Formabontó asztalok minden helyiségbe

Íme, 14 látványos bizonyíték arra, hogy az asztal nem csupán egy funkcionális és unalmas tárgy a négy fal között, hanem megunhatatlan, örökzöld látványosság. Ehhez azonban nélkülözhetetlen az újító szellem és a tervezői fantázia.

Igenis van új a nap alatt, ha asztalról – étkező, dohányzó, konzol, lerakó vagy bármilyen – esik szó. A kreatív alkotók nem hagyják elkényelmesedni az igényes közönséget, nem állnak meg félúton, inkább olyan új ötletekkel rukkolnak elő, melyek valóban a szárnyaló fantázia szüleményei.

1. Elképesztő hosszúságú étkezőasztal a „Wood Log” John Housmand-tól. A szerkezet egy kanadai erdőből származó, több mint tíz méter hosszúságú fenyő köré épült oly módon, hogy érvényesülni engedi a törzs látványát. Ugyancsak ezt a célt szolgálják a két szélére erősített asztallapként szolgáló üveglapok.

Asztal fenyőtörzsből

2. Ugyancsak a fafelület gyönyörű látványával operál Greg Klassen „Glass River” konzolasztala, melyen két simára csiszolt, de natúr állapotban hagyott falap közé egy, a fa természetes törésvonalát követő üveglapot épített.

Faasztal üveg betéttel

3. A Crystal Works tervezői nem egyébre adták a fejüket, mint hogy komplett drágaköveket használnak asztalaik lapjának. Az „Amethyst” modell lábazata is figyelemre méltó, formájában és kivitelezésében tökéletesen illik a kristályos szerkezetű laphoz.

Dohányzóasztal ametisztből

4. A fentihez hasonló kivitelezés mellett döntött az Empressive Geo Designs csapata is, melynek eredménye a „Citrine” modell. Az asztal alapja egy félbevágott, megmunkálatlan citrin tömb, melynek belsejében jól láthatók a drágakő kristályok.

Kisasztal citrinből

5. John Foster tervező munkái nem éppen az egyszerűségükről híresek. Nincs ez másképp „Sparkle” névre keresztelt asztalkájával sem, melynek legfőbb jellegzetessége a gondosan csiszolt üvegkristályokból álló lábazat. A tárgy a megfelelően megvilágított helyre állítva szinte szikrákat szór, napsütésben pedig prizmaként működik.

Asztal kristály lábakkal

6. A Bleu Nature designer gárdája tovább feszegette a technikai határokat: kisebb fatörzseket, kettéhasított rönköket, uszadék fákat egy sajátos műszaki eljárással akril tömbökbe helyeztek, így azok szinte egybeforrnak a műanyaggal.

Akril és fa rönkasztalok

7. Christofer Duffy munkája az „Abyss” dohányzóasztal, mely üveg és fa nanométeres pontosságú egymásba illesztéséből alakult olyanná, amilyen. A látvány leginkább egy óceán képére emlékeztet, ahogy a világűrből láthatnánk.

Üveg-fa dohányzóasztal

8. A Motorart designer csapata kimustrált alkatrészekből készít látványosabbnál látványosabb tárgyakat. Ezek közül az egyik figyelemre méltó alkotás egy Boeing 747-es hajtóművéből megépített tárgyalóasztal, a „Jet Engine”.

Tárgyalóasztal repülőgép hajtóműből

9. Ugyancsak Christofer Duffy tervezőasztalán született meg a „Swing Set”, mely irodai tárgyalókba vagy otthonra étkezőasztalnak is izgalmas választás lehet. Kérdés, hogy egy meeting vagy egy családi ebéd kellős közepén mi történik az asztal körül. Egy biztos, unatkozni nem fognak az itt helyet foglalók.

Asztal függesztett székekkel

10. Bármelyik enteriőrnek látványos eleme lehet Liana Yaroslavsky „Bubble” asztalkája. Az üveglapok közé zárt, üvegből szájjal fújt buborékok játékosságot csempésznek a legunalmasabb belső térbe is.

Buborék dohányzóasztal

11. Amikor beköszönt a zord idő és esélyünk sincs egy szabadban elköltött, hangulatos piknikre, akkor leszünk igazán hálásak Haiko Cornelissen csapatának, hogy megalkották a „Picnic” asztalt. Az alumínium lábakra helyezett tárolóban valódi fű növekszik, úgyhogy a piknik egészen életszerű lesz. Viszont a pázsit gondozásra szorul.

Étkezőasztal élő pázsittal

12. Akár kisasztalként, akár zsámolyként is hasznos szolgálatot tehet Hilla Shamia „Wood and Metal” asztala. A hosszában kettéhasított, éppen csak megmunkált farönkök alumínium ágyat kaptak, így a fém ridegségét nagyszerűen kiegészíti a fa látványos, természetes megjelenése.

Fém és fa asztalok

13. A falevelet formázó „Leafe” étkezőasztal igazi ikonikus, örökzöld darab, John Makepeace munkája. A gyönyörűen megmunkált felület, a kifogástalanul illeszkedő lábazat egyedi megjelenést kölcsönöznek a modellnek.

Levél formájú étkezőasztal

14. Valószerűtlen megjelenésével a fizika törvényeit látszik meghazudtolni a „Ghost” kisasztal. Az Essey tervezésében, üvegből készült darab szinte lebeg a térben, valóságos érzékcsalódást okozva a szemlélőnek.

Üvegasztal

Kapcsolódó cikkek

Medence, mint híd két toronyház között

Medence-rajongók figyelem! Akinek az életéből még hiányzik a felhőkarcolók tetején úszkálás élménye, hamarosan ezt is megteheti. Nem is akárhol és nem is akárhogyan: Szingapúrban, két tető között.

Családi fészek

Amikor a családtagok a hétköznapokat külön töltik, nagy az öröm az esti, hétvégi együttléteknél. Végre összebújhatnak a családi fészekben, ami játszó- és pihenőhelynek sem utolsó.

Trambulin a Szajna fölött

A hidakat az építőművészet leglátványosabb alkotásai között tarthatjuk számon, hiszen már maga az alkotó folyamat is kihívást jelent tervezője számára. Időnként azonban felbukkan néhány rendhagyó megoldás. Például egy trambulin Párizsban, a Szajna fölött.

Ingatlan buborék – másképp

Július 1-től hivatalosan is bérelhetünk buborékot. Nem is akármilyet! Igaz, hogy ez is felfújható, aztán leereszthető, viszont ebben órákig elidőzhetünk, sőt, akár lakhatunk. A CasaBubble egy nagyszerű innováció, érdemes vele megbarátkozni.

Úszó ház egy trópusi tengeren

Sokak álmát váltja valóra az a francia építész iroda, melynek tehetséges alkotói természetes vizekre terveznek lakóházakat.

Különleges nyaraló Ausztráliában

Nem kell ahhoz extrém sport rajongónak lenni, hogy egy sziklán csüngve tartózkodjunk napokig, sőt hetekig. Hamarosan egy nyaralóban is megtehetik, akik csöndre és a természet közelségére vágynak.

Óriásfreskó Rotterdam vásárcsarnokában

A Markthal Rotterdam épülete első pillantásra is bővelkedik a meglepetésekben, ám ide belépve igazi vizuális élményben lesz része a közönségnek. A bevásárlás templomának falait stílszerűen egy óriásfreskó díszíti.

Pimp My Pipe: Újpest térképét festi a Színes Város a távhő-vezetékére

Egy hónapon keresztül kereste a FŐTÁV a legkreatívabb városszínesítő ötletet, amely alapján megújulhat a IV. kerületi Elem utcában található, föld fölött futó távhővezeték. A verseny befejeződött, a városlakók szavazatai alapján szakmai zsűri döntött.

Járni a vízen, avagy medence mozgatható padlóval

Sokan csupán azért mondanak le a kerti medencéről, mert aprócska a kert, kevés a hely. Néhány hónapot leszámítva pedig nem használnák a medencét, az viszont arányaiban jelentős területet elvenne a kertből. Ennek áthidalására született egy zseniális mérnöki megoldás.