Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

OLED-ek már a küszöbön

Az OLED-ek is fényt állítanak elő az elektromos energiából, mint a szervetlen félvezetőkből építkező LED-ek, de szerves, szén-alapú anyagokból készülnek. Számos meglévő problémájuk ellenére az OLED-ek a legígéretesebb következő generációs világítási technológiák közé sorolhatók. Az igazi nagy áttörés 2014–15-re várható.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Működési elv

Az OLED, a szerves fényemittáló dióda szokásos hordozója üveg, amelyre átlátszó vezetőréteget, indium-ón-oxidot (ITO) visznek fel. Ezután több vékony (ezredmilliméternél vékonyabb) szervesanyag-réteg következik, majd a – legtöbb esetben fémből készült – katód. Feszültség hatására a rétegrendszer belsejében fény keletkezik, amely az anódon keresztül távozik. Egyforma, diffúz fényt adó lapok készíthetők belőlük, amelyek – az alkalmazott hordozótól függően – átlátszók és rugalmasak is lehetnek. A pontszerű LED-ektől eltérő módon egész felületükről fényt bocsátanak ki és nagyon jó a fényhasznosításuk is (150 lm/W körüli értéket is elérhetőnek tartanak). Nagy tervezési szabadságot kínálnak, és nem tartalmaznak mérgező fémeket. Ma még igen drágák, de az előrejelzések szerint a nyomtatási eljárásokhoz nagyon hasonló tintasugaras (ink-jet), vagy hengeres (roll-to-roll) technológia segítségével hamarosan lehetővé válik az olcsó, nagyméretű panelek tömeggyártása is.

OLED

Piac és kihívások

Ma már lényegében minden nagyobb világítástechnikai cégnek van működő OLED-programja. Európában az Unió alapokkal és bátorító projektekkel segíti az ügyet. Ezek közé tartozott a 2005-ben indult közös európai K+F program, az OLLA, amelynek záróakkordjaként 2008-ban „utolsó mérföldkőként” egy 50,7 lm/W fényhasznosítású, 1000 cd/m2 fénysűrűségű OLED „fénycsempét” mutattak be. A program 24 európai gyártó, egyetem és kutatóintézet munkáját fogta össze. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma is több OLED-es világítási projektet támogat. A japán, koreai, taiwani és kínai cégek is igen aktívak az OLED-es világítás területén.

A problémák, kihívások azonban továbbra is megvannak az OLED-technológiával kapcsolatosan. Nagyobb méretű, nagyobb fényerősségű és sokkal hosszabb élettartamú panelekre lenne szükség. A színárnyalatok állíthatóságát, a rugalmasságot és az átlátszóságot is fejleszteni kellene az OLED-ek esetében.
A fő probléma azonban kétségtelenül az ár. Piaci elemzők 2014–15-re várják a tömeggyártás beindulását, az igazi áttörést az OLED-technológiában.

OLED

OLED-ek – már itthon is

Az elsősorban innovatív fényforrás-működtető eszközeiről és világításvezérlő rendszereiről ismert osztrák Tridonic GmbH – amelynek hazai kizárólagos képviseletét a Holux Kft. látja el – a 2012-es frankfurti Light+Building kiállításon mutatta be első szerves fényemittáló diódáit. OLED-moduljaik egyenletes megvilágítást és igen lapos formát kínálnak – amint hirdetik: „az optika, a mechanika és az elektronika tökéletes kölcsönhatása eredményeként”.

A hatszögletes és kerek formában készülő Luceos Rop OLED-család sokféle területen alkalmazható – az elegáns asztali lámpáktól kezdve, a falakba épített kiemelő fényeken keresztül a nagy terek hatásvilágításáig. Az integrált meghajtó elektronika következtében egyszerűen és rugalmasan építhetők be az OLED-ek a világítási rendszerekbe. Fényáramuk szabályozható, kellemes melegfehér színhőmérsékletű és kitűnő színvisszaadású fényük van. A felszerelés és a csere megkönnyítésére az OLED-ek tartója mágneses.

Az ugyancsak szabályozható Lureon Rem OLED-családot lapos kivitel jellemzi, vastagságuk mindössze 2,5 mm. Elsősorban az innovatív világítási koncepciókhoz fejlesztették ki – legyenek azok akár formatervezett, hosszú élettartamú irodai lámpatestek, nagy területű architekturális világítások, avagy teljesen integrált világító mennyezetek vagy falak. A modulok négyzet vagy téglalap formában készülnek. Vékony kivitelüknek köszönhetően az OLED-ekbútorokba vagy prezentációs falakba is beépíthetők.

A Lureon Rep OLED-család tagjai négyzetes eszközök, nagy fényáramot és nagy fényhasznosítást kínálnak. Az optimalizált, diffúz fényt adó optika jelentősen hozzájárul a fényforrás kitűnő teljesítőképességéhez. Ezen OLED-ek tipikus alkalmazási területei a professzionális, hosszú élettartamú lámpatestek és a különböző méretű négyzetes világító felületek.

Megjelentek az osztrák Tridonic GmbH első OLED szerves fényemittáló diódái. (www.tridonic.com)

OLEDOLED

OLED

Forrás: Holux

Népszerűek a témában

Fókuszban a világítástechnikai eszközök

Több fényt az éjszakába! - Hogyan könnyítik meg mindennapjainkat a modern, világító kapcsolók?

Ez is érdekelhet

Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállítás a BOK Csarnokban, február utolsó hétvégéjén! - 2024. február 23-25., BOK Csarnok

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Útmutató a kádvásárláshoz - majdnem minden, amit döntés előtt át kell gondolnia

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Mitől különleges a Tornado Ultracsendes WC ?

Könnyebb építkezés, jobb hőszigetelés: ez tudja az Ytong

Fókuszban a világítástechnikai eszközök

Hőszigetelés ipari kapuval? Így csökkentenek költséget a Hörmann megoldásai

Információ nélkül nem tudunk jó döntéseket hozni

Otthonos energiahatékonyság: a biomasszával működő fűtési rendszerhez nélkülözhetetlen a jó kémény

Ha jól csináljuk, rengeteget spórolhatunk a szigeteléssel – 5 szigetelési hiba, melyeket mindenképpen kerüljünk el!

Megnyílt a Zehnder új bemutató- és oktatóterme

Okosotthon: egy szinttel feljebb az energiatakarékosságban

A Hörmann tippjei az otthoni energiatakarékossághoz

A megfelelő csaptelepek használatával akár 40 százalékkal alacsonyabb lehet az energiafogyasztásunk

Sosem lesz itt gáz! Árelőny a lakáspiacon az alacsony rezsi

Hőszigeteléssel a valódi és tartós rezsicsökkentésért