Hirdetés

Edelmann Dóra közönségdíjas miniháza

Egy magyar tervezőlány, Edelmann Dóra nyerte a kanadai Touchtones Nelson Művészeti és Történeti Múzeum öko miniház dizájn és terv pályázatának közönségszavazását.

Magyar siker: Edelmann Dóra közönségdíjas miniháza

A miniépítkezés egy új irány a környezetbarát építkezés területén. Eddig főleg az energiával való takarékoskodásra törekedtek az építészek és tervezők, mostanában azonban új irányzatként előtérbe kerül a términimalizálás. Ennek fényében tehát a pályázók feladata nem volt egyszerű: egy 10 m2-es bruttó alapterületű, környezetbarát, családi házat kellett tervezniük, amelynek maximum 4,00 méteres a magassága. Az épülethez kizárólag környezetkímélő anyagokat használhattak, és emellett az energiatakarékosságra is törekedniük kellett.

Miniház kívülről

Edelmann Dóra rájött, hogy úgy lehet legjobban kihasználni a belső teret, ha az épp felesleges bútordarabokat (nappal ágy, éjjel asztal stb.) eltüntetjük. A ház közepére így került egy tartályhenger, amit elég 90 vagy 180 fokkal eltekerni és azonnal másik szoba áll rendelkezésünkre. A hasznos alapterület így megtöbbszöröződik.

A ház különlegessége, hogy a tartályhengerre kívülről napelemek kerültek. Az épület helyi hulladékból és természetes anyagokból készül. A hőszigetelést például az épület vázát kitöltő hulladék - kólásüveg, faforgács - biztosítja.
(Forrás: Shelter.inthekoots.com)

Miniház belülről

Kapcsolódó cikkek

HRH ablakszigetelés: kevesebb hűtésre / fűtésre, kevesebb por, kevesebb pollen?

 Sokan egy focilabda méretű lyukon keresztül fűtik az utcát, Ön is közéjük tartozik? Sőt ekkora résen engedik a por és pollen bejutását otthonukba. A legegyszerűbb, legolcsóbb módszerekről - amivel akár 15-20% fűtési energia megtakarítást is elérhetünk - hajlamosak vagyunk azonban megfeledkezni, miközben nagyon sok figyelmet fordítunk a média által felkapott bonyolult, drága energia megtakarítási módokra.   

Közművektől független otthon. Lehet, hogy ez a jövő?

Egy hazai fejlesztésű lakóépület-technológia eredménye a rezsimentes Noah Ház, melyet a világon bárhol, a hagyományos energiahordozóktól, illetve közművektől függetlenül megépíthetünk magunknak.

Energiatermelő kertészet

A tavaszi esőzések idején is sok munka akad a kertekben, különösen a veteményesben. A nedves talajban való munkához jól jön a egy erős gumicsizma. És ha ez a csizma használat közben még áramot is termel, a munka duplán hasznos lehet.

Álom zöld kivitelben

Modern forma, stílusos design, romantikus hangulat, zöld oázis, környezettudatos életmód. Az Ecotypic ágy ezt mind garantálja. Az Arthur Xin tervezésében készült fekhely ugyanis már nem csak nyugodt pihenésünket szolgálja.

Készház – kulcsrakész otthon borítékolva

Energiatakarékos, környezetbarát és gyorsan elkészül. Azoknak ajánlott, akiknek fontosak ezek a szempontok, nyitottak az új felé és képesek elrugaszkodni a megszokott dolgoktól.