Fair Személyi kölcsön

Világítástervezés a háló-, gyerek- és fürdőszobában

Megépült az új lakás, az új ház, vagy éppen a régi az, csak éppen felújítva, kívül belül csinosan és praktikusan?
Apropó... Ha már a praktikumnál tartunk, ne feledkezzünk meg a világítás optimális megtervezéséről.

Nincs más hátra, mint a beköltözést megelőző legizgalmasabb rész, a belső megtervezése? Még mielőtt nekirugaszkodnánk, tervezzük meg a világítást! Ezt ugyanis utólag már nehezen orvosolhatjuk.

A hálószoba

vilgtstervezs4

 • Az általános világításon kívül itt különösen fontosak a hangulatfények és persze a helyi világítás is. Hangulatvilágításról a mennyezet alatt körbefuttatott párkányvilágítással is gondoskodhatunk, melyet úgynevezett fényfüggönnyel kombinálhatunk. Ha ugyanis az ablakot magát világítjuk meg a karnis mögé szerelt futófénnyel, úgy akár sötétítő függöny nélkül is kiküszöbölhetjük a szomszédok kíváncsi pillantásait.
 • Döntsük el, milyen méretű franciaágyat szeretnénk (140, 160 vagy 180 centiméter szélességűt) és annak megfelelően jelöljük ki a falon az olvasólámpák helyét. Kerülhetnek a kiállások az éjjeliszekrények fölé is, vagy 15-15 centiméterrel az ágy széleitől befelé, olvasási szokásainktól függően.
 • Az olvasólámpák kapcsolói mellé, amelyek általában az éjjeli szekrények feletti falszakaszra kerülnek, érdemes egy alternatív kapcsolót is beszereltetni, ami a mennyezeti lámpát, illetve a hangulatfényeket kezeli, így nem kell lefekvés után felkelni az ágyból, ha be akarunk teljesen sötétíteni.
 • Falikar helyett megoldást jelenthet az éjjeliszekrényre helyezett asztali lámpa, de ez inkább hangulatlámpaként funkcionál, ha sokat olvasunk esténként, akkor ne ilyent válasszunk! Új divat, hogy falikar vagy asztali lámpa helyet ugyanilyen célra egy- egy megfelelő pontról a mennyezetről lelógatott függesztéket használnak, ami nem csak mutatós, de eredeti  és praktikus megoldás is.
 • Konnektort érdemes kérni az ágy két oldalára az éjjeliszekrények mögé, így nem csúfítja el a látványt, de kéznél van, ha elektromos órát, telefont stb. szeretnénk bedugni. Ha a telefont az ágy közelében tartanánk, ne feledkezzünk el annak is kiállást kérni.

A fürdőszoba

vilgtstervezs2b

 • A legpontosabb tervezést itt a mosdó fölötti világítás helyének meghatározása jelenti. Nem árt hozzá tudni a mosdó vagy mosdószekrény méretét, és hogy a világítás a tükör párkányába épített lesz-e, vagy mellé két oldalra, esetleg fölé kerül-e majd. Ha olyan tükröt tervezünk, ami a falra ragasztott és a csempe dekorelemével keretezett, akkor jó, ha már kiválasztottuk a burkolatot, megrajzoltuk a kiosztást és a csempe, illetve a tükör méretéhez tudjuk igazítani a kiállásokat.
 • Ezúttal is több konnektorra lesz szükségünk, hiszen nem csak a hajszárítót, borotvát kell alkalmanként csatlakoztatnunk, de például állandó hely kellhet az elektromos fogkeféknek is. Ezek a dugaljak nem csak a csempére, de a fürdőszobaszekrény, a tükör melletti kisszekrények oldalába, belsejébe is kerülhetnek.
 • Kiemelhetjük a fürdőkádat a fölé szerelt, a méretét, formáját lekövető gipszkarton álmennyezettel. Ebbe nem csak szpotokat, de „csillagos mennybolt”-ot, azaz üvegszálas led-világítást is süllyeszthetünk, ami romantikus házi wellness hangulatot teremt fürdőzés közben.

A gyerekszoba

vilgtstervezs5_300

 • Jó általános világítás és sok konnektor kell a gyerekszobába, hiszen a gyerek élete során valószínűleg többször átrendezzük majd.
 • Jelöljük ki az íróasztal ideális helyét (lehetőleg az ablak közelében) és ide a sok dugalj mellé internet kiállást is kérjünk.
 • Ha szeretnénk tévét is tenni a gyerekhez, úgy annak a helyét is meg kell határoznunk, jó megoldást jelenthet a konzollal falra szerelt készülék, ami a lehető legkevesebb helyet veszi el a szobából.
 • Ha kisbabának készül a szoba, úgy hasznos lehet egy falikar kiállás, amelyre épp csak jelzőfény erősségű lámpát szerelünk. Ez elegendő világosságot ad, hogy az éjszakai felkelések, etetések közben eligazodjunk, mégsem ébreszti fel a babát annyira, mint az éles lámpák fénye. Így a kicsi érzékelni tudja a különbséget nappal és éjszaka között.
Személyi kölcsön
Kapcsolódó cikkek

Hogyan válasszunk fényforrást?

A LED forradalom elérte a csúcsát: minden világítástechnikai kereskedésben megjelent a LED. Éppen ezért fontos ismernünk, hogy a vásárlás során mire figyeljünk, és hogyan válasszuk ki ezt a típusú fényforrást.

A LED szalag és a benne rejlő lehetőségek

A világítástechnikában a legsokoldalúbban alkalmazható technológia a LED szalag, melyen belül az egyszínű szalagoktól kezdve az RGBW szalagokig számos termékvariáció létezik. Ebben az összefoglalóban többet is elárulunk a LED szalagokról, mint amit egy termékkatalógus mutat.

Gyereklámpák, éjszakai fények - Világítás a gyerekszobában

A világítástechnika egyik eldugott területe a gyermekszobák lámpái. Itt kevésbé a megvilágításon van a hangsúly, sokkal inkább a formavilágon és a megjelenésen.

A világítás, mint esztétikai élmény

Ha a lakás világítása, a lámpák kiválasztása kerül szóba, már korántsem érhetjük be azokkal a megoldásokkal, mint egy-két évtizeddel ezelőtt. Mind a lámpatestek, mind a műszaki részletek terén számtalan innovációval találkozunk.

Kiemelő világítások

Otthonunk dekoratív részletei, képek, vagy tárgyak a világítás segítségével is kiemelhetők, hangsúlyossá tehetők. Néhány alapszabályra kell csupán figyelnünk, ha esztétikus végeredményt szeretnénk.

LED panelek – kiválasztás és alkalmazás

Amikor az interneten böngészünk és LED-ek után érdeklődünk, mindig szembe találjuk magunkat a LED panelekkel. De mi is az a LED panel és hol vesszük hasznát igazán? Egy rövid összefoglalóban nézzük át ezt.

Okos világítások

Ki ne szeretne dinamikus világítást házába, amely telefonról vezérelhető? Elképesztően széles a választék az okos világításokból: mind színváltás, mind pedig színhőmérséklet váltás tekintetében tekintetében tudunk megfelelő alternatívát választani. De hogyan igazodjunk el a kínálatban, milyen lehetőségeink vannak?

Milyen világítást válasszunk a kertbe?

Ha kertes házban, vagy belső udvarral rendelkező társasházban lakunk, jól megtervezett, ízléses világítással egyszerűen hangulatossá és látványossá varázsolhatjuk a külső tereket. Kültéri lámpáink kiválasztása azonban sem könnyű feladat, szánjunk időt rá!

Olcsó vagy inkább minőségi LED-et válasszunk? Mit mond a szakember?

Ezen cikkemmel meg fogom osztani az olvasókat és nem is biztos, hogy sok gyártó örül majd neki! Azt gondolom hogy a lakosság figyelmét fel kell hívni pár dologra. Kezdjük a legelején a gyártásnál hiszen innen ered minden jó és rossz.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár