Hirdetés

BAU München 2013

2013. január 14. és 19. között huszadik alkalommal rendezik meg müncheni BAU 2013 építőipari kiállítást, amely a 40 országból érkező, több mint 2000 kiállítójával és 200 ezernél több látogatójával Európa legnagyobb építőipari kiállítása.

A BAU 3013 kiállításon idén is számos újdonságot mutatnak be a kiállítók az építkezés, felújítás területén. Az egész kiállítást áthatja az energiahatékonyság gondolata. A BAU szervezői szerint négy témakör határozza meg építőipar következő éveit, évtizedeit, és ezek közül is a legjelentősebb a fenntarthatóság. Ez a témakör uralja az egész kiállítást, mert a fenntarthatóság igénye átformálja az egész építőipart.

Fenntarthatóság

A nagy előrelépés történt a fenntarthatóság terén az elmúlt években, ez már az előző, a 2011-es kiállításon is látható volt, a mostani rendezvényt azonban még inkább áthatja a fenntarthatóság fogalma. A német kormány és a német emberek is felismerték ennek jelentőségét jövőnkre nézve. Széles körű az egyetértés abban, hogy a fenntarthatóság fogalma magában foglalja az épületek teljes életciklusát a tervezéstől, építéstől az építőanyagok gyártásán és szállításán, a használaton át a bontásig.
De nem csak ökológiai, hanem gazdasági, szociális és kulturális szempontból is vizsgálni kell épületeinket. Világszerte számos minősítő rendszert fejlesztettek ki az épületek értékelésére a fenntarthatóság szempontjából. A fenntarthatósági vizsgálat kiterjed építőanyagokra is, amelyeket környezetvédelmi szempontból is minősítenek.
Az építőanyagok és épületek fenntarthatóságára továbbra is döntő befolyást gyakorol az építőipari kutatás és fejlesztés. És mindenképp nagy hangsúlyt kap a fenntarthatósági célú épületfelújítás a jövőben. Az épületállomány korszerűsítéshez is nagyon sok anyag és eljárás látható a BAU 2013 kiállításon.

BAU München 2013

Energia 2.0

Az „Energia 2.0” kifejezést a BAU szervezői az internetes Web 2.0 kifejezésének mintájára alkotta. Ez alatt a fogalom alatt a jövő épületeinek energiaellátását az ehhez kapcsolódó technológiai újításokat értjük, ezen belül is a megújuló energiákat és a különböző energiaforrások kombinációját, mint például a fosszilis és megújuló energiákét. Mindemellett az „Energia 2.0” természetesen kiterjed az energiamegtakarítás és az energiahatékonyság témájára is. De az „Energia 2.0” fogalma magában foglalja a témához kapcsolódó lobbitevékenységet is, amely sokszor eltérő érdekeket képvisel az ipar, a politika, az ingatlanpiac, a gazdaság szereplői között az épületek korszerűsítése, az energiafelhasználás optimalizálása, költségek, illetve a környezet védelme területén. A kérdés az, milyen legyen az új épületek energiagazdálkodása, milyen arányban használjanak megújuló energiaforrásokat a jövőben, milyen anyagokat építsenek be a házakba. A BAU 2013 kiállításon választ kapni ezekre a kérdésekre is.

Városfejlesztés a XXI. században

2050-re a világ népességének – amely addigra várhatóan 9,3 milliárd lesz – 75 százaléka városban fog élni, ezért is kiemelt téma a városfejlesztés a BAU 2013 kiállításon.
Németországban, már ma is a lakosság háromnegyede városban él. Az energiafelhasználás szempontjából ennek a koncentrációnak megvan a maga előnye.

A felhasznált energia 40 százalékát épületeinkben használjuk föl, ennek háromnegyed részét – tehát a teljes energiamennyiség 30 százalékát – fűtésre használjuk. Az egynegyed részt pedig világítás, hűtés és a modern kommunikációs eszközök emésztik föl. Az összes felhasznált energia további tíz százalékát utazásra fordítjuk munkahelyünk és otthonunk között, bevásárlásra, társadalmi és kulturális célból. A fejlett országokban, így Európa más államaiban is hasonló értékeket kapunk, tehát a városfejlesztés és az épületek optimális energiafelhasználásában hatalmas lehetőségek rejlenek az energia megtakarítására.
Ez nem jelenti azt, hogy minden egyes házat át kell alakítani. Az energiahatékony felújításoknak nem célja, hogy elpusztítsák a helyi identitást, vagy tönkre tegyék a régi épületeket. Meg kell őrizni a város eredeti szerkezetét, de mellette szén-dioxid-semleges területeket kell kialakítani. Energiatermelő, aktívházak fogják az egyes területek szén-dioxid-kibocsátását optimalizálni a város egészére.
A lakosok számának növekedése és az energiaellátás biztosításának igénye a jövőre nézve a fenntartható városi stratégiák kialakítását követeli. Ehhez pedig hatékony együttműködésre van szükség a politika és gazdaság területén

BAU München 2013

Épületek egész életre

A BAU 2013 kiállítás negyedik kiemelt témája az „Épületek egész életre” (Building for Life). Olyan épületeket kell tervezni, építeni és berendezni, hogy tekintet nélkül a korra és az esetleges fogyatékosságra minden generáció számára megfeleljenek. Az emberek egyre hosszabb ideig élnek, és szeretnék, hogy függetlenek maradjanak ameddig csak lehetséges Egy felmérés eredménye szerint a válaszadók kétharmada 70 évesen is saját otthonában szeretne élni, különösebb külső segítség nélkül. Hogy ez teljesüljön, szükség van az akadálymentes tervezésre (Akadálymentes dizájn, Barrier-free design) az építés és a felújítás során.
A városi élet előnye, hogy ebben a rendszerben az idős emberek sokáig élhetnek saját, otthoni környezetükben, biztosítva számukra az egészségügyi ellátás. Így azután részt sokáig vehetnek a kulturális és társadalmi életben.

BAU München 2013

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Szeptembertől módosulnak a lakossági „ingyenhitel” feltételei

Az iskolakezdéssel egyidőben módosulnak a kamattámogatott lakossági energetikai hitel feltételei. Igény lenne az energiatakarékos lakások iránt. A kérdés inkább az, elég vonzó-e a támogatott hitel, hogy akár a családi házak tulajdonosai, akár a társasházakban vagy lakásszövetkezetekben élők ebből a pénzből újítsák fel otthonaikat. 115 milliárd forint sorsa és több tízezer háztartás energiahatékonyságának a növelése a tét.

Új termékek és technológiák a napelemek piacán

Már a közeli jövőt illetően, de napjainkban is egyre inkább megkerülhetetlenek a megújúló energiát használó rendszerek, ha építkezésre, felújításra adjuk a fejünket. Mit kínálnak ezen a téren a napelemek?

Ez a passzívház kevesebb energiát használ, mint egy működő hajszárító

1300 watt. Mindössze ekkora áramfogyasztás szükséges ahhoz, hogy a Wisconsinban található, 200 négyzetméteres családi házban a farkasordító hideg ellenére is barátságos meleg fogadja a lakókat és vendégeiket.

Uniós ingyen hitel lakásfelújításhoz

Folyik az egyeztetés a Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogramról, melynek a teljes rendelkezésre álló keretösszege 105 milliárd forint.

Mire jó a régi tégla?

A régi, címeres vagy bontott téglák újrahasznosítása úgy tűnik, hogy több múló divatnál. Sokan rajongással tekintenek a patinás építőanyagra és számtalan ötlet adódik a látványos újrafelhasználásra. Csupán azt kell tudnunk, hova és hogyan lehet ezeket alkalmazni.

25 éves az Austrotherm Hőszigetelés

25 éves az Austrotherm Hőszigetelés.

Üvegbeton, a 21. század innovatív építőeleme

Az elmúlt századokban a beton felhasználása, alkalmazása forradalmi fejlődésen ment keresztül. Az egyre magasabb házaknak, az egyre hosszabbra tervezett hidaknak köszönhetően a szilárd, ám törékeny beton önmagában nem bizonyult elegendőnek.

Borostyánfallal egy élhetőbb Budapestért – Zöldfalaké a jövő

A borostyanfal.hu csapatát kérdeztük: mégis hogyan lehetne Budapestet zöldebbé, élhetőbbé tenni a városlakók számára? Az urbanizáció szükségszerűen hozta magával a mesterséges épített környezet térnyerését, és ezzel párhuzamosan szorította vissza az élő zöldterületek mennyiségét.

Funkcionalista és energiahatékony családi luxusvilla az erdő szélén

Tulajdonosának a természet és a funkcionalista építészet iránti rajongását tükrözi a rendkívüli családi ház, melynek alapkoncepciója az volt, hogy különleges természeti környezetbe illeszkedő, nyitott terű családi villa épüljön fel, alacsony energiafogyasztással.