Hirdetés

Napelemes gyaloghíd Brisbane-ben – videóval

Az ausztráliai Brisbane-ben áll a világ első napelemmel fedett gyalogoshídja. A napenergiát hasznosító ötletnek már folytatása is van, Londonban a Temze felett átívelő egyik vasúti hidat fedik le napelemekkel.

Az ausztráliai Brisbane városában áll a világ legnagyobb napenergiával üzemeltetett gyalogoshídja, amelyet Kurilpa névre kereszteltek az aboriginal kifejezés után, ennek jelentése West End. A híd úgy néz ki, mintha kötőtűkből rakták volna össze.

Kurilpa napelemes gyaloghíd, Brisbane Kurilpa napelemes gyaloghíd, Brisbane

A Kurilpa gyalogoshidat 63 millió ausztrál dollárból építették, rajta hetente 36 és félezer gyalogos és kerékpáros kel át a Brisbane folyó felett a belváros és a déli városrész között.

Kurilpa napelemes gyaloghíd, Brisbane Kurilpa napelemes gyaloghíd, Brisbane

A híd 470 méter hosszú, 6,5 méter széles, járófelülete pedig 25 cm. A Kurilpa lenyűgöző világítását 84 napelem biztosítja, amelyek átlagosan naponta 100 kWh energiát termelnek, ez éves szinten 38 MWh. A megtermelt napenergia hasznosításából nyer megújuló energia teljes egészében kielégíti a híd napi energiaszükségletét, ezzel együtt pedig évente 37,8 tonna üvegházhatású gáz kibocsátásától óvja meg környezetünket.

A szokásos esti világítás mellett ünnepnapokon, különleges alkalmakkor Kurilpa hídon különleges díszvilágítás is üzemel, mivel egyedi LED-es világítása lenyűgöző fényeffektusokat is képes produkálni.

Kurilpa napelemes gyaloghíd, Brisbane Kurilpa napelemes gyaloghíd, Brisbane

Mivel napközben a híd napelemei többletenergiát termelnek, azt visszaforgatják a központi villamos hálózatba, este pedig a hálózatból veszik vissza a napcellákkal megtermelt megújuló energiát.

Járja be a hidat, és nézze meg éjszakai díszvilágítását videónk segítségével.

http://www.youtube.com/watch?v=J9jG5gwpZZc

Forrás: Bridgette Meinhold, inhabitat.com

Kapcsolódó cikkek

Napelemes cserepek – Hazai körkép

A hazai fejlesztésű napelemes cserép gyártásának beindulása ezidáig még várat magára, azonban több hazai forgalmazó is foglalkozik tetőbe integrálható német gyártású napelemekkel.

Napelem tetőcserépbe integrálva

Néhány évtizede még ismeretlen fogalom volt a megújuló energia, és a környezet‑tudatosság. A Föld készleteit nem kizsigerelő megújuló energiatermelő megoldásokkal új fejlesztésű konstrukciókkal még csak most barátkozunk. Ezek egyike a tetőcserépbe integrált napelem.

Mit kell tudni a napelemekről?

A villamos energiára, az áramra fordított költség – rezsicsökkentés ide vagy oda – még mindig jelentős tétele egy háztartás havi költségvetésének. Környezetünkre a legkevésbé káros, ha az áramot a kimeríthetetlen napenergiából nyerjük napelemmel.

Pelletfűtés

A vizet nem kell kifizetni, csak a tiszta tüzelőt, ezért sokkal olcsóbb a pelletfűtés, mint például a fafűtés, mert a fában általában sok a nedvesség – mondta a kereskedő a vásárlónak, tömören összefoglalva a pellet lényegét.

A+-os, energiatakarékos panelfelújítás

Panelfelújítás során is lehet nagyon jó eredményeket elérni, ha kellő vastagságú hőszigetelést használnak, és háromrétegű ablakra cserélik ki a régit. Nemrégiben Miskolcon A+-os lett a fölújított panelház a felújítás után.

Hungarotherm 2013

Megújul az idén hetedik alkalommal megrendezett Hungarotherm épületgépészeti kiállítás, amely kétévente a Hungexpo területén megrendezett Construma 2013 tavaszi építőipari kiállítás társkiállítása.

A halász és a rezsi

Egyre drágulnak fogyóban lévő energiakészleteink. Csakis energiamegtakarítással juthatunk előrébb, legyen szó a házak hőszigeteléséről, fűtéskorszerűsítésről vagy épp a közlekedésről. Kormányokon átívelő programok nélkül nem valósítható meg az energia falhasználásának csökkentése és a megújuló energiaforrások minél nagyobb arányú használata.

Földházak

Földházak a földréteggel fedett épületek, előnyeik közé tartozik az energiatakarékos a fenntartásuk, hogy belső klímájuk állandó, és beolvadnak a természetes környezetbe.

Napfényes, aktív ikerház Nagy-Britanniában

Nagy Britannia első olyan épülete a CarbonLight Homes (Szén-dioxid-semleges Otthonok) aktívház, amely megfelel a brit kormány által elfogadott nulla szén-dioxid-kibocsátás követelményeinek.