Hirdetés

Edelmann Dóra közönségdíjas miniháza

Egy magyar tervezőlány, Edelmann Dóra nyerte a kanadai Touchtones Nelson Művészeti és Történeti Múzeum öko miniház dizájn és terv pályázatának közönségszavazását.

Magyar siker: Edelmann Dóra közönségdíjas miniháza

A miniépítkezés egy új irány a környezetbarát építkezés területén. Eddig főleg az energiával való takarékoskodásra törekedtek az építészek és tervezők, mostanában azonban új irányzatként előtérbe kerül a términimalizálás. Ennek fényében tehát a pályázók feladata nem volt egyszerű: egy 10 m2-es bruttó alapterületű, környezetbarát, családi házat kellett tervezniük, amelynek maximum 4,00 méteres a magassága. Az épülethez kizárólag környezetkímélő anyagokat használhattak, és emellett az energiatakarékosságra is törekedniük kellett.

Miniház kívülről

Edelmann Dóra rájött, hogy úgy lehet legjobban kihasználni a belső teret, ha az épp felesleges bútordarabokat (nappal ágy, éjjel asztal stb.) eltüntetjük. A ház közepére így került egy tartályhenger, amit elég 90 vagy 180 fokkal eltekerni és azonnal másik szoba áll rendelkezésünkre. A hasznos alapterület így megtöbbszöröződik.

A ház különlegessége, hogy a tartályhengerre kívülről napelemek kerültek. Az épület helyi hulladékból és természetes anyagokból készül. A hőszigetelést például az épület vázát kitöltő hulladék - kólásüveg, faforgács - biztosítja.
(Forrás: Shelter.inthekoots.com)

Miniház belülről

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

HRH ablakszigetelés: kevesebb hűtésre / fűtésre, kevesebb por, kevesebb pollen?

 Sokan egy focilabda méretű lyukon keresztül fűtik az utcát, Ön is közéjük tartozik? Sőt ekkora résen engedik a por és pollen bejutását otthonukba. A legegyszerűbb, legolcsóbb módszerekről - amivel akár 15-20% fűtési energia megtakarítást is elérhetünk - hajlamosak vagyunk azonban megfeledkezni, miközben nagyon sok figyelmet fordítunk a média által felkapott bonyolult, drága energia megtakarítási módokra.   

Közművektől független otthon. Lehet, hogy ez a jövő?

Egy hazai fejlesztésű lakóépület-technológia eredménye a rezsimentes Noah Ház, melyet a világon bárhol, a hagyományos energiahordozóktól, illetve közművektől függetlenül megépíthetünk magunknak.