmúlt kilencven év lakásépítései

A KSH szerint az 1933-as világválság idején is több lakás épült Magyarországon, mint 2012-ben. 15 ezres szint alatti lakásépítésre 1933-ban és 1925-ben volt példa. A világháború alatt, 1943-ban például majdnem 27 ezer lakás épült.

Kormányzati intézkedések 2012-ben

A lakásügyi kormányzati intézkedések alapjait 2011 év végén a lakásépítési támogatásokról szóló 256/2011. számú kormányrendeletben (az új szocpol rendelete), az otthonteremtési kamattámogatásról szóló 341/2011 számú kormányrendeletben, valamint a 1331/2011 számú kormányhatározatban előre vetített intézkedések fektették le.
Tavaly a bankok fokozatosan vezették be a lakásépítési támogatást (új szocpol), valamint a kamattámogatásos hiteleket. Ahhoz azonban, hogy javulást érjünk el a lakásépítések területén, a 2012-es év során bevezetett intézkedéseket mindenképpen bővíteni kell.

Uniós forrásból is

Az energiahatékonysági célokkal összhangban lévő lakásfejlesztések (felújítások, építések) támogatására a 2014–2020 közötti időszakban uniós forrásokból is lesz lehetőség, amennyiben a tagállam ezeket az intézkedéseket ez év során betervezi az operatív programjaiban.

A lakásépítések támogatásáért cserébe az ország kap:

 • a támogatásokat meghaladó költségvetési bevételeket: áfa, járulékok,
 • energiahatékony, minőségi, legális építéseket,
 • demográfiai ösztönző programot,
 • munkahelyeket: 1 lakás felépítése átlagosan 4 embernek jelent munkát
 • jobban működő építőipart;
 • a hazai kkv-k pedig megbízásokat.

A lakásépítések támogatása rendszerint kis támogatás intenzitású, jellemzően a teljes költség 10–15 százaléka. A lakásépítések támogatása már az áfabevételben megtérül a költségvetésnek.
A lakásépítési ágazat visszaesése mellett nehezen látszanak teljesíthetőnek a foglalkoztatási célkitűzések. A foglalkoztatás növelésében is jelentős szerepe van a lakásépítésnek 10 ezer lakás felépítése hozzávetőleg 40 ezer embernek ad munkát, jellemzően az alacsonyabb képzettségűeknek.
A lakásépítések alacsony száma a lakásépítési ágazat – beleértve: hazai építőanyag-gyártás, építőanyag-kereskedelem, tervezés, kivitelezés, ingatlanforgalmazás, finanszírozás is – további leépülését, az ebből a szegmensből eredő költségvetési bevételek elmaradását vonja magával.

A TLE javaslatai kiemelt programokra

Az épületek felújításának, építésének támogatására a már rendelkezésre álló „Nemzeti Energiahatékonysági Program” és „Nemzeti Településfejlesztési Program” indítását javasolja a TLE. Ezek összeegyeztethetők az EU 2014–2020-as célkitűzéseivel.

Nemzeti Energiahatékonysági Program indítása

Épületek felújítása

 • középületek
 • magánépületek

Építés

 • középület
 • magánépület

Hasznos lenne integrálni a hazai és az uniós forrásból finanszírozott támogatásokat. Érdemes lenne finanszírozási konstrukciót kidolgozni az Európai Befektetési Bankkal (EIB), amely forint alapon, kereskedelmi banki folyósítással, hosszú távon, kedvező – hozzávetőleg 3–5 százalékos – THM mellett tenné elérhetővé a programba illeszthető lakáscélú kölcsönöket. A költségoptimalizált intézkedések érdekében szükséges a helyettesítő új építést a korszerűsítés-felújítás fogalomkörébe vonni, hiszen esetenként nem a felújítás, hanem a helyettesítő új építés a gazdaságos és tartós minőséget hozó megoldás.

Nemzeti Településfejlesztési Program indítása

Épületek felújítása

 • középületek
 • magánépületek

Építés

 • középület
 • magánépület

Ezek a beavatkozások jelentős része komplex városfejlesztési programokon belül, úgynevezett Integrált Területi Beruházás (Integrated Territorial Investment, ITI) részeként valósítható meg (erre várhatóan a tagállami ERFA források legalább 5 százaléka áll majd rendelkezésre).

Állami, önkormányzati tulajdonú bérlakások építése mindkét programból finanszírozott komplex alprogram lehetne.

 | 
Kapcsolódó cikkek

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Miért válasszunk beépíthető háztartási gépeket? 7+1 figyelemre méltó készülék

Otthonfelújítási támogatástól az építőanyag vásárlásig – Ezentúl mindezt egy helyen intézhetjük!

Tippek tetőablak választáshoz – felújítóknak

Belsőépítészeti tervezés és teljeskörű kivitelezés az Attraktív Design Stúdió csapatával

Miért fontos kivitelezői szerződést kötni és mi szerepeljen a szerződésben? Letölthető szerződésminta és magyarázatok felújítóknak, építkezőknek

Tetőcsere, tetőfelújítás, napelem – Ezekre ad pénzt az állam

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Enteriőr átalakítás modern, organikus stílusjegyekkel – Mihálydeák Krisztina és Csomor László munkája

Házat, de gyorsan! - 3. rész - A sokezer éves az új modern

Mennyit spórolhatunk a Homeinfo Kedvezmény Hetek kuponjaival? Íme, egy példa arra, hogy elég sokat!

5 pénztárca kímélő környezettudatos szempont építkezésnél

Otthonunk felbecsülhetetlen értéke a csend és a nyugalom – Építkezés mészhomok téglával

10 ok, miért érdemes az ISOTEX-et választani

Év háza 2021: sasadi villa és a MOME Campus az idei legjobbak

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Vásárlási listák
További vásárlási listák