Kompakt fénycső, LED váltja föl az izzólámpákat

2012 szeptemberétől már nem gyártják a hagyományos izzókat. Helyettük kompakt fénycsövet, LED-et, esetleg halogénlámpát használhatunk.

Két éve a 100 wattos, tavaly a 60 wattos gyártását szüntették be, idén pedig a 40 wattos és az annál kisebb teljesítményű izzólámpák is lassan eltűnnek az üzletek polcairól. Tavaly még voltak, akik nagyobb készletet halmoztak föl a 60-asból, de az idei változás már nem izgatta föl annyira a kedélyeket – mondta el Józsa Attila, az Elektro Profi világítástechnikai szakembere.

A helyettesítők

Ha az egész lakásban le szeretnénk cserélni az izzókat, akkor többféle világítótest közül választhatunk.
Hogy melyik a legjobb megoldás, az attól függ,

  • mennyi pénzünk van rá,
  • mekkora fényerőt és
  • milyen tartós lámpát szeretnénk.

Kompakt fénycső, LED váltja föl az izzólámpákat

A halogénlámpa 30 százalékkal fogyaszt kevesebbet, mint a hasonló fényerejű izzó, és 2000 óra a várható élettartama, darabja 200–300 forint körüli áron kapható.
A kompakt fénycső 80 százalékkal kevesebb energiát használ föl, élettartama 6–15 ezer óra, ára 600–800 forinttól kezdődik. A kompakt fénycső hátrányaként említik, hogy bekapcsoláskor még nem világít teljes fényerővel, annak eléréséhez 15–30 másodpercre van szükség.
A LED viszont több, min 90 százalékkal kevesebb energiát használ föl, és 30–40 ezer üzemórát ígérnek a gyártók, már 4000–5000 forintért is kapható.
Összehasonlításként: a hagyományos izzók várható élettartama 1000 óra, ára 60 forint volt.

LED

Úgy tűnik a jövő a LED, de még mindig elég drága, és a többféle párhuzamosan folyó fejlesztés közül, ma még nem látjuk, melyik fog leginkább elterjedni. Az először megjelent DIP LED mára már kifutott. Ma az általános az SMD és a Power LED, és nagyon ígéretes fejlesztések folynak az OLED-ekkel. A következő fázis a hajlítható lap lesz. De például a COB LED-es lámpatesttel nagy teljesítményű egységeket is lehet készíteni: 30–50–70 wattos, komplett LED-es lámpatestek összeállítására alkalmazzák. Általánosan elmondható, negyedévente 5–15 százalékkal javul a LED-ek fényhasznosítása.

Kompakt fénycső, LED váltja föl az izzólámpákat Kompakt fénycső, LED váltja föl az izzólámpákat Kompakt fénycső, LED váltja föl az izzólámpákat

LED-vásárlás előtt azonban nagyon körültekintőnek kell lenni, sok-sok információ kering az Interneten, nem kell valamennyit elhinni – teszi hozzá a szakember. Sajnos sokan csalódtak a LED-ben az első rossz tapasztalatok miatt, őket most újra meg kell győzni. Csodák nincsenek, csak lehetőségek. Sok helyen bizonyítottak már a LED-ek, így például kültéren, nagy hidegben, nehezen elérhető helyeken.

Kompakt fénycső, LED váltja föl az izzólámpákat

Lámpacsere

Cserekor az optimális megoldást érdemes választani – tanácsolja Józsa Attila. A háztartásokba a retrofit típusú LED-et ajánlja, amely becsavarható hagyományos foglalatba. Ebből a 40 wattos izzóval megegyező fényerejű ára 4000–5000 forint körül mozog, élettartama, mint említettük akár 40 ezer óra is lehet. Azonban a csak 8 ezer órás kompakt fénycső ára 800 forint. Ha letelik a kompakt fénycső 8 ezer órája, addigra már olcsóbb lesz a LED.

Kapcsolódó cikkek

Fő világítás és dekorációs fények színes LED szalagokkal. Okos rendszerek

A színes LED szalagokat gyakran alkalmazzák hangulatvilágításokhoz, rendezvénytermek indirekt megvilágításaihoz, de okos testvéreikkel együtt különleges világítások is megvalósíthatók.

A LED szalag és a benne rejlő lehetőségek

A világítástechnikában a legsokoldalúbban alkalmazható technológia a LED szalag, melyen belül az egyszínű szalagoktól kezdve az RGBW szalagokig számos termékvariáció létezik. Ebben az összefoglalóban többet is elárulunk a LED szalagokról, mint amit egy termékkatalógus mutat.

Hogyan válasszunk fényforrást?

A LED forradalom elérte a csúcsát: minden világítástechnikai kereskedésben megjelent a LED. Éppen ezért fontos ismernünk, hogy a vásárlás során mire figyeljünk, és hogyan válasszuk ki ezt a típusú fényforrást.

Pára-para: ügyeljünk ablakainkra a téli hidegben!

Az ablakok párásodása különösen a téli időszakban okoz sokak számára kellemetlenséget. Ha nem fordítunk rá kellő figyelmet, akkor hosszú távon utat engedünk a penészedésnek, ami nem csak esztétikai, de egészségügyi problémákat is okozhat. Ráadásul akár 20%-kal is növelheti a fűtési költségeinket, mivel a páradús levegő lassabban melegszik fel. Fontos tudnunk, hogy mi áll a jelenség háttérben, mikor van szükség szakember beavatkozására, illetve milyen praktikákkal előzhetjük meg a kialakulását.

Szeptembertől módosulnak a lakossági „ingyenhitel” feltételei

Az iskolakezdéssel egyidőben módosulnak a kamattámogatott lakossági energetikai hitel feltételei. Igény lenne az energiatakarékos lakások iránt. A kérdés inkább az, elég vonzó-e a támogatott hitel, hogy akár a családi házak tulajdonosai, akár a társasházakban vagy lakásszövetkezetekben élők ebből a pénzből újítsák fel otthonaikat. 115 milliárd forint sorsa és több tízezer háztartás energiahatékonyságának a növelése a tét.

Higiénikus használati meleg víz készítés - A megújult ML Complete 2.0 hőszivattyú HGL technikával

Az IDM levegős hőszivattyúi közül az egyik leg elterjedtebb az    ML Complete HGL 11-18 kW, ez a hőszivattyú 2017-ben megújult szabályozással és külsővel kerül forgalomba. A hőszivattyú megkapta a NAVIGATOR 2.0 szabályzást az érintőképernyős kijelzővel és természetesen egyben a NAVIGATOR Pro helységhőmérséklet szabályzás központját is tartalmazza.

Formabontó világítás

Izgalmas és formabontó, új termékcsalád jelent meg a hazai piacon a világítástechnika világában. Ez a magyar design termék saját fejlesztésű, kézzel készített alkotás.

Jó gyakorlatok építkezésben, felújításban 3. rész - A komplett szigetelés

Felújításnál és új építkezésnél is cél a maximális energiahatékonyság, új építésű épületek esetében a „közelnulla” standard elérése.

Uniós ingyen hitel lakásfelújításhoz

Folyik az egyeztetés a Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogramról, melynek a teljes rendelkezésre álló keretösszege 105 milliárd forint.