Napelemes gyaloghíd Brisbane-ben – videóval

Az ausztráliai Brisbane-ben áll a világ első napelemmel fedett gyalogoshídja. A napenergiát hasznosító ötletnek már folytatása is van, Londonban a Temze felett átívelő egyik vasúti hidat fedik le napelemekkel.

Az ausztráliai Brisbane városában áll a világ legnagyobb napenergiával üzemeltetett gyalogoshídja, amelyet Kurilpa névre kereszteltek az aboriginal kifejezés után, ennek jelentése West End. A híd úgy néz ki, mintha kötőtűkből rakták volna össze.

Kurilpa napelemes gyaloghíd, Brisbane Kurilpa napelemes gyaloghíd, Brisbane

A Kurilpa gyalogoshidat 63 millió ausztrál dollárból építették, rajta hetente 36 és félezer gyalogos és kerékpáros kel át a Brisbane folyó felett a belváros és a déli városrész között.

Kurilpa napelemes gyaloghíd, Brisbane Kurilpa napelemes gyaloghíd, Brisbane

A híd 470 méter hosszú, 6,5 méter széles, járófelülete pedig 25 cm. A Kurilpa lenyűgöző világítását 84 napelem biztosítja, amelyek átlagosan naponta 100 kWh energiát termelnek, ez éves szinten 38 MWh. A megtermelt napenergia hasznosításából nyer megújuló energia teljes egészében kielégíti a híd napi energiaszükségletét, ezzel együtt pedig évente 37,8 tonna üvegházhatású gáz kibocsátásától óvja meg környezetünket.

A szokásos esti világítás mellett ünnepnapokon, különleges alkalmakkor Kurilpa hídon különleges díszvilágítás is üzemel, mivel egyedi LED-es világítása lenyűgöző fényeffektusokat is képes produkálni.

Kurilpa napelemes gyaloghíd, Brisbane Kurilpa napelemes gyaloghíd, Brisbane

Mivel napközben a híd napelemei többletenergiát termelnek, azt visszaforgatják a központi villamos hálózatba, este pedig a hálózatból veszik vissza a napcellákkal megtermelt megújuló energiát.

Járja be a hidat, és nézze meg éjszakai díszvilágítását videónk segítségével.

http://www.youtube.com/watch?v=J9jG5gwpZZc

Forrás: Bridgette Meinhold, inhabitat.com

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák