Hirdetés

OLED-ek már a küszöbön

Az OLED-ek is fényt állítanak elő az elektromos energiából, mint a szervetlen félvezetőkből építkező LED-ek, de szerves, szén-alapú anyagokból készülnek. Számos meglévő problémájuk ellenére az OLED-ek a legígéretesebb következő generációs világítási technológiák közé sorolhatók. Az igazi nagy áttörés 2014–15-re várható.

Működési elv

Az OLED, a szerves fényemittáló dióda szokásos hordozója üveg, amelyre átlátszó vezetőréteget, indium-ón-oxidot (ITO) visznek fel. Ezután több vékony (ezredmilliméternél vékonyabb) szervesanyag-réteg következik, majd a – legtöbb esetben fémből készült – katód. Feszültség hatására a rétegrendszer belsejében fény keletkezik, amely az anódon keresztül távozik. Egyforma, diffúz fényt adó lapok készíthetők belőlük, amelyek – az alkalmazott hordozótól függően – átlátszók és rugalmasak is lehetnek. A pontszerű LED-ektől eltérő módon egész felületükről fényt bocsátanak ki és nagyon jó a fényhasznosításuk is (150 lm/W körüli értéket is elérhetőnek tartanak). Nagy tervezési szabadságot kínálnak, és nem tartalmaznak mérgező fémeket. Ma még igen drágák, de az előrejelzések szerint a nyomtatási eljárásokhoz nagyon hasonló tintasugaras (ink-jet), vagy hengeres (roll-to-roll) technológia segítségével hamarosan lehetővé válik az olcsó, nagyméretű panelek tömeggyártása is.

OLED

Piac és kihívások

Ma már lényegében minden nagyobb világítástechnikai cégnek van működő OLED-programja. Európában az Unió alapokkal és bátorító projektekkel segíti az ügyet. Ezek közé tartozott a 2005-ben indult közös európai K+F program, az OLLA, amelynek záróakkordjaként 2008-ban „utolsó mérföldkőként” egy 50,7 lm/W fényhasznosítású, 1000 cd/m2 fénysűrűségű OLED „fénycsempét” mutattak be. A program 24 európai gyártó, egyetem és kutatóintézet munkáját fogta össze. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma is több OLED-es világítási projektet támogat. A japán, koreai, taiwani és kínai cégek is igen aktívak az OLED-es világítás területén.

A problémák, kihívások azonban továbbra is megvannak az OLED-technológiával kapcsolatosan. Nagyobb méretű, nagyobb fényerősségű és sokkal hosszabb élettartamú panelekre lenne szükség. A színárnyalatok állíthatóságát, a rugalmasságot és az átlátszóságot is fejleszteni kellene az OLED-ek esetében.
A fő probléma azonban kétségtelenül az ár. Piaci elemzők 2014–15-re várják a tömeggyártás beindulását, az igazi áttörést az OLED-technológiában.

OLED

OLED-ek – már itthon is

Az elsősorban innovatív fényforrás-működtető eszközeiről és világításvezérlő rendszereiről ismert osztrák Tridonic GmbH – amelynek hazai kizárólagos képviseletét a Holux Kft. látja el – a 2012-es frankfurti Light+Building kiállításon mutatta be első szerves fényemittáló diódáit. OLED-moduljaik egyenletes megvilágítást és igen lapos formát kínálnak – amint hirdetik: „az optika, a mechanika és az elektronika tökéletes kölcsönhatása eredményeként”.

A hatszögletes és kerek formában készülő Luceos Rop OLED-család sokféle területen alkalmazható – az elegáns asztali lámpáktól kezdve, a falakba épített kiemelő fényeken keresztül a nagy terek hatásvilágításáig. Az integrált meghajtó elektronika következtében egyszerűen és rugalmasan építhetők be az OLED-ek a világítási rendszerekbe. Fényáramuk szabályozható, kellemes melegfehér színhőmérsékletű és kitűnő színvisszaadású fényük van. A felszerelés és a csere megkönnyítésére az OLED-ek tartója mágneses.

Az ugyancsak szabályozható Lureon Rem OLED-családot lapos kivitel jellemzi, vastagságuk mindössze 2,5 mm. Elsősorban az innovatív világítási koncepciókhoz fejlesztették ki – legyenek azok akár formatervezett, hosszú élettartamú irodai lámpatestek, nagy területű architekturális világítások, avagy teljesen integrált világító mennyezetek vagy falak. A modulok négyzet vagy téglalap formában készülnek. Vékony kivitelüknek köszönhetően az OLED-ekbútorokba vagy prezentációs falakba is beépíthetők.

A Lureon Rep OLED-család tagjai négyzetes eszközök, nagy fényáramot és nagy fényhasznosítást kínálnak. Az optimalizált, diffúz fényt adó optika jelentősen hozzájárul a fényforrás kitűnő teljesítőképességéhez. Ezen OLED-ek tipikus alkalmazási területei a professzionális, hosszú élettartamú lámpatestek és a különböző méretű négyzetes világító felületek.

Megjelentek az osztrák Tridonic GmbH első OLED szerves fényemittáló diódái. (www.tridonic.com)

OLEDOLED

OLED

Forrás: Holux

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

A kellemeset az egészségessel – jakuzzik otthonra, élmény minden napra

Az elmúlt évtizedekben talán soha nem volt akkora jelentősége az otthon eltöltött időszak minőségének, s vele együtt az egészségmegőrzésnek, mint ebben az évben.

Hővisszanyerős szellőztető: összeköti az egészségest a kötelezővel

A közel nulla energiaigényű épületeknek 2021-től számos követelménynek meg kell felelniük, ami már most előre gondolkodást, alapos felkészülést igényel azoktól, akik jövőre építkezésbe fognak. Sarkalatos pont a megfelelő mennyiségű friss levegő biztosítása, ennek legoptimálisabb módjáról kérdeztük Papp Szilárdot, az Energetika 2020 Kft. ügyvezető igazgatóját.

Hőszigetelés Kisokos: Mit? Mivel? Mennyire?

Az Austrotherm Hőszigetelés kisokos egyszerű és könnyen hozzáférhető tájékoztatást nyújt az épületek, lakóházak szigetelésével kapcsolatban.

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

Aki igazán előrelátó, az a légkondicionáló készülék megvásárlását sem hagyja az utolsó pillanatra, amikor már elviselhetetlen forróság tombol a lakásban. Sőt, így elegendő ideje marad arra is, hogy alaposan körülnézzen az aktuális újdonságok között és felfedezheti a Midea egyik forradalmi innovációját.

Egy évtizedünk maradt változtatni - Szigeteléssel csökkenthető a klímaszorongás

A korszerűtlen épületek többlet energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Szigetelésükkel azonban több üvegházhatású gáztól menthetjük meg a Föld légkörét, ugyanis így több mint 0,4 tonnával, akár 40-50%-kal is csökkenthetjük CO2-kibocsátásunkat.

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkentheti fűtési költségeit

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a a padlón keresztül, 25%-a pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése az egyre népszerűbb innovatív fújható szigetelésnek köszönhetően a legegyszerűbben, leggyorsabban elvégezhető munka.

Új hőszigetelő panel technológiát vezet be a magyar piacon az Isopan

Energiatakarékos hőszigetelő megoldást mutatott be a magyar piacon a fém hőszigetelő panelek szegmensének az egyik piacvezető gyártója az Isopan.

Hővisszanyerős szellőztetők a Zehnder kínálatában

A magyar követelményeknek megfelelő, közel nulla energiaigényű házaknak nincs természetes szellőzése, gépi szellőzés nélkül a pára nem jut ki, és a friss levegő nem jut be.