Hirdetés

OLED-ek már a küszöbön

Az OLED-ek is fényt állítanak elő az elektromos energiából, mint a szervetlen félvezetőkből építkező LED-ek, de szerves, szén-alapú anyagokból készülnek. Számos meglévő problémájuk ellenére az OLED-ek a legígéretesebb következő generációs világítási technológiák közé sorolhatók. Az igazi nagy áttörés 2014–15-re várható.

Működési elv

Az OLED, a szerves fényemittáló dióda szokásos hordozója üveg, amelyre átlátszó vezetőréteget, indium-ón-oxidot (ITO) visznek fel. Ezután több vékony (ezredmilliméternél vékonyabb) szervesanyag-réteg következik, majd a – legtöbb esetben fémből készült – katód. Feszültség hatására a rétegrendszer belsejében fény keletkezik, amely az anódon keresztül távozik. Egyforma, diffúz fényt adó lapok készíthetők belőlük, amelyek – az alkalmazott hordozótól függően – átlátszók és rugalmasak is lehetnek. A pontszerű LED-ektől eltérő módon egész felületükről fényt bocsátanak ki és nagyon jó a fényhasznosításuk is (150 lm/W körüli értéket is elérhetőnek tartanak). Nagy tervezési szabadságot kínálnak, és nem tartalmaznak mérgező fémeket. Ma még igen drágák, de az előrejelzések szerint a nyomtatási eljárásokhoz nagyon hasonló tintasugaras (ink-jet), vagy hengeres (roll-to-roll) technológia segítségével hamarosan lehetővé válik az olcsó, nagyméretű panelek tömeggyártása is.

OLED

Piac és kihívások

Ma már lényegében minden nagyobb világítástechnikai cégnek van működő OLED-programja. Európában az Unió alapokkal és bátorító projektekkel segíti az ügyet. Ezek közé tartozott a 2005-ben indult közös európai K+F program, az OLLA, amelynek záróakkordjaként 2008-ban „utolsó mérföldkőként” egy 50,7 lm/W fényhasznosítású, 1000 cd/m2 fénysűrűségű OLED „fénycsempét” mutattak be. A program 24 európai gyártó, egyetem és kutatóintézet munkáját fogta össze. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma is több OLED-es világítási projektet támogat. A japán, koreai, taiwani és kínai cégek is igen aktívak az OLED-es világítás területén.

A problémák, kihívások azonban továbbra is megvannak az OLED-technológiával kapcsolatosan. Nagyobb méretű, nagyobb fényerősségű és sokkal hosszabb élettartamú panelekre lenne szükség. A színárnyalatok állíthatóságát, a rugalmasságot és az átlátszóságot is fejleszteni kellene az OLED-ek esetében.
A fő probléma azonban kétségtelenül az ár. Piaci elemzők 2014–15-re várják a tömeggyártás beindulását, az igazi áttörést az OLED-technológiában.

OLED

OLED-ek – már itthon is

Az elsősorban innovatív fényforrás-működtető eszközeiről és világításvezérlő rendszereiről ismert osztrák Tridonic GmbH – amelynek hazai kizárólagos képviseletét a Holux Kft. látja el – a 2012-es frankfurti Light+Building kiállításon mutatta be első szerves fényemittáló diódáit. OLED-moduljaik egyenletes megvilágítást és igen lapos formát kínálnak – amint hirdetik: „az optika, a mechanika és az elektronika tökéletes kölcsönhatása eredményeként”.

A hatszögletes és kerek formában készülő Luceos Rop OLED-család sokféle területen alkalmazható – az elegáns asztali lámpáktól kezdve, a falakba épített kiemelő fényeken keresztül a nagy terek hatásvilágításáig. Az integrált meghajtó elektronika következtében egyszerűen és rugalmasan építhetők be az OLED-ek a világítási rendszerekbe. Fényáramuk szabályozható, kellemes melegfehér színhőmérsékletű és kitűnő színvisszaadású fényük van. A felszerelés és a csere megkönnyítésére az OLED-ek tartója mágneses.

Az ugyancsak szabályozható Lureon Rem OLED-családot lapos kivitel jellemzi, vastagságuk mindössze 2,5 mm. Elsősorban az innovatív világítási koncepciókhoz fejlesztették ki – legyenek azok akár formatervezett, hosszú élettartamú irodai lámpatestek, nagy területű architekturális világítások, avagy teljesen integrált világító mennyezetek vagy falak. A modulok négyzet vagy téglalap formában készülnek. Vékony kivitelüknek köszönhetően az OLED-ekbútorokba vagy prezentációs falakba is beépíthetők.

A Lureon Rep OLED-család tagjai négyzetes eszközök, nagy fényáramot és nagy fényhasznosítást kínálnak. Az optimalizált, diffúz fényt adó optika jelentősen hozzájárul a fényforrás kitűnő teljesítőképességéhez. Ezen OLED-ek tipikus alkalmazási területei a professzionális, hosszú élettartamú lámpatestek és a különböző méretű négyzetes világító felületek.

Megjelentek az osztrák Tridonic GmbH első OLED szerves fényemittáló diódái. (www.tridonic.com)

OLEDOLED

OLED

Forrás: Holux

Kapcsolódó cikkek

Hővisszanyerős szellőztetők a Zehnder kínálatában

A magyar követelményeknek megfelelő, közel nulla energiaigényű házaknak nincs természetes szellőzése, gépi szellőzés nélkül a pára nem jut ki, és a friss levegő nem jut be.

Modern otthonok világítása – EGLO Frania lámpacsalád

Világítás tekintetében egy modern otthonnak számtalan kihívással kell szembenéznie: energiatakarékosság, hosszú élettartam, megfelelő hatékonyság, könnyű kezelhetőség és esztétikus megjelenés. Azonban ne gondoljuk, hogy ezeknek az elvárásoknak lehetetlen eleget tenni!

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság. Csupán néhány tulajdonság, mely a Tétény-Ker termékeit és szolgáltatásait jellemzi.

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

A többség számára manapság már nyilvánvaló, hogy a napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Sokan azonban még mindig összetévesztik ezeket a fotovoltaikus rendszereket tévesztik a napkollektorokkal, pedig működésük és hasznosításuk is jelentősen eltérő. Bár mind a napelem, mind a napkollektor napenergiát alakít át, a napelem elektromos-, a napkollektor pedig hőenergia hasznosítás célját szolgálja.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

7 kérdés a nyílászárók kiválasztásáról – válaszok a szakértőtől

Legyen szó köz- vagy lakóépületekről, megjelenésüket és üzemeltetési költségeiket jelentősen befolyásolják a homlokzatokon alkalmazott nyílászárók. Ezek kiválasztása, az igényeknek megfelelő ablakok, bejárati- és teraszajtók felkutatása az építkezők, felújítók számára nem egyszerű feladatok. Szakértőnk tanácsaival igyekszünk megkönnyíteni az eligazodást.

Számoljunk le az elektromos fűtést övező tévhitekkel!

Czinege Károly az Az elektromos fűtés a jövő megoldása! című könyve igazi hiánypótló szakkönyv nemcsak szakmabelieknek, amely tisztáz minden, az elektromos fűtéssel kapcsolatos félreértést. Lásson ön is tisztán, hiszen könnyen meglehet, hogy otthonában is az elektromos megoldás lesz a leginkább költséghatékony megoldás!

Hővisszanyerős szellőztető rendszerek: friss levegő, energiatakarékosság, talajhő hasznosítás

Ahogy egyre inkább elszigeteljük magunkat a külső környezettől, úgy feledkezünk meg a belső komfort egyik alapvető eleméről, a szükséges friss levegőről. Ennek energiatakarékos és hatékony pótlását ma a legmodernebb hővisszanyerős szellőztető rendszerekkel érhetjük el.

Levegő-víz hőszivattyú - Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás kazán és klíma nélkül

Sokak számára még mindig rengeteg kérdés merül fel a levegő-víz hőszivattyúkkal kapcsolatban, hiszen gyakran még mindig nem egyértelmű, hogy milyen előnyökkel jár egy ilyen készülék beszerelése.