Okos Otthon Rendszer →

Flexibilis belsőtéri világítás – kompromisszumok nélkül

Új létesítmények – üzletek, raktárak, iskolák, ipari csarnokok – világításának tervezése és kivitelezése, valamint az elavult rendszerek korszerűsítése esetén a megbízó, a tervező, a kivitelező és az üzemeltető összehangolt munkája szükséges.

Új létesítmények – üzletek, raktárak, iskolák, ipari csarnokok – világításának tervezése és kivitelezése, valamint az elavult rendszerek korszerűsítése esetén a megbízó, a tervező, a kivitelező és az üzemeltető összehangolt munkája szükséges.

Ennek ellenére gyakorta lehet találkozni a következő szituációkkal:

 • Amíg a villamos tervező a lumeneket számolja, és keresi a legnagyobb wattú fényforrást,
 • addig a megbízó a beruházás költségeit próbája csökkenteni,
 • az üzemeltető pedig a felvett wattok és egyúttal a magas villanyszámla miatt aggódik.
 • Persze ne feledkezzünk meg a beruházás negyedik szereplőjéről sem, a fényforrásgyártóról, aki az egyre nagyobb lumen per wattokra, valamint legkisebb wattokra és a fényforrások halhatatlanságra esküszik.

Flexibilis belsőtéri világítás

Az előbb leírt mértékegység-kavalkád rendszeresen hangzik el egy-egy beruházási folyamat során, és a helytelenül használt mértékegységek, valamint a szakzsargont kevésbé ismerők számára már tényleg nehéz eligazodni benne.

Az előbb említett jelenség szakmailag lefordítva a következőket jelenti: a világítási rendszer tervezését az ismert látási feladatok világítástechnikai követelményeinek figyelembe vételével kell elvégezni. A belsőtéri világítástechnikai szabvány ajánlásai a munkafelületen szükséges átlagos megvilágítási értékre, térbeli egyenletességre tesznek javaslatot. A villamos tervező feladata, hogy ezek ismeretében válassza ki a megfelelő típusú, teljesítményű és mennyiségű lámpatestet, valamint fényforrást.

Flexibilis belsőtéri világítás Flexibilis belsőtéri világítás

A rendszer ipari, valamint irodai világításra egyaránt alkalmazható

A megbízó és kivitelező igénye a beruházás költségeinek lehetőség szerinti csökkentése, azaz jó esetben „A legolcsóbban a legjobbat!” elvet követve zajlik le a kivitelezés.

Az üzemeltető számára a legfontosabb szempont az alacsony üzemeltetési és karbantartási költség, de emellett kiemelt jelentőséggel bír, hogy a látási feladathoz szükséges vizuális komfort megvalósuljon, hisz ez növeli a munkavégzés hatékonyságát.

A fényforrások fontos műszaki paraméterei a villamos teljesítmény, a fényáram, a fényhasznosítás, a színhőmérséklet, a színvisszaadási index és az élettartam. Ezeket az adatokat a gyártók katalógusaikban közlik. Fontos kihangsúlyozni, hogy a megfelelő termék kiválasztásakor nem elég egy-egy paraméterre optimalizálni, hiszen ezek szoros kapcsolatban állnak egymással.

Flexibilis belsőtéri világítás

Vajon az egyes szereplők részéről felmerülő igények látszólagos, vagy valós ellentétet generálnak? Vegyük nagyító alá az egyes igényeket!

A megfelelő vizuális komfort megteremtése nagyobb termelékenységet, hatékonyabb munkavégzést eredményez. Így cél az adott tevékenységhez szükséges látási feladatok, továbbá az üzembiztonság megteremtése. Vajon kellően magas megvilágítás tényleg csak nagy teljesítményfelvételű rendszerrel érhető el?

A világítási rendszer beruházási költsége a lámpatest és fényforrás árából, a szerelési anyag és a szerelés költségéből tevődik össze. Biztos, hogy csak a legolcsóbb egységárú lámpatestet tartalmazó tervjavaslat adja a legolcsóbb megoldást?

Az üzemeltetés a rendszer üzemeltetésének és karbantartásának költségét tartalmazza. Vajon melyik megoldás a költséghatékonyabb?

Flexibilis belsőtéri világítás

Az előbb felsorolt látszólagos ellentétek feloldhatóak egy korszerű, fénycsöves világítási rendszer alkalmazásával. Az úgynevezett „gyorsszerelésű” fénycsöves lámpatestek használata széleskörű és energiahatékony világítási megoldást ad. A folytonos sávba szerelhető rendszer használata már elterjedt nagyterű bevásárlóközpontok, raktárak, ipari csarnokok világításaként. A LINIA-rendszerrel megtervezett világítási rendszer korszerű megoldást ad már exkluzív terek, irodák, oktatási helyiségek világítása esetén is.

A lámpatestrendszer fontosabb jellemzői, amelyeknek köszönhetően az előbb felsorolt igényeknek egyszerre, kompromisszumok nélkül tud megfelelni:

 • A világítástechnikai szabvány által ajánlott átlagos megvilágítási érték pontosan beállítható, mert a lámpatestek az áramvezető sínekre bárhova tetszőlegesen bepattinthatóak.
 • A fénycsöves rendszer fényszabályozásra alkalmas, így szabályozás alkalmazásával további energiamegtakarítás érhető el.
 • Mozgás-, valamint jelenlét érzékelővel kapcsolható, ezáltal ott és addig működik a rendszer, ahol erre feltétlenül szükség van.
 • A széles reflektorválaszték a rendszer alkalmazásának kellő rugalmasságot biztosít.
 • A fénycsöves szerelvénylapok mellett a modulok széles választékával rendelkezik, így az adott világítási feladatnak megfelelően tetszőlegesen bővíthető akár sínes, kiemelő világításra alkalmas lámpatestekkel vagy dugaljakkal is.
 • Tartalékvilágítás kiépítésére alkalmas, így a biztonsági utak világítása és kijáratjelző táblák felszerelése is egyszerre megoldható.
 • Kiegészítő, tömítő elemekkel IP54 védetté tehető a lámpatest és az áramvezető sín.
 • A továbbfejlesztett áramvezető sínek és szerelvénylapok a gyors és pontos szerelést támogatják.
 • A három fajta (5-, 7-, és 11-pólusú) átmenő vezetékezéssel készült áramvezető sínek adják a rendszer kompatibilitását.

Flexibilis belsőtéri világítás

Tehát összegezve a LINIA-rendszer alkalmazásával bármilyen belsőtéri világítási feladatra olyan optimális megoldás készíthető, amely összhangot teremt a megvilágítási igény, a beruházási költség és a rendszer energiafelhasználása között.

holux.hu

Flexibilis belsőtéri világítás

Kapcsolódó cikkek

Új trend a világítástechnikában: vintage stílusú izzók, lámpák

Egyre gyakrabban találkozunk régies megjelenésű, Edison korát idéző izzókkal, melyek egy modern otthonban is jól alkalmazhatók. Mit tudnak technikailag ezek a darabok?

Világítás felújítás: új lámpatest vagy elég az új fényforrás?

A kérdést két irányból kell megközelíteni. Az első, amikor meglévő csillárunk működőképes és szeretjük is, így nem akarjuk lecserélni. Új építésnél, vagy már tönkrement régi lámpatestünk cseréjénél már más szempontok alapján kell választanunk.

Kiemelő világítások

Otthonunk dekoratív részletei, képek, vagy tárgyak a világítás segítségével is kiemelhetők, hangsúlyossá tehetők. Néhány alapszabályra kell csupán figyelnünk, ha esztétikus végeredményt szeretnénk.

LED panelek – kiválasztás és alkalmazás

Amikor az interneten böngészünk és LED-ek után érdeklődünk, mindig szembe találjuk magunkat a LED panelekkel. De mi is az a LED panel és hol vesszük hasznát igazán? Egy rövid összefoglalóban nézzük át ezt.

Okos világítások

Ki ne szeretne dinamikus világítást házába, amely telefonról vezérelhető? Elképesztően széles a választék az okos világításokból: mind színváltás, mind pedig színhőmérséklet váltás tekintetében tekintetében tudunk megfelelő alternatívát választani. De hogyan igazodjunk el a kínálatban, milyen lehetőségeink vannak?

Milyen világítást válasszunk a kertbe?

Ha kertes házban, vagy belső udvarral rendelkező társasházban lakunk, jól megtervezett, ízléses világítással egyszerűen hangulatossá és látványossá varázsolhatjuk a külső tereket. Kültéri lámpáink kiválasztása azonban sem könnyű feladat, szánjunk időt rá!

Olcsó vagy inkább minőségi LED-et válasszunk? Mit mond a szakember?

Ezen cikkemmel meg fogom osztani az olvasókat és nem is biztos, hogy sok gyártó örül majd neki! Azt gondolom hogy a lakosság figyelmét fel kell hívni pár dologra. Kezdjük a legelején a gyártásnál hiszen innen ered minden jó és rossz.

Különlegességek a világítástechnikában 1. rész - Optikai szálas megoldások. A „csillagos égbolt” világítás

Az optikai szálas technológia viszonylag újdonságnak számít a világítástechnikában. Leggyakrabban az ún. csillagos égboltok kapcsán találkozhatunk ezzel a megoldással. De mi is a technológia alapja?

Gyereklámpák, éjszakai fények - Világítás a gyerekszobában

A világítástechnika egyik eldugott területe a gyermekszobák lámpái. Itt kevésbé a megvilágításon van a hangsúly, sokkal inkább a formavilágon és a megjelenésen.

Önnek ajánljuk